Op latere leeftijd kinderen krijgen: eicellen invriezen

Op latere leeftijd kinderen krijgen: eicellen invriezen Vrouwen in Nederland krijgen op steeds latere leeftijd kinderen. Of ze krijgen ze niet, omdat hun lijf daar niet meer geschikt voor is. Er is een oplossing: het invriezen van eicellen op jonge leeftijd. Maar hoe gaat dat in z’n werk? En wat kost het invriezen van eicellen? Alles over het invriezen van eicellen.

Eicellen laten invriezen voor later

Tot nog niet zo lang geleden konden vrouwen alleen hun eitjes in laten vriezen bij een medische noodzaak. Een reden was dan bijvoorbeeld dat ze chemotherapie moesten ondergaan bij kanker. Tegenwoordig kunnen ook vrouwen die iets dergelijks niet hebben meegemaakt toch zorgen voor nageslacht door hun eitjes te laten invriezen. Dit kan in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Overigens gebeurt dit wel in het kader van een onderzoek. De moeders en de kinderen worden jarenlang gevolgd om te kijken of het wel een juiste beslissing is geweest om het zo te doen.

Hoe werkt het invriezen van eicellen?

  1. De vrouw die haar eitjes wil laten invriezen moet eerst 15 dagen hormooninjecties inspuiten. Dit bevordert de eicelproductie.
  2. Daarna wordt met een dikke naald door de vaginawand geprikt en worden 8 tot 10 eicellen uit de eilijders gehaald
  3. Deze eicellen worden ingevroren op een temperatuur van min 196 graden Celcius
  4. Mensen kunnen deze ingevroren eicellen iet zomaar meenemen naar huis, ze worden in het ziekenhuis bewaard
  5. Als de vrouw zwanger wil worden wordt de eicel eerst ontdooid
  6. Daarna wordt via de ivf methode zaad van een partner of van een donor bij de eicel gevoegd
  7. Vervolgens wordt de eicel teruggezet in het lichaam van de vrouw

Tot welke leeftijd worden eicellen teruggeplaatst?

Het AMC heeft bepaald dat vrouwen op deze methode zwanger mogen worden tot hun 50e. Wel zijn er over de hele wereld al constructies bedacht waarbij draagmoeders het kind dragen voor ouders die te oud zijn. Er zijn zelfs verbanden waarbij de eicel vanuit Amerika wordt overgevlogen naar India en daar in een Indiase draagmoeder gezet die vervolgens de zwangerschap uitdient. Het kind gaat daarna naar de ouders die ervoor betaald hebben.

Het voordeel van invriezen van eicellen op jongere leeftijd

  • Oudere vrouwen die zwanger willen worden hebben meer kans met het invriezen van hun eicellen op jonge leeftijd dan als zij dat doen via gewone reageerbuisbevruchting (ivf).
  • Bij oudere vrouwen werkt gewone ivf vaak niet goed, omdat hun eicellen van slechte kwaliteit zijn. Bovendien nemen de kansen op een miskraam, tweeling of een kind met Downsyndroom enorm toe.
  • Volgens het AMC is de kans op een gezond kind bij een vrouw van 40 jaar veel groter met een ingevroren eicel, dan met gewone ivf. Overigens werkt het niet altijd. Ook bij ingevroren eicellen kan van alles misgaan en ook kan het kind met een beperking ter wereld komen.

Kosten invriezen eicellen

Wie haar eicellen wil laten invriezen moet per behandeling rond de 3000 euro betalen. Daarvoor worden dan wel ongeveer 10 eicellen ingevroren en bewaard. Toch is iemand er niet met dat bedrag, want 10 eicellen zijn te weinig om de kans op een zwangerschap te verhogen. Er zijn tussen de 3 en 6 behandelingen nodig en dat betekent een rekening van tussen de 9000 en 18000 euro. Alleen vrouwen die op grond van medische zaken de behandeling moeten laten doen, krijgen het geld terug van hun zorgverzekeraar.

Is eicel invriezen veilig?

Met het invriezen van eicellen is nog amper ervaring en de oudste kinderen die uit deze behandeling zijn geboren zijn nu een jaar of 3. Op grond daarvan is dus niet aan te geven of de methode echt veilig is en of het geen schade aan het kind veroorzaakt op de langere termijn. Bovendien speelt nog steeds de discussie of deze maakbaarheid wel verantwoord is en waar de grenzen op de lange duur liggen.

Invriezen eicellen in het buitenland

Wat in Nederland vooruitstrevend wordt genoemd, bestaat in het buitenland al heel lang. IN landen als Japan, Groot-Brittannië en de VS kunnen vrouwen al veel langer hun eicellen laten invriezen. In de Verenigde Staten zijn zelf hele eicelbanken te vinden.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: Eicel invriezen, waarom zou je?Gezondheid: Eicel invriezen, waarom zou je?Steeds meer vrouwen willen gebruik maken van het invriezen van de iecellen. In het verleden mocht de Nederlandse vrouw a…
Eicellen invriezenEicellen invriezenHet komt steeds vaker voor, is het niet vanuit de vrouw die eerst carrière wil maken of een kinderwens heeft en nog geen…
Waar let ik op bij het invriezen?In principe kan je alles invriezen. Het eindresultaat is echter niet altijd hetzelfde. Producten van goede kwaliteit kom…
De bevruchting en de kansenDe bevruchting en de kansenHoe verloopt de bevruchting tussen eicel en zaadcel eigenlijk? Maar nog belangrijker: wat zijn de factoren om te bepalen…

Depressie na de bevalling: symptomen, klachten en kenmerkenDepressie na de bevalling: symptomen, klachten en kenmerkenNa de geboorte van de baby overvalt een gevoel van depressie bij sommige vrouwen. Een post partum depressie is het depre…
Menstruatie, de cyclusMenstruatie, de cyclusDe menstruatiecyclus bij de vrouw begint ergens begin van de puberteit en eindigt als ze in de overgang terecht komt, ve…
Bronnen en referenties
  • Santé
  • AMC Amsterdam
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.