Zwangerschap en sport, een goede combinatie?

Het is niet steeds even duidelijk of sport bijdraagt bij een zwangerschap of een goede zwangerschap juist in de weg kan staan. Veel hangt af van de situatie en van de conditie van de zwangere vrouw. Maar, met de juiste voorzorgsmaatregelen is er geen enkele reden om tijdens de zwangerschap niet aan sport te doen. En wel integendeel...

In top-conditie

Vrouwen die in topconditie zijn, en voor de zwangerschap vaak gingen sporten, moeten dit tijdens een zwangerschap zeker niet laten. Vooral in de eerste maanden van een zwangerschap, zal men gemakkelijk kunnen sporten. Wel is het natuurlijk zo dat men niet te vermoeid mag worden aangezien een zwangerschap op zich al veel energie vraagt. Ook vrouwen met een zeer goede conditie zullen een hogere graad van vermoeidheid ondervinden bij het sporten of zullen minder lang kunnen sporten.

Het is zo dat vrouwen, die voor de zwangerschap op regelmatige basis aan sport deden, eenzelfde trainingsschema mogen blijven volgen gedurende de eerste trimester van de zwangerschap. Vrouwen die niet aan sport deden, wordt aangeraden een evenwichtig fitheidsprogramma te starten in de tweede trimester van de zwangerschap.

Sporten en de zwangerschapskwaaltjes

Verscheidene studies toonden reeds aan dat sport goed is om de belangrijkste zwangerschapskwaaltjes tegen te gaan. Zo hebben vrouwen die aan sport doen, tijdens de zwangerschap, minder last van de typische misselijkheid. Ook krampen en rugpijn verminderen door sport en een goede conditie te onderhouden. Veel zwnagere vrouwen hebben last van overmatige vermoeidheid zonder dat men inspanning levert, en ook dit zou verminderen door het beoefenen van sport.

Sporten en de bevalling

Een bevalling kost heel wat energie en het spreekt dan ook vanzelf dat een goede conditie enkel kan bijdragen tot een vlotte bevalling. Ook zal een vrouw met een goede conditie, merkelijk sneller herstellen na een bevalling dan een vrouw die de hele zwangerschap passief bleef. Daarom zijn ook specifieke oefeningen belangrijk om een bevalling en het herstel erna, op een voorspoedige manier te laten verlopen.

Sporten en de baby

Er werden reeds testen gedaan bij boorlingen van vrouwen die actief sport beoefenden tijdens de zwangerschap in vergelijking bij boorlingen van vrouwen die niet aan sport deden. Er werd duidelijk aangetoond dat een boorling van een fitte moeder, gemiddeld hoger scoorde op de Apgar-score dan een boorling van een inactieve moeder. De Apgartest geeft een indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby. Deze controleert volgende criteria:
  • Ademhaling
  • Pols- en hartslag
  • Spiertonus
  • Kleur van de huid
  • Reactie op prikkels

Aan de hand van de score op deze test, wordt de toestand van de pasgeboren baby opgevolgd. Als men weet dat men op ieder onderdeel punten geeft van 0 tot en met 2, dan heeft een gezonde baby tussen de 7 en 10 punten en is bij minder dan 4 punten medische assistentie nodig. Pasgeborenen van actieve moeders, halen op deze testen een hogere score.

Sportieve Richtlijnen gedurende de zwangerschap

Natuurlijk is het, zoals steeds maar nog meer tijdens de zwangerschap, belangrijk dat men naar het lichaam luistert. Indien men ergens pijn voelt, dan is dit een duidelijk teken en moet men hier meer dan ooit rekening mee houden. Daarom zijn volgende richtlijnen zeer belangrijk:
  • Voldoende drinken
  • Confortabele kleding dragen
  • Bij voorkeur niet sporten bij warm weer
  • In het derde trimester geen oefeningen in rugligging doen

Natuurlijk gaat het ook niet om sporten waarbij men kan vallen of zich bezeren. Daarom zijn skiën, paardrijden, gevechtssporten en balsporten uit den boze.

Alarmtekens bij of na het sporten

Indien men één van onderstaande alarmtekens kan opmaken tijdens en na het sporten, dan moet men onmiddellijk ophouden en een dokter raadplegen:
  • Ernstige rugpijn
  • Duizeligheid
  • Kortademigheid
  • Spierslapte
  • Braken en hoofdpijn
  • Vaginaal bloed- of waterverlies
  • Pijn ter hoogte van de schaamstreek
  • Ook is het belangrijk dat de ongeboren baby blijft bewegen

Als men met deze richtlijnen rekening houdt, en vooral naar het eigen lichaam kan luisteren, dan is sport en zwangerschap een heel goede combinatie.
© 2010 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten tijdens de zwangerschap, welke sporten wel of niet?Sporten tijdens de zwangerschap, welke sporten wel of niet?Mag ik sporten tijdens de zwangerschap? Dat is een veel gestelde vraag door zwangere vrouwen. Vaak wordt er gedacht dat…
Beweging en sport tijdens zwangerschapBeweging en sport tijdens zwangerschapBeweging/sport tijdens zwangerschap is belangrijk. Als je zwanger bent houd je door beweging/sport je spieren soepel, je…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…

Verloop van een miskraamVerloop van een miskraamGeen prettige gedachte, maar soms niet te voorkomen: een miskraam. Er kunnen verschillende oorzaken voor een miskraam zi…
Depressie na de bevalling: symptomen, klachten en kenmerkenDepressie na de bevalling: symptomen, klachten en kenmerkenNa de geboorte van de baby overvalt een gevoel van depressie bij sommige vrouwen. Een post partum depressie is het depre…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid.be
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 07-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.