Wat zwangerschapsdiabetes is

Wat zwangerschapsdiabetes is Zwangere vrouwen kunnen na de 24e week last krijgen van (meestal) tijdelijke zwangerschapsdiabetes. Naar schatting krijgt ongeveer 1 op de 20 vrouwen hier mee te maken. In dit artikel wordt de oorzaak besproken, samen met de gevolgen,risico factoren,symptomen en de behandeling.

Oorzaak van zwangerschapsdiabetes

Je lichaam houdt met insuline de bloedsuikerspiegel in balans. Wanneer een vrouw zwanger is komen allerlei hormonen vrij. Het lichaam reageert op deze hormonen door minder goed op insuline te reageren. Gelukkig maak je tijdens je zwangerschap meer insuline aan om dit te compenseren. Alleen bij sommige vrouwen gebeurt dit niet of niet voldoende waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. In dat geval is er sprake van zwangerschapsdiabetes.

Gevolgen

Zwangerschapsdiabetes kan gevolgen hebben voor moeder en kind. Mogelijke gevolgen zijn:

  • Een hoog geboorte gewicht
  • Vroeggeboorte
  • Complicaties tijdens de bevalling door hoog gewicht en meer vruchtwater
  • Kindje met te lage bloedglucose
  • Mindere rijping van de longen
  • Meer vruchtwater
  • Ophoping van vocht

Risicofactoren

Sommige vrouwen lopen meer risico op het krijgen van zwangerschapsdiabetes. Wanneer je bijvoorbeeld overgewicht hebt, als er diabetes voorkomt in de familie, als je in een eerdere zwangerschap last hebt gehad van diabetes, als je van Marokkaanse/Hindoestaanse of Turkse afkomst bent en als je een eerder kindje zwaarder dan 4000gr hebt gehad.
Wanneer je risico loopt op zwangerschapsdiabetes zal de arts meestal in de 24ste-28ste week en bij eerdere zwangerschapsdiabetes soms al bij 16-18 weken gaan testen op diabetes. De test wordt gedaan via bloedonderzoek.

Symptomen

Er zijn symptomen die wijzen op zwangerschapsdiabetes, bijvoorbeeld:

  • Veel plassen
  • Veel dorst
  • Veel vruchtwater
  • Als het kindje in verhouding erg groot is voor de zwangerschapsduur

Er hoeven niet altijd klachten aanwezig te zijn

Behandeling

Meestal verdwijnt de diabetes na de bevalling. Maar tijdens de zwangerschap zal de diabetes behandeld moeten worden om schade voor moeder en kind te beperken of te voorkomen. Gelukkig is een dieet meestal voldoende om de diabetes onder controle te houden. Tijdens dit dieet moet je in plaats van drie grote maaltijden meerdere kleine maaltijden eten en wordt van tevoren bepaald hoeveel koolhydraten je binnen mag krijgen. Soms is een dieet alleen niet genoeg, in dat geval wordt er via injecties extra insuline toegediend.

Risico bij een volgende zwangerschap en na de bevalling

Wanneer je zwangerschapsdiabetes hebt gehad heb je een verhoogde kans op nogmaals zwangerschapsdiabetes bij een volgende zwangerschap, ongeveer 30 tot 50%. Ook maak je net zoveel kans om op latere leeftijd diabetes te ontwikkelen. Het is zeer belangrijk om jaarlijks je bloedsuiker te laten controleren, een goed gewicht te houden en genoeg te bewegen.
© 2011 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandelingZwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandeling1 op de 50 vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met zwangerschapsdiabetes. Het komt meer voor bij vrouwen die…
ZwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetesIedere zwangere vrouw met diabetes mellitus in de familie heeft een verhoogde kans op het krijgen van een zwangerschapsd…
Zwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingZwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingEen zwangerschap verloopt niet altijd vlekkeloos, soms zijn er complicaties en moet men extra voorzichtig zijn. Vaak heb…
ZwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetes of suikerziekte tijdens de zwangerschap: een klein aantal zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken…

Hoe kondig je een zwangerschap aan?Hoe kondig je een zwangerschap aan?Ontdekken dat je zwanger bent is een van de mooiste ervaringen die je kunnen overkomen. Maar hoe ga je de zwangerschap a…
Wat zwangerschapshypertensie isWat zwangerschapshypertensie isTijdens de zwangerschap kan de vrouw last krijgen van een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk tijdens de zwangersch…
Bronnen en referenties
  • Babyinfo.nl
  • Medicinfo.nl
  • Diabetesfonds.nl
Laura (36 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.