Dromen tijdens de zwangerschap

Dromen tijdens de zwangerschap Veel zwangere vrouwen krijgen in hun zwangerschap te maken met dromen. Soms kunnen die dromen mooi en bijzonder zijn, maar ook wel abnormaal of (extreem) eng. Het is vervelend wanneer zwangere vrouwen 'last' hebben van hun dromen, bijvoorbeeld omdat de droom ze blijft achtervolgen.

Hoe werken dromen?

Ieder mens, zwanger of niet, droomt 's nachts. Gemiddeld droomt een mens 6 keer per nacht; het grootste deel van die dromen is in de ochtend bij het wakker worden weer vergeten. Mensen herinneren hun dromen dus lang niet altijd. Het is zelfs zo dat vaak alleen de meest bijzondere en bizarre dromen bij blijven; simpelweg omdat ze zo bijzonder en bizar waren. Dromen hebben een belangrijke functie. De hersenen verwerken tijdens de slaap namelijk (belangrijke) informatie die overdag verkregen is. De informatie, bijvoorbeeld een gebeurtenis, wordt als een soort video-filmpje voor je ogen afgedraaid.

Dromen tijdens de zwangerschap

Mocht je normaal gesproken niet zo bewust zijn van je dromen gedurende de nacht, dan kan dit tijdens een zwangerschap helemaal veranderen. Er zijn een aantal oorzaken te noemen waarom juist zwangere vrouwen zoveel 'last' van dromen kunnen hebben. Ten eerste is er het slaapritme; die verandert meestal (drastisch) wanneer je zwanger bent. Zo zijn sommige zwangere vrouwen een aantal keren per nacht wakker, bijvoorbeeld voor een bezoekje aan het toilet. Na een moment van wakker zijn, kan het moeilijk zijn om weer in diepe slaap te komen, en heb je meer kans op dromen. Ook een volle blaas kan je uit je slaap halen, zodat je eigenlijk midden in je droom gewekt wordt en de droom je bijblijft. Een tweede mogelijke reden waarom vrouwen in hun zwangerschap 'meer' dromen, is dat zij door hun zwangerschap veel emoties en informatie te verwerken hebben 's nachts. Ook vrouwen die niet eens veel 'bezig' lijken te zijn met hun zwangerschap, blijken onderbewust toch veel informatie te verwerken.

Wat dromen zwangere vrouwen?

Zoals eerder in dit artikel gezegd onthouden mensen meestal alleen de meest bijzondere of bizarre dromen. Alle andere dromen worden snel vergeten; de hersenen zijn niet goed in staat deze 'gewone' dromen te onthouden. Het is dus helemaal niet vreemd als mensen opmerken: 'Ik heb toch zoiets raars gedroomd vannacht!'. Een belangrijk kenmerk van een droom is dat er een verhaallijn in zit (een soort filmpje), verder kunnen dromen totaal afwijken van de dagelijkse werkelijkheid. De meeste dromen van zwangere vrouwen zullen te maken hebben met emoties zoals angst, hoop, boosheid en liefde. Zo kunnen zwangere vrouwen heel concreet dromen over hun toekomstige baby ('Ik keek in de kinderwagen, en mijn baby was weg'), maar ook kunnen ze nare dromen hebben die in eerste instantie niets met de zwangerschap te maken lijken te hebben. Soms dromen zwangere vrouwen alleen in het beginstadium van hun zwangerschap (tot zo'n 16 weken), en soms dromen ze de hele zwangerschap door.

Betekenis van dromen

Natuurlijk kun je over veel uiteenlopende onderwerpen dromen, maar er zijn een aantal thema's die regelmatig in dromen van mensen terugkomen. Hieronder staan er een aantal met mogelijke betekenis:
  • Achtervolgd worden: je ervaart angsten in het dagelijks leven en bent geneigd hiervan weg te lopen.
  • Op weg zijn naar het ziekenhuis: je voelt je afhankelijk van andere mensen of je zou minder verantwoordelijkheid willen hebben.
  • Baan: heel concreet kun je dromen over je onzekerheden over bijvoorbeeld een nieuwe baan of het verliezen van je oude baan.
  • Rijden in een auto: je bent of wilt in ontwikkeling zijn. Van de ene plek naar de andere.
  • Vreemdgaan van de partner: je hebt angst dat je partner vreemdgaat of dat je niet aan de verwachtingen van je partner kunt voldoen.
  • Dieren: tijdens je zwangerschap droom je in het beginstadium vaak over kleine (pluizige) dieren, terwijl je in het laatste stadium juist over grote dieren kunt dromen.
  • Geboorte: hieruit kan je angst voor de bevalling naar voren komen. Zeker wanneer je bevalt van iets onmenselijks; je kunt je dan druk maken over de gezondheid van je baby.

Positief dromen

Soms kunnen zwangere vrouwen erg veel last hebben van hun dromen. Bijvoorbeeld omdat ze (extreem) eng dromen en een droom ze overdag blijft achtervolgen. Het is dan goed om wat langer stil te staan bij (een betekenis van) een droom. Zijn er bepaalde momenten waarop je eng droomt? Bijvoorbeeld wanneer je 's ochtends heel vroeg al wakker bent geweest? Probeer dan wakker te blijven en later op de dag een uurtje bij te slapen. Of zijn er (onbewust) onverwerkte emoties die misschien bespreekbaar gemaakt moeten worden? Praten kan altijd helpen! Bedenk dat dromen tijdens de zwangerschap in het algemeen positief is. Psychologen beweren zelfs dat vrouwen die dromen beter voorbereid zijn op een bevalling en geboorte. Bedenk ook dat veel zwangere vrouwen, ongeacht of ze dromen of niet, sowieso slechter slapen.
© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De invloed van het dagelijks leven op nachtmerriesNachtmerries, iedereen heeft ze wel eens, maar weinig mensen weten hoe ze ontstaan en wat ze betekenen. De definitie van…
Is mijn kat zwanger?Is mijn kat zwanger?Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te l…
De ontwikkeling van je baby; 13 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 13 weken zwangerWeek 13 luidt het tweede trimester van een zwangerschap in. De baby kan vrij rondbewegen (in het vruchtwater) en ook het…

Zwanger worden en vruchtbaar slijmZwanger worden en vruchtbaar slijmJe wilt zwanger worden. Maar wanneer weet je nou wanneer je op je meest vruchtbaar bent en dus ook de meeste kans hebt o…
Tandvleesproblemen bij zwangerschap: meer kans vroeggeboorteTandvleesproblemen bij zwangerschap: meer kans vroeggeboorteAls zwangere vrouw word je bedolven onder de goede adviezen. Laten checken of je tandvleesontsteking hebt, is noch het b…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.