Zwanger en nu? Ga je het vertellen?

Zwanger en nu? Ga je het vertellen? Je bent zwanger en nu? De eerste drie maanden zijn erg spannend! Ga je het vertellen dat je zwanger bent, of juist niet? In de eerste drie maanden kan nog van alles mis gaan. Bovendien heb je last van allerlei zwangerschapsverschijnselen. Een op de tien vrouwen krijgt te maken met een miskraam in die periode. Ben je eenmaal de drie maanden grens gepasseerd dan kun je beginnen met het kiezen van een babynaam.

Zwanger en nu?

Als je hebt geconstateerd dat je echt zwanger bent, bijvoorbeeld door het doen van een zwangerschapstest, dan volgt een spannende tijd. Als je zwanger bent dan gebeurt er van alles in je lichaam. Dit voel je ook. De uitgerekende datum kun je berekenen door de eerste dag van de laatste menstruatie te pakken en daar 40 weken bij op te tellen.

Ga je het vertellen of juist niet?

Je bent nu zwanger, heel erg blij en dit wil je graag delen met anderen. De een kiest er voor om het direct te vertellen de ander doet dit pas later. Wat daarbij vaak een rol speelt is het risico op een miskraam in de eerste drie maanden. Een miskraam krijgt een op de tien vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Je hebt zelf invloed op het verlagen van het risico op een miskraam door gezonder te gaan leven. Dus niet meer roken, drinken en ongezonde voedingsmiddelen eten zoals rauw melkse kazen.

Zwangerschapsverschijnselen

Zwanger en nu? Je lichaam verandert in de eerste drie maanden. Er vindt een voorbereiding plaats op wat komen gaat. Het zwangerschapshormoon hCG wordt aangemaakt gelijk na de bevruchting. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de placenta wordt aangemaakt. Door de toename van dit hormoon treden er lichamelijk klachten op. Deze zijn onder andere:
  • de menstruatie stopt
  • emotionele veranderingen door hormonen
  • misselijkheid
  • gevoelige borsten
  • sneller last van moeheid
  • vaker plassen
  • pijn in de onderbuik
  • brandend maagzuur

Na ongeveer drie maanden zijn ze verdwenen, al kan misselijkheid langer aanhouden.

Heb ik een miskraam?

In de eerste drie maanden van de zwangerschap kan een miskraam optreden. Een op de tien vrouwen krijgt een miskraam in deze eerste periode. Als je een miskraam hebt dan voel je krampen in je buik. Je verliest gestold bloed. Het bloeden gaat net zo lang door tot dat de miskraam voorbij is. Een miskraam wordt veroorzaakt doordat het bevruchte eitje zich niet goed heeft ontwikkeld. Slecht ontwikkelde vruchtjes worden door een natuurlijk proces afgestoten door je lichaam.

Als je lang bezig bent geweest om zwanger te worden dan is een miskraam heel erg naar. Maar aan de andere kant wil je ook graag een gezonde baby krijgen over negen maanden. Het risico op een miskraam is dus ook vaak de reden om de eerste drie maanden nog niet te vertellen dat je zwanger bent.

Een babynaam kiezen

Ben je door de eerste drie maanden heen gekomen zonder miskraam, dan kun je met een gerust hart de rest van de zwangerschapsperiode in gaan. Het kiezen van een babynaam is een van de dingen die je gaat doen. Al voordat je het geslacht weet kun je namen gaan bedenken, maar dit kan natuurlijk ook pas als je op een echo hebt gezien welk geslacht je baby heeft. Enkele tips voor het kiezen van een babynaam:
  • neem de tijd, een naam kies je voor de rest van je leven
  • is het een duidelijke meisjes of jongens naam
  • let op de initialen, ook in combinatie met de achternaam
  • klinken de voornaam en achternaam goed
  • komt de naam veel voor
  • is de naam ook leuk voor de volwassen leeftijd
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden na een miskraamZwanger worden na een miskraamEen miskraam, en nu? Een miskraam ontstaat meestal door een aanlegfout van het vruchtje. Na je miskraam wil je eigenlijk…
Zwanger worden: kansen en cijfersZwanger worden: kansen en cijfersHoe snel een vrouw zwanger raakt en wat de kans op een miskraam is, zijn afhankelijk van een heleboel factoren, zoals vr…
Blighted ovum - leeg vruchtzakjeBlighted ovum - leeg vruchtzakjeStel: je bent zes tot acht weken zwanger en je bezoekt voor het eerst de verloskundige. Je hebt een positieve zwangersch…

Conceptie of bevruchtingConceptie of bevruchtingEisprong, vruchtbaar, bevruchting, zwanger. De conceptie, oftewel de bevruchting, is het samensmelten van een eicel en e…
Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?De digitale zwangerschapstest van Clearblue is een zwangerschapstest die niet met vage streepjes werkt, maar die je eenv…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/71275-symptomen-van-zwangerschap-en-eisprong-berekenen.html
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.