Foliumzuur en zwangerschap: eet niet te veel fruit!

Foliumzuur en zwangerschap: eet niet te veel fruit! Foliumzuur. Als u er voldoende van binnenkrijgt, verlopen allerlei lichaamsprocessen vlekkeloos. Foliumzuur, ofwel vitamine B11, zit in donkergroene bladgroenten, maar ook ook in orgaanvlees, zoals lever. Gebrekssymptomen zijn onder andere vermoeidheid en bloedarmoede. Wie gevarieerd eet, hoeft zich geen zorgen te maken. Vooral in de zwangerschap verdient deze zeer belangrijke vitamine extra aandacht. Foliumzuur kan in combinatie met fruit problemen geven. Dan blijkt opeens een tekort aan foliumzuur. De gevolgen kunnen ernstig zijn.

Inhoud


Wat zijn vitaminen

Vitaminen zijn organische verbindingen en noodzakelijk om het lichaam optimaal te laten functioneren. Ze komen in zeer kleine hoeveelheden in de voeding voor. Op enkele uitzonderingen na kan het lichaam niet zelf vitaminen aanmaken. In het begin van de vorige eeuw werd ontdekt dat vitaminen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van ziekten. In een evenwichtige voeding zitten alle vitaminen om gezond te blijven.

Wat is foliumzuur

Foliumzuur is een in water oplosbaar B-vitamine die een rol speelt in de energiestofwisseling, de celdeling, de vorming van rode bloedcellen in het beenmerg en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Ook vermindert foliumzuur het risico op een hartinfarct. Een tekort aan vitamine B11 is meestal het gevolg van een verstoorde absorptie in het maag-darmkanaal, slechte voeding of de invloed van bepaalde medicijnen, zoals anticonvulsiva.

Bron: Mercedesfromtheeighties, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Mercedesfromtheeighties, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

In welke voedingsmiddelen zit foliumzuur

Bij een gevarieerde voeding hoeft u zich geen zorgen te maken dat er een tekort aan foliumzuur ontstaat. Het zit in volkorenproducten, zuivel, fruit, aardappelen en in alle verse groenten, zoals broccoli, spinazie en bietjes. Verder bevat orgaanvlees, zoals lever, veel vitamine B11.

Waarom is vitamine B11 belangrijk in de zwangerschap

Een tekort aan foliumzuur veroorzaakt problemen in de zwangerschap. Vooral bij het ongeboren kind. Het heeft immers extra foliumzuur nodig in de eerste weken, maar ook daarna, omdat zich in die periode de hersenen en het ruggenmerg vormen. Als er dan een tekort ontstaat, kan het kind ter wereld komen met een open ruggetje (spina bifida), maar ook met een hazenlip en tal van andere aandoeningen.

Extra foliumzuur in de zwangerschap?

Foliumzuur is zo belangrijk voor het ongeboren kind dat u al vóór de zwangerschap moet beginnen met slikken. Bijvoorbeeld als u stopt met de pil.

Aanbevolen dosis

Neem elke dag 0,5 mg foliumzuur vanaf het moment dat u stopt met de anticonceptie tot ongeveer tien weken in de zwangerschap. Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar. Ga voor advies echter eerst naar de huisarts zodra u zwanger wilt worden.

Bijwerkingen

Alleen als u meer dan 10 tot 15 mg per dag extra slikt.

Bron: Mike1024, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Mike1024, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Waarom kan veel fruit schadelijk zijn in de zwangerschap?

De Medical Tribune berichtte in januari 2008 over een artikel in Aktuelle Dermatologie met de kop: ‘Prikkelbaredarmsyndroom door gezond eten’. Als gevolg van stoornissen in de fructose-absorptie, door een gebrek aan het transportproteïne GLUT5, wordt het essentiële aminozuur tryptofaan slecht opgenomen in het bloed en staat de aanmaak van de neurotransmitter serotonine op een laag pitje. Dat veroorzaakt depressies en zin in zoete dingen.

Belangrijk

Een technisch verhaal dat best belangrijk is voor zwangeren omdat bij een verstoorde fructose-absorptie – fructose zit in fruit – de bloedwaarden van foliumzuur en zink dalen. Dat betekent dat uw lichaam minder foliumzuur tot zijn beschikking heeft, ondanks dat u extra foliumzuur slikt.

Moet ik minder fruit eten?

Nee. Wel is het belangrijk om te weten of u na het eten van fruit en andere zoete dingen darmklachten krijgt, zoals krampen, diarree, obstipatie en pijn in de onderbuik. Of juist na het eten van veel fruit, bijvoorbeeld twee appels achter elkaar. Dat kan namelijk duiden op de verstoorde fructose-absorptie.

Vraag advies aan de huisarts

Voordat u extra foliumzuur gaat slikken is het belangrijk dat u eerst naar de huisarts gaat. Bepaalde aandoeningen kunnen immers de foliumzuurspiegel in het bloed doen dalen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…
Foliumzuur bij zwangerschapswens: Ook voor vader belangrijkFoliumzuur bij zwangerschapswens: Ook voor vader belangrijkHet is al een tijd bekend dat de kans op bepaalde aangeboren afwijkingen, zoals een spina bifida (open ruggetje) en een…
Voeding en zwangerschap: vitaminesVitamines zijn onmisbare stofjes voor het functioneren van het menselijk lichaam. Ze reguleren allerlei lichaamsprocesse…
Foliumzuur tijdens de zwangerschapFoliumzuur tijdens de zwangerschapTegenwoordig is foliumzuur een hot item: was er tot een aantal jaar geleden nog vrij weinig bekend over foliumzuur, nu w…

Spiraaltje: plaatsen, verwijderen en bijwerkingenSpiraaltje: plaatsen, verwijderen en bijwerkingenHet spiraaltje beschermt tegen zwangerschap. Er zijn twee soorten: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Het inb…
Hardlopen tijdens zwangerschapHardlopen tijdens zwangerschapDat hardlopen voor de meeste mensen goed is, is wel bekend. Maar er twijfelen nogal wat mensen over hardlopen tijdens de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rmt, Pixabay
  • Codex Medicus, 'Voedingsleer', C. Engel en A. Hendrikx
  • ‘Medical Tribune’, januari 2008
  • Afbeelding bron 1: Mercedesfromtheeighties, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Mike1024, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 12-09-2021
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.