De ontwikkeling van je baby; 5 weken zwanger

De ontwikkeling van je baby; 5 weken zwanger Hoe klein het vruchtje in de buik van een zwangere vrouw ook is, in week 5 begint het al vorm te krijgen. Veel zwangere vrouwen weten rond week 5 dat ze daadwerkelijk zwanger zijn, doordat er een zwangerschapstest kan worden gedaan. Soms zijn zelfs de eerste symptomen al merkbaar. Lees in dit artikel alles over de vijfde week van een zwangerschap.

Aanleg

Het vruchtje in de buik van een zwangere vrouw is nog piepklein, en met het blote oog net waar te nemen. Het is ongeveer 1,5 millimeter groot (zoiets als een halve rijstkorrel). Toch schuilt er in dit vruchtje al een echt mensje. De vorm van het vruchtje verandert in week 5; er is zelfs al een hoofd van de rest van het lichaam te onderscheiden. In dit hele kleine vruchtje wordt een aanleg gemaakt voor het hartje en het zenuwstelsel. Ook ontstaan er kleine 'bultjes' op het vruchtje; welke uiteindelijk de armen en benen zullen vormen.

Hormonen

Sommige vrouwen merken al iets van hun zwangerschap. Dit komt door de toename van het zwangerschapshormoon HCG. HCG is waarneembaar in de urine van een zwangere vrouw; daarom is het voor veel vrouwen in week 5 mogelijk om een zwangerschapstest uit te voeren. Het HCG-hormoon kan voor verschillende zwangerschapskwaaltjes zorgen; zoals vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Toch hoeft een zwangere vrouw in de vijfde week nog helemaal niets te merken van de zwangerschap.

Groot nieuws!

Sommige zwangere vrouwen kunnen niet wachten om de (naaste) omgeving te vertellen over de zwangerschap. Dit is in het prille beginstadium van de zwangerschap alleen nog niet zo handig. Het gebeurt namelijk soms dat een zwangerschap in week 5 of 6 'zomaar' eindigt. Hier zijn verschillende oorzaken voor te noemen; maar meestal is het zo dat een vruchtje in aanleg niet goed is. En dat het dus niet had kunnen overleven. Het is helemaal niet nodig om hier heel lang bij stil te staan (vaak gaat het wel goed), maar het is wel verstandig om te bedenken dat het ongeboren vruchtje nog erg klein en kwetsbaar is. Zwangere vrouwen die het 'grote nieuws' niet voor zich kunnen houden kunnen dus het beste maar veel met de partner er over praten. En natuurlijk kan het leuk zijn om bijvoorbeeld op internet het nieuws met anderen te delen.

Jij en de vijfde week

Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje, word je wellicht heen en weer geslingerd tussen allerlei emoties; van blijdschap tot verdriet en van angst tot gelukzaligheid. Vrouwen die voor een tweede of volgende keer zwanger zijn, weten al een beetje wat ze te wachten staat, en hoeven daardoor vaak iets minder te 'schakelen' in gevoelens. Vrijwel alle zwangere vrouwen ervaren op een zeker moment (vaak aan het begin) de angst om het ongeboren vruchtje of kindje te verliezen. Die angst kan erg groot zijn wanneer iemand lang heeft moeten wachten om zwanger te worden, of wanneer iemand al eens een miskraam gehad heeft. Bedenk dat je als zwangere vrouw weinig invloed kunt uitoefenen op de gezondheid van het vruchtje; je kunt hooguit zelf gezond leven. Laat je dan ook niet leiden door angst; maar probeer te wennen aan het 'zwanger zijn'.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapDe ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapZwanger! Voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. De gedachte dat je nu zwanger bent,…
Zwangerschap: week 1 tot en met 4Zwangerschap: week 1 tot en met 4Een spannende tijd breekt aan! je bent ermee bezig om zwanger te worden. De eerste 4 weken van een zwangerschap, merk je…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap is, naast de geboorte van je kind, het meest unieke wat er een vrouw kan gebeuren. Je voelt je anders, je b…

De ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerIn de zevende week verdubbelt de lengte van een ongeboren kindje. De baby is nu ongeveer een centimeter lang en begint z…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 30-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.