Eén slagader navelstreng: SUA

Eén slagader navelstreng: SUA Eén slagader in de navelstreng komt voor bij ongeveer één op de honderd zwangerschappen. Dit wordt ook wel SUA genoemd. De meeste zwangerschappen eindigen in de geboorte van een volkomen gezonde baby. In een kwart van de gevallen ontstaat er een afwijking.

Hoeveel slagaders zitten in een navelstreng?

De navelstreng zorgt voor de bloeduitwisseling tussen moeder en kind. In het bloed bevinden zich voedingsstoffen die naar de baby worden vervoerd, en afvalstoffen die van de baby naar de moeder worden vervoerd. Zonder navelstreng kan de groeiende baby niet in leven blijven.

Een normale navelstreng bevat twee slagaders en één ader. De enkele ader vervoert bloed van de placenta naar de baby toe. Dit bloed bevat voedingsstoffen. Via de twee slagaders wordt het bloed van de baby via de placenta afgevoerd. In dit bloed zitten de afvalstoffen.

Navelstreng met maar één slagader

Een navelstreng met maar één slagader wordt ook wel Single Umbilical Artery oftewel SUA genoemd. Bij één op de honderd geboren baby's komt dit voor. De controle op het aantal slagaders in de navelstreng wordt nog niet zo lang uitgevoerd, voorheen werd er niet echt op gelet. Een navelstreng met maar één slagader is niet levensbedreigend voor de ontwikkeling en groei van de baby. Toch ontstaat bij vijfentwintig procent van de baby's één of meerdere afwijkingen.

Afwijkingen

Soms komt het syndroom van down voor in combinatie met een één slagader navelstreng. Wanneer er tijdens een echografie slechts één slagader in de navelstreng gevonden wordt, volgt er een controle op het downsyndroom bij het kind. Ook kunnen er hartafwijkingen ontstaan of problemen met de nieren. Nierproblemen komen vaak voor, omdat de navelstreng vlak langs de blaas afloopt, die in verbinding staat met de nieren. Hartproblemen komen nog vaker voor dan nierproblemen. Zwangerschappen waarbij sprake is van deze afwijking, worden extra gecontroleerd. Het hart en de nieren van de baby worden goed in de gaten gehouden. In andere gevallen komt het Turner Syndroom voor, of Trychosomas. Baby's met deze laatste ziekte zijn niet levensvatbaar.

Zwangerschappen met een SUA (één slagader in de navelstreng) lopen vaak in het laatste trimester een groeiachterstand op. Ook komt een vroeggeboorte wat vaker voor. De meeste baby's worden echter gezond geboren. De diagnose SUA klinkt wellicht heel eng, maar in de meeste gevallen is er niets aan de hand of is er sprake van een kleine afwijking.

Afwijkingen aan het hart worden opgemerkt wanneer er kleine witte vlekjes aan het hart te zien zijn tijdens een echografie. In combinatie met SUA wordt er extra veel zorg en aandacht aan besteed. Hartafwijkingen kunnen vaak na de bevalling goed behandeld worden.

Wanneer tijdens een echografie geen afwijkingen worden gevonden, dan zal een SUA tijdens de zwangerschap geen verdere problemen opleveren. De ontwikkeling en de groei wordt niet belemmerd. Slechts tegen het einde van de zwangerschap zal een aantal baby's iets lichter en kleiner blijven en stoppen met groeien. Omdat het hier gaat om kleine verschillen in vergelijking met een normale zwangerschap, is dit feit te verwaarlozen.

Volgende zwangerschap: ook weer kans op SUA?

Wanneer een vrouw een zwangerschap met een SUA heeft doorgelopen, zal ze zich bij een volgende zwangerschap afvragen of deze weer zal verschijnen. SUA is niet erfelijk en de kans dat een SUA voorkomt bij een volgende zwangerschap, is niet verhoogd. Dit wil zeggen dat er bij iedere zwangerschap een kans van één procent is om een navelstreng te ontwikkelen met maar één slagader. In sommige gevallen kan het voorkomen dat een vrouw tweemaal achter elkaar een zwangerschap met een SUA doorloopt. Dit is dan niets meer dan toeval.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat en hoe van het downsyndroomHet syndroom van Down. Veel mensen kennen wel iemand met het downsyndroom. Maar wat is het precies? Hoe komt het? Hoe zi…
Het syndroom van DownHet syndroom van Down of Downsyndroom is de meestvoorkomende levensvatbare aangeboren chromosoomafwijking in Nederland.…
Navelstreng en aandoeningenNavelstreng en aandoeningenDe navelstreng is de streng die de verbinding vormt tussen de placenta en de vrucht die zich in de baarmoeder bevindt. N…
Downsyndroom en het gehoorKinderen met het Syndroom van Down hebben vaker gehoorproblemen dan normaal ontwikkelende kinderen van dezelfde leeftijd…

Bevallen: de drie fasenBevallen: de drie fasenBevallen: ontsluiting, perswee, nageboorte, nawee. Na ongeveer negen maanden zwangerschap volgt de bevalling. De gehele…
Zwanger van een tweeling: misselijk, eetlust, maagzuur etcZwanger van een tweeling: misselijk, eetlust, maagzuur etcEen tweeling-zwangerschap: misselijkheid, plassen, brandend maagzuur, groeiende borsten, benauwdheid. Een zwangerschap v…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 16-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.