Kraamzuivering: bloeding na de bevalling

Kraamzuivering: bloeding na de bevalling Kraamzuivering: bloedverlies na de bevalling, kraamzuivering of lochia is de eerst nog bloed bevattende en later wondvocht bevattende afvloed uit de baarmoeder, na een bevalling. Normaal gesproken is deze na zes weken beëindigd. Welke complicaties kunne er optreden tijdens de kraamzuivering?

Bloedverlies na de bevalling: kraamzuivering

Het bloedverlies dat direct na een bevalling optreedt, heet kraamzuivering oftewel lochia. Allereerst is het belangrijk om te weten waarom er bloedverlies optreedt. Tijdens de zwangerschap is er een slijmvlies opgebouwd, dat na de bevalling weer wordt afgestoten. Dit is te vergelijken met een menstruatie, waarbij ook slijmvlies wordt afgestoten. Ook is er sprake van een wond in de baarmoeder na de bevalling: daar waar de placenta heeft gezeten, blijft een wond achter die moet genezen. Omdat alles in de baarmoeder zeer goed doorbloed is, zal een wond ook heviger bloeden dan andere wonden elders op het lichaam.

Kraamzuivering herkennen

Kraamzuivering is niet moeilijk te herkennen: er treedt bloedverlies op enige minuten na de bevalling. Dit bloedverlies is de eerste dagen hevig, maar zal uiteindelijk afnemen. Na ongeveer zes weken zal het bloeden helemaal stoppen. Bij de ene vrouw is dit eerder dan bij de andere vrouw. Een gemiddelde van vier tot zeven weken bloedverlies is normaal. Bloedverlies dat langer aanhoudt dan zes weken, is niet normaal en moet altijd gecontroleerd worden door een arts of verloskundige. Wanneer in de zevende week het bloedverlies zeer minimaal is, of er sprake is van alleen wondvocht, dan zal dit zeer spoedig stoppen.

Hoe ziet het bloedverlies eruit?

De eerste dagen na de bevalling is er sprake van vrij hevig bloedverlies: zeker meer dan tijdens een normale menstruatie. Klontertjes bloed duiden op gestold bloed: bloed dat langere tijd in de baarmoeder vast blijft zitten en dan ineens naar buiten wordt afgevoerd. Ook zitten er stukjes placenta in het bloed, dat ook klonters geeft. Het bloed is in het begin vrij donker van kleur en kan zelfs zwart uitzien. Na ongeveer een week is het bloed helderrood van kleur. Na verloop van tijd neemt het bloed een steeds lichtere kleur aan, totdat het alleen nog maar bestaat uit wondvocht, dat geel van kleur is. Wanneer deze fase is bereikt, zal het vloeien spoedig stoppen.

Soms wordt er direct na de bevalling een injectie gegeven, waardoor de baarmoeder wordt gestimuleerd om extra samen te trekken. De bloedingen die hier uit ontstaan zijn vaak veel heviger.

Complicaties tijdens de kraamzuivering

Soms duurt het bloedverlies langer dan zes weken. Dit komt niet veel voor, het lichaam is meestal zelf prima in staat om alles schoon te maken. Echter, wanneer de bloeding langer dan zes weken aanhoudt, kan er sprake zijn van een verstoring. Soms zit er een stolsel in de weg, waardoor het bloed geen uitweg kan vinden. Wanneer dit stolsel los komt, stroomt er in één keer vrij veel bloed naar buiten. Dit kan lijken op een plotselinge hevige bloeding. Ook kan hierdoor de bloeding langer aanhouden dan zes weken.

Langdurig bloedverlies komt ook voor wanneer de baarmoeder niet in staat is zich goed samen te trekken. De kraamzuivering duurt dan te lang. Vaak gaat dit ook gepaard met heviger bloedverlies.

Hevig bloedverlies kan voorkomen bij een vleesboom, die een bloeding ernstiger maakt. Vrouwen met een vleesboom dienen daarom altijd in het ziekenhuis te bevallen. Vaak wordt er bij deze vrouwen na de bevalling een injectie gegeven om ervoor te zorgen dat de baarmoeder goed samentrekt. Wanneer er sprake is van een scheur in de baarmoedermond of elders in de vagina, kan er ook een hevige bloeding ontstaan. Ook een wond zoals een knip die niet goed is gehecht kan gaan bloeden.

Een stinkende kraamzuivering en daarbij een langdurige of hevige kraamzuivering, duidt vaak op een stukje placenta dat in de baarmoeder is achtergebleven. In dat geval moet de verloskundige of arts worden gewaarschuwd: zonder hulp zal dit stukje achterblijven en voor infecties kunnen zorgen.

Zeer weinig bloeden

Sommige vrouwen maken zich zorgen omdat ze zeer weinig bloeden na een bevalling. Soms is het bloeden na één week al gestopt. Kraamzuivering houdt echter ook het verlies van het gele wondvocht in. Wie dit meetelt, zal zien dat de gehele kraamzuivering vaak toch wat langer duurt. Toch kan het voorkomen dat de totale kraamzuivering niet meer dan twee tot drie weken in beslag neemt. Dit is geen reden tot ongerustheid: het lichaam heeft goed werk verricht waardoor alles gezuiverd is. Echter, wanneer na het stoppen van de kraamzuivering, na enkele dagen weer opnieuw een bloeding ontstaat, is dit geen menstruatie maar een teken dat er toch iets niet goed is. Houdt dit in de gaten en raadpleeg een arts of verloskundige.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedverlies na een bevallingDe eerste dagen en weken na een bevalling blijven er nog steeds bloedingen plaatsvinden. De ene vrouw ervaart het als vr…
Veel bloedverlies tijdens de bevallingVeel bloedverlies tijdens de bevallingEen beetje helderrood bloedverlies verliezen tijdens de bevalling is normaal. Wanneer je meer dan 1 liter bloed verliest…
Bloedverlies na de bevallingBloedverlies na de bevallingNa de bevalling is het heel normaal dat je enige tijd nog wat bloed verliest. Schrik niet als je hierbij vrij veel bloed…
Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevallingDe geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele v…

De ontwikkeling van je baby; 31 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 31 weken zwangerIn week 31 van een zwangerschap weegt een baby ruim 1500 gram, en is zo'n 39 centimeter lang. De baby krijgt, doordat hi…
De ontwikkeling van je baby; 30 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 30 weken zwangerIn week 30 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 1300 gram, en is zo'n 38 centimeter lang. Hoewel de baby nog vrij go…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.