De ontwikkeling van je baby; 32 weken zwanger

De ontwikkeling van je baby; 32 weken zwanger Met 32 weken maakt de baby zich klaar voor de bevalling. De longen en het spijsverteringsstelsel zijn bijna 'af', waardoor de baby straks buiten de baarmoeder zelfstandig kan overleven. In week 32 is een baby ongeveer 40 centimeter lang, en weegt zo'n 1800 gram. Lees in dit artikel alles over de tweeëndertigste week van een zwangerschap.

Longen

Hoewel de baby bijna 'klaar' is om geboren te worden, kunnen de longen nog niet zelf functioneren. Rond week 32 komt er een stofje vrij dat ervoor zorgt dat de longblaasjes open blijven staan na de geboorte, zodat deze niet inklappen. Naast de longen vindt er ook nog een ontwikkeling plaats in het spijsverteringsstelsel, waardoor de baby straks goed zal kunnen eten en poepen. De hoeveelheid bloed in het lichaam van een zwangere vrouw is rond week 32 met zo'n 40 tot 50 procent toegenomen! Deze hoeveelheid bloed is nodig voor de baby, maar bijvoorbeeld ook om de hoeveelheid bloedverlies bij de geboorte te compenseren. In week 32 weegt een baby ongeveer 1800 gram, en is zo'n 40 centimeter lang. De baarmoeder is rond week 32 zo groot dat het halverwege het borstbeen reikt. Dit kan voor kortademigheid, benauwdheid of verminderde eetlust zorgen. En ook de vermoeidheid kan flink toenemen.

Kraamzorg

Rond week 32 maken de meeste zwangere vrouwen voor het eerst 'echt' kennis met iemand die de kraamzorg gaat leveren. Bij een eerste kindje komt er vaak iemand op 'huisbezoek', bij een tweede of volgende kindje wordt de intake soms ook wel telefonisch gedaan. De kraamzorginstelling zal een aantal dingen vragen van een zwangere vrouw. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd naar de zorgverzekering, maar ook naar de thuissituatie. Naast een aantal vragen wordt er ook informatie gegeven. Over de kraamzorg die na de bevalling geleverd zal worden, en over de taken van de kraamverzorgster. Kraamzorg na de bevalling is niet verplicht, maar wordt door veel zwangere vrouwen wel als handig ervaren. De eigen bijdrage voor kraamzorg ligt rond de 4 euro per uur.

Harde buiken

Al eerder in de zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van zogenaamde 'harde buiken'. Harde buiken worden ook wel omschreven als 'oefenweeën', aangezien de baarmoeder samentrekt. Harde buiken zijn vaak niet pijnlijk, maar kunnen wel wat onprettig aanvoelen. Harde buiken kunnen sneller optreden bij drukte of stress, maar ook in het laatste stadium van de zwangerschap. Overigens ervaren niet alle zwangere vrouwen dat ze last hebben van harde buiken; bij een eerste zwangerschap is de kans het kleinst.

Jij in de tweeëndertigste week

Je zult waarschijnlijk enorm in de weer zijn met alle zaken rondom de komst van je kindje. Het kan handig zijn om een lijstje te maken van dingen die je nog wilt of moet doen; op die manier voorkom je piekeren. Over een week of 2,3 zul je misschien met zwangerschapsverlof gaan. Tegen die tijd zul je het er echt aan toe hebben, en heb je ook nog wat tijd om de laatste dingen te regelen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…
Baby van 6 weken oudBaby van 6 weken oudDe baby van 6 weken oud is zich volop aan het ontwikkelen. De baby zoekt op zijn eigen manier contact met je, door brabb…
Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap is, naast de geboorte van je kind, het meest unieke wat er een vrouw kan gebeuren. Je voelt je anders, je b…
Zwanger of ontpillen? Klachten en symptomenZwanger of ontpillen? Klachten en symptomenGestopt met de anticonceptiepil omdat je graag zwanger wil worden? Verschillende lichamelijke klachten komen op zetten.…
Bronnen en referenties
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 31-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.