De ontwikkeling van je baby; 33 weken zwanger

De ontwikkeling van je baby; 33 weken zwanger In week 33 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2000 gram, en is ongeveer 41 centimeter lang. De baby wordt de komende weken niet heel veel langer meer, slechts een aantal centimeters, maar zal wel nog zwaarder worden. Lees in dit artikel alles over de drieëndertigste week van een zwangerschap.

Sterke baby

De afgelopen baby heeft de baby er alles 'aan gedaan' om sterker en groter te worden. Hij zal dit de komende weken blijven doen. In week 33 van een zwangerschap weegt een baby ongeveer 2 kilo (4 pond), en is zo'n 41 centimeter lang. 2000 gram is een gemiddelde; een baby kan in week 33 iets lichter of juist al wat zwaarder zijn. Rond week 33 zal een baby in de 'geboorteposititie' gaan liggen. Het kan wel zijn dat sommige baby's nog voldoende ruimte hebben om te draaien; dit kan zelfs tot helemaal achterin de zwangerschap. Vanaf week 33 kan een baby beginnen met indalen. Het indalen kan een beetje pijnlijk zijn en zelfs wat voorweeën veroorzaken. Veel zwangere vrouwen merken het wanneer hun baby is ingedaald. Ook is het soms te zien aan de buik, die duidelijk wat lager staat. Vanaf week 33 zullen veel zwangere vrouwen merken dat ze echt minder puf hebben voor de dagelijkse bezigheden. Het is ook in het belang van het kind dat een zwangere vrouw voldoende rust neemt (bijvoorbeeld door kleine slaapjes); stress is niet goed voor de baby.

Postnatale depressie en prenatale depressie

Tijdens de zwangerschap kan een zwangere vrouw overvallen worden door positieve en negatieve gevoelens. Die gevoelens horen helemaal bij het 'zwanger zijn', en bereiden een vrouw voor op het leven met een kind. Met name richting het einde van de zwangerschap bouwen vrouwen vaak een gezonde en afwachtingsvolle spanning op; hoe zal het leven er na de bevalling uitzien? Toch is het zo dat de geboorte en het kindje vaak niet direct het 'rose wolk' gevoel teweeg brengen bij een nieuwe moeder. Moeders moeten vaak eerst wennen aan hun kindje, en natuurlijk ook herstellen van de bevalling. De bevalling kan bijvoorbeeld ook erg zijn tegengevallen. Wanneer negatieve gevoelens en stemmingen voor een langere periode overheersen na de geboorte van een kind, kan het zijn dat een vrouw een 'postnatale depressie' heeft. Hoewel veel vrouwen na de geboorte van hun kind twijfelen aan hun rol als moeder en/of moeite hebben om 'zichzelf' te vinden, zijn de negatieve gevoelens bij een vrouw met een postnatale depressie nog sterker. Een postnatale depressie kan kort na de bevalling 'intrede' doen, maar ook maanden erna. Voor de omgeving van een nieuwe moeder is het daarom zaak om alert te zijn op een eventuele depressie.
Overigens is het zo dat zwangere vrouwen ook tijdens de zwangerschap al een depressie kunnen krijgen. Dit wordt dan 'prenatale depressie' genoemd. Soms merkt de verloskundige dat er sprake is van een prenatale depressie, en soms merkt een zwangere vrouw het zelf. Hulp bij zowel een postnatale als prenatale depressie is altijd gewenst! Het is aan te raden om niet met klachten te blijven lopen, want die zullen waarschijnlijk verergeren. Voor meer informatie kan de website www.kraamtranen.nl worden geraadpleegd.

Jij in de drieëndertigste week

Je kindje weegt al 2 kilo; echt een mijlpaal! Je kunt waarschijnlijk niet wachten tot de geboorte. Hoe zal je kindje eruit zien? En op wie zal je kindje lijken? Fantaseren over je baby mag, maar probeer nog wel het één en ander om handen te hebben. Het duurt nog weken voordat je kindje er is, en je hebt kans om over de uitgerekende datum te gaan (zeker bij een eerste kindje).

Lees verder

© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Hcg-waarden tabelHcg-waarden tabelHCG is een hormoon dat alleen tijdens de zwangerschap voorkomt. Dit hormoon is te meten met een urinetest of middels een…
De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapDe ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapZwanger! Voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. De gedachte dat je nu zwanger bent,…

Zwangerschap: week 1 tot en met 4Zwangerschap: week 1 tot en met 4Een spannende tijd breekt aan! je bent ermee bezig om zwanger te worden. De eerste 4 weken van een zwangerschap, merk je…
Zwangerschap: groei van de baby van maand tot maandZwangerschap: groei van de baby van maand tot maandHet is prachtig om te zien hoe zo een klein kindje in je buik groeit. Hoeveel groeit het per maand en wat zijn de verand…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Greyerbaby, Pixabay
  • www.kraamtranen.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 31-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.