Vroegtijdig bekend met je zwangerschap?

Vroegtijdig bekend met je zwangerschap? Typisch toch dat veel vrouwen, nog voordat er enig duidelijk kenmerk is opgetreden, weten dat ze zwanger zijn. De natuur speelt hier ongetwijfeld een rol, maar dat maakt het niet minder fascinerend. Maar welke kenmerken treden vaker in een vroeg stadium van de zwangerschap op?

De natuur

Als je regelmatig menstrueert dan weet je mogelijk ook wanneer je eisprong is (bijvoorbeeld door een temperatuursverschil). Maar de vrouw die haar lichaam goed kent, voelt ook dat iets anders voelt dan normaal. Dus of je nu bewust met zwangerschap bezig bent of niet, als het gevoel afwijkt, voelen veel vrouwen dat er iets aan de hand is. Dat sommige vrouwen - omdat ze het mogelijk niet willen - de signalen negeren, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. En je kunt er maar beter wat mee doen, het lost zich meestal niet vanzelf op.

Echter, de vrouw die bewust bezig is met haar eventuele zwangerschap, wil natuurlijk dat het positief uitpakt. Wat zijn dan de wat duidelijker signalen die kunnen wijzen op een zwangerschap?

Veel voorkomende vroege signalen…

Menstruatie

Wat de meeste zwanger vrouwen niet erg vinden is dat ze tijdelijk niet menstrueren. Meestal stopt na de conceptie de cyclus en menstrueer je niet meer tot na de zwangerschap de normale cyclus weer op gang komt. Soms tijdens het zogen al en soms daarna pas.

Nu zijn lang niet alle vrouwen regelmatig in hun cyclus en dit kan met allerlei redenen te maken hebben. Enkele voorbeelden:
  • stress, werkgerelateerd maar ook bijvoorbeeld een zwangerschap die uitblijft
  • hormoon huishouding die niet optimaal functioneert
  • gevolgen van een ziekte of de medicijnen hiervoor
Als je niet blijkt zwanger te zijn en er is geen andere direct aanwijsbare redenen, dan is het goed verder te zoeken naar de oorzaak.

Borsten

Veel vrouwen krijgen nog voordat er enig kenmerk is, heel gevoelige borsten. Soms vanuit het niets (ogenschijnlijk) voelt de aanraking van de borst c.q. de tepel niet prettig of zelfs pijnlijk. Omdat direct na de conceptie het lichaam meteen begint te werken, maar alles feitelijk nog niet op zijn plaats valt, kunnen de borsten een onnatuurlijke gevoeligheid hebben. Meestal trekt deze overgevoeligheid weg op het moment dat het lichaam is gewend aan de (tijdelijke) veranderingen van het lichaam.

Daarnaast worden de borsten ook vaak groter en bereiden zich voor op de voeding die enig moment gegeven moet gaan worden. Voor veel vrouwen helaas maar waar, de borsten nemen na het zogen meestal de normale proporties weer aan of verslappen zelfs. Er zijn wel wat oefeningen te doen, maar afhankelijk hoeveel de borsten “geleden” hebben, werkt dit voldoende of niet.

Misselijkheid

Sommige vrouwen behouden het helaas gedurende een langere periode van de zwangerschap, maar het merendeel gelukkig niet … misselijkheid in de ochtend. Vergewis je er van dat het niet iets is wat je verkeerd gegeten hebt. Heb je het een aantal ochtenden achter elkaar, dan is de kans zeerwel aanwezig dat je zwanger bent.

De wetenschap is er nog niet over uit waar het exact vandaan komt, maar men denkt dat het te maken heeft met de fysiologische veranderingen die tijdens de zwangerschap in je lichaam optreden. De verandering van de bloedsuikerspiegel kan van invloed zijn en de wijze waarop je lichaam met koolhydraten omgaat. Alsof ze anders verteerd worden.

Veel vrouwen hebben tot op zekere hoogte baat bij enkele droge crackers eten, voordat ze echt opstaan. Verder kan wat meer en kleinere maaltijden eten eventueel helpen en pas drinken als je klaar bent met eten.

Moe

Veel vrouwen zijn enorm moe gedurende de zwangerschap. Als je tegen het eind van de periode aanloopt is het nog wel te verklaren met al die extra kilo’s, maar in het begin van de zwangerschap is dat item nog niet opportuun en hebben toch veel vrouwen last van extreme vermoeidheid. Men verklaart het als zou met de hormonale veranderingen in het lichaam te maken hebben.

Tot slot

Behalve deze zijn er nog wel meer zaken die al in een vroeg stadium te kop op kunnen steken, maar meestal komen deze pas op een later stadium. Denk bijvoorbeeld aan vreemde zaken door elkaar eten of veel naar de wc gaan. En gelukkig zijn er ook vrouwen die nagenoeg nergens last van hebben. Voor alle zekerheid altijd goed een test bij de drogisterij of huisarts te doen om het zeker te weten. De technologie werkt mee in die zin dat de testen in een steeds vroeger stadium werken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstest kan veel oorzaken hebben zoals medicijngebruik, hormonen of zeep.…
Negatieve zwangerschapstest: toch zwanger?Het doen van een zwangerschapstest is voor veel vrouwen een spannende aangelegenheid: zal je wel zwanger zijn of toch ni…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…
Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Wanneer je zwangerschapssymptomen en een zwanger gevoel hebt, wil je op een gegeven moment toch graag weten of je al dan…

Abortus met de abortuspil (RU486)Abortus met de abortuspil (RU486)Een abortus is altijd een aangrijpende ervaring. Gelukkig is er een alternatief voor de gebruikelijke zuigcurettage, de…
Gevolgen van vroeggeboorte en een te laag geboortegewichtGevolgen van vroeggeboorte en een te laag geboortegewichtPrematuriteit (vroeggeboorte) en dismaturiteit (een te laag geboortegewicht) komen regelmatig voor bij zwangerschappen.…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.