Planning gedurende de zwangerschap

In dit artikel lees je over alles waar je aan moet denken tijdens je zwangerschap. Lees hier met welke mensen je contact moet zoeken, welke dingen je moet regelen en welke spullen je moet kopen.

Vooraf

Probeer na te gaan of je bent ingeënt tegen de Rode hond (Rubella). Doe dit het liefst drie maanden voor de bevruchting. Begin het liefst minstens vier weken met het slikken van foliumzuur en vitamines. Stop met roken!

Week 1 t/m 12

Week 5

In week 5 kun je een zwangerschapstest doen. En met een positief resultaat kun je vanaf die week beginnen met een zwangerschapsdagboek. Verder kun je lekker genieten van de zwangerschap, tenzij je erge last hebt van morningsickness en andere zwangerschapskwalen. Wel is het van belang om te stoppen met alles wat slecht is voor het kindje, waaronder alcohol drinken, roken en drugs gebruik. Controleer je medicijnen op veiligheid voor je ongeboren kind. Lees hiervoor de bijsluiter of neem contact met apotheker, huisarts en/of verloskundige. Begin ook lekker met de dingen die juist goed zijn, onder andere voldoende slapen, rustmomenten nemen, gezond eten (pas op met rauw vlees en rauwe melk producten) en het door blijven slikken van foliumzuur (tot 10 weken zwangerschap).

Week 6

Als je rond de 6 weken zwanger bent, kun je op zoek naar een verloskundige. Bij hem/haar maak je een afspraak voor de eerste zwangerschapscontrole, die plan je rond 9-12 weken zwangerschap. Bij elke controle worden o.a. de volgende zaken bekeken: gewicht, bloeddruk, bloedonderzoek, urineonderzoek, baarmoederstand, luisteren harttonen en maken van echo. Huisarts en apotheek moeten ingelicht worden, zij kunnen bij het voorschrijven van medicijnen zo rekening houden met je zwangerschap. Ook de tandarts moet worden ingelicht. Net als de verzekeringsmaatschappij, dit ook om te informeren naar de aanvraag van een kraampakket. En informeer bij de ziektekostenmaatschappij naar de afspraken over kraamzorg. En ga erop uit om kraamzorg te regelen.

Week 9

Maak een afspraak voor je eerste echo, om de duur van de zwangerschap vast te stellen en een eventuele meerling.

Week 10

Stoppen met het slikken van foliumzuur en jezelf inschrijven voor een zwangerschapscursus. Er zijn velen cursussen die je kunnen voorbereiden op de bevalling. Je hoort er onder andere hoe een bevalling in zijn werk gaat en wat je kunt doen om weeën op te vangen. Je kunt kiezen voor een cursus zwangerschapsgym en/of zwangerschapsyoga, daar leer je onder andere hoe je je rug kunt ontlasten en hoe je fit kunt blijven gedurende je zwangerschap. En als je borstvoeding wil gaan geven, dan is het misschien een goed idee om daarover een voorlichtingscursus te volgen.

Tot week 11

In de eerste 4 maanden van je zwangerschap maakt je lichaam veel van het hormoon hCG aan. Dit hormoon verdwijnt voor een groot gedeelte via je urine. Door gedurende de eerste vier maanden je urine te verzamelen kun je indirect andere vrouwen helpen om zwanger te raken. Moeders voor Moeders zamelt de urine in en zorgt ervoor dat het bij een farmaceutisch bedrijf terechtkomt, zij doen onderzoek ten gunste van toekomstige moeders. Meedoen kan vanaf het moment dat je over tijd bent tot uiterlijk week 11 van je zwangerschap.

Week 12 t/m 16

Denk na over de combinatie werk en baby. Als er kinderopvang geregeld moet worden, doe dit dan tijdig. bij de meeste kinderopvangorganisaties kun je je inschrijven vanaf het moment dat je 3 maanden zwanger bent. Elke vrouw die in Nederland bevalt, heeft recht op kraamzorg in de eerste periode na de bevalling.

Week 12

Iedereen kan met enige zekerheid worden ingelicht over de zwangerschap, de risico periode is voorbij. Ook je werkgever kan geïnformeerd worden. In deze week is waarschijnlijk de eerste afspraak met de verloskundige. Het is handig om nu zwangschapsbeha's aan te gaan schaffen.

Week 16 t/m 24

Indien noodzakelijk kan in week 16 een vruchtwaterpunctie worden gedaan. In week 17 eindigt de deelname aan het moeders-voor-moeders initiatief. Zijn jij en je partner niet getrouwd, maar wil je wel dat hij officieel de vader van het kind wordt, dan moet hij jullie kind erkennen. Doe dat het liefst al tijdens je zwangerschap. Kleine tip: Ook het aanvragen van ouderlijk gezag over je kind ook belangrijk (als jullie niet getrouwd zijn). Maar dat kan pas als je kind is geboren. Ga in deze weken ook naar de notaris om een testament op te stellen. Ook het klussen in de babykamer kan beginnen; de aanschaf van de babymeubels (houdt hierbij rekening met lange levertijden); opknappen van de kamer; dubbele beglazing. Ga ook een beetje voor jezelf shoppen; zwangerschapskleding!
Misschien een aandenken aan je zwangerschap leuk, bijvoorbeeld een pretecho, een gipsafdruk of een mooie fotoreportage? Regel een zwangerschapsverklaring voor je werkgever. En regel met je werkgever een datum voor het zwangerschapsverlof en het kraamverlof. Kleine tip: Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kan er gebruik gemaakt worden van de ZEZ-regeling. Je hebt dan recht op een zwangerschapsuitkering.

Week 24 t/m 28

Vanaf de zesde maand is het tijd om na te denken over de babykamer. Als je rond deze weken begint, weet je zeker dat het allemaal op tijd af is. Want misschien heb je er in de laatste weken geen energie meer voor. Als het kindje gedoopt wordt, dan is dit het moment om contact op te nemen met de kerk. Vaak zijn er voorafgaand een aantal bijeenkomsten met andere aanstaande ouders.

Week 28 t/m 32

Nu kun je op zoek naar babyspulletjes en spullen voor de kraamlijst. Denk aan een kinderwagen, babybedje/wieg en een commode. Soms is er een levertijd van 6 tot 8 weken. Controleer of je een kraampakket krijgt van je kraamzorgorganisatie. Denk ook alvast na over de geboortekaartjes die worden verstuurd. En maak een up-to-date adreslijst.

Week 32 t/m 36

Geen bijzonderheden, misschien verder klussen aan de kamer? Of leuke babykleertje naaien?

Week 36 t/m 40

Je hebt er waarschijnlijk al eerder over nagedacht, maar in deze laatste maand moet bekend zijn hoe het kindje gaat heten. Schrijf (of print stickers voor) de enveloppen voor de geboortekaartjes. Was de babykleertjes die je hebt gekocht en maak het bedje of wiegje klaar voor gebruik. Laad alle accu op, die een van fototoestel en/of videocamera. Zorg ook voor voldoende filmpjes-opslagruimte op geheugenkaarten voor fototoestel en/of videocamera. In deze weken beslis of je ook of je thuis gaat bevallen of in het ziekenhuis. Als je thuis wil bevallen, zorg er dan voor dat het kraambed op klossen staat en je alles in huis hebt. Zet sowieso een ´vluchtkoffertje´ klaar voor als je naar het ziekenhuis moet. Ook als je thuis bevalt, je weet nooit hoe het loopt. Maak een telefoonlijst van de mensen die je wilt bellen zodra je bevallen bent. Haal beschuit en roze en/of blauwe muisjes. Leg de babykleertjes klaar en vries de borstcompressen in. Zorg dat je partner altijd bereikbaar is!

Erna

Na de geboorte moet het kindje binnen 3 werkdagen aangegeven worden. Dit gebeurt op het plaatselijke gemeentehuis. Soms kun je de baby ook in het ziekenhuis aangeven. De verpleegkundige in het ziekenhuis zal je hierover meer informatie kunnen over geven. Voor de aangifte van de baby heb je een legitimatiebewijs en (evt.) trouwboekje of erkenningspapieren nodig. Zodra de baby is aangegeven worden de gegevens die nodig zijn voor het ontvangen van de kinderbijslag automatisch doorgegeven. Je hoeft hier dus zelf niets voor te regelen. Voor meer informatie: www.svb.nl. Uiteraard moet je baby verzekerd worden voor ziektekosten. Je moet dit binnen 4 maanden na de geboorte regelen met je ziektekostenverzekeraar.

Lees verder

© 2012 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Project planning maken, voorbeeldProject planning maken, voorbeeldEen projectplanning stem je af op de grootte van het project. Soms kun je verschillende fasen in het project samenvoegen…
Het eerste trimester van de zwangerschapHet eerste trimester van de zwangerschapIn het eerste trimester van de zwangerschap vinden fijne en belangrijke gebeurtenissen plaats. Denk hierbij aan de bevru…
Hoe maak ik een planning en hoe houd ik me eraan?Plannen, een planning maken en vooral: je eraan houden. Een planning maken lukt vaak nog wel, maar de uitvoering gaat va…
Studeren - zo maak je een goede studieplanningStuderen - zo maak je een goede studieplanningVeel studenten weten niet hoe ze hun dikke cursussen moeten doorworstelen. Vaak wachten ze er dan ook mee tot vlak voor…

Anticonceptie tijdens borstvoeding. Welke opties zijn er?Anticonceptie tijdens borstvoeding. Welke opties zijn er?Wanneer je borstvoeding geeft, kun je niet zonder gevolgen ieder anticonceptiemiddel gebruiken. Sommige anticonceptiemid…
Diëten tijdens zwangerschap en de gevolgen voor het kindmijn kijk opDiëten tijdens zwangerschap en de gevolgen voor het kindEr zijn zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap willen afvallen door een afslankdieet te volgen. Redenen hiervoor z…
Bronnen en referenties
  • http://www.peuteren.nl/zwanger/overzicht_wanneer_regel_je_wat_zwangerschap.php
  • http://www.kraamzorg-zsm.nl/zwangerschap/wat_regelen_wanneer/
  • http://www.vrouwonline.nl/mama/zwanger/556/zwanger-wat-moet-je-regelen
  • http://www.in-verwachting.nl/zwanger/wanneer-wat-regelen.html
  • http://www.anababa.nl
Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.