Zwanger, week 21 t/m 24

Zwanger, week 21 t/m 24 'Zwanger, week 21 t/m 24' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. Je kunt lezen wat je zoal in deze weken te wachten staat. Je kindje groeit namelijk flink, vooral in de lengte. Ook het hartje groeit en pompt liters bloed door de navelstreng. Als moeder is dit vaak een periode waarbij klachten afnemen en je meer energie krijgt. Wel komen andere kwaaltjes om de hoek kijken, zoals o.a. harde buiken. Veel leesplezier! In dit artikel kun je informatie vinden over week 21 tot en met 24 van je zwangerschap. Een zwangerschap brengt vaak veel vragen met zich mee. Door dit artikel hopen we veel vragen te kunnen wegnemen.

Week 21

  • Lengte: 27 centimeter
  • Gewicht: 380 gram
Het hartje van de foetus zal deze week wat meer groeien en pompt elke dag al flink wat liters bloed door de navelstreng (ongeveer 25 liter). De benen gaan langzamerhand in verhouding staan met de rest van het lichaam. Het huidje wordt ook al veel minder doorzichtig en zelfs de tong is al volledig ontwikkeld.

Week 22

  • Lengte: 29 centimeter
  • Gewicht: 440 gram
Het kindje is al een hele tijd lekker aan het bewegen in de baarmoeder. Wat daarbij best bijzonder is, is dat het kindje juist slaapt als jij actief bent. En dus actief is als jij slaapt en/of rust. Door jou bewegingen wordt hij of zij als het ware in slaap gewiegd. Op dit moment is het ook al een echt mensje. Het huidje is alleen nog flink gerimpeld. Ook komt er een laagje huidsmeer op de babyhuid, dat het huidje beschermt tegen de inwerking van het vruchtwater.

Week 23

  • Lengte: 30 centimeter
  • Gewicht: 500 gram
De wenkbrauwen en oogleden zijn inmiddels ontwikkeld. Het is echter nog niet zo dat er ook al pigment in de irissen zit. Je kindje kan op dit moment al dingen beetpakken. Denk maar aan zijn andere handje, voetje of de navelstreng. Ook kan je kindje nu al horen. Jouw hartslag en jullie stemmen zullen op den duur bekend gaan klinken en geruststellen.

Week 24

  • Lengte: 32 centimeter
  • Gewicht: 550 gram
Ook al is je kindje nog erg dun, het begint nu echt in de lengte te groeien. Door deze groei buigen ook alle gewrichten. Denk maar aan de kin op de borst, de ellebogen in de zij, enzovoort. De bloedvaten en de longen ontwikkelen zich op te moment ook al om zich voor te bereiden op het ademen.

Jij en je kindje

  • Als het goed is zijn de klachten qua moeheid en misselijkheid over en begint er nu een meer energieke periode! Ook krijg je al een mooi bol buikje. In deze weken merk je ook al echt dat je aankomt en dit is heel normaal. Je lichaam maakt zich klaar voor de komende actieve periode (bevalling, borstvoeding, kraamtijd, enz.) Ook is het zo dat afvallen tijdens je zwangerschap echt niet mag en dat het zelfs schadelijk kan zijn.
  • Het kan zijn dat je bloeddruk in deze periode iets daalt. Dit is heel normaal en hierover hoef je je geen zorgen te maken. Dit heeft alles te maken met de midpregnancy drop. De verloskundige kan je hier meer over vertellen.
  • Wees ook erg alert op lichamelijke klachten. Je lichaam geeft echt wel aan wanneer je rust moet nemen. Doe dit dan ook echt! Vanaf de 24e week kun je ook last krijgen van harde buiken. Je lichaam bereid zich dan vast voor op de bevalling en laat je baarmoeder dan samentrekken. Maak je hierover geen zorgen, maar neem ook in dit geval wat rust.

Tips

  • Structureel Echo Onderzoek. Als je voor dit onderzoek hebt gekozen, wordt dit tussen de 18e en de 22e week uitgevoerd.
  • Rust nemen: Je lichaam kan het besten rusten als je ligt. Tijdens het liggen heeft je bekken namelijk ook echt rust. Met zitten is dat niet zo.
© 2012 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerIn week 34 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2200 gram en is bijna 43 centimeter lang. In aanleg is de baby klaar…
De ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerMet 32 weken maakt de baby zich klaar voor de bevalling. De longen en het spijsverteringsstelsel zijn bijna 'af', waardo…
Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met harde buiken. Maar waarom krijg je deze? En kan het kwaad? Harde bui…
Zwangerschap: week 25 tot en met 28Zwangerschap: week 25 tot en met 28De 25ste tot en met 28ste week van de zwangerschap, zul je ervaren als een periode waarin je buik opeens ontzettend hard…

Zwanger, week 25 t/m 28Zwanger, week 25 t/m 28'Zwanger, week 25 t/m 28' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. Je kunt lezen wat je zoal in deze weken te wacht…
Creatieve cadeaus voor babyshowersDe geboorte van een kind is iets dat uitgebreid gevierd moet worden! En bij een feestje hoort natuurlijk een cadeau. Vaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Oud, P, Mijn negen maanden dagboek, 2011 (zevende druk)
  • www.hetgeboortehuis.nl
Datvw (44 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.