Gezondheid: Kraambedpsychose

Gezondheid: Kraambedpsychose Feitelijk is het helemaal niet zo bekend, een kraambedpsychose. Dat neemt niet weg er toch nogal wat vrouwen mee geconfronteerd worden. Waarbij een niet echt meewerkende omgeving (onbegrip of denken dat het om een depressie gaat) nog wel eens extra problemen op kan leveren. Een kraambedpsychose is een serieuze aangelegenheid en moet adequaat opgepakt worden door een arts, om erger te voorkomen.

Wat is het?

Normaal gesproken zal een kraambedpsychose, officieel postpartumpsychose (PPP) genaamd, binnen één a twee weken na de bevalling plaatsvinden. Soms zie je ook wel eens dat het wordt uitgesteld en plots na het stoppen van de borstvoeding de kop op steekt. Gemiddeld krijgt één op de vijfhonderd vrouwen last van deze specifieke psychose.
Anders dan bij een depressie ben je als vrouw het normale contact met de omgeving grotendeel s of geheel kwijt en dit gecombineerd met een of meerdere klachten.

Hoe uit het zich?

Maar eerst en vooral zijn vrouwen druk (manische psychose) verward en angstig en heerst er een enorme onrust in het lichaam, waarbij zelfs achtervolgingswanen zich voor kunnen doen.
Denk daarnaast aan de volgende soms vage klachten die tot het pallet aan klachten behoren. Soms verschillende tegelijkertijd maar niet noodzakelijkerwijs.

  • slapeloosheid
  • Lusteloosheid
  • Labiel
  • Moeheid (niet te verklaren)
  • Overdreven actief
  • Geen normaal dag/nachtritme
  • Logica kwijt zijn
  • Concentratie continue kwijtraken
  • Hallucineren

Maar het belangrijkste is het vechten tegen het verlies van de werkelijkheid, waarbij een intense moeheid kan ontstaan. Toch vallen alle vrouwen iedere keer weer terug in de psychose. Omdat het verlies van werkelijkheid agressie op kan wekken, agressie vanuit onmacht, kan de vrouw erg agressief overkomen. Het is eigenlijk altijd op henzelf gericht en soms tegenover de baby.

Oorzaak?

Helaas is lang niet altijd bekend waarom een psychose zich bij een specifieke vrouw voordoet en daarom wordt in zijn algemeenheid aangegeven dat iedere vrouw het kan krijgen. Soms is het wel te herleiden, zo kan een vrouw massief bloed verliezen en het bewustzijn verliezen. Maar ook drugsgebruik kan de oorzaak zijn of een niet eerder herleide schildklierafwijking, een vergiftiging of een plots opkomende heftige koorts (waar de oorzaak nog niet van teruggevonden is).
In een aantal gevallen kan erfelijke aanleg een rol spelen en als je aanleg hebt voor psychoses, kan stress je net over het randje tillen.

Hoe los je het op?

Soms worden er hormonen voorgeschreven, maar meestal gaat antipsychotica de psychose het beste tegen. Het zal de informatieoverdracht tussen de hersencellen weer reguleren. Er wordt ook wel eens lithium voorgeschreven, dit is eigenlijk een medicijn (een zout) tegen manisch depressiviteit, maar er is gebleken dat het ook helpt tegen vrouwen met een kraambedpsychose.
Vaak is het wel zo dat moeder (en kind) opgenomen worden en dit kan zomaar enkele maanden duren. De psychiatrische afdeling van een ziekenhuis is dan veelal de aangewezen plaats en er wordt intensief gewerkt om een normaal dagritme (met baby) op te bouwen. Het EMC te Rotterdam heeft een speciale afdeling hiervoor ingericht.

Tot slot

Je kunt er geheel van genezen en waar je eerder kinderen op de wereld hebt gezet, waar je nergens last van had en alles in volle zonneschijn is verlopen, kan het je zomaar bij een volgend kind wel gebeuren. Ook de partner een actieve rol laten spelen in het herstel, hoort in het totaalplaatje. Goede behandeling, tijdige her- en erkenning is hierbij erg belangrijk en daarna weer gezond genieten van je kind(eren).
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kraambedpsychose: psychose na de bevallingKraambedpsychose: psychose na de bevallingEen kraambedpsychose is een psychiatrische toestand, waarbij iemand het normale contact met werkelijkheid kwijt is. Er k…
Psychose: oorzaken, symptomen en behandelingPsychose: oorzaken, symptomen en behandelingEen psychose: je hebt er vast wel eens in je omgeving, op televisie of op internet iets over gelezen of er iets over geh…
PostpartumpsychoseStel je voor: Je bent na je bevallig hyper, kan niet meer slapen en bent de realiteit helemaal kwijt. Dat overkomt je al…
Kraambedpsychose (postpartumpsychose): Psychose na bevallingKraambedpsychose (postpartumpsychose): Psychose na bevallingEen postpartumpsychose (puerperale psychose, kraambedpsychose) is een ernstige psychische aandoening die plotseling begi…
De ontwikkeling van je baby; 40 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 40 weken zwangerMet 40 weken is je baby helemaal voldragen. Veel zwangere vrouwen kunnen niet wachten tot ze hun kindje 'eindelijk' in h…
Bronnen en referenties
  • Hans Verhille
  • Dido Willems
  • Kraamtranen.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.