Tip om van hardnekkige hoofdroos op de huid af te komen?

Tip om van hardnekkige hoofdroos op de huid af te komen? De huid vernieuwt zich continu en daardoor staat het schilfers af. Dit is een continu proces binnen de veroudering, maar ook vernieuwing van de huid. Toch kunnen die schilfers voor problemen zorgen in de vorm van hoofdroos. Dit is een chronische opbouw van dode huidcellen, welke niet adequaat worden afgevoerd danwel schoongemaakt. Deze conditie kan eveneens resulteren in een hardnekkige hoofdroos, waarbij korsten in lagen op de hoofdhuid aanwezig zijn waarbij eventuele infecties kunnen ontstaan. Waardoor wordt hoofdroos veroorzaakt en welk huismiddel is er om snel van de aandoening af te komen?

Hardnekkige hoofdroos


Symptomen van de aandoening

Roos is een wel bekend fenomeen, waarbij de hoofdhuid een teveel aan huidschilfers produceert. Dit kan worden veroorzaakt door:
  • een chronische afwijking van de huid, waardoor een teveel aan schilfers wordt aangemaakt met het bekende witte pakketje sneeuw op de schouders;
  • een onhygiënische staat van de huid met als gevolg dat huidschilfers in combinatie met oliën en vuil gaan aankoeken, waardoor de hoofdhuid aanvullend gaat irriteren en jeuken;
  • een infectie van de hoofdhuid door chronische opbouw van huidschilfers, waardoor gezonde hoofdhuid gaat infecteren.

Deze laatste aandoening moet men te allen tijde trachten te voorkomen aangezien de hoofdhuid dan eveneens gaat reageren door haren te laten vallen. Men wordt dan deels of grotendeels kaal daar waar de hoofdhuid is aangetast.

Waar bestaat roos uit?

Zoals gezegd bestaat roos voornamelijk uit afgebroken lichaamsmateriaal in de vorm van dode huidcellen. Deze laten gewoonlijk de hoofdhuid los, waarna de huidcellen gedurende de dag en tijdens het douchen het hoofdhaar verlaten. Maar dit hoeft dus niet altijd zo te zijn. Het kan zijn dat het lichaam relatief warm is of men werkt in warme omstandigheden dan kan het voorkomen dat de plakkerigheid van de hoofdroos toeneemt. In de huid wordt namelijk veel talg oftewel olie geproduceerd, welke een voorkeur heeft om tezamen met oude huidresten samen te klonteren. Die samenklontering kan eveneens gaan aankoeken tot een harde schijf boven op de hoofdhuid. Dit zorgt ervoor dat naast de geregelde witte roos ook haren uit de hoofdhuid worden getrokken.

Chronische hoofdroos op de huid

Naast gewone roos wat dus een lichte vorm is en normaal niet opvalt bij een geregeld waspatroon van het haar. Er kan ook de omstandigheid ontstaan waarbij wegens onvoldoende wassen een opbouw ontstaat van afgestorven huidschilfers. In combinatie met aangemaakte talg uit de poriën ontstaat er een plakkerige substantie, waardoor huidschilfers aan de hoofdhuid en haren gaan plakken en aankoeken. Dit voelt aan als een harde koek en kan lastig van de hoofdhuid worden verwijderd. Zoveel je ook wast en boent het helpt maar weinig, waarnaast de hoofdhuid pijn gaat doen en mogelijk aanvullend gaat irriteren. Maar zover hoeft het niet te komen. Wat kun je doen om van ernstig aangekoekte en uitgedroogde huidschilfers met oliën af te komen?

Huismiddel door hard op te treden!

Zoals eerder is vastgesteld bestaat aangekoekte roos voornamelijk uit dode huidcellen in combinatie met talg of olie. Naarmate de olie meer uitdroogt des te harder de laag wordt en des te lastiger wordt het om de hardnekkige laag te verwijderen. Echter het antwoord om hardnekkige hoofdroos te verwijderen valt eveneens te verklaren uit een van de twee belangrijkste bestanddelen: de talg. Talg wordt door de huid aangemaakt om ervoor te zorgen dat de huid waterdicht is en om de huid in top conditie te houden. Daarnaast geeft het de haren een glanzende aanblik. Uitgedroogde aangekoekte huidcellen met talg bestaat dus nog steeds deels uit oliën en daar ligt het antwoord. Doe een aardige scheut afwasmiddel in je handen en wrijf dat in je droge haren. Schep daarna een kleine hoeveelheid water daarbij en begin je haren en hoofdhuid te scrubben. De aangekoekte olie en huidresten komen daarbij snel los net zoals bij een aangekoekte braadpan. Let wel dat je na deze handeling je haren nogmaals uitwast met gewone shampoo.

Een verbeterd resultaat

Vaak zal met een enkele wasbeurt er reeds een aanzienlijk verschil zijn. Harde hoofdkorsten zijn reeds drastisch gereduceerd. Het is dan even noodzaak om de toestand in de gaten te houden. Het kan zijn dat je nogmaals een dergelijke ingreep moet toepassen. Geregeld na wassen met gewone shampoo zal uitkomst bieden, maar een extra was met afwasmiddel kan zeker helpen. Zorg ervoor dat je een balans vindt tussen het gebruik van de afwasmiddel en gewone shampoo, omdat afwasmiddel je hoofdharen uitdroogt door het olie afstotende effect. Het is dan ook aan te bevelen om deze methode alleen maar toe te passen bij de meest ernstige hoofdroosaankoeking.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op de hoofdhuid en schilfers met jeuk op je hoofd zijn veel voorkomende klachten. Korstjes op hoofdhuid kunnen…
Steeds jeuk op je hoofd door hoofdroos? Dit is de oplossing!Steeds jeuk op je hoofd door hoofdroos? Dit is de oplossing!Er zijn erger kwalen denkbaar dan een relatief onschuldige huidaandoening als hoofdroos. Maar aangezien je vaak je leven…
Hoofdroos, wat is het en wat kun je er aan doenHoofdroos, wat is het en wat kun je er aan doenRoos is een aandoening die best vaak voorkomt en erg vervelend is. Als je hoofdroos hebt zie je vaak schilfers op je kle…
Hoofdroos, hoe komt het en wat doe je eraan?Wie kent het niet, roos. Oftewel hoofdroos. Dit word veroorzaakt door een versnelde aanmaak en afstoting van de cellen v…

Behandelingen van stotterenStotteren kan heel erg vervelend zijn en de communicatie belemmeren. Er bestaan echter behandelingen om van stotteren af…
Waardoor wordt een tintelend been veroorzaakt?Waardoor wordt een tintelend been veroorzaakt?Het hebben van tintelende benen zorgt ervoor dat we ons ongemakkelijk voelen, waarnaast we problemen kunnen hebben met l…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Roos_(aandoening)
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.