Varices: kenmerken, klachten, onderzoek en oplossingen

Varices: kenmerken, klachten, onderzoek en oplossingen Varices of spataderen zijn aderen waarvan de kleppen kapot zijn. Vanaf het moment dat je iets voelt of dat je blauwe plekken ziet verschijnen, is het belangrijk dat je hulp gaat inroepen. In het begin zijn de behandelingen meestal heel eenvoudig. Hoe langer je echter wacht, hoe ingrijpender de ingreep zal zijn. De huisarts kan je doorverwijzen naar een vaatchirurg die via onderzoek van de aderen een gepaste behandeling zal bepalen.

Varices

Varices zijn uitgezette en verzwakte aderen. De slagader in de benen pulseert en brengt het bloed naar het been. Het bloed dat van de botten en de spieren terugkomt wordt door de diepe ader, de vena fermoralis teruggevoerd naar het hart. Tussen de twee systemen bevinden zich de fameuze kleppen die in één richting dienen te werken. Ze verhinderen dat bloed van het diepe naar het oppervlakkige systeem gaat. De wanden van de aderen kunnen uitzetten waardoor de klepjes zwakker worden en minder goed werken. Het bloed stroomt dan stilletjes terug en stapelt zich op in de ader. Zo krijg je de fameuze spataderen.

Kenmerken

  • Zichtbaar blauwe plekken
  • Verdikte, voelbare aderen
  • Gezwollen benen
  • Kronkelig, verlopende aderen

Klachten

  • Zware benen
  • Pijnlijke benen
  • Trillingen in de benen
  • Nachtelijke kuitkrampen
  • Bloeding uit een spatader (heel zeldzaam)

Onderzoek

Wanneer men blauwe plekken ziet verschijnen of pijn begint te voelen is het aangewezen om de huisarts op te zoeken. Deze kan je dan doorverwijzen naar de vaatchirurg die de slagaderen gaat onderzoeken. Met een speciaal lampje gaat hij op zoek naar dieper gelegen spataderen. Via het licht van het speciale lampje ziet men de spataderen allemaal doorschemeren. Vervolgens gaat de chirurg met het echotoestel kijken wat de oorzaak is van de spataderen. Men gaat kijken naar de dieper gelegen aderen. Als die dieper gelegen aderen ziek zijn, zijn die de oorzaak van de spataderen en moeten deze eigenlijk eerst aangepakt worden. Zolang de hoofdspatader ziek is, zullen de spataderen nooit verdwijnen of om de zes maanden terugkomen. Via kleuren kan men de richting van het bloed bepalen. Gaat het in één richting dan is het rood, in de andere richting is het blauw. Als die van rood naar blauw gaat wil dat zeggen dat de bloedsomloop omkeert in het bloedvat. Dat wil zeggen dat de klep die normaal moet verhinderen dat dit gebeurt niet functioneert en dat dat de oorzaak is van de spataderen en de bloeduitstortingen.

Oplossingen

  • Dragen van steunkousen voor de rest van je leven
  • Dichtschroeien van de spatader (van binnen uit) met behulp van de laser of radiofrequentie in combinatie met het wegspuiten van de kleine deeltjes met behulp van schuim. Het grote voordeel is dat je de ader er niet meer uithaalt. Die wordt dichtgeschroeid en die gaat vanzelf oplossen. Het is beter in een vroeg stadium die hoofdspatader dicht te schroeien, dan te wachten tot hij enorm groot is, want dan is dit niet meer mogelijk.

De operatie

Via een kleine incisie wordt de ader blootgelegd. Daarin prikt de chirurg een buisje zodat de weg doorheen de hele ader makkelijk bereikbaar is voor de hele operatie. Vervolgens wordt de radiofrequentiekatheder tot in de lies ingebracht. Om te weten hoe ver men zit is er een kleine markering op de katheder aangebracht. Zo weet men dat men niet te diep gaat. Als men te diep gaat en men brandt de hoofdader van het been dicht dan heeft men een groot probleem.
Vervolgens gaat men met het echotoestel kijken of het katheder ter plaatse is. De perfecte positie is op ongeveer 1 cm van de uitmonding van de ader. Daarna spuit men vocht tussen de katheder en de huid om de huid te beschermen tegen de hitte die zal worden ontwikkeld in de katheder. Men ziet de huid opzwellen en zo gaat men het ganse traject opzwellen met water.
Nadat het katheter is ingebracht in de ader moet deze ook verhit worden. Daartoe heeft men elektriciteit nodig. Om deze te verkrijgen moet men connecteren aan een machine. Dit gebeurt via een tussenstuk. Radiofrequentie werkt zoals een microgolfoven en gaat de tip van de katheter verhitten tot een temperatuur van 80 à 100 graden zodanig dat de binnenkant van de ader wordt verschroeid. De ader tussen de lies en de knie wordt van binnenuit verschroeid. Men hoort af en toe van die knisperende geluiden. Dat is het bloed dat kookt in de ader. Men gaat nooit onder de knie omdat daar een zenuw zit vlak naast de venen en als je die ader dichtschroeit en je verbrandt ook de zenuw dan krijgt de patiënt chronische pijn ter hoogte van de voet. En dat is de voor de rest van het leven. Nadien wordt de katheter eruit gehaald. De punt van de katheter is lichtjes verbrand wat wil zeggen dat hij inderdaad gefunctioneerd heeft.
Het onderbeen wordt behandeld met schuim. In de ene spuit zit Aetoxysclerol en in de andere spuit zit gewoon lucht. Met behulp van een driewegkruisje worden deze twee gemengd door de twee spuiten heen en weer te bewegen. Van die kleine hoeveelheid alcohol krijgt men schuim. Het voordeel van het schuim is dat je heel wat meer volume kan inspuiten. Nadat de wonde is gehecht wordt het been in een stevig drukkend verband gewikkeld om blauwe plekken te voorkomen.
© 2012 - 2024 Healing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spataderen of varices: oorzaak en behandelingSpataderen of varices: oorzaak en behandelingSpataderen (varices) zijn abnormaal uitgezette en kronkelige aderen. De uitzetting wordt veroorzaakt doordat de druk op…
Spataderen: oorzaak en behandelingSpataderen: oorzaak en behandelingKronkelige, gezwollen aderen vlak onder de huid, worden spataderen genoemd (varices). De aderen of venen voeren het bloe…
Spataderen laserenVroeger was het verwijderen van spataderen een hele klus. Tegenwoordig is dat een stuk eenvoudiger. Door de spataderen t…
Spataderen, wat is het en wat kun je er tegen doen?Spataderen zijn bloedvaten die door de huid schijnen. Deze zijn meestal blauw/paars van kleur en zitten meestal in de be…

Vijfde ziekte: kinderen, volwassenen en bij zwangerenVijfde ziekte: kinderen, volwassenen en bij zwangerenDe vijfde ziekte behoort tor de kinderziekten, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Meer dan de helft van de volwasse…
Ooglid kan gelift worden met operatieve ooglidcorrectieOoglid kan gelift worden met operatieve ooglidcorrectieEen ooglid dat gaat hangen kan erg lastig zijn en klachten geven. Meestal is het zo dat beide oogleden tegelijk gaan ove…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.gezondheid.be
Healing (27 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.