Bloed uit het oor

Bloed uit het oor Bloed uit het oor, wat is hier de oorzaak van? Een bloeding vanuit het oor kent verschillende oorzaken, zoals een oorontsteking of beschadiging. Kinderen krijgen vaker te maken met een bloedend oor als gevolg van een ontsteking, hierbij kan pus zitten. Het is belangrijk om de oorzaak te ontdekken zodat een bloedend oor goed behandeld kan worden. Vooral wanneer het oor pijn doet is er meer aan de hand.

Bloed uit het oor bij een oorontsteking

Een oorontsteking betreft meestal een ontsteking van het middenoor. Vaak is een virus of een bacterie de oorzaak. Soms gaat er een periode aan vooraf met verkoudheid. Er ontstaat een druk achter het trommelvlies die pijn doet. Dit wordt veroorzaakt door vocht dat zich achter het trommelvlies ophoopt. Soms scheurt het trommelvlies; er ontstaat een gaatje hierin. Via het gaatje kan bloed en ontstekingsvocht ontsnappen. Dit loopt dan het oor uit. De druk achter het trommelvlies neemt hierna meestal snel af. Toch kan het bloeden enige dagen aan blijven houden. Houd hier rekening mee. Draag geen goede kleding en leg een extra doek over het hoofdkussen. Het is normaal dat het hoofdkussen 's morgens vol bloed ligt: vaak ligt men op de zijde waarbij het bloed en ontstekingsvocht goed weg kan lopen uit het oor. Een oorontsteking geneest meestal vanzelf binnen drie tot zeven dagen. Paracetamol helpt pijnklachten verminderen. Bij ernstige klachten of hoge koorts kan de huisarts geraadpleegd worden.

Bloedingen en pijn

Vooral bij kinderen worden vaak buisjes in het oor geplaatst. Bij volwassenen iets minder vaak. Dit wordt gedaan om vocht dat zich achter het trommelvlies ophoopt makkelijk af te laten voeren. Na de ingreep kan er bloed uit het oor lopen. Dit komt voornamelijk voor wanneer het oor ontstoken was of er veel viezigheid zat tijdens de ingreep. Het oor kan gedurende drie dagen bloeden of pijn doen. Wanneer dot langer dan de aangegeven drie dagen duurt, moet contact worden opgenomen met de arts. Waarschijnlijk is het oor ontstoken.

Bloed uit het oor met soms pijn kan ook ontstaan door krabben in het oor. Lange of scherpe nagels kunnen een wondje veroorzaken dat gaat bloeden. probeer niet meer aan het oor te komen of maak, wanneer het bij een kind is gebeurd, het kind duidelijk dat het niet in het oor moet peuteren. De wond geneest meestal vanzelf maar kan gaan infecteren wanneer men in het oor blijft peuteren.

Een klap tegen het hoofd

Een klap tegen het hoofd ontstaat vaak als gevolg van een ongeval (vallen of een aanrijding) of door geweld (per ongeluk of bewust). Bij een klap tegen het hoofd kan soms een bloedend oor ontstaan. Vaak is er dan sprake van schedelletsel. Ouderen en mensen die veel alcohol drinken zijn hier gevoeliger voor door verschrompelde hersenen en daardoor meer ruimte in de schedel. Bij schedelletsel zien we bloeding uit het oor, blauwe plekken rond de ogen, problemen met zien, verlamming van aangezichtsspieren. Mensen met schedelletsel moeten altijd gezien worden door een arts. Deze zal bepalen welke behandeling noodzakelijk is.

Een klap tegen het hoofd kan daarnaast ook nog een lichte hersenschudding tot ernstig hersenletsel veroorzaken. Hierbij is vaak geen sprake van een bloeding uit de neus of het oor. Aanhoudende hoofdpijn, bewustzijnsverlies, moeite met de spraak, suf worden, verward zijn of moeite met bewegen zijn allemaal symptomen die kunnen duiden op hersenletsel. De patiënt mag niet verplaats worden en er moet onmiddellijk gebeld worden met het alarmnummer. Een kind dat na een val op het hoofd gaat huilen, is een goed teken. Bekijk ook of het kind zelf op kan staan. Is beiden niet het geval, dan is er iets mis.

Behandeling en herstel

In de meeste gevallen is bloed uit het oor afkomstig van een wondje, puistje in het oor of een oorontsteking. Beiden genezen vanzelf binnen enkele dagen. Pijn die hierbij optreedt is vaak normaal. Stop noot watjes in het oor: de pluizen die achterblijven veroorzaken nieuwe ontstekingen. Bij ernstigere problemen zoals schedelletsel of hersenletsel, is soms ingrijpen nodig. Dit kan middels medicatie of een operatie. Soms moet er een drain aangelegd worden. Het herstel treedt meestal vrij snel op maar bij ernstig letsel kan herstel maar gedeeltelijk optreden of zelfs uitblijven. Dit is afhankelijk van de ernst van het letsel.

Kinderen die vaak een terugkerende oorontsteking krijgen hebben soms te maken met een onderliggende aandoening zoals een allergie, tuberculose of de mazelen. Laat dit nakijken door een arts.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorpijn bij kinderenOorpijn bij kinderenKinderen kunnen soms vrij vaak last hebben van oorpijn. De oorzaak is lang niet altijd ernstig en komt nog al eens voor…
Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Pijn in één oor of beide oren kan erg pijnlijk zijn. Kinderen worden vaak getroffen door oorpijn. Meestal wordt de pijn…
Middenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking komt zowel bij volwassenen, kinderen als bij baby's voor. Voornamelijk kinderen hebben hier vaker la…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: MiddenoorontstekingKinderziektes genezen zonder apotheker: MiddenoorontstekingEr zijn 2 vormen van oorontstekingen: de middenoorontsteking en de uitwendige oorontsteking. De middenoorontsteking komt…

Abces zelf behandelenAbces zelf behandelenEen abces komt op meerdere plaatsen en met verschillende oorzaken voor: in de buik, aan een tand of kies, bij de ziekte…
Kortademig, oorzaak en behandelingKortademig, oorzaak en behandelingKortademig: letterlijk een korte adem hebben. Kortademigheid komt vooral voor bij inspanning maar kan ook vele andere oo…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.