Beter slapen door alcoholinname te verminderen

Beter slapen door alcoholinname te verminderen Stappen, uitgaan en jezelf vermaken gaat goed in combinatie met een glaasje alcohol. Voor sommige mensen is het innemen van alcohol een bezigheid voor na het werk en kan uitgroeien tot een ernstige verslaving. Het zorgt ervoor dat het lichaam er afhankelijk van wordt, waarnaast de persoon ook slecht tot moeilijk tot rust kan komen. Waarom rust je slecht met structureel alcoholgebruik en waarom kun je bij mindering beter slapen?

Alcoholinname verminderen en beter slapen


Verslavende werking en dagelijks gebruik

Alcoholinname zorgt ervoor dat de hersenen endorfine gaan aanmaken. Dit is een neurotransmitter, waarmee we een minder angstig en een meer positief beeld van de wereld krijgen. Oftewel we voelen ons er beter en prettiger door. Deze eigenschap van alcohol in combinatie met die lichaamsreactie, zorgt ervoor dat we snel verslaafd kunnen raken aan de inname van deze vloeistof. Dagelijks een biertje drinken na werktijd kan eindigen in drinken tot je in slaap valt. Ook bestaat de kans dat je heimelijk gaat drinken tijdens werktijden. Zorg er altijd voor dat je alcohol met mate drinkt om verslavende nadelige gevolgen te voorkomen.

In een roesje komen om te slapen

Voor velen is het drinken van alcohol een manier om te ontspannen en om relaxed in een roesje te komen. Het zorgt ervoor dat je je lekker voelt en daarmee goed in slaap kunt vallen. De inname zorgt ervoor dat het lichaam erop gaat reageren, zodat adrenaline toeneemt en ADH wordt uitgeschakeld. Wat voor invloed heeft dit op goed kunnen slapen?

Adrenaline en verhoogde hartslag

De lichaamstemperatuur van de alcoholdrinkende persoon ligt relatief hoger, omdat de alcohol daarvoor zorgt. Strikt genomen wordt door de lever het alcohol omgezet in acetaldehyde. Het is een gifstof welke grotere effecten op het lichaam heeft dan de alcohol zelf. De lever heeft daartoe veel suikers nodig en onttrekt dat overal uit het lichaam. De gifstof zorgt ervoor dat aderen verwijden zeker in de hersenen, waardoor een knallende hoofdpijn kan ontstaan. Het is alsof de hoofdpijn klopt en feitelijk is dat dan ook zo. Daarnaast zorgen gifstoffen er ook voor dat adrenaline hoog is, waardoor de hartslag ook sneller gaat.

Moeten plassen en wakker zijn

Omdat alcohol het ADH hormoon in de nieren uitschakelt zal het lichaam geen vocht meer hergebruiken. Tijdens de inname van alcohol zal de druk op de blaas versnelt toenemen en waarmee de gang naar het toilet snel is gemaakt. Kom je in een roesje en ga je slapen dan gaat dit proces nog door. Het zorgt ervoor dat het lichaam enerzijds uitdroogt, waardoor je dorstig wordt. Je wordt wakker, omdat je moet plassen. Beide factoren zijn belangrijke slaapverstorende factoren.

Met alcohol rust het lichaam niet uit

Omdat het lichaam tijdens je “slaap” druk doende is om van de alcoholgifstoffen te herstellen, is er geen sprake van diepe slaap. Je merkt het zelf niet, maar je lichaam is te actief om in echte diepe slaap te komen. Vaak betekent het dat je meer bewust bent van (veelal vervelende) dromen, waarvan je eveneens geschrokken wakker kunt worden. De combinatie van alle factoren zorgt ervoor dat het lichaam slecht rust, waardoor je de volgende ochtend een minder prettig gevoel hebt. Je wilt het liefst weer slapen, echter je moet weer aan het werk. Is dit proces structureel van aard dan zal het lichaam achterstallige rust oplopen.

Minder of stop met alcohol

Het lichaam heeft rust nodig en dat wordt niet bevorderd door stelselmatige alcoholconsumptie. Het is noodzaak om de inname te beperken, zodat je wel beter slaapt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alleen maar in het weekend aan de alcohol zit, zodat je tijdens werkdagen goed de batterij kunt opladen. Rust is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam en dus doe je er goed aan om de inname te beperken. Leg jezelf strikt op dat je maar op bepaalde dagen mag drinken om toch voldoende rust te krijgen. Let wel je mag je na een paar dagen rust jezelf best mag laten verwennen door het in ten nemen, echter met gepaste mate.

Lees verder

© 2013 - 2021 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slecht slapen door alcohol: invloed van alcohol op de slaapSlecht slapen door alcohol: invloed van alcohol op de slaapVoor ons plezier drinken we graag alcohol, maar het kan ook tot een verslaving leiden. Veel alcohol drinken kan tot uite…
Hoe sta je mooier op in de ochtend?Hoe sta je mooier op in de ochtend?We hebben het allemaal wel eens. Je staat op en loopt naar de spiegel en ziet jezelf, maar denkt bij jezelf ‘ben ik dat’…
Alcoholprobleem oplossen stap 1: Plan van AanpakAlcoholprobleem oplossen stap 1: Plan van AanpakWanneer je besloten hebt om je alcoholgebruik te veranderen kan het goed helpen om een plan van aanpak te maken. Hierin…
Relatie tussen voeding en een goede nachtrustRelatie tussen voeding en een goede nachtrustEen goede nachtrust is heel belangrijk voor je gezondheid. Maar een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfspreken…

Spataders of spataderenSpataders of spataderenSpataderen, of spataders, zijn bloedvaten die door de huid heen schijnen als kronkelende blauwpaarse, soms gezwollen ade…
Feiten en fabels over kaalheidDagelijks verliezen we tussen de 50 en 100 haren. Dat is geen enkel probleem omdat het haarzakje meestal een nieuwe haar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chidseyc, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alcoholisme
Geinformeerd (1.101 artikelen)
Laatste update: 25-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.