Tekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekort

Tekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekort Hoe erg is het als je een tekort aan magnesium hebt? Dit hangt onder meer af van de ernst van het magnesiumtekekort en de klachten die de symptomen veroorzaken. Spierkrampen, vermoeidheid en hoofdpijn kunnen wijzen op een magnesiumtekort, terwijl op langere termijn hartproblemen kunnen ontstaan. Je kan een magnesiumtekort aanvullen door groene groenten, peulvruchten en noten te eten, maar ook door middel van voedingssupplementen. Voedingssupplementen met magnesium kunnen je lichaam snel een "boost" geven. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een tekort aan magnesium en welke tips zijn nuttig bij de behandeling ervan?

Wat is magnesium?

Magnesium (Mg) is een mineraal dat erg belangrijk is voor het menselijk lichaam. Magnesium heeft tal van functies: de aanmaak van hormonen, het opbouwen van spieren en beenderen en het ontspannen van spieren en zenuwen. Bovendien is magnesium een mineraal dat belangrijk is bij de overdracht van zenuwprikkels, bij het reguleren van de bloeddruk, het gehalte aan cholesterol en de bloedsuikerspiegel. Zelfs voor een goede nachtrust en voor een geestelijke balans is magnesium belangrijk. Bij mensen op gevorderde leeftijd is magnesium erg nuttig voor het behouden van het geheugen.

Symptomen magnesiumtekort

Krampen

Vermits magnesium bij zoveel verschillende lichaamsprocessen is betrokken, kan een tekort eraan ook leiden tot een brede waaier aan klachten. Maar het meest voorkomende en meest bekende symptoom van een gebrek aan magnesium is allicht krampen. Deze ontstaan doordat het lichaam bij een te laag niveau aan magnesium gedwongen wordt om dit mineraal uit de spieren te halen om te kunnen functioneren. Dit kan leiden tot willekeurige samentrekkingen van de spieren, oftewel spierkrampen. Ook stijve spieren kunnen te maken hebben met een magnesiumtekort. Krampen worden vooral gevoeld in de kuiten en de bovenbenen, maar soms ook in de handen en armen. Doordat ook het hart een holle spier is, kan je gevaar lopen op hartproblemen als je lichaam over te weinig magnesium beschikt.

Andere symptomen

Naast spierkrampen kunnen ook vermoeidheid, hoofdpijn, fysieke zwakte en lusteloosheid optreden bij magnesiumtekort. Bij chronisch magnesiumtekort kunnen er nog meer klachten ontstaan zoals chronische vermoeidheid, angstgevoelens, zenuwachtigheid, allergieën, depressie en botontkalking. Hieruit blijkt dat magnesium een uiterst belangrijk mineraal is voor lichaam en geest.

Oorzaken tekort aan magnesium

Mogelijke oorzaak van een magnesiumtekort is in de eerste plaats een voedingspatroon dat te weinig magnesium opneemt. Wie er slechte voedingsgewoonten op na houdt, kan op lange termijn een gebrekkige hoeveelheid magnesium opnemen. Als je bijvoorbeeld vaak witmeel eet, dan neem je weinig magnesium op. Andere oorzaken zijn het blootstaan aan stress, het verrichten van zware fysieke arbeid of het intensief sporten. Als je vaak sport, laat dan regelmatig je bloed testen op ijzer en magnesium. Ook bepaalde medicijnen zoals maagzuurremmers kunnen de opname van magnesium bemoeilijken.

Behandeling magnesiumtekort: tips

Voeding

In de eerste plaats kan je je magnesium weer aanvullen door een gezonde voeding. Eet geen wit brood en beperk het gebruik van suiker. Magnesium is onder meer te vinden in volgende voedingsmiddelen:
  • soja
  • pindakaas
  • banaan
  • chocolade
  • schaaldieren
  • volkorenproducten
  • groene groenten: spinazie, broccoli
  • peulvruchten: bonen, erwten
  • zuivelproducten: melk, kaas, eieren

Supplementen

Bij een bloedanalyse kan je arts ontdekken dat je een tekort aan magnesium hebt. Omdat het eten van magnesiumrijk voedsel soms pas op lange termijn effect heeft, kan de arts ook magnesiumsupplementen voorschrijven. Hierdoor kan je tekort aan magnesium snel en effectief aangevuld worden, waardoor de kans op een herhaling van enkele symptomen (oa. spierkrampen, vermoeidheid) kleiner wordt. Al na enkele dagen zal je merken dat je minder snel last hebt van krampen, of dat deze zelfs helemaal verdwijnen. Ook zal je je in het algmeen fitter en energieker voelen.

Olie

Neem je de extra magnesium liever niet oraal in, dan je de spieren ook inwrijven met magnesiumolie. Magnesium is op die manier ook verkrijgbaar in de vorm van een crème of een spray. Voordeel hiervan is dat je pijnlijke spierkrampen heel plaatselijk kan behandelen. Het insmeren met magnesiumcrème is goed voor de doorbloeding van de getroffen plek, waardoor je spieren snel soepeler worden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MagnesiumtekortMagnesiumtekort wordt vaak over het hoofd gezien omdat dit bijna of niet te zien is in een bloedtest, slechts 1% van het…
Ontspanning middels magnesiumOntspanning middels magnesiumHet mineraal magnesium is noodzakelijk voor de meeste lichamelijke processen. Indien u echter een magnesiumtekort heeft,…
Paarden en een magnesiumtekortPaarden en een magnesiumtekortHet mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij pa…
Nachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tipsNachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tipsPijnlijke beenkrampen die vooral ’s nachts optreden: de meesten onder ons hebben er wel eens last van gehad. Het gaat om…

Horlogeglasnagels, opgezet vingerkootje: hart- en longziekteHorlogeglasnagels, opgezet vingerkootje: hart- en longziekteOpgezette vingerkootjes zorgen ervoor dat de bolling van de nagels anders wordt. Het lijkt daardoor op een horlogeglas,…
Tandfractuur, tand afgebrokenTandfractuur, tand afgebrokenWanneer een kies of tand afbreekt spreken we van een tandfractuur. Vaak is een ongeval hiervan de oorzaak, maar soms ook…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/artikelen/2792/heb-ik-een-magnesiumtekort
  • http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/129598/Een-op-vijf-Nederlanders-heeft-magnesiumtekort.htm
  • http://www.gezondheidsplein.nl/dossier/180/212247/magnesiumtekort-aanvullen.html (bronnen geraadpleegd op 25/06/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.