Bijwerkingen Ritalin

Bijwerkingen Ritalin Het medicijn Ritalin wordt regelmatig voorgeschreven bij gedragsstoornissen, zoals ADHD. Ritalin heeft een aantal bijwerkingen, die variëren in ernst en frequentie. Veel voorkomende bijwerkingen van Ritalin zijn hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en slaapproblemen. Ernstiger bijwerkingen van het gebruik van Ritalin bij kinderen zijn aantasting van de hersenen en een groeiachterstand. Welke bijwerkingen heeft Ritalin bij kinderen?

Wat is Ritalin?

Ritalin behoort tot de groep geneesmiddelen genaamd “psychostimulantia”. Het stimuleert het centraal zenuwstelsel en reguleert bepaalde stoffen in de hersenen die invloed hebben op het gedrag. Ritalin vermindert impulsief gedrag, onoplettendheid en verstoord sociaal gedrag.

Ritalin bij ADHD

Ritalin wordt voornamelijk voorgeschreven om de gedragsstoornis ADHD te behandelen. Kinderen met ADHD kunnen nauwelijks stil zitten en zich slecht concentreren. Ze kunnen zowel thuis als op school onhandelbaar gedrag vertonen. Ritalin wordt vaak voorgeschreven als onderdeel van een behandelingsprogramma, dat ook psychologische, sociale en educatieve therapie bevat.

Ritalin: narcolepsie (slaapziekte)

Daarnaast wordt Ritalin voorgeschreven bij slaapziekte, een aandoening die gekenmerkt wordt door plotselinge “aanvallen” van slaap, overdag, terwijl er sprake is van een normale nachtrust.

Dosering Ritalin

Ritalin mag alleen gebruikt worden als het is voorgeschreven door een arts. De dosering is afhankelijk van de leeftijd van het kind en de ernst van de symptomen. De begindosis is vaak laag en wordt langzaam opgebouwd. De maximale dosis is 60 mg per dag. Bij slaapziekte is de dosis meestal 20 – 30 mg.

Bijwerkingen Ritalin

Bij het voorschrijven en gebruiken van Ritalin is terughoudendheid geboden, vanwege de ernst van de bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
  • Nervositeit
  • Prikkelbaarheid
  • Dysforiee
  • Slaapstoornissen
  • Hoofdpijn
  • Stijging van de bloeddruk en pols
  • Gewichtsverlies

Ernstige bijwerkingen Ritalin

Er zijn echter ook bijwerkingen mogelijk die ernstiger van aard zijn.
  • Ritalin kan het risico op een hoge bloeddruk, hartrtitmestoornissen en herseninfarceten verhogen. Als er al problemen zijn met hart en bloedvaten, is het gebruik van Ritalin levensgevaarlijk.
  • Bij 10 tot 20% van de kinderen die Ritalin gebruiken, treden slaapproblemen op.
  • Ritalin kan ook psychologische bijwerkingen hebben, zoals een toename van angstgevoelens, het optreden van tics, epilepsie, depressie, hallucinaties en psychose.
  • Bij langdurig gebruik van RItalin kan het hersenweefsel van kinderen worden aangetast en het herstel geremd worden. De hersenen van kinderen zijn volop in ontwikkeling: dit kan tot ontwikkelingsachterstanden leiden.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Langetermijneffecten van het gebruik van Ritalin als kindLangetermijneffecten van het gebruik van Ritalin als kindSteeds meer kinderen worden geclassificeerd met de stoornis ADHD, een levenslange neurobiologische stoornis. Voor het be…
ADHD bij kinderen behandelen met methylfenidaatADHD bij kinderen behandelen kan op diverse manieren, met en en zonder medicijnen. Er zijn diverse ADHD medicijnen die A…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Methylfenidaat (ADHD medicatie): welke vormen zijn er?Methylfenidaat (ADHD medicatie): welke vormen zijn er?Methylfenidaat is een stof die in de vorm van ADHD medicatie voorgeschreven wordt aan met name mensen met ADHD en/of ADD…

Basaalcelcarcinoom; informatie over deze vorm van huidkankerBasaalcelcarcinoom; informatie over deze vorm van huidkankerBasaalcelcarcinoom (ook wel basalioom of kortweg BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. In Nederland zijn er…
Bronnen en referenties
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.