Wat te doen tegen keelpijn en pijnlijk, moeilijk slikken?

Wat te doen tegen keelpijn en pijnlijk, moeilijk slikken? Keelpijn is een ziekteverschijnsel waar iedereen weleens last van heeft. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de amandelen of het slijmvlies van de keelholte. Je kunt ook door hoest last krijgen van keelpijn. Deze hoest kan het gevolg zijn van een virusinfectie of soms een bacteriële infectie, maar kan ook veroorzaakt worden door astma, roken of als bijwerking van een medicijn. Keelpijn varieert van het ervaren van een vervelend gevoel, tot moeilijk kunnen slikken of praten. Vaak gaat keelpijn samen met griep of verkoudheid. Je keel is meestal rood bij een ontsteking achter in je keel. Er kunnen dan ook witachtige plekken of dik wit slijm te zien zijn. Daarnaast kun je last hebben van opgezette en gevoelige halsklieren. Keelpijn kan ook gepaard gaan met koorts. Wat helpt tegen keelpijn en wanneer kun je beter de huisarts inschakelen?

Keelpijn: 7 manieren om de brand te blussen


Wat te doen tegen keelpijn? / Bron: Istock.com/ajijchanWat te doen tegen keelpijn? / Bron: Istock.com/ajijchan

Wat te doen tegen keelpijn?

Wat is keelpijn?

Een zere keel duidt op pijn, jeuk of irritatie van de keel. Je kunt moeite hebben met het slikken van vast voedsel en vloeistoffen, en de pijn kan erger worden wanneer je probeert te slikken. Naast keelpijn kun je last krijgen van andere symptomen, zoals:

Risicogroepen

Mensen van alle leeftijden kunnen last krijgen van een zere keel, maar het risico van een zere keel is bij sommige mensen groter. Deze groepen zijn kinderen, rokers, mensen met een allergie en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het delen van een kleine ruimte met anderen verhoogt ook het risico van een bovenste luchtweginfectie, waarbij je last kunt krijgen van keelpijn.

Zuigtabletten met chloorhexidine

Zuigtabletten met chloorhexidine-dihydrochloride kunnen gebruikt worden tegen beginnende keelpijn. Je moet dergelijke zuigtabletten niet gebruiken wanneer je overgevoelig bent voor chloorhexidine of een allergie hebt voor dit middel of voor één of meer van de bestanddelen. Ook kan een tablet sacharose bevatten, waardoor het niet geschikt is voor diabetici. de meeste zuigtabletten zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Lees altijd eerst de bijsluiter voor gebruik.

Koud drinken, waterijsje en drop

Koud drinken of een waterijsje kunnen soms de pijn verzachten. Ook wil zuigen op een dropje soms helpen om de pijn te verlichten. Door het zuigen op een tablet of een dropje verzacht je de keel.

Keelpijn en gorgelen met zout water

Als slikken pijn doet of moeilijk gaat, kan regelmatig gorgelen met zout water uitkomst bieden. Meng 1 theelepel zout in een halve liter warm water. Gorgel hiermee om het uur. Dit werkt bijzonder verzachtend. Slik daarbij de vloeistof niet door, anders krijg je te veel zout binnen. Spuug het na het gorgelen uit. Je kunt ook gorgelen met kamillethee.

Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Maak de lucht vochtig

Een enkele keer is een pijnlijke keel bij het ontwaken het gevolg van het slapen met open mond. Normaal gesproken bevochtigt de neus de lucht die via de keel naar de longen stroomt. Doch als je door de mond ademt gedurende langere tijd, dan wordt deze stap overgeslagen. Het gevolg is dat je keel droog wordt en geïrriteerd raakt. Om dit te tegen te gaan kan een luchtbevochtiger op de slaapkamer helpen. Deze houdt de lucht aangenaam vochtig.

Drink thee met honing bij moeilijk slikken

Als je (beginnende) keelpijn hebt en moeilijk kunt slikken, doe je er verstandig aan om de hele dag door thee met honing te drinken. Honing is een geschenk van de natuur en heeft bacterieremmende eigenschappen. Doe echter nooit ofte nimmer honing in kokend water, want dan verdwijnen de helende eigenschappen van honing en heb je er helemaal niets meer aan. Als de thee een temperatuur heeft bereikt die geschikt is om te drinken, kun je het beste de honing toevoegen.

Thee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhiteThee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhite

Drink thee met verse gember

Gember(thee) werkt in veel gevallen ook goed tegen keelpijn. Schil een stukje verse gember en snij deze in dunne plakjes. Doe de gember in een steelpannetje en doe er water bij. Breng het geheel al roerende aan de kook en schenk het daarna in een beker en voeg desgewenst wat honing toe voor de smaak. Drink de thee langzaam op. Probeer de thee niet direct door te slikken, maar laat iedere slok even achter in de mond rusten. De gemberplakjes kun je gerust opeten.

Neem een pijnstiller bij keelpijn

Als de keelpijn erg hinderlijk is, kan een pijnstiller helpen. Voorbeelden van pijnstillers zijn:

Huisarts / Bron: Istock.com/WavebreakmediaHuisarts / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Wanneer naar de huisarts met keelpijn?

Neem in de volgende gevallen contact op met je huisarts:
  • aanhoudende koorts: als je na drie dagen nog steeds koorts hebt;
  • als je niet meer kunt drinken of slikken;
  • als de keelpijn samengaat met huiduitslag in je gezicht en op je romp;
  • aanhoudende keelpijn: als de keelpijn langer dan zeven dagen aanhoudt;
  • als je steeds zieker wordt.

Bij kinderen moet je in de volgende gevallen direct opnemen met de huisarts:
  • als het kind een erg zieke indruk maakt;
  • als het kind last heeft van benauwdheid;
  • als het kind het speeksel niet kan wegslikken.

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover je je zorgen maakt, overleg dan met je huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandWat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandBijna iedereen heeft er wel eens last van, keelpijn. Vooral wanneer het september, oktober, november en december is hebb…
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijnPijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijnIn de koude winterperiode verschijnt bij veel mensen die vervelende keelpijn weer op het voorplan. Het immuunsysteem wor…

Geraffineerde suiker is slecht voor het hartGeraffineerde suiker is slecht voor het hartSteeds meer onderzoek wijst uit dat vetten niet de grootste bedreiging op onze gezondheid vormen maar dat het grootste g…
Bedrust bij zwangerschapBedrust bij zwangerschapBedrust tijdens de zwangerschap is soms noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een dreigende vroeggeboorte. B…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Staras
  • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen bij kinderen. Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen, tweede druk 2009.
  • Healthline. Sore thraoth. http://www.healthline.com/health/sore-throat (ingezien op 14-3-2017)
  • www.12drogist.nl
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/ajijchan
  • Afbeelding bron 2: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/ChamilleWhite
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/Wavebreakmedia
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.