Het ECHO-Virus (echovirus)

Het ECHO-Virus (echovirus) Het ECHO-virus is een RNA virus dat behoort tot de familie Picornaviridae en is net als het poliovirus een enterovirus. Voluit betekent de afkorting Enteric Cytopathogenic Human Orphan Virus. Het komt voornamelijk voor in de darm en ontlasting van de patiënt en er bestaan in totaal 34 typen. Symptomen van dit besmettelijke virus zijn onder andere koorts, huiduitslag, diarree en spierpijn. Een besmetting is in de meeste gevallen niet schadelijk voor het lichaam.

ECHO-virus

Dit ECHO-virus (soms ook als echovirus geschreven) is van geslacht een enterovirus en komt uit de familie Picornaviridae. De familie waar ook het enterovirus D68, het poliovirus en het coxsackievirus vandaan komen. Het ECHO-virus komt voornamelijk voor in de zomer en begin van de herfst. U of uw kind kan in contact komen met het ECHO-virus als iemand die geïnfecteerd is met dit virus objecten heeft aangeraakt die u ook aanraakt of niest/kucht in uw buurt. Serieuze infecties zijn zeldzaam en in de meeste gevallen zult u niets merken als u geïnfecteerd raakt. In sommige gevallen zijn de symptomen heftiger en dient er een arts of deskundige worden geraadpleegd.

Symptomen

Als u het echovirus oploopt heeft u in de meeste gevallen weinig tot geen last van de symptomen. In enkele gevallen kunnen de symptomen wel naar boven komen en is medisch onderzoek noodzakelijk. Raadpleeg bij twijfel altijd uw huisarts. De volgende symptomen zijn bekend bij het ECHO-virus:
 • Hoge koorts (38 graden of meer bij kinderen tot 6 maanden, 38.8 graden bij 6 maanden en ouder)
 • Uitslag op de huid of in de mond (syndroom van Gianotti-Crosti)
 • Zwellen van de lymfeklieren
 • Diarree
 • Spierpijn
 • Acute benigne meningitis
 • Pijnlijke keel
 • Longontsteking
 • Moeite met ademhalen
 • Piepende ademhaling (kan in combinatie met deze symptomen ook wijzen op enterovirus D68)
 • encefalitis

Bij baby’s en kinderen in het algemeen

Pasgeboren baby’s kunnen dit virus dankzij de moeder oplopen. Infectie binnen de eerste twee weken van uw pasgeboren baby kan dodelijk zijn. Het echovirus bij baby’s kan onder andere leverfalen, een hersenvliesontsteking en ontsteking van het hartzakje veroorzaken. Raadpleeg bij een van de symptomen altijd de huisarts. Oudere kinderen en volwassenen hebben een beter vooruitzicht bij het oplopen van dit, meestal onschuldige, virus.

Huisarts raadplegen?

Mocht u of uw kind een van de bovenstaande symptomen die kenmerkend zijn voor dit virus ervaren kunt u het beste de huisarts raadplegen. De symptomen kunnen in sommige gevallen namelijk erger worden als u in twijfel blijft. Bij ademhalingsproblemen moet in alle gevallen direct een huisarts worden ingeschakeld.

Behandeling

Er is geen vaccinatie of typerende behandeling tegen het echovirus. Het virus gaat in de meeste gevallen binnen enkele dagen vanzelf over zonder de inzet van medicijnen. In sommige gevallen kan een IVIG kuur nodig zijn bij patiënten waarbij het immuunsysteem zwakker is. Als het virus het hart aantast (ontsteking van het hartzakje) kan het dodelijk zijn en is directe behandeling noodzakelijk.

Verspreiding en voorkomen van ECHO-virus

Het virus wordt overgebracht middels contact met ontlasting. Er is geen vaccinatie op de markt om het virus te voorkomen. U kunt wel enkele tips opvolgen om er voor te zorgen dat de kans dat u het echovirus oploopt:

 • Was uw handen regelmatig, voornamelijk als u in contact komt met mensen die ziek zijn of ziek zijn geweest
 • Maak spullen die vaak aangeraakt worden regelmatig schoon (tafel, deurknoppen wc-bril)
 • Herinner familieleden om, als ze met u in contact komen, regelmatig de handen te wassen na gebruik van het toilet, voor het bereiden van eten en als ze een luier moeten schoonmaken.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Echovirusinfectie: Virale infectie met ECHO-virusEchovirusinfectie: Virale infectie met ECHO-virusHet ECHO-virus (echovirus) is de afkorting voor Enteric Cytopathic Human Orphan (ECHO). Echovirussen zijn een groep viru…
Enterovirussen: Virale infecties met griepachtige symptomenEnterovirussen: Virale infecties met griepachtige symptomenEnterovirussen zijn een groep virussen die meestal milde virale infecties met griepachtige symptomen en koorts veroorzak…
Het coxsackievirus type A en BHet coxsackievirus type A en BHet coxsackievirus is een vorm van enterovirus. Enterovirussen zijn microscopisch kleine virussen die voornamelijk voork…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…

Blauwe plekken: wat kun je het beste doen?Blauwe plekken: wat kun je het beste doen?Door ergens tegen aan te stoten of te vallen kan er een blauwe plek ontstaan. Dat komt doordat er onder de huid een bloe…
HuidtransplantatiesHuidtransplantatiesEen huidtransplantaat is een dun stuk huid dat wordt verwijderd van de oppervlakte van de huid. Dit stuk weefsel wordt d…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/ECHO-virus
 • http://emedicine.medscape.com/article/963458-overview
 • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001340.htm

Reageer op het artikel "Het ECHO-Virus (echovirus)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Laatste update: 26-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Enterovirussen
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!