Acarofobie, angst voor kleine insecten: symptomen, oorzaak

Acarofobie, angst voor kleine insecten: symptomen, oorzaak Acarofobie is de angst voor (kleine) insecten en sommige gevallen ook kleine voorwerpen. Mensen die lijden aan deze fobie kunnen ook waanbeelden krijgen waarbij insecten (vaak schurftmijt) over het lichaam lopen. De irrationele drang om te jeuken, paniekaanvallen en moeite met ademhalen behoren onder de symptomen van acarofobie. In ernstige gevallen kan deze fobie zorgen voor een sociaal isolement bij de patiënt.

Acarofobie

Acarofobie is de angst voor kleine, bijtende, insecten. Over de gehele wereld vinden we insecten en andere beesten die bijten steken en andere nare dingen met ons lichaam uithalen waardoor er jeuk ontstaat bij de patiënt. De meeste mensen vinden het niet leuk om aangevallen te worden door een klein insect, maar die maken er na de aanval zich er geen zorgen over. Iemand die lijdt aan acarofobie slaat doodsangsten uit bij het idee van een bijt, steek of iets anders van een insect met jeuk als gevolg. Ook bekend bij deze angst is dat de patiënt schurftmijt over het hele lichaam verbeeldt. Deze waanbeelden kunnen een ernstige paniekaanval veroorzaken. Een aantal andere dieren die deze patiënten vrezen zijn onder andere mijten, teken, muggen en bijen. Het gevolg kan zijn dat patiënten de buitenwereld steeds meer gaan vermijden en zichzelf thuis gaan isoleren. Ook worden er vaak veel maatregelen genomen om het huis insectvrij te houden.

Oorzaak van de angst

De oorzaak van de angst komt in de meeste gevallen uit de jeugd. In de kinderjaren heeft de patiënt een nare, traumatische, ervaring met insecten meegemaakt. Als kind kan de patiënt gebeten of gestoken zijn met een pijnlijke jeuk als gevolg. Ook kan naar een film kijken met bijtende insecten erin of een boek lezen over insecten die jeuk veroorzaken bij kinderen een trigger zijn voor acarofobie op latere leeftijd.

Symptomen

De symptomen van acarofobie kunnen voor sommige mensen die hieraan lijden niet storend zijn of niet opvallen. In sommige gevallen kunnen er paniekaanvallen ontstaan bij het zien van een insect dat jeuk kan veroorzaken. Dit kan ook in een boek of op de televisie zijn. Overige symptomen van acarofobie zijn:

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Jeuken zonder aanwijsbare reden
 • Moeite met ademhalen
 • Trillen
 • Paniekaanvallen
 • Gevoel van intense angst
 • Versnelde hartslag
 • Gevoel van angst en vluchtgedrag
 • Extreme aankopen worden gedaan om bijvoorbeeld teken, luizen, mijten en andere insecten uit de weg te ruimen

Diagnose en doorverwijzen

De persoon die aan acarofobie lijdt weet in de meeste gevallen dat de angst irrationeel is en dat het onzinnig is om constant bang te zijn voor insecten. In ernstige gevallen kan de patiënt niet zonder hulp van een professional. De diagnose van deze acarofobie wordt in de meeste gevallen niet door de huisarts gesteld, maar door een expert in behandeling van fobieën: in de meeste gevallen een psycholoog.

Behandeling van acarofobie

De behandeling van acarofobie verloopt nagenoeg gelijk aan de die van normale angsten. De volgende behandelingen worden ingezet voor mensen die lijden aan acarofobie:

 • Rustgevende medicatie om ervoor te zorgen dat de gedachten tot rust komen om zo beter met de angst om te kunnen gaan.
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Ademhalingsoefeningen
 • Ontspanningsoefeningen
 • Traditionele gesprekken met een therapeut, middels deze gesprekken wordt de angst op lage termijn beperkt.

Tot slot

Acarofobie kan het leven van de persoon die hieraan lijdt ernstig beperken. Sociale situaties waarbij kleine insecten die jeuk veroorzaken aanwezig kunnen zijn worden vermeden en men raakt in een sociaal isolement. Als iemand die aan acarofobie lijdt kinderen heeft kan deze angst door de kinderen worden overgenomen. Mocht u zelf het vermoeden hebben of lijden aan acarofobie dient het zo snel mogelijk een huisarts of deskundige in te schakelen. Therapie helpt in de meeste gevallen om het leven weer op de rails te krijgen. Kent u iemand die aan de symptomen van deze fobie lijdt? Ga dan met deze persoon in gesprek, hoe moeilijk dit ook is, en schakel samen professionele hulp in.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Acerofobie, angst voor zure dingen: symptomen, behandelingAcerofobie, angst voor zure dingen: symptomen, behandelingIemand die lijdt aan acerofobie heeft een irrationele angst voor alles wat zuur is. Het denken aan zuur eten en het eten…
Angst: definitie, soorten en behandelingAngst is een emotie die gekenmerkt word door gevoelens als: je niet op je gemak voelen, onrust en paniek. Er zijn nog ee…
AngststoornissenIedereen is wel eens bang of angstig voor iets. Als deze angst zó erg wordt, vaak voorkomt en soms voor iets onwerkelijk…
Claustrofobie; symptomen, oorzaken en behandelingClaustrofobie is een fobie voor kleine ruimten. Daarom wordt het ook wel "engtevrees" genoemd. Als je aan claustrofobie…

Slikken met pijn, droogte en schuurpapiergevoelSlikken met pijn, droogte en schuurpapiergevoelOm voeding binnen te kunnen krijgen, wordt na het kauwen het mengsel doorgeslikt. Het passeert daarbij de keel. Wil men…
Ablutofobie, angst voor baden en wassen: symptomen, oorzakenAblutofobie, angst voor baden en wassen: symptomen, oorzakenAblutofobie, de angst om zelf te baden of te wassen is een fobie die voornamelijk bij jonge kinderen zijn oorsprong vind…
Bronnen en referenties
 • http://www.rightdiagnosis.com/a/acarophobia/home-testing.htm
 • http://www.phobiadirectory.com/acarophobia.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fobie
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sociale_fobie

Reageer op het artikel "Acarofobie, angst voor kleine insecten: symptomen, oorzaak"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 16-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Fobie
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!