Achluofobie, angst voor duisternis: symptomen, oorzaken

Achluofobie, angst voor duisternis: symptomen, oorzaken Achluofobie is de angst voor duisternis en donkere plekken. Kinderen zijn bijvoorbeeld bang voor monsters onder het bed en kunnen niet slapen zonder dat er een lichtje brand op de kamer. Volwassenen die lijden aan achluofobie kunnen bang zijn om in de nacht of avond alleen over straat te lopen. De angst kan met behandeling van een psycholoog of therapeut worden beperkt en in sommige gevallen zelfs volledig verdwijnen.

Achluofobie

Achluofobie is de angst voor donker en duisternis. Deze fobie komt voornamelijk bij kinderen voor en in mindere mate bij volwassenen. Angst of bang zijn voor duisternis heeft meestal niet veel te maken met de duisternis zelf, maar met de mogelijke gevaren die zich kunnen voordoen in het donker. Een bepaalde angst voor donkere ruimten is normaal bij kinderen. Meestal komt achluofobie niet voor bij kinderen onder de twee jaar, de fobie wordt pas op latere leeftijd aangewakkerd. Als de fobie voor duisternis pathologisch (ziekelijk) wordt dan wordt de angst pas achluofobie genoemd. Deze angst wordt ook wel nyctofobie of lygofobie genoemd. Als deze angst bij kinderen of volwassenen ernstige vormen aanneemt kan het leven van de patiënt ernstig beperkt worden. Slapen wordt een stressvolle aangelegenheid en kinderen zullen minder snel op kamp willen of bij vriendjes willen slapen. Volwassenen durven, in ernstige gevallen van achluofobie, in de avond of nacht niet over straat te lopen omdat ze bang zijn voor de (zelf ingebeelde) gevaren in het donker. Kinderen die bang zijn voor monsters onder het bed vallen ook onder deze irrationele fobie.

Oorzaak van de angst

Er zijn meerdere reden waarom achluofobie kan ontwikkelen. In sommige gevallen is het een reactie op een nare gebeurtenis in de duisternis of een trauma. De patiënt is bang dat de gebeurtenis zich weer herhaalt. In andere gevallen kan de angst voor duisternis plots opkomen als ze bijvoorbeeld alleen over straat lopen en in gedachten allerlei nare gebeurtenissen inbeelden die kunnen gebeuren in het donker. Overvallen, vechtpartijen en het kijken naar negatieve gebeurtenissen op de televisie die zich in het donker afspelen kunnen triggers zijn voor achluofobie.

Symptomen achluofobie

Het denken aan gevaren in het donker (monsters in de kamer, overvallen worden op straat etc.) een paniekaanval veroorzaken bij de patiënt. Als iemand in het donker loopt of in het donker moet slapen dan kunnen zich de volgende symptomen voordoen:

 • Transpireren
 • Verhoogde hartslag (de angst/het gevoel om dood te gaan komt hier soms vandaan)
 • Verhoogde bloeddruk
 • Intense angst
 • Warrigheid
 • Emotionele stress
 • Slapeloosheid

Behandeling van achluofobie

De behandeling van deze fobie varieert per patiënt en is daarnaast zeer afhankelijk van de leeftijd. Bij een deel van de patiënten is de fobie niet altijd aanwezig en valt deze zonder medicatie of behandeling te overwinnen. Bij het overgrote deel is een behandeling noodzakelijk om van de angst af te komen. De volgende behandelingen zijn effectief bij achluofobie:

 • Hypnotherapie
 • NLP (Neoro-Linguistic Programming)
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Praten met een psycholoog of specialist. Praten kan helpen om een fobie te erkennen en om te realiseren dat de fobie irrationeel is. Het onder controle houden van de fobie is het einddoel van deze sessies.
 • Oefeningen ter ontspanning voor thuis. Dit kunnen ademhalings- en ontspanningsoefeningen zijn.
 • Voorschrijven van rustgevende medicatie
 • Desensibilisatietherapie
 • Exposure-therapie

Tot slot

Angst voor donkere plekken en duisternis is een serieuze psychologische aandoening en moet niet worden genegeerd. Het is niets om u voor te schamen; meer mensen lijden aan achluofobie. Het is aan te raden om bij de eerste symptomen, die zich voordoen in het donker, direct een arts of specialist in te schakelen. Dit om te voorkomen dat de symptomen verergeren en uw slaapritme er onder gaat lijden. De hulp van vrienden en familie is essentieel bij achluofobie. Het ‘pesten’ van mensen die bang zijn in het donker werkt averechts. Kent u iemand die hieraan lijdt? Praat er over met de persoon en zoek eventueel samen met de persoon medische hulp. Met de bovenstaande behandelingen kan de angst relatief makkelijk onder controle worden gehouden of zelfs volledig wegblijven.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Nyctofobie: Angst voor duisternis / bang zijn in het donkerNyctofobie: Angst voor duisternis / bang zijn in het donkerVoor veel mensen – vooral kinderen – boezemen nacht en duisternis angst in. Voor sommige patiënten is deze angst zeer st…
Nachtelijke angsten bij kinderenVeel kinderen zijn vaak bang om te gaan slapen, of ze zijn bang voor het donker, of misschien wel voor het monster onder…
Kinderen: bang in het donker en angst voor duisternisDe angst voor donkere ruimtes of de vrees om in het donker te slapen is een normale angst bij kinderen van alle leeftijd…
Normale angsten bij kinderenNormale angsten bij kinderenKinderen hebben tijdens hun ontwikkeling vaak specifieke angsten, die heel normaal zijn. Iedereen is wel eens bang of an…

Acousticofobie, angst voor geluid: symptomen, behandelingAcousticofobie, angst voor geluid: symptomen, behandelingAcousticofobie is de angst voor geluid, kabaal en herrie. Dit kan een enkel specifiek geluid zijn, maar ook geluid in he…
Meningokokken infectie: symptomen, diagnose, behandelingMeningokokken infectie: symptomen, diagnose, behandelingEen meningokokken infectie is een bacteriële infectie, waarbij vroege diagnose en behandeling cruciaal zijn. Behalve de…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_the_dark
 • http://www.wisegeek.com/what-is-achluophobia.htm
 • http://www.exposuretherapie.nl/

Reageer op het artikel "Achluofobie, angst voor duisternis: symptomen, oorzaken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: Oktober 2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Fobie
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!