InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Aeroacrofobie: angst voor hoge open plekken: symptomen

Aeroacrofobie: angst voor hoge open plekken: symptomen

Aeroacrofobie: angst voor hoge open plekken: symptomen Aeroacrofobie is een angst of fobie voor hoge open plekken in de buitenlucht. Dit zijn bijvoorbeeld uitzichtpunten tijdens een autorit of het uitzicht vanaf een bergtop. Ook kunnen mensen die lijden aan aeroacrofobie vliegtuigen en helikopters vermijden. Behandeling van een psycholoog of gedragstherapeut zorgt ervoor dat men minder bang wordt voor hoge open plekken. Als oorzaak voor deze fobie is vaak een traumatische ervaring met hoge open plekken buiten in de jeugd. Bij een ernstige aeroacrofobie kan de patiënt in een sociaal isolement geraken.

Aeroacrofobie

Aeroacrofobie is de angst voor hoge open plekken (vaak) in de buitenlucht. Het woord aeroacrofobie stamt uit het Grieks, acro betekent hoog, hoogste, top of hoogste punt. Fobie (phobia) staat voor angst. Iemand die lijdt aan deze fobie is onder andere bang voor het uitzicht vanaf een berg, klif en andere uitkijkpunten op hoogtes. Als gevolg zal iemand die deze angst heeft in ernstige gevallen op vakantie gaan naar vlakke gebieden, vliegen met vliegtuigen vermijden en geen foto’s maken vanaf een hoogte. Deze fobie komt op iedere leeftijd en bij ieder geslacht voor, wel zijn traumatische gebeurtenissen als kind vaak de hoofdoorzaak van aeroacrofobie. Deze fobie gaat bij sommige patiënten samen met hoogtevrees.

Oorzaak van de angst

Over het algemeen wordt deze angst veroorzaakt door een combinatie van evenementen (vaak traumatisch van aard) en de aanleg van de persoon zelf. Aeroacrofobie ontstaat meestal door een specifieke gebeurtenis op jonge leeftijd. Zo kan de angst voor hoge open plekken bij kinderen ontstaan door een traumatische ervaring op vakantie of tijdens het fietsen in een berg- of heuvelachtig gebied. Als een ouder van een kind een ernstige voor heeft van aeroacrofobie is de kans aanwezig dat het kind deze angst overneemt zonder dat hij of zij een negatieve ervaring heeft met een hoge open ruimten in de buitenlucht.

Symptomen van aeroacrofobie

De symptomen van deze fobie verschillen per persoon. De ene persoon heeft last van milde symptomen als ze bijvoorbeeld in een bergachtig gebied zijn terwijl iemand die een ernstige vorm van aeroacrofobie heeft een heftige paniekaanval kan krijgen door in een bepaald gebied op hoogte aanwezig te zijn of door enkel aan deze situatie te denken. Symptomen van deze angst voor hoge open plekken zijn:

 • Extreme angst
 • Symptomen van een paniekaanval (o.a. kortademigheid, te snel ademen, onregelmatige hartslag, licht transpireren bij handen en oksels, heftig transpireren op diverse plekken, droge mond, misselijkheid, moeite met spreken, droge mond en een trillerig gevoel)
 • Gevoel van flauwvallen
 • Een ziek/grieperig gevoel
 • Moeite met normaal nadenken
 • Gevoel de controle over het lichaam te verliezen

Behandeling van aeroacrofobie

De behandeling van deze angst verschilt per persoon. De ene persoon heeft al voldoende aan rustgevende medicatie als oxazepam, terwijl iemand die lijdt aan een ernstige vorm van aeroacrofobie meerdere behandelingen nodig heeft van een therapeut of psycholoog om te beseffen dat de angst irrationeel is. Behandelingen die ingezet wordt bij mensen die bang zijn voor hoge open plekken in de buitenlucht zijn:

 • Hypnotherapie
 • NLP (Neoro-Linguistic Programming)
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Praten met een deskundige, een gesprek over de fobie alleen kan al een enorme opluchting zijn
 • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
 • Desensibilisatietherapie
 • Exposure-therapie
 • Rustgevende medicatie als oxazepam

Tot slot

Aeroacrofobie is een serieuze psychische aandoening waarbij medische hulp van een (gedrags)therapeut of een psycholoog aan te raden is. Patiënten die hieraan lijden vermijden situaties waarin ze te maken krijgen met hoge open plekken als bergen, autoritjes in hoger gelegen gebieden (in Nederland bijvoorbeeld in Limburg) en vliegen. Bij ernstige gevallen van aeroacrofobie wordt het leven van de patiënt beperkt en neemt de angst het leven over. Schakel bij de eerste symptomen direct een huisarts in, maar ga nooit uw angst uit de weg. Ga bijvoorbeeld, onder begeleiding van een vertrouwd persoon of therapeut, naar een hoge open plek toe om uw angst onder ogen te zien. Let op: onderneem dit nooit alleen! Praat over uw fobie met vrienden, begrip van bekenden kan ook helend werken.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Acrofobie / hoogtevreesHoogtevrees is een fobie waarbij men angst heeft voor hoogtes of dieptes. In ernstige mate kan deze fobie het leven erns…
Angst: definitie, soorten en behandelingAngst is een emotie die gekenmerkt word door gevoelens als: je niet op je gemak voelen, onrust en paniek. Er zijn nog ee…
Angst symptomen, verschijnselen en kenmerkenAngst symptomen, verschijnselen en kenmerkenVeel mensen hebben last van angst, angstgevoelens, angstaanvallen of een angststoornis. De een heeft last van een lichte…
Chronische hyperventilatie/ angststoornisEen aantal jaren terug vertelde ze me s`nachts (nadat mijn vriend me in paniek naar de E.H.B.O had gebracht) dat ik een…
Angst bij het autorijdenAngst bij het autorijdenAngst komt in vele variaties voor. Ook angst tijdens het autorijden is een veelvoorkomende angst. Zelfs het denken aan e…
Bronnen en referenties
 • http://www.mnn.com/health/fitness-well-being/photos/10-traumatic-phobias-inspired-by-nature/aeroacrophobia
 • http://www.angstlijst.nl/angsten
 • http://www.phobiaof.com/fear-of-open_air_high_places-Aeroacrophobia
 • http://common-phobias.com/aeroacro/phobia.htm

Reageer op het artikel "Aeroacrofobie: angst voor hoge open plekken: symptomen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 16-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Fobie
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!