Homeopathie bij diarree: tabletten en druppels

Homeopathie bij diarree: tabletten en druppels Diarree wordt gekenmerkt door ontlasting die veel dunner is dan normaal, met veelvuldige aandrang en krampen in de dikke darm en endeldarm. Onze darmen trekken zich vaak samen, hierdoor zal het voedsel sneller passeren. Omdat dit zo snel gaat heeft onze dikke darm minder tijd om het water uit het voedsel te onttrekken met als gevolg dat onze ontlasting wateriger en dunner zal zijn. Homeopathische middelen worden voor inwendig gebruik ingezet bij o.a. waterige ontlasting en ontlasting door spanning en nervositeit.

Diarree

Meestal is het hebben van een dunne ontlasting (ook wel diarree genoemd) een beschermende reactie van het lichaam. Het probeert op deze manier schadelijke stoffen zo snel mogelijk af te voeren. Diarree kan verschillende oorzaken hebben, het kan onder andere een reactie zijn op vreemd voedsel, te veel koude producten als ijs, vet eten, bedorven voedsel of voedsel dat de adviesdatum allang is gepasseerd, een infectie (door bacteriën of een virus) of spanningen (dit noemen we dan nerveuze diarree). Vanzelfsprekend moet er bij warm weer extra aandacht aan hygiëne besteed worden bij de bereiding van voedsel, omdat dan eerder bederf optreedt.

Diarree bij kinderen en baby’s

Diarree bij kinderen wordt in veel gevallen door de voeding veroorzaakt. Bij een aantal kinderen kan een voedselintolerantie of voedselallergie de oorzaak zijn. Overgevoeligheid voor koemelk, sinaasappels, noten, kippenei-eiwit of vis komt vaak voor. Maar ook een teveel van een bepaald voedingsmiddel kan diarree veroorzaken. Zo is het eten van teveel onrijp fruit een bekende oorzaak van diarree bij kinderen. In sommige gevallen is er onvoldoende maagzuur om het voedsel goed te verteren, met als gevolg dat de etensresten te lang in de maag en darm blijven. Daar gaan ze rotten of gisten, waarna dan rottings- of gistingsdiarree op kan treden. Bij kleuters en jonge kinderen kan een hevige schrik aanleiding zijn tot diarree. In die gevallen wordt van nerveuze diarree gesproken. Tijdens het doorkomen van tanden en de eerste kiezen hebben veel kleine kinderen dikwijls last van diarree.

Wanneer een huisarts inschakelen? Pas op met homeopathie!

Bij kleine kinderen, verzwakte mensen en bejaarden moet men de diarreeklachten goed in de gaten houden. Als er grote hoeveelheden vocht verloren worden (bijvoorbeeld doordat het kind ook vaak moet braken) of de diarree lang aanhoudt, kan er gevaar zijn voor uitdroging doordat er te weinig vocht in het lichaam blijft. Ga in zulke gevallen niet door met de homeopathische geneesmiddelen en roep zo snel mogelijk de hulp van een arts of deskundige in. Uitdroging kunt u herkennen aan onder andere droogte van de lippen en mond, met opvallend veel dorst. De patiënt voelt zich rusteloos en er treedt verbetering op nadat hij of zij iets heeft gedronken. De ogen gaan dieper in de kassen liggen en er zal weinig geplast worden. Of er sprake is van ernstige uitdroging is de controleren door een huidplooi op de buik te pakken en even wat op te rekken. Als de huidplooi niet direct glad trekt, is er al sprake van vochtverlies in de weefsels. Dit is een levensbedreigende situatie!

Homeopathie bij diarree

Als de diarree langer dan enkele dagen (bij baby’s een halve dag!) aanhoudt en gepaard gaat met (hoge) koorts moet er altijd een arts of deskundige worden geraadpleegd. Homeopathie wordt voor inwendig gebruik ingezet.

Hoofdmiddel

Als homeopathisch hoofdmiddel bij acute diarree wordt het middel Okugest ingezet. Deze acute diarree kan bijvoorbeeld komen door het eten van vreemd of bedorven voedsel. Okugest kan ook preventief worden ingenomen als men naar het buitenland op vakantie gaat. Hier krijgt met vaak te maken met anders en vreemd eten waardoor de kans op waterige ontlasting groter is. Per tablet bevat Okugest: Okoubaka aubrevillei D3 50 mg, Arsenicum album D12 25 mg, Carbo vegetabilis D6 25 mg, Croton tiglium D6 25 mg, Veratrum album D12 25 mg. Hulpstoffen: cellulose (E460), melksuiker en magnesiumstearaat (E572) en talk (E553b).

Kindermiddel

Kindigest is speciaal ontwikkelt om diarreeklachten bij kinderen tegen te gaan. Kindigest kan gekocht worden van het merk VSM en wordt ingezet bij kinderen van 0 tot 6 jaar. Kindigest is een onschadelijk homeopathisch middel en werkt bovendien niet verslavend. Per tablet van honderd mg bevat het de volgende ingrediënten: Arsenicum album D6 20 mg, Croton tiglium D6 20 mg, Okoubaka aubrevillei D4 20 mg, Veratrum album D12 20 mg. Hulpstoffen: cellulose (E 460), magnesium stearaat (E 572) en talk (E 553b).

Diarree bij kleine kinderen en baby

Als uw kind aan het ‘jengelen’ is en dit samen gaat met een groene slijmerige ontlasting, kunt u bij kleine kinderen en baby’s het homeopathische middel Chamomilla D6 gebruiken. Deze druppels zijn goedkoop te verkrijgen via webwinkels in Nederland en België en werken bij darmkrampjes, een groot aantal kinderziektes, slapeloosheid bij kinderen en baby’s en verzachtend als de tandjes doorkomen.

Darmstoornissen door nervositeit

Spanningen, emoties en nervositeit kan samengaan met diarree. Nerveuze diarree kan worden tegengegaan door het middel Nervival. Deze tabletten kunt u alleen online verkrijgen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Diarree bij baby'sDiarree bij baby'sDiarree bij baby's kan soms leiden tot uitdroging. Het is daarom zaak om de gezondheid van uw baby goed in de gaten te h…
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…
Oorzaken en behandeling van diarree bij een babyOorzaken en behandeling van diarree bij een babyDiarree bij een baby is zeker en vast niet onbekend bij jonge ouders. Het valt immers regelmatig voor dat je kleine spru…
Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Iedereen kent het wel: Diarree. Helaas is dit een overlast wat vaak voorkomt en in de volksmond ook wel genoemd: spetter…

Homeopathie bij dikke-darmkrampenHomeopathie bij dikke-darmkrampenDe darmen in ons lichaam zijn erg gevoelig voor ontstekingen, daardoor hebben wij vaak te maken met een pijnlijke stoelg…
Angelman syndroom: achterstand ontwikkeling, veel lachenAngelman syndroom: achterstand ontwikkeling, veel lachenHet Angelman syndroom is een aandoening die is aangeboren. Er is sprake van een mutatie in het erfelijke materiaal. Bij…
Bronnen en referenties
  • http://www.vsm.nl/okugest
  • http://www.vsm.nl/kindigest-tabletten
  • http://www.vsmkind.nl/diarree
  • http://www.diarree.nu/diarree-kinderen/
  • https://www.caromawinkel.nl/overige-natuurgeneesmiddelen/chamomilla-d6-vsm-25-ml-druppels.html
  • https://www.diagnosia.com/nl/geneesmiddelen/nervival-tabletten/
  • Homeopathie en gezondheid, boek
  • http://www.vsm.nl/webshop/files/29701539-2_kindigest_120tabl_nl_gi.pdf

Reageer op het artikel "Homeopathie bij diarree: tabletten en druppels"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 30-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Homeopathie bij spijsvertering
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!