Wanneer is de huid geïrriteerd en wat kun je er aan doen?

Wanneer is de huid geïrriteerd en wat kun je er aan doen? Er zijn veel mensen die wel eens last hebben (gehad) van een geïrriteerde huid of huiduitslag. De huid kan dan geheel of gedeeltelijk zijn aangetast door roodheid, blaasjes, pukkels, schilfering en vochtafscheiding eventueel gepaard met jeuk. Huidirritatie kan onder andere worden veroorzaakt door het gebruik van zeep, warm water, hormonen of allergieën. Een geïrriteerde huid kun je voorkomen door producten te gebruiken met een neutrale pH-waarde. Voor milde huidklachten zijn diverse middeltjes verkrijgbaar bij de drogist.

De huid is een belangrijk orgaan

De huid bedekt het hele lichaam en is dan ook het grootste orgaan. Het is ook een belangrijk orgaan want:
  • Het heeft een beschermende functie. De huid voorkomt dat virussen en bacteriën het lichaam binnen kunnen dringen. Het beschermt ons ook tegen de straling van de zon.
  • De huid speelt een rol bij het regelen van de temperatuur en de vochtigheid van het lichaam.
  • De huid is voorzien van een zenuwstelsel waardoor wij warmte, kou, pijn, jeuk en aanrakingen kunnen voelen.
  • De huid maakt vitamine D aan. Vitamine D hebben we nodig om onze botten sterk te maken, voor een goede spierwerking en het helpt bij het houden van een goede weerstand.

De beschermende vetlaag voorkomt huiduitslag

De huid is voorzien van een beschermend vetlaagje. Dit voorkomt dat de huid uitdroogt. Als deze vetlaag verdwijnt door bijvoorbeeld een warme douche, dan droogt de huid uit en kunnen schadelijke stoffen gemakkelijker binnen dringen en irritatie of uitslag veroorzaken. Een droge huid voelt droog en trekkerig aan, kan gaan jeuken en gevoelig worden. Huidirritatie komt zowel bij baby’s en kinderen als bij volwassenen voor en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf en herstelt de huid zich.

Een geïrriteerde huid kan worden veroorzaakt door

  • Warm water, het beschermlaagje op de huid verdwijnt na te lang of te warm douchen. Het vocht verdampt gemakkelijk uit de nog warme huid waardoor deze uitdroogt en de kans op irritatie toeneemt.
  • Te vaak wassen
  • Het gebruik van zeep, shampoo en schoonmaakmiddel.
  • Een lage luchtvochtigheid in huis. Dit wordt veroorzaakt door de goed geïsoleerde huizen en het gebruik van verwarming in de winter.
  • Allergieën voor bijvoorbeeld voedsel of doordat de huid in aanraking komt met bepaalde stoffen. Allergieën en huiduitslag gaan vaak samen.
  • Stress en spanningen
  • Hormonale veranderingen. Bij vrouwen in de overgang neemt de hoeveelheid oestrogeen af en daarmee ook de lichaamseigen vetten zoals collageen en ceramide waardoor de huid sneller uitdroogt en gevoeliger wordt.
  • De gevolgen van diabetes. Mensen met diabetes hebben vaker last van een droge huid, een minder goede doorbloeding en ze zijn gevoeliger voor infecties.
  • Het gebruik van medicijnen (bijwerking)

De symptomen van een geïrriteerde huid of huiduitslag

  • Een rode, opgezette huid
  • Jeuk
  • Een droge huid die trekkerig aanvoelt
  • Rode bultjes
  • Vochtblaasjes of vochtafscheiding
  • Korstjes die vaak ontstaan na het krabben

De zuurgraad van de huid

De zuurgraad wordt aangegeven in de pH-waarde met een getal dat ligt tussen de 0 en 14. Een pH-waarde van 7 is neutraal, lager dan 7 is zuur en boven de 7 is basisch. De pH-waarde van de huid is 5,5. Zeep en geparfumeerde douchegel hebben een pH-waarde van 7 of hoger waardoor de conditie van de huid wordt aangetast.

Wat kun je doen om huidirritatie te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om huidirritatie te voorkomen. Een gezonde levensstijl, voldoende rust en zonlicht helpen bij het gezond houden van de huid.

Beweging

De huid wordt van binnenuit gevoed. Via het bloed worden voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Een goede bloedcirculatie helpt om de huid gezond te houden. Beweging stimuleert de doorbloeding wat kan helpen bij het voorkomen van irritatie. Je kunt huidirritatie voorkomen door voldoende te bewegen.

voeding

Goede voeding houdt de huid gezond. Het bevat voldoende vitaminen en mineralen, vezels, plantaardige vetten en vetzuren. Denk hierbij aan: verse groenten en fruit, vezelrijke producten, zonnebloemolie, vette vis en noten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken. (1,5 tot 2 liter)

Rust

Langdurige stress, spanningen en vermoeidheid tekenen de huid. Tijdens het slapen komt de huid tot rust, herstelt zich en maakt nieuwe huidcellen aan. Geef het lichaam de kans om te herstellen en neem voldoende rust. Vermijd stress zoveel mogelijk en probeer ook overdag rustmomenten te nemen.

Zonlicht

Zonlicht is goed voor het lichaam. Onder invloed van zonlicht maakt het lichaam vitamine D aan, het bevordert de weerstand en verbetert een door psoriasis aangedane huid. Maar teveel zonlicht zorgt voor huidirritatie. De huid verbrand en wordt rood, soms zelfs met blaarvorming. Het herstellen en vernieuwen van de verbrandde huid gaat vaak gepaard met jeuk. De nieuwe huid is nog erg gevoelig en heeft een goede verzorging nodig.

De verzorging van een geïrriteerde huid

Een geïrriteerde huid herstelt sneller met de juiste verzorgingsproducten. Blijf de herstelde huid verzorgen om nieuwe irritaties te voorkomen.

Herstellende crème

Een gezonde huid beschermt je tegen invloeden van buitenaf en verkleint de kans op irritaties, infecties of allergieën. Om de huid gezond te houden kun je dus beter producten gebruiken met een huid neutrale pH-waarde. Van alleen water droogt de huid ook uit. Smeer de huid na het wassen of douchen in met een vocht- en pH herstellende crème.

De Behandeling

Milde tot matige symptomen van huidirritatie of huiduitslag kunnen worden behandeld met middelen die vrij verkrijgbaar zijn. Een wat vettere crème met plantaardige bestanddelen helpt bij het herstellen en verzachten van de huid. Er zijn ook producten die het herstellend vermogen van de huid ondersteunen en een beschermend laagje vormen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Vraag bij twijfel de drogist of apotheker om advies. Wanneer de klachten aanhouden of ernstig zijn is het verstandig om een arts of dermatoloog te raadplegen.

Lees verder

© 2014 - 2025 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huid verzorging tijdens hitteHuid verzorging tijdens hitteDankzij de zuurgraad van onze huid, beschermt onze huid ons tegen schadelijke in vloeden van buitenaf. In de zomer zijn…
Verzorging gezichtshuidDe huid in uw gezicht is delicaat en hoewel we steeds meer bezig zijn met dag- en nachtcrèmes, de reiniging van het gezi…
Huid verzorging en tips voor een gevoelige huidDe gevoelige huid is zeer dun en/of fijn van structuur. De huid reageert snel op kou en hitte, verbrandt snel en heeft s…
Symptomen manisch depressiefSymptomen manisch depressiefManisch depressief, ook wel bipolaire stoornis genoemd komt veel voor in onze samenleving. Het blijkt vooral voor te kom…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Futurials, Pixabay
  • http://www.dermalex.nl/huidirritatie/hulp-bij/rode-plekken-vlekjes-vlekken/
  • https://zelfzorg.nl/droge-huid
  • http://www.perfectehuid.nl/geirriteerdehuid.htm
  • https://idealbody.nl/blog/tips-voor-gezonde-en-mooie-huid
  • https://huidfonds.nl/je-huid/huidklachten/
  • https://www.gezondheidsnet.nl/eczeem/jeuk-of-een-rode-huid-eczeem-effectieve-verlichting-met-bepanthen
  • https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/huiduitslag-en-huidirritatie/ontstaan-huiduitslag-en-huidirritatie/item43483
Reactie

W. Loonen, 06-10-2016
Mijn vrouw heeft een geïrriteerde huid bij de anus en in een plooi in de onderbuik. Zij is in behandeling voor rugklachten in het ziekenhuis, zij heeft diabetes 2, gaarne van u een advies wat de beste behandeling is - welk product adviseert u? Hoogachtend W. Loonen Reactie infoteur, 07-10-2016
Beste W. Loonen,
Het is voor mij lastig om u een goed advies te geven omdat ik de irritatie van een afstand niet kan beoordelen. Wat u zou kunnen doen is advies vragen bij uw apotheek. Zij kennen uw vrouw en zijn op de hoogte van haar gezondheidstoestand.
Groeten Liza

Liza (204 artikelen)
Laatste update: 06-06-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.