Nekklachten en rugklachten door verkeerd gebruik smartphone

Nekklachten en rugklachten door verkeerd gebruik smartphone Het is een bekend tafereel. Overal waar je komt, zitten er mensen geconcentreerd op hun kleine schermpjes te turen. Minder bekend is echter dat dit gebruik ervoor kan zorgen dat je chronische nek- en rugklachten ontwikkelt. Deze klachten worden veroorzaakt door die typische houding die je aanneemt als je met je smartphone bezig bent; die (licht) voorover gebogen houding die nu eenmaal nodig is om op je mobiele telefoon te kijken. Het maakt niet uit of je nu staat of zit; beide houdingen hebben negatieve effecten op je lichaam. Gelukkig kun je er veel aan doen om nek- en rug klachten door een smartphone te voorkomen, dan wel je klachten te verminderen.

Inhoud:


Waarom krijg je nekklachten en rugklachten als je veel op je smartphone kijkt?

Als iemand je vraagt om met je nek 25 kilogram op te tillen, en wel zo’n dan 2 uur per dag, dan zul je hem waarschijnlijk antwoorden dat dit onmogelijk is. Wel nu, dit is precies hetzelfde wat je dagelijks doet door je smartphone te gebruiken. Iedere keer als je je hoofd naar beneden en voren buigt om met je smartphone te sms'en of andere bezigheden uit te voeren, dan komt er op je nek en ruggengraat een spanning van circa 25 kilogram te staan. Dit is ontzettend veel; je kunt het je voorstellen alsof het gewicht van een 7-jarig kind aan je nek hangt!

Als je je (volwassen) hoofd rechtop houdt, dan weegt dit ongeveer 5 kilogram. Als je je hoofd echter licht naar voren buigt – ongeveer 15 graden – dan weegt je hoofd ineens 18 (!)kilogram. Hoe verder je je hoofd naar voren buigt, hoe meer het weegt. Buig je je hoofd 60 graden, dan weegt het meer dan 25 kilogram.

Wat kan er op de langere termijn gebeuren?

Zoals gezegd is het veelvuldig en langdurig gebruiken van je smartphone niet zo onschuldig. Het vooroverbuigen van je hoofd legt veel druk op je ruggengraat. Als je geen maatregelen neemt, dan kan dit na verloop van tijd zelfs tot beschadiging van je rug- en nekspieren leiden, wat veel pijn kan veroorzaken. In zeer ernstige gevallen zal het zo zijn dat alleen een operatie je van je pijn zal kunnen verlossen.

Hoe kun je deze klachten voorkomen?

Neem een goede houding aan

Er ontstaan klachten als je je hoofd naar beneden buigt en met naar voren gerichte ronde schouders staat of zit. Een goede houding krijg je door je smartphone wat hoger te houden, en niet je hoofd naar het scherm te laten zakken. Richt in plaats daarvan je ogen naar het scherm.
Een goede houding heb je als je oren evenwijdig aan je schouders zijn, en je schouders naar beneden en naar achteren te trekken. So wie so is het verstandig om niet te lang in dezelfde houding te zitten, en de hele dag door actief te zijn. Instrueer ook je kinderen, omdat ook kinderen het risico lopen om lichamelijke klachten te ontwikkelen door verslaving aan smartphones (ook wel social besitas genoemd)

Houd je nek soepel
Door zo nu en dan je nek rustig in alle richtingen te bewegen, zorg je ervoor dat deze soepel blijft.
Onderbreek af en toe je dagelijkse bezigheden om deze bewegingen met je nek te maken:
  1. Houd je hoofd in een neutrale positie, kijk recht vooruit.
  2. Buig je hoofd naar je borstkas, totdat je met je kin je borst raakt.
  3. Buig je hoofd naar achteren, totdat je naar het plafond kijkt.
  4. Draai je hoofd naar rechts totdat je kin bijna evenwijdig aan je rechter schouder is
  5. Draai je hoofd naar links totdat je kin bijna evenwijdig aan je linker schouder is

Doe yogaoefeningen die je houding verbeteren

De "cobra"
De cobra is een goede oefening voor het behoud van een soepele rug. Het is tevens een uitstekende oefening om je houding te verbeteren.
  1. Deze oefening wordt als volgt uitgevoerd:
  2. Lig op je buik, met je kin op de vloer;
  3. Plaats je handen naast je borst op je vloer;
  4. Druk jezelf rustig met je handen op, duw je bekken tegen de vloer;
  5. Hef je hoofd en schouders naar achteren.

Bouw deze oefening op totdat je haar ongeveer 30 tot 60 seconden kunt volhouden. Als je een beginner bent, hoef je jezelf niet zo hoog op te duwen. Houd dan je buik op de vloer. Je kunt ook je onderarmen op de vloer houden voor een nog mildere stretch.
De romp stretch
Deze oefening verlicht pijn in de nek, schouders en rug. Het houdt ook je ruggengraat en schouders soepel. Het fijne van deze oefening is dat zij ook op een stoel kan worden uitgevoerd.
De romp stretch wordt als volgt uitgevoerd:
  1. Zit op de vloer met je benen naar voren gestrekt;
  2. Plaats je handpalmen achter je billen op de vloer, je vingers wijzen naar voren;
  3. Buig je knieën, en verplaats je scheenbenen naar links, je knieën wijzen hierbij naar voren;
  4. Pak je enkels vast en breng je scheenbenen meer naar links, totdat beide voeten naast je linker heup zijn;
  5. Laat je linker enkel op je binnenkant van je rechtervoet rusten; je zit op de vloer (niet op je voeten);
  6. Maak je rug lang en adem in, bij de uitademing draai je je borst en buik naar rechts;
  7. Je linker schouder verplaatst zich naar voren en rechts;
  8. Plaats je linker hand op je rechter knie en je rechterhand op de vloer;
  9. Rol je rechter schouder naar achteren;
  10. Draai nog een beetje verder naar rechts, draai je hoofd en nek naar rechts, en kijk - als het mogelijk is - over je rechter schouder.

Probeer deze pose 30 tot 60 seconden vast te houden, maar forceer niet.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…
Nekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten ten gevolge van een whiplash zijn bekend, maar er zijn veel meer oorzaken van nekklachten. Vaak realiseren m…
Sms-nek: pijn aan schouders, nek en hoofdSms-nek: pijn aan schouders, nek en hoofdEen sms-nek is een typische klacht uit de 21e eeuw, veroorzaakt door een verkeerde werkhouding tijdens het sms'en of wer…
Pijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek komt bij redelijk veel mensen voor, zeker sinds de opmars van smartphone en tablet. Bij het gebruik van d…

Nierstenen verwijderen: nierstenen vergruizen en laserNierstenen verwijderen: nierstenen vergruizen en laserNierstenen verwijderen door vergruizing en laserbehandeling. Een niersteen is een afzetting van een groot aantal kleine…
Pijn aan stuitje zonder val: oorzaken en behandelingPijn aan stuitje zonder val: oorzaken en behandelingPijn aan je stuitje zonder val. Pijn aan je stuitje is meestal het gevolg van een val of een ander trauma, maar dit hoef…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.livestrong.com/blog/heres-texting-neck-spine-fix/
  • www.flickr.com: remolacha.net, Woman texting
  • www.flickr.com: Tiffany Berry,Bhujangasana (prep)
  • www.flickr.com: Melanaie Sarta, bharadvajasana-torso-stretch-c
  • Image courtesy of Praisaeng, at FreeDigitalPhotos.net
  • B.K.S. Iyengar, Yoga, The path to holistic health
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.