Panisch voor onweer en bliksem

Panisch voor onweer en bliksem Heel bang zijn voor onweer en bliksem. Sommige mensen worden helemaal gek als ze weten dat er onweer en bliksem op komst zijn. Zij zijn extreem angstig voor onweer en bliksem, zelfs als ze nog nooit iets hebben meegemaakt dat deze angst heeft veroorzaakt. Deze astrafobie of angst voor onweer en bliksem is overigens wel te behandelen.

Astrafobie: extreme angst voor onweer

Astrafobie is extreme angst voor onweer, waarbij mensen niet meer normaal kunnen functioneren. Het komt waarschijnlijk bij zo’n 1,5 procent van de mensen voor. Er zijn meer vrouwen dan mannen die aan deze angst lijden, 35 procent is man, 65 procent is vrouw.

Behandelen voor angst voor onweer kan in 14 keer

In onder andere het Angstbehandelingscentrum IPZO kunnen mensen met angst voor onweer en bliksem zich kunnen laten behandelen. In 14 behandelingen kunnen mensen van deze fobie afkomen.

Hoe ontstaat angst voor onweer en bliksem?

Er zijn twee oorzaken aan te wijzen voor de extreme angst voor onweer. Dat zijn:
  1. De overdracht door de ouders. Kinderen kunnen daardoor al op heel jonge leeftijd, al voor hun 10e jaar worden opgezadeld met de angst.
  2. Angst door een ervaring. Iemand die te maken heeft gehad met extreem onweer kan daardoor heel erg bang zijn geworden. Dit kan er toe leiden dat mensen alles gaan mijden waardoor ze weer zo’n ervaring kunnen krijgen.

Bang voor onweer: meestal bang voor het geluid

De meeste mensen die lijden aan astrafobie zijn niet eens bang voor het weer zelf en wat dit teweeg kan brengen, maar ze worden vooral heel panisch door het roffelen in de verte (of dichtbij) en de knallen als het onweer werkelijk losbarst. Velen van hen kruipen weg. In kelders, onder tafels of stoelen of in de badkamer. Velen zoeken ook steun bij hun omgeving en willen niet alleen zijn.

Altijd bezig zijn met of er onweer komt

Iemand die extreem bang is voor onweer en bliksem is altijd bezig met dat gegeven. De buienradar wordt constant gecheckt, de weersberichten op de voet gevolgd. Ook is er voortdurend ontwijkend gedrag. Iemand doet er alles aan om een mogelijk onweer te vermijden of op een plaats te zijn die enigszins veilig aanvoelt. Dit kan echter het leven van iemand wel helemaal in de war sturen, want het dagelijkse leven is nu eenmaal niet ingericht op het ontwijken van allerlei zaken.

Therapie om angst voor onweer te leren beheersen

Er zijn heel veel verschillende manieren om iemand van zijn angst af te laten komen. Een daarvan is het ladingneutraal maken van de angst. Dit betekent dat degene die zo bang is op een veilige plek terug moet gaan naar de momenten dat hij of zij heel bang was voor dit onweer. Met diverse methoden kan die angst dan gereduceerd worden tot een acceptabel gegeven en ontregelt het niet meer het leven van de persoon in kwestie.
Confrontatieoefeningen kunnen de angst ook minder laten worden. Deze methode wordt gebruikt als ouders hun angst hebben overgebracht op hun kind. Bij deze manier van het verminderen van de angst krijgt de persoon steeds opnieuw geluid en beeld te zien en te horen van onweer. Net zolang tot het minder bedreigend is.

Omgaan met onweer en bliksem

Regels die aangeven wat iemand moet doen als het onweert, horen ook bij het proces van het overwinnen van de angst voor onweer. De persoon die bang is leert daarbij ondermeer:
  • Te kijken waar hij zich veilig voelt
  • Bepaalde dingen niet te doen
  • Hyperventilatie te bestrijden
  • Bovendien mogen mensen die heel erg bang zijn tijdens de therapie ook niet meer zo vaak op buienradar kijken of het weersbericht volgen.

Nare jeugdervaringen zijn vaak de reden van de angst voor onweer

Veel mensen die bang zijn voor onweer en bliksem hebben nare jeugdervaringen. Geen ervaringen op het gebied van bliksem en onweer, maar op het gebied van agressie, huiselijk geweld of seksueel geweld. Daardoor is hun wereld een stuk onveiliger geworden en die onveiligheid is voor hen heel bedreigend. Omdat ze onweer niet in de hand hebben, maakt hen dat soms extreem bang.

Ouderen zijn ook vaak opgevoed met het idee dat onweer heel gevaarlijk is

Mensen van boven de 60 jaar zijn in hun jeugd ook vaak opgevoed met het idee dat onweer heel gevaarlijk is. Er werden allerlei maatregelen getroffen, koperwerk werd van huizen gehaald, kinderen werden uit bed gehaald. Dit maakt dat veel mensen van die generatie hebben meegekregen dat je echt bang moet zijn en op moet passen als het onweert.

Dieren die bang zijn voor onweer

Niet alleen mensen zijn bang voor onweer, ook dieren kennen de angst. Zo is 1 op de 3 huisdieren bang voor het gerommel van onweer en de inslagen van bliksem. De baas kan het beste weinig aandacht schenken aan het dier, om de angst zo niet groter te maken. Voor paarden, koeien en schapen die in de wei staat, geldt eigenlijk dat zij alle recht hebben om angstig te zijn. Wie buiten staat, loopt namelijk kans om inslag en dieren kunnen zichzelf in die zin niet naar een beter onderkomen bewegen. Koeien en paarden gaan overigens met dergelijke weer altijd samen staan en met hun achterwerk naar het onweer.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astrafobie, angst voor donder en bliksem bij onweerAstrafobie, angst voor donder en bliksem bij onweerZodra er donkere wolken komen opzetten en de eerste regendruppels vallen zijn er mensen waarbij het koude zweet bijna ui…
Wat is Donder & BliksemWat is Donder & BliksemVaak hoort men een bui al van heel ver aankomen, het gerommel ver achter de horizon. Tot het ineens donker wordt en de e…
Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?In Nederland onweert het gemiddeld 25 dagen per jaar. Ieder jaar vallen er daarbij één of twee doden doordat zij door de…

Definitie van AttitudesDefinitie van AttitudesHet woord attitude komt in de Nederlandse taal weinig voor. In het Nederlands betekent attitude zoiets als een houding h…
NLP practitioner worden, lesgeven in NLPNLP practitioner worden, lesgeven in NLPNLP of Neuro linguïstisch Programmeren is een populaire methode om positiever en succesvoller in het leven te functioner…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Angstbehandelingscentrum IPZO
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.