Angstig of bang zijn voor nieuwe dingen, ideeën of situaties

Angstig of bang zijn voor nieuwe dingen, ideeën of situaties De irrationele angst voor nieuwe dingen, nieuwe ideeën en/of nieuwe situaties wordt ook wel cainofobie, cainotofobie, cenofobie, centofobie of neofobie genoemd. Iemand die lijdt aan een van deze angsten of fobieën is bang voor alles wat nieuw is en zal in extreme gevallen ook alles gaan vermijden en het liefst alleen, of met vertrouwde mensen, in de eigen veilige omgeving willen blijven. Agorafobie, straat- of pleinvrees is vaak een ernstig gevolg van het hebben van de angst voor alles wat nieuw is. Behandeling in de vorm van mindfulness of cognitieve gedragstherapie is erg succesvol gebleken bij patiënten die hier last van hebben.

Bang voor nieuwe dingen of nieuwe situaties

Op een normale dag maken we veel mee. Sommige zaken zijn normaal en vertrouwd, maar we komen dikwijls in nieuwe situaties terecht of maken nieuwe dingen mee. Iemand die bang is voor nieuwe dingen en dus lijdt aan cainofobie, cainotofobie, cenofobie, centofobie of neofobie kan last krijgen van vervelende symptomen die horen bij het hebben van een fobie. Dit kunnen paniekaanvallen, migraine, zweethanden e.d. zijn.

Cainofobie, cainotofobie, neofobie

Al deze fobieën hebben te maken met het bang zijn voor nieuwe dingen en gaan samen met een grote angst met nare symptomen bij patiënten. Kinderen of volwassenen die last hebben van een milde vorm van de fobie zullen niet snel nieuwe dingen willen doen en uit hun eigen vertrouwde omgeving gaan. De angst komt veelvuldig voor bij kinderen en oudere mensen en in mindere maten bij (jong)volwassenen. Neofobie kan ook te maken hebben met het bang zijn voor verandering. Als er iets veranderd in de leefsituatie of omgeving van een patiënt, is de persoon bang dat hij of zij nooit meer gelukkig kan worden.

Voedsel en neofobie: Bang voor nieuw eten
Iemand die lijdt aan neofobie of een andere angst voor nieuwigheid kan bang worden van veel dingen. Een bekende angst is de angst voor nieuw eten of ander voedsel wat men nog nooit heeft gezien of genuttigd. Deze angst komt veelvuldig voor bij baby’s en kleine kinderen. Als kinderen het nieuwe voedsel hebben uitgetest (vaak met veel pijn en moeite) zal de angst verminderen of volledig verdwijnen. Exposuretherapie is erg effectief.

Cenofobie of centofobie

Cenofobie en centofobie is de specifieke angst voor nieuwe ideeën. De angst komt zowel bij personen als volledige bedrijven voor. Iemand is bang dat bij verandering er iets fout gaat en er nooit meer een gelukkige of goede situatie bereikt kan worden. Binnen een conservatief bedrijf is deze angst vaak funest voor creativiteit en groei. De angst voor het onzekere en het nieuwe houdt mensen tegen om iets te ondernemen of uit te proberen. Dit zien we vaak terug bij oudere werknemers bij een bedrijf. Deze werknemers veranderen minder makkelijk mee en zullen dingen zeggen als: “maar vroeger deden we dit zo..” of “Dit hebben we in 2004 al eens geprobeerd, het werkt niet”.

Kainolofobie

Mensen die last hebben van kainolofobie zijn niet alleen bang voor nieuwe dingen, maar ook voor omgaan met nieuwe personen en het aangaan van een nieuwe relatie. Ze zijn angstig voor het onbekende en zijn obsessief bezig met de eigen vertrouwde routine, die ze niet graag willen doorbreken.

Symptomen van de fobie

De symptomen van cainofobie, cainotofobie, cenofobie, centofobie of neofobie zijn:
 • Angst om de eigen vertrouwde omgeving te verlaten (agorafobie)
 • Bang om nieuwe dingen te proberen of uit te testen
 • Paniekaanvallen (met bijbehorende panieksymptomen) als men in een nieuwe situaties is
 • Paniekaanvallen (met bijbehorende panieksymptomen )als men denkt aan nieuwe situaties in de toekomst

Behandeling van de angst

Exposuretherapie, mindfulness, NLP en cognitieve gedragstherapie met begeleiding van een erkent therapeut blijken bij de meeste patiënten de angst te verminderen of volledig weg te nemen. Deze zijn het meest succesvol bij mensen die angstig zijn voor nieuwe dingen. Alle behandelingen van deze fobieën zijn:

 • Hypnotherapie
 • Mindfulness
 • NLP (Neoro-Linguistic Programming)
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Praten met een deskundige
 • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen die thuis gedaan kunnen worden
 • Desensibilisatietherapie
 • Exposure-therapie
 • Rustgevende medicatie (oxazepam of antidepressiva als citalopram, sertraline of pardoxetina)

Tot slot

De angst voor nieuwe dingen kan het leven van een patiënt ernstig belemmeren. Een ernstig gevolg is dat iemand het huis niet meer durft te verlaten, omdat er dan nare symptomen optreden. Kent u iemand met deze angst of lijdt u hier zelf aan? Zet dan zo snel mogelijk de stap naar de huisarts. Deze persoon kan voor een doorverwijzing naar de juiste persoon zorgen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bang in het donkerBang in het donkerVeel kinderen zijn bang in het donker. Meestal zijn het vooral jonge kinderen die hier last van hebben. Het kan echter o…
Waarom zijn we bang in het donker?Waarom zijn we bang in het donker?Bang in het donker, dat zijn we allemaal wel eens geweest. Maar waarom zijn we dat eigenlijk? Soms zelfs op latere leeft…
Als angst je leven beheerstAls angst je leven beheerstAngst waarschuwt je voor naderend onheil en is dus een goede reactie. Als angst zonder aanleiding je leven beheerst is d…
De meest voorkomende angstenIedereen is wel eens bang. Het klinkt raar maar het is gezond en het hoort bij het dagelijkse leven. Zonder angst kunnen…

Gehoorbeschadiging - vuurwerk en concerten funest voor orenGehoorbeschadiging - vuurwerk en concerten funest voor orenHarde muziek en knallend vuurwerk doen een aanslag op ons gehoor. Wie te lang in een ruimte met harde muziek heeft gesta…
Jicht: oorzaak, symptomen en behandelingJicht: oorzaak, symptomen en behandelingVroeger werd het de ziekte der koningen genoemd omdat met name rijke en goed doorvoede mannen er last van hadden. Tegenw…
Bronnen en referenties
 • http://dictionary.reference.com/browse/cainotophobia
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Neophobia
 • https://www.wordnik.com/words/cainotophobia
 • http://common-phobias.com/Cainoto/phobia.htm
 • http://phobias.about.com/od/phobiasatoh/f/What-Is-The-Fear-Of-New-Ideas.htm
 • http://www.phobiasource.com/kainolophobia-or-kainophobia-fear-of-anything-new-novelty/

Reageer op het artikel "Angstig of bang zijn voor nieuwe dingen, ideeën of situaties"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 15-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Fobie
Bronnen en referenties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!