Bultje op lip (knobbeltje op lip): oorzaken en behandeling

Bultje op lip (knobbeltje op lip): oorzaken en behandeling Een bultje op de lip of een bobbeltje of knobbeltje op de lip, of dat nu aan de binnenkant of buitenkant van de lip is, is een vervelende klacht. Een bultje op de lip kan als erg hinderlijk worden ervaren, waardoor je de neiging hebt om er steeds aan te komen of met je ton aan te voelen. Ook kan het als cosmetisch storend worden ervaren. Mogelijke oorzaken van bultje op lip zijn onder meer koortslip (blaasjes op de lip), bijtfibroom, hand-, voet- en mondziekte (vooral bij kinderen), muggenbult, zonnebrand, contactallergische reactie, plekjes van Fordyce, lichen planus van de mond, mucocele of speekselklier cyste op onderlip, venous lake (te herkennen als blauw bultje op de lip) en lipkanker. De behandeling van een bultje of knobbeltje op de lip, hangt af van de oorzaak.

Symptomen: bultjes, zweertjes en jeuk

Een bultje op de lip kan de volgende symptomen geven:
  • één bultje op de lip
  • meerdere bultjes op de lip
  • jeuk
  • pijn
  • zweertjes
  • blaasjes
  • wratjes
  • zwelling
  • roodheid
  • rode bultjes
  • blauwe knobbel
  • witte of gelige bultjes of vlekken
  • bloeden

Oorzaken van bultje op de lip

Bultjes op de lippen kunnen variëren in grootte, kleur en textuur. Oorzaken kunnen acute en chronische aandoeningen zijn.

Koortslip / Bron: Istock.com/Levent KonukKoortslip / Bron: Istock.com/Levent Konuk

Koortslip of koortsblaasjes

Een koortslip of herpes labialis duidt op een virusinfectie van de huid op of nabij de lippen, die veroorzaakt wordt door het zeer besmettelijke herpes simplex virus (HSV). Grofweg twee van de drie mensen dragen dit virus bij zich. Een koortslip gaat gepaard met klachten als jeuk en een branderig gevoel. De voorkeurslocaties zijn de lippen, kin of wangen en de neusgaten. Baby's en jonge kinderen kunnen ernstig ziek worden van een herpesinfectie.

Iemand die besmet is met het virus, draagt het virus altijd bij zich. De boosdoener trekt zich namelijk terug in bepaalde zenuwcellen en steekt van tijd tot tijd zijn kop op en wordt weer actief. Vaak komt het virus tevoorschijn als je weerstand verminderd is door stress of ziekte. Het virus verplaatst zich dan via de zenuw naar de huid. Doordat het virus zich ophoudt in dezelfde zenuw, zal hij altijd weer op dezelfde plek verschijnen. Op dat moment is het virus besmettelijk, en kan er een koortslip ontstaan. Lang niet iedereen die het virus bij zich draagt, zal er lichamelijke klachten van hebben.

De eerste verschijnselen zijn een tintelend, jeukend of branderig gevoel. Mensen die vaker een koortslip hebben gehad, herkennen dit en weten dan dat er een koortslip op komst is. Na deze prodromale fase ontstaan er pijnlijke blaasjes. Dit kan binnen enkele uren tot dagen. De blaasjes zijn gevuld met helder vocht en als het blaasje stuk gaat, loopt het vocht eruit en ontstaat er een wondje waar een vaak gelig korstje op komt. Na een paar dagen valt het korstje eraf en ziet de lip er ter plaatse weer normaal uit; er blijft geen litteken achter. Ook is het besmettingsgevaar op dat moment geweken.

Bultje op lip door bijtfibroom

Een bijtfibroom is een gladde, ronde of ovale al dan niet gesteelde zwelling tot ongeveer 1,5 centimeter, die duidelijk zichtbaar is op het wangslijmvlies, de zijkant of punt van de tong of de onderlip. Een bijtfibroom is asymptomatisch; het veroorzaakt geen klachten als pijn of jeuk. Het betreft een goedaardig verdikking van het bindweefsel. Het bijtfibroom kan desgewenst onder plaatselijke verdoving verwijderd worden.

Hand-, voet- en mondziekte / Bron: MidgleyDJ, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hand-, voet- en mondziekte / Bron: MidgleyDJ, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte, niet te verwarren met mond- en klauwzeer (MKZ), is een relatief veelvoorkomende en vrij onschuldige virusinfectie die meestal in de keel begint. Het typische van deze virusinfectie is dat het blaren in de mond en op handen en voeten veroorzaakt. De blaren kunnen zich ook op de lip doordoen. Het is mogelijk dat personen die hand-, voet- en mondziekte hebben doorgemaakt, binnen enkele weken hun vingernagels en teennagels (gedeeltelijk) verliezen. Hiervan kun je behoorlijk schrikken. Het zijn vooral kinderen die door het virus worden getroffen, maar volwassenen die veel met kinderen werken, bijvoorbeeld in een kinderdagverblijf of basisschool, kunnen op de werkvloer ook besmet raken. In de zomer en de vroege herfst kunnen kleine uitbraken van hand-, voet- en mondziekte optreden.

Muggenbult

Muggen, waarvan er maar liefst 500 soorten zijn, zijn vliegende insecten uit de orde tweevleugeligen. Niet alle muggen steken. In Nederland komen welgeteld 26 soorten muggen voor die zowel mensen als dieren kunnen steken. Het zijn de vrouwtjes die steken; zij hebben het bloed nodig voor het produceren van eitjes. Mannetjesmuggen voeden zich vooral met nectar uit bloemen. Als een mug je steekt, kunnen er verschillende soorten huidreacties ontstaan - afhankelijk van de immunologische status van de persoon en de mate van blootstelling. Bij een muggenbeet ontstaat er op de plek van de beet een intens jeukende, vluchtige, lichtrode of witte bult. De zwelling verdwijnt normaal gesproken binnen enkele uren grotendeels. De jeuk kan echter langer aanwezig blijven. Krabben kan de huidreactie versterken. Een muggenbult op de lip kan een sterkere (huid)reactie geven dan op de meeste andere plekken van het lichaam, omdat zich in de lippen veel zenuwuiteinden bevinden.

Zonnebrand

Niet alleen je lichaam, maar ook je lippen moeten beschermd worden tegen zonnebrand. In je lippen is namelijk geen pigment aanwezig, waardoor ze vrij gemakkelijk verbranden. Lippen die verbrand zijn door de zon, voelen eerst gevoelig aan. De kleur van je lippen is enigszins roze-roodachtig. Er kunnen kleine tot grote blaren ontstaan wanneer je lippen erg verbrand zijn. Bescherm daarom je lippen altijd met een lippenbalsem met zonnefactor als je veel in de zon vertoeft.

Contactallergische reactie

Een contactallergie kan een reactie van de lippen uitlokken. Vaak ontstaat er een eczeem van milde aard. Denk hierbij aan roodheid, bultjes, lichte zwelling, jeuk en mogelijk enige schilfering. De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn cosmetica (lippenstift), tandheelkundige producten en medicinale zalven, zoals koortslipcrème.

Plekjes van Fordyce

Plekjes van Fordyce of Fordyce spots zijn onschuldige lichtgele, licht verheven bultjes, meestal in groepjes voorkomend op het slijmvlies van de binnenkant van de wang of van de lip. Deze bultjes kunnen ook elders voorkomen. De bultjes veroorzaken geen enkele hinder of klacht. Ze niet niet-besmettelijk.

Lichen planus van de mond

Lichen planus is een ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen: het mondslijmvlies, de tong of het tandvlees. De aandoening kenmerkt zich door een jeukende uitslag op de huid of in de mond. Bij lichen planus van de mond zijn er verschillende slijmvliesafwijkingen die kunnen worden gezien. Het meest voorkomende en karakteristieke verschijnsel bij lichen planus van de mond is een netvormig patroon van witte lijntjes die zichtbaar is op het wangslijmvlies en soms ook aan de lippen en aan de zijkant van de tong. Het is een niet-besmettelijke aandoening, waarvoor nog geen definitieve genezende therapie of behandeling bestaat. Lichen planus van de mond is buitengewoon hardnekkig en daardoor moeilijk te behandelen.

Mucocele of speekselklier cyste op onderlip

Een mucocele is een slijmcyste of speekselkliercyste. Wanneer de afvoergangetjes van de speekselklieren niet adequaat functioneren, bijvoorbeeld door afsluiting van een slijmpropje of door een trauma of na een ontsteking, kan een mucocele ontstaan. Het door het kliertje geproduceerde slijm hoopt zich op en er ontstaat een cyste, een holte gevuld met slijm. Een mucocele wordt het meest gezien in de binnenzijde van de onderlip, maar kan in feite overal in de mondholte waar speekselklieren aanwezig zijn, voorkomen. Een mucocele ziet eruit als een blauwig, wat transparant doorschemerende bolvormige zwelling. De cyste is zo'n enkele millimeters tot 1,5 centimeter groot. Het is een pijnloze zwelling. De afwijking kan verdwijnen en anders is operatief verwijderen door de kaakchirurg een mogelijkheid.

Bobbeltje op lip door venous lake

Een venous lake is een met bloed gevulde holte, die zich meestal bevindt op de onderlip. De bloedblaar kan echter ook op de bovenrand van het oor voorkomen, of op andere locaties in het gezicht. Het ontstaat door verwijding van een klein vaatje. Een venous lake ziet eruit als een rood-paars tot zwart bultje en kan ongeveer 1 cm groot worden. Een venous lake kan door middel van verschillende methoden behandeld worden: wegbranden, wegsnijden, bevriezen of laseren.

Acne

Acne of jeugdpuistjes kunnen zich onder meer vormen aan de rand van je lippen. Jeugdpuistjes kunnen niet alleen optreden op het gezicht, maar ook op de nek, schouders, rug of borst. Krabben of het uitknijpen van puistjes werkt ontstekingen in de hand en wordt derhalve afgeraden.

Zweertje in de mond / Bron: Istock.com/FeelPicZweertje in de mond / Bron: Istock.com/FeelPic

Aften

Aften zijn niet-infectieuze, pijnlijke, recidiverende, oppervlakkige blaasjes of zweertjes van het mondslijmvlies. Deze lastpakken zien eruit als grijswitte of dikke gele plekjes met een rode ontstoken rand. De plekjes hebben een doorsnede van drie tot vier millimeter. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen en op of onder de tong.

Lipkanker

Lipkanker manifesteert zich in het begin vaak als een blaar of blaartje die steeds terugkeert, of een oppervlakkig zweertje, kloofje of korstje die maar niet genezen wil. Vooral langdurige blootstelling aan zonlicht en andere weersinvloeden vergroten de kans op lipkanker.

Alarmsymptomen

Schakel direct medische hulp in als je een of meer van de volgende symptomen ervaart, samen met bultjes op de lip:
  • bloedingen, pijn of gevoelloosheid van de lippen, tong of de mond
  • huiduitslag die zich snel ontwikkelt
  • een zwelling van de mond of een zwelling van het gezicht
  • een gezwollen tong
  • jeukende of irriterende bultjes
  • keelpijn
  • knobbels op de lippen, het tandvlees of de mond
  • bultjes op de lippen die enkele weken aanhouden zonder te genezen
  • moeite met slikken of ademhalingsproblemen
  • stemveranderingen
  • tandverlies

Behandeling van knobbeltje op de lip

De behandeling van een bultje of knobbeltje op de lip is afhankelijk van de oorzaak.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultje op de lip, oorzaak en behandelingBultje op de lip, oorzaak en behandelingOveral op ons lichaam kunnen bultjes ontstaan. Van hele kleine tot zeer grote. Helaas verschijnt er soms ook een bultje…
Koortslip: oorzaak, klachten, behandelingKoortslip: oorzaak, klachten, behandelingEen koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus is erg besmettelijk en veel mensen komen er al op jonge…
Wat te doen bij aften?Wat is een aft? Een aft is een zweertje wat vaak in de mond voor komt. Aften kunnen meerdere oorzaken hebben. Een aft is…
Koortslip, hoe komt het en wat doe je eraan?Je lippen zijn het hele jaar door erg gevoellig, zo kunnen ze bij veel zon barsten en droog worden. En in de winter kunn…

Plekjes van Fordyce: witte bultjes penis/gele bultjes vulvaPlekjes van Fordyce: witte bultjes penis/gele bultjes vulvaWitte bultjes op je penis of schaamlippen, kunnen talgklieren zijn. Op de penis zijn veel talgklieren aanwezig die voora…
Plots blind of slechtziend. En wat nu?Plots blind of slechtziend. En wat nu?Het overkomt ons allemaal wel eens: Plots lijken de ondertitels op de tv ’s avonds wat te dansen, of moet je met je ogen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/dolgachov
  • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
  • Healthline. Bumps on Lips. https://www.healthline.com/health/bumps-on-lips (ingezien op 7-9-2018)
  • www.huidziekten.nl/folders/nederlands/mucocele.htm
  • www.apotheek.nl/klachten-ziektes/koortslip#wat-is-koortslip
  • www.huidinfo.nl/lichenplanusmond.html
  • www.med-health.net/Bumps-on-Lips.html
  • www.nl.wikipedia.org/wiki/Plekjes_van_Fordyce
  • www.huidarts.com/huidaandoeningen/huidaandoeningen-e-f/fordyce-spots/
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/Levent Konuk
  • Afbeelding bron 2: MidgleyDJ, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/FeelPic
Reacties

Griet, 02-07-2018
Heb twee kleine bobbeltjes op m'n boven lip.
Verder heb ik er geen last van maar wil er graag van af.
Groetjes,
Griet Reactie infoteur, 08-07-2018
Even laten beoordelen door de huisarts.

Pim, 27-01-2017
Hey ik heb een klein vlekje op mijn lip (paars). Het doet alleen pijn als ik er op druk met enige kracht. Verder voel ik een klein bultje maar het lijkt totaal niet op venous lake. Ik zat te denken aan zo'n contactallergische reactie. Maar ik heb geen jeuk, of bultjes, alleen het kleurverschil en een lichte zwelling. Reactie infoteur, 06-02-2017
Bij aanhoudende klachten kan de huisarts een diagnose stellen en bekijken wat er aan gedaan kan worden.
Een venous lake ziet er uit als een bloedblaar en komt meestal voor op de onderlip.

Nico, 30-10-2016
Ik heb ook al enige tijd 2 bultjes aan de onderlip en koortslip boven. Die 2 bultjes zijn geen koortslip. In het begin deed het pijn, later nam de pijn iets af, wat zou dat kunnen zijn? Reactie infoteur, 03-12-2016
Even laten beoordelen door de huisarts. Misschien zijn het bijtfibromen.

Hr Thomassen, 03-04-2016
Ik heb al een tijdje een klein butlje in mijn onderlip het is wel vervelend ik zit elke keer met de tong erbij wat kan ik hier aan doen? met vriendelijke groet hr thomassen Reactie infoteur, 29-05-2016
Het kan een bijtfibroom zijn. Uw huisarts kan een diagnose stellen en bekijken wat er aan gedaan kan worden. Een bijtfibroom kan bijvoorbeeld onder plaatselijke verdoving (door de tandarts of kaakchirurg) verwijderd worden.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.