PMS en overgangsklachten door hormonale onbalans progesteron

PMS en overgangsklachten door hormonale onbalans progesteron Artsen schrijven bij PMS en overgangsklachten al vrij snel oestrogenen voor. De alternatieve genezers spreken echter bij PMS en overgangsklachten over een tekort van progesteron. Zowel een tekort aan progesteron als een tekort aan oestrogeen kan de oorzaak zijn van vele klachten rond PMS en opspelende overgangsklachten.

Balans tussen hormonen oestrogeen en progesteron

Indien er in het lichaam een goede balans is tussen de hormonen progesteron en oestrogeen zal je je zeer waarschijnlijk gewoon goed voelen tijdens de menstruatie. Als er echter een onbalans is tussen deze hormonen ontstaan er problemen. Als er in het lichaam een tekort aan oestrogeen is, zal er een teveel aan progesteron zijn. En ook andersom geldt dat bij een tekort aan progesteron er een te veel is aan oestrogeen. Men zal dus moeten proberen om deze hormonen met elkaar in evenwicht te brengen.

Is er een onbalans dan zul je PMS-klachten kunnen krijgen of klachten in de overgang. Het is bekend dat na het veertigste levensjaar de productie van oestrogeen langzaam gaat afnemen. Uiteindelijk zullen de bijnieren en de vetcellen na de overgang ongeveer nog 10% oestrogeen aanmaken in verhouding tot de vruchtbare jaren. Het progesteron niveau in het lichaam neemt zelfs nog verder af.

Tekort aan oestrogeen

De medische wetenschap beweert vaak nog steeds dat het tekorten zijn aan oestrogeen waardoor vrouwen last hebben van overgangsklachten. Daarom worden vaak oestrogeen bevattende pillen voor geschreven en wordt geadviseerd om bijvoorbeeld veel soja te eten. Soja bevat namelijk fyto-oestrogenen en kan daarom volgens artsen veel vrouwen met klachten helpen. Maar steeds meer wordt ook bekend dat juist die oestrogenen voor veel gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Zo kunnen ze hormoon gerelateerde soorten van kanker veroorzaken.

Tekort aan progesteron

Alternatieve artsen en genezers beweren dat juist een tekort aan progesteron vaak de oorzaak is van klachten in de overgang en ook bij PMS. Zij adviseren het smeren van een zalf die progesteron bevat op bepaalde dagen in je cyclus. En ze hebben daarin gedeeltelijk gelijk. Want het blijft altijd zo dat ieder mens verschillend is en daarom ook verschillend reageert.

Kenmerken voor een tekort aan oestrogeen

Lichamelijke klachten die horen bij een tekort aan oestrogeen zijn:
  • opvliegers
  • slapeloosheid
  • hoofdpijn

Geestelijke klachten zijn onder andere:
  • depressie
  • doelloosheid
  • apathie

Kenmerken voor een tekort aan progesteron

Het lichaam geeft vaak redelijk betrouwbaar aan of er sprake is van een tekort aan progesteron
Lichamelijke klachten kunnen dan zijn:
  • opgezwollen borsten
  • een opgeblazen gevoel
  • het vasthouden van vocht
  • gewichtstoename
  • vermoeidheid

Geestelijke klachten kunnen zijn:
  • angsten
  • paniek
  • driftig
  • nerveus
  • overgevoelig
  • het vermijden van andere mensen

De balans weer herstellen en daarmee PMS of overgangsklachten behandelen

Als je eenmaal weet of je een tekort aan progesteron hebt of een tekort aan oestrogeen (en dat kan door de wisselwerking ook nog wel eens wisselen!), dan is het mogelijk de tekorten aan te pakken. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei energetische oefeningen die de balans kunnen herstellen. Deze zijn op internet te vinden onder andere Donna Eden werkt met deze oefeningen. Ook werken aan bepaalde meridianen heeft invloed op de productie van deze hormonen. De niermeridiaan en ook de miltmeridiaan kunnen je versterken met als gevolg een betere productie van progesteron. Om de oestrogeenproductie te verhogen kan je de bijnierreflexpunten stimuleren.

Mochten de energetische oefeningen niet werken zijn er nog een aantal mogelijkheden. Zo kan je bij een tekort aan progesteron een supplement innemen op basis van de yamwortel. Op internet en via artsen is het ook mogelijk een zalf op basis van progesteron te kopen. Deze moet een aantal dagen van de cyclus gesmeerd worden. Hoe dit werkt wordt onder andere beschreven in het boek van Dr. John Lee, 'Menopauze, alles wat de dokter je niet vertelt' (zeker ook geschikt voor vrouwen die nog niet in de overgang zijn!). Let er wel op dat je ook teveel van deze zalf kunt smeren! Dit heeft als gevolg dat het baarmoederslijmvlies te dik gaat worden en dat de balans tussen de hormonen om gaat slaan in een tekort aan oestrogeen. Dit zou men kunnen herkennen aan het feit dat je bijvoorbeeld opeens depressief wordt, hetgeen een kenmerk is van een oestrogeentekort.

Aanvullen van een tekort aan oestrogeen

Een tekort aan oestrogeen kan je aanvullen door een pil te slikken met oestrogeen erin. Maar wees er voorzichtig mee, houd in je achterhoofd dat teveel aan oestrogeen niet gezond is! Ook het eten van sojaproducten en lijnzaad verhoogt het oestrogeengehalte in het lichaam omdat deze producten fyto-oestrogenen bevatten.

In boeken zoals 'de Voedsel-zandloper' zijn ook allerlei tips te vinden over het hoe en wat met betrekking tot het herstellen van de balans tussen oestrogeen en progesteron. Blijf altijd goed nadenken over het innemen of smeren van hormonen! De balans tussen hormonen is erg belangrijk voor de gezondheid. Maar vertrouwt men het niet, overleg dan altijd met een arts.
© 2015 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronHormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronDe geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron zijn belangrijk voor hoe we ons voelen. Deze hormonen spelen…
De overgang, hoe komt het en wat doe je eraan?Bij vrouwen van tussen de 45 en 50 onstaat een periode waarin de eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen, d…
Opvliegers bij vrouw en manOpvliegers bij vrouw en manOpvliegers kunnen zowel bij de man als bij de vrouw ontstaan. Een opvlieger, ook wel vapeur of opvlieging genoemd, is ee…

Meer vitaliteit door energetische oefeningenMeer vitaliteit door energetische oefeningenMaterie is opgebouwd uit golven bestaande uit koorden trillende energie en/of deeltjes. De uitwerking van gedachten, ang…
Dramatherapie, een creatieve therapieDramatherapie, een creatieve therapieVeel mensen denken dat dramatherapie iets is voor kinderen. “Kinderen kunnen nog niet goed hun emoties onder woorden bre…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Boek: Donna Eden - Werken met energie voor vrouwen
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.