Maagpijn na eten of drinken: oorzaken en symptomen maagpijn

Maagpijn na eten of drinken: oorzaken en symptomen maagpijn Maagpijn na eten of drinken kan veel verschillende oorzaken hebben. Prikkelende stoffen in de voeding of veelvuldig alcoholgebruik kan leiden tot maagpijn, maar er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een vertraagde maagontlediging wat een drukkend gevoel op de maag geeft. Als je vaak last hebt van maagpijn na het eten, is er mogelijk een probleem met je spijsvertering waarvoor je medische zorg moet inschakelen. Pijn in alle organen, variërend van de maag, darmen, appendix, lever, galblaas milt of alvleesklier, kan bijdragen aan een gevoel van ongemak na het eten. De belangrijkste oorzaken die maagpijn na eten of drinken kunnen veroorzaken, passeren de revue. Vaak krijg je maagpijn na het eten door verkeerde eetgewoonten, zoals te veel of te vet eten, of door te gekruid te eten. Dit kun je voorkomen door verandering van leefstijl, maar er zijn ook factoren die maagpijn kunnen veroorzaken na het eten of drinken en waarbij je een huisarts moet inschakelen.

Maagpijn na eten door verkeerde eetgewoonten

Verkeerde eetgewoonten als niet goed kauwen, overmatig eten of te snel eten, kunnen leiden tot maagpijn. Heel veel mensen kauwen hun eten niet goed. De spijsvertering begint al in de mond en niet pas in de maag. Door het kauwen van het voedsel wordt het niet alleen fijngemalen, maar ook vermengd met speeksel waarin enzymen aanwezig zijn die het voedsel afbreken. Als je goed kauwt, gaan deze enzymen pas echt werken. Ook kan je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen als je goed kauwt en bovendien heb je sneller een verzadigd gevoel waardoor je minder snel aankomt. Ook schrokken en overmatig eten, kan leiden tot maagpijn en maagkrampen. Door goed te kauwen en met aandacht te eten, voorkom je dat een maaltijd ontaardt in een schranspartij.

Maagpijn door koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanMaagpijn door koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Maagpijn na drinken of eten door verkeerde leefgewoonten

Leefgewoonten als roken, (overmatig) alcoholgebruik, koffie, thee, te gekruid of te vet eten, aanhoudende stress en spanningen, een onregelmatig leven, kunnen allemaal maagpijn veroorzaken. Roken irriteert het maagslijmvlies, evenals alcohol en koffie. Bovendien stimuleert veel koffie of alcohol de productie van maagzuur. Stop met roken, drink met mate en vermijd te gekruid eten als je een gevoelige spijsvertering hebt.

Maagpijn tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, kun je sneller maagpijn krijgen na het eten. Dit komt doordat er minder ruimte is voor de maag vanwege de groei van de baarmoeder tijdens de zwangerschap.

Een drukkend gevoel op de maag door een vertraagde maagwerking

Een vertraagde maagontlediging (luie maag) is het gevolg van een storing in de bewegingen van de maagspier die te weinig of te onregelmatig samentrekt. Het voedsel in de maag wordt hierdoor te langzaam gekneed en er vindt onvoldoende vermenging met maagsappen plaats. Daarnaast wordt de voedselbrij niet goed voortbewogen richting de twaalfvingerige darm en heeft de maag meer tijd nodig heeft om vette, zware maaltijden te verwerken. Bij mensen met een vertraagde maagontlediging blijft het voedsel te lang in de maag aanwezig, wat allerlei klachten kan geven, waaronder een drukkend gevoel op de maag, een opgeblazen gevoel, opboeren en/of oprispingen en brandend maagzuur.

Pinda's / Bron: Istock.com/etiennevossPinda's / Bron: Istock.com/etiennevoss

Maagpijn door voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid duidt op zowel overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie, als niet-allergische voedselovergevoeligheid oftewel voedselintolerantie.

Voedselallergie

Een voedselallergie is een abnormale reactie van je lichaam op een normale voedingsstof, doordat je afweersysteem specifieke antistoffen aanmaakt tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Als je een voedselallergie hebt, word je ziek van gewone voedingsmiddelen, bijvoorbeeld van melk, pinda of appel. De ene persoon krijgt buikklachten, terwijl de ander huid- of astmatische klachten krijgt. Een persoon met een bepaalde voedselallergie krijgt wel altijd dezelfde klachten.

Voedselintolerantie

Bij niet-allergische voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie reageert je lichaam ook op bepaalde voedingsmiddelen. De triggers die klachten veroorzaken kunnen van nature voorkomen in voedingsmiddelen, zoals lactose (lactose-intolerantie), of aan voedingsmiddelen zijn toegevoegd.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging kan ook leiden tot scherpe pijn in de buik na het eten. Dit gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en zweten. De meeste voedselvergiftigingen ontstaan door de alom bekende salmonellabacterie, die vooral voorkomt in rauw vlees, eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen.

Maagzuur

Door allerlei oorzaken kan het maagslijmvlies plaatselijk dunner worden, waardoor de beschermende werking afneemt. Het gevolg is dat de maagwand plaatselijk geïrriteerd kan raken door inwerking van het maagzuur. Hierbij ontstaat een pijnlijk gevoel in de bovenbuik dat veelal wordt omschreven als brandend maagzuur of maagpijn. Deze klachten spelen vaak op na de maaltijd en 's nachts.

Obstipatie

Obstipatie of verstopping kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld bepaald medicijngebruik, te weinig lichaamsbeweging of een onderliggende aandoening, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Obstipatie kan onder meer aanleiding geven tot winderigheid of gasvorming, een opgeblazen gevoel of maagpijn of -kramp.

Helicobacter pylori / Bron: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)Helicobacter pylori / Bron: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)

Knagende of brandende pijn in de bovenbuik door maagontsteking

Maagontsteking of gastritis kan worden veroorzaakt door irritatie van het maagslijmvlies als door overmatig alcoholgebruik, chronisch braken, of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen als aspirine en ibuprofen. De belangrijkste oorzaak is echter de Helicobacter pylori (H. pylori), een bacterie die leeft in de slijmlaag van de maag. Zonder behandeling kan de infectie leiden tot maagzweren en soms zelfs tot maagkanker.

Maagpijn door maagzweer

Een maagzweer is een zweer van de maagwand of twaalfvingerige darm en veroorzaakt pijn in de maagstreek of pijn in de bovenbuik. Ook kan er een brandend gevoel achter het borstbeen optreden. Maagzweren treden vooral op bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar.

Darmverstopping

Een darmverstopping wordt ook wel een ileus genoemd. Een darmverstopping is het tijdelijk ontbreken van de normale samentrekkende bewegingen van de darmwand. Hierdoor wordt de passage van de darminhoud belemmerd. Een verstopte darm geeft in de eerste plaats krampende buikpijn. Ook leidt een darmverstopping tot een opgeblazen gevoel bij patiënten. Dit gaat vaak gepaard met gebrek aan eetlust, misselijkheid en braken. Ook het uitblijven van ontlasting of het krijgen van waterdunne diarree (overloopdiarree), is een klacht die ontstaat doordat de darminhoud niet op een normale manier wordt voortbewogen.

Maagpijn na eten door Pelvic Inflammatory Disease / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockMaagpijn na eten door Pelvic Inflammatory Disease / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Pelvic Inflammatory Disease

Pelvic inflammatory disease (PID) is een infectie van de hoger gelegen voortplantingsorganen. De infectie wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die in de vagina terechtkomen, doorgaans tijdens de geslachtsgemeenschap. Meestal wordt PID veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Als je maag of darmen vol raken na het eten, kan dit druk uitoefenen op de ontstoken organen, waardoor pijn ontstaat.

Diverticulitis

Wanneer een goedaardige uitstulping in de dikke darm ontstoken raakt, wordt dat diverticulitis genoemd. Diverticulitis kan ernstige buikpijn, meestal links onder in de buik, koorts, misselijkheid en een duidelijke verandering in je ontlastingspatroon veroorzaken. Deze pijn is vooral prominent aanwezig na het eten, wat leidt tot krampen en gevoeligheid aan de linkerkant van de maagstreek.

Galstenen / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Galstenen / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Galstenen

Galstenen zijn stenen die in de galblaas worden gevormd. ​​Deze stenen kunnen zo klein zijn als zandkorrels of zo groot zijn als een golfbal. Klachten ontstaan wanneer een galsteen klem komt te zitten in de galwegen, waardoor de doorstroming van galvloeistof wordt belemmerd. Je kunt bij galstenen ook last krijgen van aanvallen van vage pijn (een zeurderig en brandend gevoel), boeren en oprispingen, misselijkheid en een onbehaaglijk gevoel in de (rechter) bovenbuik, vooral na het eten van een vetrijke maaltijd, bepaalde groenten zoals koolsoorten, ei of chocola.

Wat kun je doen aan maagpijn na het eten?

Hieronder staan enkele tips en maatregelen die je in acht kunt nemen ter voorkoming van maagpijn na het eten:
  • Stop met roken;
  • Drink alcohol met mate of laat het een tijdje helemaal staan;
  • Vermijd koffie, thee, te gekruid of te vet eten;
  • Voorkom aanhoudende stress en spanningen;
  • Leid een regelmatig leven;
  • Drink veel water (maar niet tijdens of vlak na het eten);
    Eet kleine porties verdeeld over de dag / Bron: Losangela/Shutterstock.comEet kleine porties verdeeld over de dag / Bron: Losangela/Shutterstock.com
  • Eet kleine porties verdeeld over de dag;
  • Eet bij maagklachten vooral niet-zure voedingsmiddelen zoals rijst, havermout, en groenten en fruit tot je maag zich beter voelt;
  • Neem desnoods vrij verkrijgbare maagzuurremmers (maar doe dat niet te vaak en te lang);
  • Eet yoghurt: dit is gefermenteerd voedsel dat probiotica (goede bacteriën) bevat, die helpen bij de spijsvertering. Sommige probiotica kunnen ook enige verlichting bieden.
  • Astaxanthine gaat dyspepsie en maagontsteking door infectie met de Helicobacter pylori tegen
  • Co-enzym Q10 beschermt het maagslijmvlies door zijn antioxidantwerking.

Bij welke symptomen de huisarts raadplegen?

Een 'normale' maagpijn na het eten zou moeten verdwijnen na een paar uur. Je moet in de volgende gevallen de huisarts raadplegen:
  • De pijn gaat niet weg of verergert;
  • Je krijgt (bijna) iedere keer last van maagpijn nadat je gegeten hebt;
  • De pijn is zeer intens of gaat gepaard gaat met symptomen zoals krampen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagpijn: oorzaak en behandelingMaagpijn: oorzaak en behandelingMaagpijn kan verschillende oorzaken hebben zoals een maagzweer, maagkanker of stress en spanning. In de meeste gevallen…
Heeft u last van maagklachten?Heeft u last van maagklachten?Veel mensen hebben weleens last van maagklachten. Veel voorkomende klachten zijn: zuurbranden en oprispingen,maagpijn,op…
Stekende maagpijn: symptomen, oorzaken en behandelingStekende maagpijn: symptomen, oorzaken en behandelingStekende maagpijn treedt meestal op aan de linkerkant of het midden van de bovenbuik. Deze pijn kan te wijten zijn aan v…
Brandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur is zeer vervelend en het kan ook pijnlijk zijn. Het is ook niet onschuldig omdat op den duur de slokda…

Thymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusThymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusDe zwezerik of thymus heeft een grote invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Een arts kan echter beslissen da…
4 soorten leukemie: AML, ALL, CML en CLL4 soorten leukemie: AML, ALL, CML en CLLBij leukemie, een vorm van bloedkanker, treden kwaadaardige woekeringen van de witte bloedcellen op. Deze vermenigvuldig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
  • http://www.medtronic.nl/aandoeningen/obstipatie/index.htm
  • http://www.voedselallergie.nl/wat-is-allergie.html
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselovergevoeligheid.aspx
  • http://www.md-health.com/Stomach-Pain-After-Eating.html
  • http://www.maagproblemen.info/maagaandoeningen/vertraagde-maagontlediging/
  • http://www.voedselvergiftiging-buikgriep-symptomen.nl/1/voedselvergiftiging_symptomen_361109.html
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/PuwanaiSomwan
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/etiennevoss
  • Afbeelding bron 3: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 4: Alila Medical Media/Shutterstock
  • Afbeelding bron 5: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 6: Losangela/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 27-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.