Maagkrampen: symptomen en oorzaken van krampen in de maag

Maagkrampen: symptomen en oorzaken van krampen in de maag De term 'maagkrampen' is niet-specifiek en wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een aantal verschillende symptomen of gewaarwordingen die mensen hebben in de maagstreek. Mensen gebruiken vaak de term 'buikpijn' of 'buikkrampen' om te verwijzen naar pijn dat wordt waargenomen in de buikstreek. Als zodanig zijn er veel mogelijke oorzaken. Organen in de buikholte kunnen deze pijn veroorzaken. Soms kan pijn worden gevoeld in de buik, ook al wordt deze veroorzaakt door organen die zich buiten de buikholte bevinden, zoals het onderste deel van de longen, de nieren, de baarmoeder of eierstokken. Maagkrampen kunnen worden veroorzaakt door zwangerschap, stress, maagzweer en veel andere mogelijke oorzaken. De maagkrampen kunnen zich soms aandienen in hevige aanvallen. Bijkomende symptomen zijn maagpijn, misselijkheid, diarree, duizeligheid, etc. Er zijn meerdere manieren om maagkrampen te verhelpen. Het oplossen van maagkrampen kan met zelfzorgmaatregelen, kruiden of medische behandeling.
Overmatig alcoholgebruik / Bron: Istock.com/Csaba DeliOvermatig alcoholgebruik / Bron: Istock.com/Csaba Deli

Wat zijn maagkrampen?

Definitie

Maagkramp is een niet-specifieke term waar vaak een scherpe, krampende pijn in de maagstreek, in de regio net boven de navel, mee wordt bedoeld. Doordat de maag zich sterk samentrekt en later weer ontspant (spasme), ontstaan er maagkrampen. De maagwand bestaat uit spierweefsel en bij bepaalde prikkels kan deze plotseling ineenkrimpen en pijnsteken veroorzaken. Klachten als misselijkheid, zuurbranden, een opgeblazen gevoel, opboeren en verlies van eetlust kunnen daarbij ook optreden. Ook kun je soms een uitstralende pijn achter het borstbeen voelen. Maagkrampen zijn meestal tijdelijk van aard.

Mogelijke oorzaken

Veelvoorkomende oorzaken zijn te veel of verkeerd eten, spanning en nervositeit, overmatig alcoholgebruik, het gebruik van sommige geneesmiddelen en bepaalde voedingsmiddelen, zoals koffie en sterk gekruide spijzen. Er kan soms ook sprake zijn van een onderliggende aandoening. Je huisarts kan een diagnose stellen.

Symptomen van maagkrampen

Verschijnselen

Maagkrampen duit op een krampachtige pijn of pijnscheuten die voelbaar is rond de maag. Symptomen van maagkrampen kunnen bestaan uit:
  • pijnscheuten rond de maagstreek
  • de krampen houden enkele seconden tot enkele minuten aan
    De pijn van maagkrampen kan uitstralen  / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comDe pijn van maagkrampen kan uitstralen / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com
  • in elkaar krimpen van de pijn
  • de pijn kan uitstralen (bijvoorbeeld pijn achter het borstbeen)
  • boeren of oprispingen
  • een gevoel dat voedsel blijft hangen
  • een overvol gevoel
  • een opgeblazen gevoel
  • een verminderde eetlust
  • misselijkheid
  • zuurbanden

Gewichtsverlies of afvallen?

Gewoon afvallen, zonder iets te doen? Iedereen die ooit met diëten heeft geworsteld, kan er alleen maar van dromen. Maar wees voorzichtig: deze droom kan snel in een nachtmerrie veranderen: onbedoeld gewichtsverlies kan duiden op een onderliggende aandoening, alhoewel er bij één op vier geen verklaring wordt gevonden. Met onbedoeld gewichtsverlies wordt een vermindering van ten minste 5 à 10% van het lichaamsgewicht in minder dan 6 maanden tijd bedoeld. Vaak zijn gastro-intestinale aandoeningen triggers en het is essentieel om uit te zoeken wat er aan de hand is. Als je in zes maanden tijd ten minste 5 à 10 procent van je gewicht verliest zonder je eet- en leefgewoonten te veranderen, moet je zeker contact opnemen met je huisarts of een gastro-enteroloog.

Oorzaken van maagkrampen

Maagkrampen zijn contracties van de buikspieren, maag of darmen. In de meeste gevallen zijn maagkrampen zelf onschadelijk, maar ze kunnen een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Er zijn veel mogelijke oorzaken van maagkrampen, van relatief onschuldig tot meer ernstig.

Maagkrampen door uitdroging

Het verliezen van elektrolyten door uitdroging veroorzaakt door zweten, braken en diarree kan resulteren in spierspasmen door je hele lichaam, inclusief de maag. Dit gebeurt omdat spieren elektrolyten zoals calcium, kalium en magnesium nodig hebben om goed te functioneren. Ze helpen de hoeveelheid water in het lichaam en de overdracht van zenuw- en spierimpulsen te reguleren. Wanneer ze deze elektrolyten niet hebben, kunnen je spieren abnormaal gaan werken en vastlopen. Andere symptomen van uitdroging zijn onder meer:

Maagkrampen en zuurbranden tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayMaagkrampen en zuurbranden tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan een vrouw last krijgen van maagkrampen. Meestal zijn maagkrampen tijdens de zwangerschap onschadelijk, maar het is verstandig je huisarts te raadplegen als je pijn hebt of constante of terugkerende krampen in de maag.

Gasvorming
Gasvorming is een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat het progesteron dat je lichaam produceert om de zwangerschap te ondersteunen, ook je spieren ontspant, inclusief de spieren van de darm. Dat vertraagt ​​je spijsvertering en zorgt ervoor dat het gas zich kan opbouwen. Andere symptomen zijn onder meer:
  • opgeblazen gevoel
  • scherpe maagpijn
  • een gevoel van volheid
  • winden laten
  • oprispingen

Braxton-Hicks contracties
Braxton-Hicks contracties, ook wel Braxton-Hicksweeën, oefenweeën of harde buiken genoemd, komen vaak voor in het laatste trimester van de zwangerschap. Het staat bekend als een 'harde buik'. Het gaat hierbij om een spiersamentrekking van de baarmoeder tijdens de zwangerschap. Deze contracties zijn over het algemeen niet pijnlijk, maar kunnen wel ongemakkelijk aanvoelen. Het voelt alsof je buik en onderbuik zich verharden, vandaar ook wel de term 'harde buiken'.

Bewegen van de baby
Wanneer je baby trapt of kantelt, kan je een kramp in je maag voelen, vooral tijdens het tweede trimester. Op dat moment is je baby waarschijnlijk nog niet groot genoeg om een flinke schop te voelen, dus een beweging van je ongeboren baby voelt dan meer als een spasme of kramp.

Spieren rekken zich uit
Je maagspieren rekken zich uit tijdens de zwangerschap om de baby meer ruimte te geven. Wanneer spieren uitrekken, Spieruitrekking kan leiden tot een doffe pijn (ligamentpijn), maar wordt beschouwd als een normaal onderdeel van de zwangerschap.

Maagkrampen door angst / Bron: Istock.com/bahadosMaagkrampen door angst / Bron: Istock.com/bahados

Angst en stress

Aanhoudende stress en spanning kunnen maagkramp veroorzaken. Hoe je je mentaal voelt heeft een grote impact op de darmgezondheid. Je darm heeft eigenlijk een eigen zenuwstelsel dat de spijsvertering reguleert. Het wordt het enterisch zenuwstelsel genoemd en het behoort tot het autonome zenuwstelsel. Het is nauw verbonden met je centrale zenuwstelsel en soms met je gemoedstoestand. De twee systemen communiceren via de nervus vagus, die begint aan de basis van de hersenen en naar de buik loopt. Wanneer je angstig of gespannen bent, zendt je brein berichten die de nervus vagus interpreteert als gevaar. Je lichaam leidt dan de bloedstroom af van je spijsverteringskanaal, zodat het de stroom naar je hersenen en ledematen kan vergroten (voor het geval je moet vluchten voor een roofdier of een ander gevaar, de bekende vecht-of-vluchtreactie). Dit vertraagt ​​de spijsvertering en kan krampen, diarree en andere onaangename symptomen veroorzaken.

Gasvorming

Een opeenhoping van gas in de maag (en darmen) kan ervoor zorgen dat je darmspieren zich samentrekken waarmee het probeert het gas te laten ontsnappen. Als je last van gasvorming hebt, heb je misschien ook:
  • opgezwollen maag of opgeblazen gevoel;
  • scherpe maagpijn;
  • een gevoel van volheid;
  • een drang om windjes te laten of te boeren.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging is een plotseling optredende ziekte die vaak wordt veroorzaakt door het nuttigen van voedsel of drank, dat besmet is met ziekteverwekkende micro-organismen (zoals bacteriën of schimmels) of besmet is met een giftige stof, welke vaak worden geproduceerd door bacteriën of schimmels of door een chemische stof. Een voedselvergiftiging gaat vaak gepaard met symptomen als misselijkheid, braken, buikpijn of maagkrampen, plotselinge diarree of koorts. Meestal blijven de klachten beperkt tot het spijsverteringskanaal. Volgens schattingen lopen jaarlijks tot 10% van de Nederlanders een (milde) voedselvergiftiging op tijdens een barbecue. Dit komt doordat veel Nederlanders niet kiezen voor het veiliger voorgegaard vlees en slecht letten op de hygiëne.

Brandend maagzuur door koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanBrandend maagzuur door koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur, zuurbranden of 'reflux' is een maag-darmziekte, waarbij de zure maaginhoud terugvloeit in de slokdarm. Het veroorzaakt klachten als oprispingen, krampen, een vol gevoel na de maaltijd en een brandend gevoel achter het borstbeen. Brandend maagzuur kan door allerlei factoren uitgelokt worden, onder meer lichamelijke oorzaken zoals het niet goed functioneren van de sluitspier tussen de slokdarm en de maag. Maar ook het eten van bepaald voedsel, zoals gefrituurd of vet eten of zeer kruidige spijzen kan zuurbranden veroorzaken, evenals het drinken van prikkelende stoffen, zoals koolzuurhoudende frisdranken en energiedranken, alcohol of koffie.

Maagkrampen door overmatig eten

Door te veel eten kun je ook last krijgen van maagkrampen. Spijsverteringsklachten als gevolg van overlading van de maag door te snel, te veel, te vet of te kruidig te eten, wordt ook wel 'indigestie' genoemd. Rustiger eten, goed kauwen en stoppen met eten wanneer je lichaam aangeeft dat je vol zit, zijn belangrijk om indigestie te voorkomen. Zorg er ook voor dat je niet te vettig of te kruidig eet.

Maagkrampen door medicatie / Bron: Stevepb, PixabayMaagkrampen door medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen maagkrampen veroorzaken. Alle geneesmiddelen hebben een bijsluiter. In de Geneesmiddelenwet staat heel precies welke informatie de bijsluiter moet bevatten. Naast de naam van de werkzame stof en de hoeveelheid werkzame stof, vind je ook informatie over het effect, contra-indicaties, interacties, bijwerkingen en vervaldatum. Op de verpakking van een geneesmiddel wordt aangegeven wanneer het werd geproduceerd en tot hoelang het houdbaar is. De lijst met bijwerkingen is meestal angstaanjagend lang. Dit komt omdat wetgevers farmaceutische bedrijven verplichten om ook bijwerkingen op te sommen die niet vaak voorkomen. Mocht je last krijgen van maagkrampen als gevolg van medicijnen die je inneemt, dan is het raadzaam om je huisarts of apotheker daarvan op de hoogte te brengen. Stop nooit met een medicijn zonder te overleggen met de arts die het medicijn heeft voorgeschreven.

Buikgriep

Een buikgriep, of maagdarminfectie, wordt vaak veroorzaakt door een bacterie, een virus of (minder vaak) een parasiet. Deze ziekteverwekker irriteren en tasten de darmwand aan en dit leidt tot allerlei klachten als braken, diarree en buikkramp. Het gevolg is dat het lichaam veel vocht en zout verliest en uitdroogt. Normaal gesproken gaat de buikgriep vanzelf weer over. De duur hangt af van de soort en aard van de boosdoener en iemands weerstand. Vaak zijn de klachten binnen één tot twee weken verdwenen.

Maagkrampen door maagslijmvliesontsteking

Maagslijmvliesontsteking of gastritis is een ontsteking van het maagslijmvlies, het slijmvlies van de maag dat de binnenkant van de maag bekleedt. Acute maagslijmvliesontsteking wordt veroorzaakt door irritatie en beschadiging van het maagslijmvlies als gevolg van een infectie met een virus, bacterie of schimmel, overmatig alcoholgebruik (zie onder), roken, chronisch braken, aanhoudende stress en spanning, het terugstromen van gal uit de dunne darm in de maag ('galreflux' genoemd), of het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals non-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s). Maagslijmvliesontsteking gaat niet altijd gepaard met klachten. De meest voorkomende symptomen zijn misselijkheid en terugkerende maagklachten.

Buikkrampen door alcoholische gastritis, veroorzaakt door langdurig en overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comBuikkrampen door alcoholische gastritis, veroorzaakt door langdurig en overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Alcoholische gastritis

Alcoholische gastritis (maagslijmvliesontsteking) is een van de vele lichamelijke aandoeningen die kunnen ontstaan ​​als gevolg van alcoholmisbruik. Dit probleem lijkt op het eerste gezicht niets meer te zijn dan terugkerende buikpijn of brandend maagzuur na het drinken van alcohol, maar het zou ook kunnen wijzen een ontsteking van het slijmvlies van de maag door langdurig en overmatig alcoholgebruik. Mogelijke tekenen en symptomen van alcoholische gastritis zijn onder meer:

Pijn in de bovenbuik, variërend van brandende pijn tot stekende pijn.
  • misselijkheid en overgeven
  • opgeblazen of vol gevoel in de buik
  • regurgitatie van voedsel

Bij alcoholische gastritis worden de klachten vaak pas gevoeld na een avond van drankmisbruik of zich afwisselend voordoen als een meer chronisch probleem bij personen die regelmatig duchtig de fles aanspreken. De symptomen kunnen zich ook tussen de maaltijden door manifesteren en, afhankelijk van de locatie/omvang van de slijmvliesontsteking, kunnen worden verholpen of juist verergerd door te eten, afhankelijk van het voedsel dat gegeten wordt.

Maagkramp door maagzweer

Een maagzweer is een zweer van de maagwand of twaalfvingerige darm. Een maagzweer kan worden veroorzaakt door beschadiging van het maagslijmvlies. Door het beschadigde slijmvlies kan het zure maagsap op zenuwuiteinden van de maag komen en dit kan flink pijn doen. Een maagzweer kan in de hand worden gewerkt door (overmatig) alcoholgebruik, infectie met de helicobacter pylori bacterie en het gebruik van bepaalde medicijnen. Erfelijke factoren spelen ook een rol.

Galstenen / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Galstenen / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Hevige maagkrampen door galstenen

Galstenen zijn stenen die in de galblaas worden gevormd en ze bestaan vooral uit cholesterol en daarnaast uit bilirubine en kalkzouten. Galstenen veroorzaken vaak geen klachten, tenzij een steentje klem is geraakt in de uitgang van de galblaas of ergens in de galgangen. Dan ontstaat een galaanval of galkoliek. Je lichaam probeert door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang met alle kracht de vastzittende galsteen verder te krijgen. Dit zorgt voor koliekpijn: heftige krampende buikpijn in de bovenbuik, rechts onder de ribben. Deze krampen komen en gaan. De pijn kan uitstralen naar de rug en gaat gepaard met misselijkheid en braken. Ook is er bewegingsdrang.

Inflammatoire darmaandoening

Deze ziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zijn chronische ontstekingsaandoeningen. De ziekte van Crohn kan elk deel van het maag-darmkanaal beïnvloeden, terwijl colitis ulcerosa alleen de dikke darm beïnvloedt. Bij beide aandoeningen kunnen er darmspasmen optreden. Andere symptomen van inflammatoire darmaandoeningen zijn:

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Het prikkelbare darmsyndroom is een chronische aandoening van invloed is op de dikke darm. Het is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het veroorzaakt geen darmweefselveranderingen zoals inflammatoire darmaandoeningen, maar de symptomen zijn vergelijkbaar, waaronder:
  • maagpijn of krampen;
  • opgeblazen gevoel;
  • obstipatie;
  • diarree (soms wisselen obstipatie en diarree elkaar af);
  • gasvorming en winderigheid.

PDS is de meest voorkomende oorzaak van maagdarmklachten bij volwassenen.

Infectieuze colitis

Colitis kan buikkrampen veroorzaken als gevolg van irritatie en ontsteking van de dikke darm, waardoor deze spastisch wordt. Sommige bacteriën die colitis kunnen veroorzaken, zijn Clostridium, Salmonella en E. coli. Parasieten zoals Giardia kunnen ook colitis veroorzaken.

Obstipatie

Je darmen kunnen samenkrampen als je obstipatie hebt terwijl ze uitzetten als reactie op een verhoogde druk in de darmen.

Maagkrampen zelf verhelpen

Er zijn meerdere zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen bij maagkrampen, zoals onder meer:

Echte kamille / Bron: Mussklprozz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Echte kamille / Bron: Mussklprozz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kamille

De oudste huismiddeltjes voor maagkrampen zijn kruidenthee die een krampstillend en/of kalmerend en ontspannend effect hebben. Een van de klassiekers is kamillethee, die krampen verlicht en een ontstekingsremmend effect heeft.
Kamille kan worden gebruikt bij ​​maagklachten en kan helpen spasmen te verminderen. Kamillethee helpt ook bij gasvorming en winderigheid. Voor de bereiding worden twee theelepels kamillebloemen gemengd met een kwart liter kokend water. De thee moet tien minuten trekken. In geval van maagkrampen, kunnen maximaal drie kopjes per dag van de thee worden gedronken.

Pepermuntthee

Pepermuntthee met het actieve ingrediënt menthol heeft ook een krampstillend effect. Voor een infusie worden enkele verse pepermuntbladeren gewassen, geplukt en met een kop kokend water overgegoten. Laat de thee tien minuten afgedekt intrekken en drink het dan zo warm mogelijk in kleine slokjes.

Citroenmelisse / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Citroenmelisse / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Citroenmelisse

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een vaste plant die tot de lipbloemenfamilie behoort. Citroenmelisse kan maagkrampen verlichten. De plant heeft enerzijds een kalmerende werking op de maag, maar heeft ook een ontspannend effect op het hele lichaam. Citroenmelisse kan vers of gedroogd worden gebruikt.

Zoethoutwortelthee

Zoethoutwortelthee werkt ontstekingsremmend en ontspannend. Dit is voornamelijk te wijten aan het belangrijkste actieve ingrediënt, saponine glycyrrhizine. Voor de bereiding wordt de zoethout in kleine stukjes gesneden en kort gekookt. Kant-en-klare zoethoutwortels kunnen ook worden gekocht in apotheken of reformwinkels. De thee kan in vijf tot tien minuten worden gezet. Hoe zoeter de thee, hoe langer je het zoethout moet laten intrekken. Zoethoutwortelthee moet de hele dag door in slokjes worden gedronken om het grootst mogelijke effect te bereiken.

Anijs, venkel en karwij

Als de maagkrampen gepaard gaan met een gevoel van volheid en opgeblazen gevoel, bieden anijs, venkel en karwij verlichting. Een theelepel van deze drie zaden, licht geroosterd en gemengd in gelijke delen, wordt gebrouwen met een kop kokend water. De thee heeft een ontspannend, krampstillend effect. Venkelsiroop kan ook helpen.

Warmte toepassen

Warmte kan helpen om je maagspieren te ontspannen. Dit is vooral handig als spierspasmen de klachten veroorzaken.
Masseren van je buikspieren kan helpen om ze te ontspannen.

Sportdrank of ORS

Als je maagkrampen worden veroorzaakt door milde uitdroging, kan het helpen om de elektrolyten aan te vullen. Probeer een sportdrank of neem ORS, een mengsel van zouten en druivensuiker dat je moet oplossen in water. Schakel bij forse uitdroging direct een arts in.

Maagkrampen als gevolg van obstipatie verhelpen

Soms zijn niet verteerbare voedingsmiddelen in de maag, maar reeds verteerde voedingsmiddelen in de lager gelegen darmen verantwoordelijk voor de pijnlijke krampen in de maagstreek. Om je spijsverteringssysteem in goede staat te houden, is er altijd voldoende water in het lichaam nodig. Vooral op warme dagen als je veel zweet gebeurt het al snel dat je te weinig drinkt. De vochtbalans is snel uit balans en water wordt dan onttrokken uit de reeds verteerde chyme (verteerde darminhoud) in de dikke darm. Helaas worden de uitwerpselen dan hard en ook behoorlijk droog, zodat je problemen krijgt met de stoelgang. Een darmvriendelijk dieet doet hier wonderen.

Als preventieve maatregel wordt de dagelijkse consumptie van gemalen lijnzaad of psyllium aanbevolen. Deze kleine helpers zijn niet alleen gezond, maar bevatten ook veel vezels en slijm. Deze laatste helpen je spijsverteringsstelsel om meer water in de darmen te houden. Dit maakt de ontlasting vochtiger en daardoor glijdt het beter door je darmen. Dit voorkomt obstipatie.

Goed kauwen is belangrijk

Als je vaak maagproblemen hebt zoals maagkrampen, is het zinvol om je eetgedrag te evalueren. Het is niet alleen belangrijk wat er precies wordt gegeten, maar net zo belangrijk zijn je eetgewoonten. Eet je in alle rust, met voldoende tijd om grondig te kauwen of gehaast omdat je de tijd niet neemt om rustig te eten? Dat laatste kan maagklachten geven, omdat de spijsvertering in de mond begint.

Om het werk voor de maag gemakkelijker te maken, is het belangrijk om goed op het voedsel te kauwen. In de mond komt het eerste spijsverteringssap reeds uit de speekselklier en daar vangt de spijsvertering dus reeds aan. Bij het kauwen komt het enzym ptyaline (speekselstof) samen met speeksel het voedsel binnen via de speekselklieren. Als gevolg hiervan worden koolhydraten met lange ketens afgebroken tot suikers in de mondholte. Vanwege deze voorvertering heeft je spijsverteringsstelsel later minder te doen, de ptyaline blijft ook in de maag werken.

Een ander punt dat spreekt voor grondig en lang kauwen: onverteerbare vezels moeten voldoende worden vermalen. Vooral groenten en fruit bevatten verschillende soorten vezels, die problemen kunnen veroorzaken voor gevoelige magen. Peperschillen zijn bijvoorbeeld voor veel mensen moeilijk te verteren en moeten daarom bijzonder grondig in de mond worden geplet.

Ibuprofen / Bron: Martin SulmanIbuprofen / Bron: Martin Sulman

Maagkrampen behandeling met medicijnen

Vrij verkrijgbare medicijnen

Pijnstillers
Als de maagkrampen pijnlijk zijn, kan een vrij verkrijgbare pijnstiller zoals ibuprofen of paracetamol verlichting van de klachten geven.

Maagzuurremmers
Maagzuurremmers kun je gebruiken voor een kortdurende behandeling van reflux symptomen (zoals brandend maagzuur en zure oprispingen).

Andere behandelingen

Maagspasmen veroorzaakt door aandoeningen zoals gasvorming, uitdroging en spierspanning kunnen meestal thuis worden behandeld. Andere aandoeningen of ernstige maagkrampen vereisen meestal een behandeling door een arts. Je huisarts zal proberen de onderliggende oorzaak van je maagkrampen te bepalen zodat dit behandeld kan worden. De behandeling kan bestaan uit:
  • antibiotica bij gastritis of gastro-enteritis veroorzaakt door bacteriën;
  • corticosteroïden voor de ziekte van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn;
  • krampstillende medicijnen als je PDS hebt of zeer ernstige spasmen die niet onder controle te brengen zijn door andere behandelingen.

Voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken om uitdroging te voorkomen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Preventie van krampen in de maag

Als je maagkrampen of krampen in de maag worden veroorzaakt door een aandoening zoals een inflammatoire darmaandoening, is behandeling van deze aandoeningen de beste manier om maagkrampen te voorkomen. In geval van maagkrampen veroorzaakt door spierspanning, gasvorming of uitdroging, zijn hier enkele manieren om te voorkomen dat ze zich voordoen:

Voldoende water drinken

Blijf gehydrateerd. Een verlies van elektrolyten als gevolg van uitdroging kan maagkrampen veroorzaken. Voldoende (water) drinken kan dus helpen om spasmen te verminderen.

Veranderen van dieet

Het veranderen van je dieet kan maagkrampen helpen voorkomen die worden veroorzaakt door gasvorming, gastritis, PDS en inflammatoire darmaandoeningen. Als gasvorming je maagkrampen veroorzaakt, kan het helpen om de vezelinname te beperken. Het eten van vezels kan zinvol zijn bij obstipatie die wordt veroorzaakt door een inflammatoire darmaandoening en gastritis. Eet minder pittig voedsel, dat je maag kan irriteren en spasmen kan verergeren. Vermijd ook vet voedsel.

Beperk je alcoholgebruik.

Geen alcohol drinken, is het advies bij maagklachten.

Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Dagelijks bewegen

Beweging is belangrijk om de spijsvertering op gang te houden. Bewegen zorgt namelijk voor een betere werking van de darmen. Streef naar elke dag een half uurtje beweging: wandelen, fietsen, zwemmen, tuinieren, het is allemaal goed.

Gezond dieet

Waarschijnlijk is de meest voorkomende oorzaak van maagkrampen een ongebruikelijk of ongezond dieet. Tijdens het reizen hebben veel mensen last van spijsverteringsklachten en maagkrampen omdat ze niet gewend zijn aan eetgewoonten in het buitenland en de maag en darmen daarom gevoelig zijn voor deze verandering. Thuis in de gebruikelijke omgeving zijn meestal vettige of te royale maaltijden de oorzaak van de klachten.

Degenen die gevoelig zijn voor maagkrampen moeten aandacht besteden aan een gezond en maagvriendelijk dieet. Veel mensen verdragen meerdere kleine porties, verspreid over de dag beter dan drie grotere maaltijden per dag. In het ideale geval moeten deze maaltijden gemakkelijk te verteren zijn en bestaan ​​uit gestoomde groenten, rijst of aardappelen. Gefrituurd voedsel is daarentegen moeilijk te verteren. Vet moet ook zo min mogelijk op het menu staan ​​voor mensen met maagproblemen.
Gezonde voeding bereiden / Bron: Gpointstudio/Shutterstock.comGezonde voeding bereiden / Bron: Gpointstudio/Shutterstock.com
Rauw voedsel – dat gezond is maar niet gemakkelijk verteerbaar – kun je het beste na 18.00 uur niet meer eten. Mensen met gasvorming en winderigheid kunnen het beste wat minder kool, bonen, linzen, erwten en onrijp fruit eten. Koolzuurhoudende dranken kunnen ook een pijnlijk opgeblazen gevoel veroorzaken. Lichte soepen en specerijen zoals venkel, karwij en gember zijn over het algemeen geschikt voor een maagvriendelijk dieet omdat ze de spijsvertering stimuleren.

Bitterstoffen zijn ook goed voor de maag omdat ze de productie van spijsverteringssappen stimuleren. Deze omvatten bittere salades en kruiden zoals radicchio (roodlof), andijvie, witlof of paardenbloem.

Prognose

Maagspasmen kunnen soms gewoon normale spierbewegingen zijn en worden vaak veroorzaakt door aandoeningen die je prima zelf kunt behandelen. Soms zijn maagkrampen echter een teken van een onderliggend probleem waarvoor je medische hulp moet inschakelen. Als je maagkrampen ernstig zijn, aanhouden of langer dan een paar dagen duren, of als je koorts, bloed in de ontlasting of braaksel hebt, of aanhoudende misselijkheid, braken of diarree, moet je medische hulp inschakelen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van de maag?Last van de maag?Veel mensen hebben wel eens last van de maag na het eten, voor het eten of op een ander moment van de dag. Deze pijn kan…
Maagkrampen: Oorzaken van maagspasmen (krampen in maag)Maagkrampen: Oorzaken van maagspasmen (krampen in maag)Maagspasmen (maagkrampen) zijn krampende pijnklachten die voelbaar zijn rond de maag. Deze krampen treden op wanneer de…
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
Pastinaak: pastinaak is goed voor diabeticiPastinaak is een groente die niet veel mensen eten, maar die zijn kwaliteit echt wel bewezen heeft. Het bijzondere van p…

Blind of slechtziend door onverwachte objecten of projectenBlind of slechtziend door onverwachte objecten of projectenEen ongeval is snel gebeurd en veroorzaakt soms onbedoeld heel wat oogschade. Niet altijd is er een ongeval nodig opdat…
Een slechte ademEen slechte ademEen slechte adem is een probleem waar veel mensen last van hebben. Niet alleen voor jezelf heel vervelend, maar ook voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/herjua
  • Alcohol.org. Alcoholic Gastritis Symptoms, Causes & Treatment. https://www.alcohol.org/comorbid/gastritis/ (ingezien op 13-9-2020)
  • Babybites. Braxton-Hicks. https://www.babybytes.nl/encyclopedie/B/Bevallen/Braxton-Hicks (ingezien op 6-6-2018)
  • F. Hunter. Voeding die baat, voeding die schaadt. Complete gids over de invloed van voedsel op onze gezondheid. The reader's Digest BV, Amsterdam, Brussel, 2011.
  • Frank J. Lipp. Kruidenleer. Librero, 2004.
  • Gezondheid en wetenschap. Onbedoeld gewichtsverlies. https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/onbedoeld-gewichtsverlies (ingezien op 28-9-2020)
  • Healthline. What Causes Stomach Spasms? https://www.healthline.com/health/stomach-spasms (ingezien op 26-12-2017)
  • Medic Info. Alcoholische maagslijmvliesontsteking (gastritis). https://encyclopedie.medicinfo.nl/alcoholische-maagslijmvliesontsteking/f2e468b54e2e4ee9bc44e65e857e9707 (ingezien op 13-9-2020)
  • MLDS. Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/ (ingezien op 22-12-2021)
  • Overheid.nl. Geneesmiddelenwet. https://wetten.overheid.nl/BWBR0021505/2020-04-01 (ingezien op 7-5-2020)
  • Prevention. Ask Dr. Stork: Can Stress Give You Stomach Cramps? https://www.prevention.com/health/a20456190/dr-travis-stork-on-stress-and-stomach-cramps/ (ingezien op 6-6-2018)
  • Wikipedia. Citroenmelisse. https://nl.wikipedia.org/wiki/Citroenmelisse (ingezien op 15-2-2020)
  • www.vsm.nl/advies-bij/maagkramp
  • www.henw.org/archief/volledig/id1549-buikpijn-en-galstenen.html
  • www.consumed.nl/dossiers/maagpijn-maagzuur/artikel/1027/hoe-verhelp-ik-maagkrampen
  • www.voedselvergiftiging-buikgriep-symptomen.nl
  • www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselvergiftiging.aspx
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/Csaba Deli
  • Afbeelding bron 2: InesBazdar/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Zerocool, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/bahados
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/PuwanaiSomwan
  • Afbeelding bron 6: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Marian Weyo/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 9: Mussklprozz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 10: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 11: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 12: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 13: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 14: Gpointstudio/Shutterstock.com
Reactie

Geebelen, 16-09-2016
Heb dit gekregen van daflon pillen. Ben gestopt met ze te nemen. Reactie infoteur, 30-10-2016
Buikpijn is een mogelijke bijwerking van Daflon. Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 31
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.