Bijholteontsteking behandelen met natuurlijke middelen

Bijholteontsteking behandelen met natuurlijke middelen Als je last hebt van ontstoken bijholtes, dan heb je klachten die lijken op een zware verkoudheid, je gezicht doet zeer en de druk in de holtes is zeer onaangenaam. Het kan je dagelijkse leven behoorlijk in de weg zetten en helemaal als de bijholteontsteking een lange tijd duurt. Ook als je het meer dan eens krijgt in een jaar, dan kun je er echt last van hebben. Er zijn twee vormen van bijholteontsteking, er is een acute vorm en een chronische vorm. Bij beide heb je min of meer dezelfde klachten maar de tijdsduur en frequentie zijn verschillend. Toch hoef je met deze klachten niet direct naar je huisarts te gaan of naar de apotheek voor medische middelen. Er zijn genoeg natuurlijke middelen om de klachten van een bijholteontsteking te verlichten.

Bijholteontsteking (sinusitis)

Als je last hebt van een bijholteontsteking, dan is er sprake van ontstoken slijmvlies van de holten. In ons hoofd liggen vier verschillende bijholten die met lucht gevuld zijn en die bedekt zijn met slijmvlies. Ze zijn onderling met elkaar verbonden en schadelijke stoffen, zoals bacteriën en virussen kunnen eenvoudig van de ene holte naar de andere holte gaan. Op het moment dat het slijmvlies ontstoken raakt van de bijholten, zorgt dit voor nare en pijnlijke klachten. Omdat de holten met elkaar verbonden zijn, komen termen als voorhoofdsholteontsteking of kaakholteontsteking ook voor. Toch is dit niet helemaal juist. Bijholteontsteking is gewoon ontstoken slijmvlies van de holten. De vier holten die met elkaar in verbinding staan zijn:
  • De wiggenbeensholten (holte diep achter in de neus)
  • De voorhoofdsholten (liggen direct boven je ogen)
  • De zeefbeenholten (liggen tussen de oogkas en de neus)
  • De kaakholten (liggen in het bovenkaakbeen)

Hoe ontstaat het

Een bijholteontsteking kan door verschillende factoren ontstaan, maar meestal is het een gevolg van een eenvoudige verkoudheid die we allemaal wel eens hebben. Vaak gaat een verkoudheid zo over, zonder dat je er erg veel last van hebt gehad, maar een enkele keer zorgen de bacteriën ervoor dat het slijmvlies ontstoken raakt. Andere factoren die een bijholteontsteking kunnen veroorzaken zijn onder andere:
  • Roken
  • Allergieën, bijvoorbeeld hooikoorts.
  • Tussenschot van de neus staat niet goed.
  • Poliep in de neus.
  • Slechte weerstand.

Klachten van ontstoken bijholtes

De klachten ontstaan doordat het slijmvlies gezwollen is en dit geeft druk in de bijholtes. Deze druk kun je overal voelen in het hele gezicht, doordat al het slijmvlies ontstoken is, dus niet alleen bij je neus. Ook in de andere holtes is er ontstoken slijmvlies. daarom kunnen de symptomen heel verschillend en breed zijn. Ze lijken zelfs op klachten van een zware verkoudheid, maar toch zijn er verschillen. Bij een bijholteontsteking kun je last hebben van:
  • Bonzende hoofdpijn, evt. achter de ogen
  • Geel, groen snot.
  • Bloedneus
  • Zicht kan soms wazig zijn.
  • Vol en drukkend gevoel in het hoofd en gezicht.
  • Reuk is weg.
  • Smaak is weg.
  • Gevoel van kiespijn, door druk op de kaak.
  • Loopneus.
  • Verstopte neus.
  • Niezen.
  • Hoesten.
  • Lichte verhoging of koorts.

Deze klachten komen voor zowel bij acute sinusitis als bij chronische sinusitis

Acute sinusitis

Deze vorm van sinusitis is vaak het gevolg van een bacteriële of virus infectie, zwemmen in water dat besmet is, griep of verkoudheid en gaat over het algemeen na een paar weken vanzelf over, maar het kan ook wel 7 tot 8 weken aanhouden. Ook kan deze vorm een paar keer jaar voorkomen.

Chronische sinusitis

Dit is een ontsteking of infectie van de neusbijholten die echt een hele lange tijd duurt en niet binnen een paar weken over is. Ook komt deze vorm vaker voor in een jaar. Eigenlijk is de chronische vorm er altijd, maar met mildere periodes, daardoor lijkt het alsof het weg is. Deze vorm komt vaak voor bij mensen die het neustussenschot scheef hebben staan, of die last hebben van stof en sigarettenrook of andere allergieën. Ook kan een schimmelinfectie of een poliep de oorzaak zijn.

Behandelen met natuurlijke middelen

Er zijn een heleboel middelen en manieren die je kunt gebruiken om de druk en de pijn te verlichten. Het is niet direct noodzakelijk om medicijnen te gebruiken. Een pijnstiller is makkelijk te pakken en iedereen heeft wel paracetamol in huis, deze mag uiteraard gebruikt worden, ook in combinatie met homeopathie en kruidengeneeskunde. Maar het lichaam moet zichzelf herstellen van de ziekte en hier heb je niet altijd reguliere medicijnen voor nodig. Er zijn gelukkig veel natuurlijke middelen die een geneeskrachtige en herstellende werking hebben om ontstoken bijholten te behandelen en te verlichten.

Stomen

Stomen is een hele prettige manier om de druk uit de holten weg te halen en dit kan op verschillende manieren. Je kunt een lange, hete douche nemen en hierbij de warme stralen op het gezicht richten of de damp van de hete douche goed inademen. Ook kun je het warme water innemen en doorslikken tot de holten vrij zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een stoombad te nemen. Je neemt een bak of teil met kokend heet water en zet deze bak op een vaste, platte ondergrond neer. Ga hierboven hangen en plaats een handdoek los om je hoofd, zodat hij het hoofd en de bak bedekt. Adem de hete damp in en uit je neus. Je kunt, als je dit fijn vindt, aan dit stoombad een paar druppeltjes eucalyptusolie toe voegen. Deze olie zorgt voor een lucht ontsmettende werking bij bacteriën, virussen en schimmels. Stomen met kamillethee werkt ook verlichtend. Neem hiervoor een halve liter hete kamillethee in een schaal en ga hierboven hangen.

Zoutoplossing

Tegenwoordig zijn er tal van neussprays te verkrijgen. Maar een natuurlijke zoutoplossing is ook heel eenvoudig zelf te maken. Je neemt een kop warm water en voegt hier 1/3 theelepel keukenzout of zuiveringszout aan toe. Bij de apotheek zijn losse spuitjes te verkrijgen. Vul een spuitje met deze oplossing en spuit de oplossing in je neus. Het beste is om bij dit gebruik boven de wastafel te gaan staan, of boven een bak. Houd dan je hoofd een beetje achterover en knijp een neusgat dicht. Snuif het water op en snuit daarna de neus en herhaal dit bij het andere neusgat. Spoelen met een neusgat kan ook. Houd hierbij het hoofd iets schuin boven de wasbak en spoel deze oplossing door de neus. De oplossing vult zich in de holten, en dan merk je dat het ook in de keel terechtkomt. Spuug en snuit alle water eruit en je zult zien dat er veel dik snot mee komt.

Masseren

Je kunt ook je bijholten masseren door een kleine massage te geven. De doorstroming van het bloed zal hierdoor verbeteren en de pijn verlichten. Deze massage gaat als volgt: Je drukt met je wijsvingers op de buitenste rand van de neusgaten, onder je neus. masseer dan naar boven, op de brug tot je tussen de twee wenkbrauwen uitkomt. Je kunt ook met je duimen tegen het kraakbeen aanduwen en dan 30 seconden vasthouden. Tijdens deze massage kun je ervoor kiezen om een bakje heet water voor je te zetten met daarin een paar druppeltjes rozemarijnolie of eucalyptusolie.

Geneeskrachtige planten en kruiden

Er zijn een aantal kruiden die een geneeskrachtige werking hebben en helpen om het lichaam te herstellen en bacteriën te bestrijden. Ook brengen ze verlichting bij een aantal kwalen, waardoor de pijn en ongemak verminderd wordt.

Echinea en astragalus

Twee kruiden die de weerstand van het lichaam verbeteren en ook vechten tegen de bacteriën en virussen. Neem vier keer op een dag 200 mg. echinea en twee keer op een dag 200 mg. astragalus. Als de bijholteontsteking gekomen is ná een verkoudheid, neem dan de volle dosis van allebei de kruiden, totdat de ontsteking verdwenen is. Heb je last van chronische bijholteontsteking, dan is het aan te raden om de kruiden apart van elkaar te gebruiken door het af te wisselen. Je kunt dan de ene week echinea gebruiken en de andere week astragalus.

De Canadese geelwortel

Deze plant heeft van nature stoffen in zich die een infectie tegen gaan. Dit kruid kan heel goed samen gaan met echinea. Neem vier keer op een dag 125 mg in en gebruik dit 5 dagen lang. Je kunt er ook een thee van maken door 125 mg. van dit kruid toe te voegen aan een kop kokend water. Deze thee kun je dan drinken óf gebruiken om je neus mee te spoelen.

De mierikswortel

Een pittige wortel, waarin een scherpe stof zit die bij kneuzing en raspen vrijkomt. Deze stof kan het neusslijm verdunnen. Rasp de wortel mét bedekte handen, draag bv. rubberen handschoenen en inhaleer de lucht die er dan vanaf komt. Zorg er wel voor dat je het niet in de ogen krijgt.

Knoflook

Hierin zit de stof allicine, wat geschikt is om bacteriën te bestrijden. Je kunt een teentje knoflook fijn persen en hier dan vier theelepels water aan toevoegen. Dit mengsel kun je gebruiken als neusspoeling. Gebruik hiervoor twee keer op dag, tien druppels in elke neusgat.

Wat kun je nog meer doen

Neem voldoende rust en zorg ervoor dat je hoofd iets hoger ligt, zodat de holten leeg kunnen lopen. Snuit ook nooit je neus door beide neusgaten. De druk die dit geeft kan er voor zorgen dat de bacteriën verder de holten binnendringen. Snuit de neusgaten om de beurt, of haal de neus op. Ook is het altijd goed om op je voeding te letten, maar nog meer als je last hebt van een ontsteking. Vermijd vette producten en kies lieven voor fruit en groenten waarin veel vitamine C zitten. Neem even een tijdje geen alcohol, want dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen in de neusholten opzwellen. Ook is het aan te raden om zwembaden te vermijden, omdat de chloor wat in het water zit de slijmvliezen en de holtes irriteert. Zwem te je toch, probeer dan met je hoofd boven water te blijven en ga niet duiken. Let ook op het roken of ruimtes waarin gerookt wordt, sigarettenrook droogt het neuskanaal uit waardoor de bacteriën vast kunnen zitten in de holten.

Wanneer naar de huisarts

Over het algemeen is bijholteontsteking prima thuis te behandelen en duurt deze vaak niet langer dan drie of vier weken. Mocht het nu wel langer aanhouden, of komt het steeds terug, dan is het aan te raden om wel contact op te nemen met je huisarts. Krijg je klachten als zere ogen, verlamde ogen, rode ogen of ogen die uitpuilen neem dan onmiddellijk contact met je huisarts. Ook als je misselijk bent en moet overgeven bij of van een bijholteontsteking, anders dan bij griep. Heel soms kan een bijholteontsteking zich uitbreiden naar de ogen of de hersenen en zorgen voor nare complicaties. Ook als je meer dan 38 graden koorts hebt, kun je dit het beste even bespreken met de huisarts.

Belangrijk: antihistamine

Als je last hebt van een allergie en je gebruikt hiervoor antihistamine, dan moet je weten dat dit de eigenschap heeft om het slijmvlies dikker te maken en de neus uit de drogen. Fijn als je dus last hebt van hooikoorts, maar zeker niet aan te raden in combinatie met een bijholteontsteking. Geeft dit direct door aan je huisarts.
© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinusitis (bijholteontsteking)Sinusitis (bijholteontsteking)Een sinusitis, in de volksmond ook wel een bijholteontsteking genoemd, is een ontsteking van de slijmvliezen van een de…
Wat te doen bij een bijholteontsteking?Wat te doen bij een bijholteontsteking?Wat te doen bij een bijholteontsteking? Een bijholteontsteking is een nare aandoening die regelmatig voorkomt bij een zw…
Sinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandelingSinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandelingSinusitis, of ook wel bijholteontsteking genoemd, is een zwelling van de binnenste wand van de sinussen. Sinussen zijn r…
Nasodren: de enige neusspray voor een bijholteontstekingNasodren: de enige neusspray voor een bijholteontstekingAls je een bijholteontsteking hebt wil je zo snel mogelijk van die afschuwelijke drukkende pijn af. Diverse neussprays k…

Lymfoedeem: zwelling, overgewicht door lymfevatklep-lekkageLymfoedeem: zwelling, overgewicht door lymfevatklep-lekkageDoor een genetische afwijking, het ouder worden en door chemokuur kan lymfevatklep-lekkage worden veroorzaakt. Lymfevloe…
Praktische oplossingen tegen hoofdpijnPraktische oplossingen tegen hoofdpijnHoofdpijn komt in verschillende vormen en maten voor. Het kan op meerdere plekken op/in je hoofd voelbaar zijn. Hiernaas…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.neus-keel-oor.be/nl/nko/neus/aandoeningen/
  • http://www.optimalegezondheid.com/alles-een-bijholteontsteking/
  • http://www.avogel.nl/Indicaties/Bijholteontsteking-symptomen-behandeling.php
  • Boek 1001 veilige remedies ISBN 978-90-6407-818-7
  • Inleidingsfoto: https://pixabay.com/nl/vrouw-klap-blazen-neus-698971/
Reacties

Daan, 15-04-2019
Hallo, kunnen al deze kruiden en hulpmiddelen ook bij zwangerschap?
Ik ben 6 maanden zwanger en heb voor t eerst zo'n heftige bijholte-ontsteking. Ik slaap maar een paar uur per nacht omdat de pijn in wangen kaken oren en hoofd niet te harden zijn. De klachten zijn ook steeds erger. ik overweeg antibiotica. :( Reactie infoteur, 18-04-2019
Ik durf daar geen uitspraak over te doen, met name omdat je zwanger bent. M.i lijkt het me veilig, maar ik ben geen dokter. Ik zelf heb altijd veel baat bij kruiden en homeopathische middelen gehad, ook in mijn zwangerschappen.

Kristel, 01-05-2018
Waar vind ik de Canadese geelwortel, ik heb namelijk heel veel last van pijnlijke bijholteontsteking. Reactie infoteur, 02-05-2018
Onder andere bij Holland&Barret, voorheen De Tuinen. Sterkte ermee!

Karin, 13-06-2017
Canadese geelwortel! De oplossing! Als ik het aan voel komen begin ik met slikken en dan zet het niet door. Probeer het! Werkt echt! Ben er zo blij mee. Reactie infoteur, 29-06-2017
Bedankt voor je reactie Karin, fijn dat het ook bij jou helpt. De Canadese geelwortel bevat eigenschappen om de weerstand van het lichaam te verhogen, met name gericht op de slijmvliezen in het lichaam, dus het helpt absoluut bij ontstoken bijholtes.

Natasch, 20-04-2017
Zit al 2 weken met een steeds heftiger wordende bijholteontsteking. Stomen, spoelen met zoutoplossing, niets helpt. Nou heb ik gelukkig echina tabletten en geelwortel in huis, maar helaas geen apothekersweegschaaltje oid. Hoeveel is ongeveer 125 mg geelwortel? Klein mespuntje poeder of zo? Hoop op een handige tip! Verder ga ik aan de slag met de verschillende adviezen, blij mee! Reactie infoteur, 23-04-2017
Hallo Natasch,

Vervelend dat je al zo lang zit met een bijholteontsteking. Een bijholteontsteking kan idd. vrij lang duren, soms wel 4 weken lang. Ik hoop dat deze tips die ik in mijn artikel schrijf je klachten wat kunnen verlichten. Om 125 gr. af te meten, kun je ook gebruik maken van maatlepels, heb je die wel in huis? Anders neem je gewoon een eetlepel, als je ongeveer 4x een normale eetlepel hanteert, kom je denk ik in de buurt van 125 gr. Succes 😊

Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.