Bloeddrukwaarden: tabel voor bloeddruk en normale waarden

Bloeddrukwaarden: tabel voor bloeddruk en normale waarden Een bloeddruktabel of een tabel voor bloeddruk geeft inzicht of je bloeddrukwaarden normaal of te hoog zijn en wat je eventueel kunt doen om er verandering in aan te brengen. Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt, dus elke keer als het hart samentrekt. Met een bloeddrukmeter kan de bloeddruk gemeten worden. Normale bloeddrukwaarden zijn 120/80 mmHg voor volwassen mannen en vrouwen tot 80 jaar. Zorg dat je hoge bloeddruk voorkomt, want dit vergroot namelijk de kans op hart- en bloedvaten, zoals een hartaanval of een beroerte. Bij een hoge bloeddruk wordt door de huisarts vaak medicijnen voorgeschreven. Dat neemt niet weg dat leefstijlveranderingen bij hoge bloeddruk ook belangrijk zijn. Een gezonde leefstijl kan zelfs hoge bloeddruk voorkomen. Het is raadzaam om veel groente en fruit te eten, dagelijks voldoende te bewegen, niet te roken, niet of matig te drinken, tijdig te ontspannen en zuinig te zijn met zout.
Bloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/ShutterstockBloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/Shutterstock

Bloeddruktabel: tabel voor bloeddruk

Tabel voor bloeddrukwaarden

Deze bloeddruktabel met bloeddrukwaarden kan je helpen erachter te komen of je bloeddruk zich op een gezond niveau bevindt, of dat het nodig is om een ​​aantal maatregelen te nemen om je bloeddruk te verbeteren. Bloeddrukmetingen vallen grofweg in te delen in vier algemene categorieën, variërend van normaal tot fase 2 hoge bloeddruk (hypertensie). Het niveau van je bloeddruk bepaalt wat voor soort behandeling je nodig hebt en of er medische interventies nodig zijn in de vorm van geneesmiddelen of dat alleen het nemen van leefstijlmaatregelen voldoende is. Om een ​​nauwkeurige bloeddrukmeting te krijgen, moet je afgaan op meerdere metingen (ten minste 3 tot 5), over een periode van enkele weken, bij voorkeur onder vergelijkbare omstandigheden. De arts kan je bloeddruk meten en je kunt zelf je bloeddruk meten.

Uitleg bloeddruktabel

In de tabel voor bloeddruk zijn vier categorieën bloeddruk opgenomen met daarachter wat ze betekenen voor jou. Als je metingen in twee verschillende categorieën vallen, is de hogere categorie de juiste categorie bloeddruk. Als bijvoorbeeld je bloeddruk 125/95 millimeter kwik (mmHg) is, dan heb je fase 1 hypertensie.

BovendrukOnderdrukCategorieWat te doen?
<120<80Normale bloeddrukGa over op of handhaaf een gezonde levensstijl
Tussen 120-139Of tussen 80-89Prehypertensie (een licht verhoogde bloeddruk)Ga over op of handhaaf een gezonde levensstijl
Tussen 140-159Of tussen 90-99Stadium I hypertensieNeem leefstijlmaatregelen en overleg met de huisarts over medicijnen als er na een maand geen verbetering is opgetreden
≥160≥100Stadium II hypertensieNeem leefstijlmaatregelen en overleg met de huisarts over medicijnen

Streefwaarde bloeddruk

Een goede bloeddruk is belangrijk voor het gezond houden van hart- en bloedvaten en om hart- en vaatziekten, zoals hartaanval en beroerte, te voorkomen. De streefwaarde voor de bloeddruk voor volwassenen tot 80 jaar, is een waarde ónder de 140/90 mmHg.

Thuis zelf je bloeddruk meten / Bron: Bacho/ShutterstockThuis zelf je bloeddruk meten / Bron: Bacho/Shutterstock

Hoge bloeddruk symptomen

Normaal gesproken veroorzaakt een hoge bloeddruk geen symptomen, maar ondertussen kan het wel schade aanrichten aan je hart, bloedvaten, nieren en andere delen van je lichaam. Daarom wordt hoge bloeddruk ook wel 'een sluipmoordenaar' genoemd. Soms kun je wel last hebben van één of meerdere symptomen. Deze kunnen onder meer bestaan uit:
  • hoofdpijn;
  • duizeligheid;
  • ruisend of kloppend geluid; en
  • bloedneus

Hoge bloeddruk oorzaken

Essentiële en secundaire hypertensie

Bij grofweg 95% van de mensen met hoge bloeddruk wordt na diagnostisch onderzoek geen ziekte als achterliggende oorzaak gevonden. Dit noemt men essentiële hypertensie. Bij het resterende deel van de mensen met hoge bloeddruk wordt er na onderzoek wel een achterliggende oorzaak gevonden, zoals een nieraandoening. Men spreekt in dat geval van een secundaire hypertensie, omdat de verhoogde bloeddruk het gevolg is van, of secundair is aan een onderliggende ziekte of aandoening.

Risicofactoren

Bij (primaire) hypertensie spelende volgende (risico)factoren een rol:
  • Leeftijd: het risico op hoge bloeddruk neemt toe naarmate je ouder wordt.
  • Hoge bloeddruk kan familiair zijn.
  • Overgewicht of obesitas: des te meer je weegt, des te meer bloed je nodig hebt om zuurstof en voedingsstoffen te leveren aan alle weefsels in het lichaam. Als het bloedvolume toeneemt, neemt ook de druk op de vaatwanden toe.
  • Inactief leven. Mensen die niet actief zijn hebben vaak een ​​hogere hartslag en hoe sneller je hartslag hoe hoger je bloeddruk.
  • Roken verhoogt tijdelijk je bloeddruk en daarnaast beschadigen de chemische stoffen in tabak de binnenbekleding van je vaatwanden. Dit kan ertoe leiden dat je slagaders smaller worden, wat de bloeddruk verhoogt.
  • Te veel zout (natrium) in je eten. Te veel natrium in je eten kan ertoe leiden dat je lichaam vocht vasthoudt, waardoor de bloeddruk stijgt.
  • Te weinig kalium in je eten. Kalium helpt de balans van de hoeveelheid natrium in je cellen. Als je niet genoeg kalium binnenkrijgt, kan er teveel natrium ophopen in je bloed.
  • Het drinken van teveel alcohol. Na verloop van tijd kan excessief drinken je hart beschadigen.
  • Een hoge mate van stress kan leiden tot een tijdelijke verhoging van de bloeddruk.

Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Behandeling met medicijnen

Het behandelen van hoge bloeddruk bestaat vaak uit een combinatie van medicatie en leefstijlveranderingen. De vijf belangrijkste groepen medicijnen tegen hoge bloeddruk zijn:
  • plaspillen;
  • bètablokkers;
  • ACE-remmers;
  • angiotensine 2 antagonisten; en
  • calcium-antagonisten.

Hoge bloeddruk verlagen: wat kun jezelf doen?

Daarnaast kunnen veranderingen in levensstijl je helpen om je bloeddruk onder controle te krijgen en te houden. Het gaat om de volgende maatregelen:

Eet gezond en gevarieerd

Eet een gezond dieet. Probeer een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, gevogelte, vis en vetarme zuivelproducten. Zorg voor voldoende kalium, wat kan helpen bij het voorkomen en beheersen van hoge bloeddruk. Eet minder verzadigd vet en transvet. Verlaag de hoeveelheid zout dat je dagelijks gebruikt. Voor volwassenen geldt het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 2,4 gram natrium ofwel 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Laat niet alleen vaker het zoutvaatje staan, maar besteed ook aandacht aan de hoeveelheid zout die in verwerkte voedingsmiddelen zit die je eet, zoals soep in blik of kant-en-klare maaltijden.

Streef naar een gezond gewicht

Zorg voor een gezond gewicht. Het behouden van een gezond gewicht, of het verliezen van gewicht als je overgewicht of obesitas hebt, kan helpen je bloeddruk onder controle te krijgen en verlaagt het risico op gezondheidsproblemen. Denk je dat je te dik bent? Berekenen dan je BMI en je middelomtrek.

Meer bewegen

Verhoog de lichamelijke activiteit. Regelmatige lichamelijke activiteit kan helpen je bloeddruk te verlagen, het gaat stress en spanning tegen, beperkt het risico van een aantal gezondheidsproblemen en houdt je gewicht onder controle. Het Voedingscentrum adviseert om minstens 5 dagen per week een half uur actief te bewegen. Je kunt het verdelen over de dag, maar één activiteit moet wel minimaal 10 minuten duren, anders telt het niet mee. Actief bewegen is volgens het Voedingscentrum stevig wandelen, fietsen naar de winkel of het werk, en de wat zwaardere huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen of werken in de tuin.

Beperk je alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comBeperk je alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Matig alcoholgebruik

Zelfs als je gezond bent, kan alcohol je bloeddruk verhogen. Als je ervoor kiest om alcohol te drinken, doe dat dan met mate. Het Voedingscentrum adviseert om in het geheel geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Stress verminderen

Probeer zoveel mogelijk stress te verminderen. Beoefen gezonde coping-technieken om met stress om te gaan, zoals ontspanning van de spieren, diepe ademhaling of bidden (als je in God gelooft). Regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap, helpen ook.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Niet roken

De stoffen in tabak beschadigen de aderwanden en versnellen het proces van verharding van de slagaders. Stoppen met roken is dan ook het advies.

Stress verminderen

Probeer zoveel mogelijk stress te verminderen. Beoefen gezonde coping-technieken om met stress om te gaan, zoals ontspanning van de spieren, diepe ademhaling of bidden (als je in God gelooft). Regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap, helpen o.

Bloeddruk controleren

Bewaak thuis je bloeddruk. Thuiscontrole van de bloeddruk kan je helpen om je bloeddruk goed in de gaten te houden en te bekijken of de maatregelen die je neemt helpen. Ook kun je controleren of de medicijnen aanslaan, indien je deze voorgeschreven hebt gekregen van de arts.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloeddrukwaarden bij kinderen: normaalwaarden tabelBloeddrukwaarden bij kinderen: normaalwaarden tabelWat zijn normale bloeddrukwaarden bij kinderen? De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed uit het hart gepompt wordt e…
Bloeddruk zelf metenBloeddruk zelf metenBloeddruk is een van de belangrijkste indicaties voor lichamelijk welzijn: als de bloeddruk te hoog of te laag is, wijst…
Een hoge bloeddrukEen hoge bloeddrukEen hoge bloeddruk is bij een op de drie volwassenen in Nederland een feit. Een verhoogde bloeddruk is helaas moeilijk t…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…

Difterie: Bacteriële infectie van keel en luchtwegenDifterie: Bacteriële infectie van keel en luchtwegenDifterie is een besmettelijke en meestal toxische slijmvliesontsteking van de keel en de luchtwegen. Bacteriën scheiden…
Discitis: Ontsteking van een tussenwervelschijf in de rugDiscitis: Ontsteking van een tussenwervelschijf in de rugBij discitis ontstaat een ontsteking van de ruimte tussen de botten van de wervelkolom (tussenwervelschijfruimte). Disci…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vladwel/Shutterstock.com
  • http://www.disabled-world.com/artman/publish/bloodpressurechart.shtml
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-zout-mag-ik-eten.aspx
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/basics/risk-factors/con-20019580
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/blood-pressure/art-20050982
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/basics/lifestyle-home-remedies/con-20019580
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/bewegen-en-sport/beweeg-ik-genoeg-.aspx
  • http://www.spreekuurthuis.nl/themas/hoge_bloeddruk/informatie/de_oorzaken
  • https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/hoge-bloeddruk
  • Afbeelding bron 1: Kurhan/Shutterstock
  • Afbeelding bron 2: Bacho/Shutterstock
  • Afbeelding bron 3: Syda Productions/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Marian Weyo/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.