Ontstoken navel: symptomen, oorzaak en behandeling

Ontstoken navel: symptomen, oorzaak en behandeling Een ontstoken navel is een vervelende klacht. In feite is de navel een litteken van de navelstreng op de buik. Door de vorm van je navel, is deze zeer gevoelig voor vuilophoping en ontstekingen. Wanneer je je navel niet goed schoonhoudt, kan zich door een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluisjes een nare geur ontwikkelen in je navel. Deze vuilresten kunnen in combinatie met bacteriën die zich daaraan te goed doen, aanleiding geven tot een ontsteking van de navel. Dit kan gepaard kan gaan met een rode, geïrriteerde, jeukende huid. Een pijnlijk navel is een andere klacht. Soms is er ook bloed zichtbaar. De navel kan ook stinken. Als je een navelpiercing hebt, kan dit alles nog eens versterkt worden. Er kan soms zelfs een steenachtige, zwarte massa of bolletje, omphaloliths genoemd, in je navel ontstaan. Een stinkende navel kan tot schaamte leiden.
Vanwege de vorm van je navel, is deze zeer gevoelig voor infecties. Verschillende factoren kunnen hieraan bijdragen. Door de vorm kan er snel een mix van bacteriën, vuil, zweet, zeep, lotions, en pluisjes ophopen in de navel. Sommige mensen gaan naar de huisarts omdat ze denken dat ze huidkanker of een andere huidaandoening in de navel hebben en ontdekken dan dat het 'gewoon' een jarenlange ophoping van vuil betreft. De navel is een ideale broedplaats van bacteriën. De navel is meestal donker, warm en vochtig: ideale omstandigheden voor de groei van micro-organismen. De gemiddelde navel bevat volgens onderzoek van North Carolina State University zo'n 67 verschillende bacteriën.¹

Oorzaken van een ontstoken navel

Opgehoopte zeepresten, zweet en huidcellen

Als je in bad gaat en zeep gebruikt, zal tijdens het baden zeep worden opgevangen in de navel en dit verhoogt het risico op ontstekingen. Achterblijvende zeepresten kunnen namelijk voor irritatie zorgen. Er kunnen zich daarnaast allerlei andere substanties ophopen in een navel zoals zweet, dode huidcellen en huidsmeer. Bacteriën en schimmels doen de rest. Hoewel navelinfecties grotendeels veroorzaakt worden door bacteriën en schimmels, zijn er factoren die een navelontsteking in de hand kunnen werken:

Er kan als gevolg van onvoldoende navelhygiëne ook een navelsteen ontstaan. Deze bestaat vooral uit talg en keratine, maar ook uit vuil, bijvoorbeeld pluisjes van textiel, en haren. Kortom, ingedroogd vuil en huidresten. Op een gegeven ogenblik kan zich een ontsteking, infectie of een open zweertje in je navel ontwikkelen.

Een navelpiercing kan ook voor problemen zorgen. Een navelpiercing kan leiden tot een ontsteking met klachten als aanhoudende pijn, zwelling en roodheid en een donkere verkleuring van de navel.

Regelmatig je navel aanraken

Het regelmatig aanraken van de navel verhoogt het risico op een infectie. Je handen zijn vaak niet schoon en zitten vol bacteriën. Het regelmatig aanraken van de navel verhoogt het risico dat bacteriën of schimmels in de navel terechtkomen. Doordat de navel vaak vochtig en warm is, kunnen micro-organismen zich daar snel vermenigvuldigen en een ontsteking veroorzaken.

Slechte hygiëne

Slechte hygiëne is een belangrijke oorzaak van een ontstoken navel. Het is belangrijk om je navel goed schoon te maken na het baden en douchen en daarna goed af te drogen. Zorg ervoor dat er geen zeepafzettingen in de navel ontstaan, die de groei van micro-organismen aanmoedigen. Verder zou je eenmaal per week nog eens je navel extra moeten schoonmaken van binnen. Hiertoe kun je een wattenstaafje gebruiken die je hebt gedrenkt in pure alcohol.

Symptomen: pijnlijke, stinkende navel

De symptomen van een navelontsteking kunnen variëren. In het begin heb je waarschijnlijk last van zwelling, gepaard met milde pijn en roodheid. Ook kan je last hebben van een jeukende huid in en rond de navel. Als er een infectie ontstaat, kunnen meer ernstige symptomen verschijnen, zoals stinkende pus. Deze pus kan variëren in kleur van grijsachtig, gelig of groenig. In sommige gevallen kan de navel bloeden. Er kan een enkele keer zelfs een steenachtige, zwart bolletje, omphaloliths genoemd, in je navel ontstaan.

Behandeling van een ontstoken navel

Een ontstoken navel moet je niet negeren en kun je het beste in een zo vroeg mogelijk stadium behandelen. De (huis)arts kan een antibioticazalf en een krachtig ontsmettingsmiddel voorschrijven. Als er sprake is van een schimmelinfectie, zal een schimmeldodend medicijn worden voorgeschreven. Het kan lange tijd duren voordat een ontstoken navel volledig is genezen. In de meeste gevallen duurt het herstel ongeveer zes maanden. Het kan tot twee jaar duren voordat volledige genezing is bereikt. Dit komt door het feit dat de navel een broedplaats is van bacteriën.

Urachuscyste

Een urachuscyste (een cyste is een holte gevuld met vocht) is een overblijfsel van de embryonale verbinding tussen blaas en navel. Een dergelijk euvel kan zich openbaren als een zwelling onder de navel. In geval van een infectie kunnen er problemen ontstaan, zoals ophoping van pus welke zich ontlast via de navel. Er lekt dan vocht uit je navel. Een operatieve ingreep is nodig om een urachuscyste te verwijderen.

Noten:
  1. Hulcr J, Latimer AM, Henley JB, Rountree NR, Fierer N, Lucky A, et al. (2012) A Jungle in There: Bacteria in Belly Buttons are Highly Diverse, but Predictable. PLoS ONE 7(11): e47712. doi:10.1371/journal.pone.0047712

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles wat je over de navel wilt wetenAlles wat je over de navel wilt wetenIeder mens heeft een navel. Bijna ieder zoogdier ook. Zonder navel zou je namelijk niet geleefd hebben. De navel is een…
Bloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelBloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelEen bloedende navel of bloed uit de navel kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het hierbij om een beetje bloed u…
Omphalitis: infectie van de navel bij pasgeborenenOmphalitis: infectie van de navel bij pasgeborenenOmphalitis is de Latijnse benaming voor een navelinfectie. Deze kan optreden wanneer kort na de geboorte bacteriën zich…
Pijn aan de navelPijn aan de navelPijn aan de navel bij endometriose, zwanger, menstruatie, door de broekriem of gewoon pijn zonder oorzaak. De navel is i…

Erythema nodosum: Huidinfectie met pijnlijke knobbeltjesErythema nodosum: Huidinfectie met pijnlijke knobbeltjesErythema nodosum is een huidinfectie in een deel van de vetlaag van de huid. Hierbij ontstaan vooral onder de knieën maa…
Pyelonefritis: Ontsteking van nier(en) en nierbekkenPyelonefritis: Ontsteking van nier(en) en nierbekkenBij pyelonefritis, een soort urineweginfectie, treedt gelijktijdig een ontsteking op van de nier en het nierbekken. Pyel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
  • Hulcr J, Latimer AM, Henley JB, Rountree NR, Fierer N, Lucky A, et al. (2012) A Jungle in There: Bacteria in Belly Buttons are Highly Diverse, but Predictable. PLoS ONE 7(11): e47712. doi:10.1371/journal.pone.0047712
  • http://www.prevention.com/health/healthy-living/how-clean-your-belly-button
  • http://www.womentribe.com/hair-beauty/belly-button-infections.html
  • http://www.womenshealthmag.nl/Health/navel-schoonmaken
  • http://www.heelmeester.nl/ingrepen/navelcyste.htm
  • M.G. Sulman. Navelsteen: symptomen, oorzaak en behandeling. https://mens-en-gezondheid.nl/home/aandoeningen/navelsteen-symptomen-oorzaak-en-behandeling/ (ingezien op 1-6-2022)
Reactie

Diny van den Boom, 01-12-2018
Moet ik daar altijd mee naar de huisarts. is er geen zelfhulp voor? Reactie infoteur, 03-12-2018
Het is verstandig om ter beoordeling van de klacht naar de huisarts te gaan. Bij viezigheid in de navel kun je de navel reinigen met zout water. Zuiveringszout (baking soda) of tea tree olie kunnen ook worden toegepast.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.