Bultje onder oksel: oorzaken bult of zwelling onder oksel

Bultje onder oksel: oorzaken bult of zwelling onder oksel Een bultje onder de oksel is een courante klacht. Een onderhuids bultje onder de oksel wijst meestal op een vergrote lymfeklier door een plaatselijke ontsteking, bijvoorbeeld een borstontsteking of een huidinfectie aan de arm. Als onderdeel van het lymfestelsel zijn lymfeklieren verantwoordelijk voor het afweren van infecties en bacteriën, of het wegfilteren van kankercellen. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van je lichaam. Onder normale omstandigheden verdwijnt de vergrote klier vanzelf, zodra de ontsteking voorbij is. Een bultje onder de oksel kan ook wijzen op een lipoom of vetbultje.

Oorzaken en oplossingen van een bultje onder de oksel

Er zijn verschillende oorzaken voor een bultje of knobbel onder de oksel, waarvan sommige relatief onschuldig zijn. Hoewel het herkennen van de oorzaken van belang is, moet je moet ook rekening houden met de klachten om te weten wanneer je de huisarts moet inschakelen.

Bacteriële infecties

Hidradenitis suppurativa onder de oksel / Bron: Samuel Freire da Silva, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Hidradenitis suppurativa onder de oksel / Bron: Samuel Freire da Silva, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Chronische ontsteking van de haarzakjes

Een chronische ontsteking van de haarzakjes doet zich vooral in de liezen en/of de oksels voor en staat bekend als hidradenitis suppurativa, een aandoening die vooral vrouwen treft maar ook mannen kunnen er last van krijgen. Bij deze aandoening raakt de opening van de haarzakjes verstopt. Dit veroorzaakt een ontsteking en onder de huid kunnen met pus gevulde holten (abcessen) ontstaan. Het begint vaak met een klein knobbeltje dat steeds groter wordt.

Huidinfectie

Een bacteriële huidinfectie van de arm kan vergrote lymfeklieren in de oksel veroorzaken. Een huidinfecties wordt gekenmerkt door roodheid, pijn, zwelling, zweertjes, puistjes of pusvorming. Soms heb je ook koorts. Vaak gaat dit vanzelf weer over, maar als de klachten verergeren is het verstandig om je huisarts in te schakelen.

Kattenkrabziekte: besmetting vindt plaats via een krab van een kat / Bron: Mydegage/Shutterstock.comKattenkrabziekte: besmetting vindt plaats via een krab van een kat / Bron: Mydegage/Shutterstock.com

Kattenkrabziekte

Kattenkrabziekte is een zoönose, dat wil zeggen dat het een infectieziekte is die kan worden overgedragen van dieren op mensen. De ziekteverwekker is de bacterie Bartonella henselae, die via een krab of beet van een besmette kat op mensen wordt overgedragen. Het voornaamste kenmerk van kattenkrabziekte is een lokale lymfeklierzwelling. Dus een krab in je hand of arm, kan een zwelling geven van de lymfeklieren in de oksel.

Virale infecties

Aandoeningen als gordelroos of waterpokken kunnen ook lymfeklierzwelling veroorzaken. Deze lymfeklieren filteren besmettelijke virussen, zodat ze niet andere delen van het lichaam bereiken. Zo kunnen de lymfeklieren in de buurt van de gordelroos pijnlijk en opgezwollen zijn. Zodra het lichaam het virus heeft opgeruimd, zal de lymfeklier spoedig terugkeren naar zijn normale omvang.

Ingegroeide okselhaartjes door scheren

Scheren kan zorgen voor ingegroeide haartjes, die soms zichtbaar zijn als onschuldig knobbeltjes onder je oksel. Dit komt het meest voor bij jonge meisjes, hoewel, omdat ze niet zo ervaren zijn met het scheren van hun oksels. Je kunt dit euvel voorkomen door je oksels niet te scheren en lak te hebben aan heersende schoonheidsopvattingen.

Antitranspirant of deodorant

Een antitranspirant of deodorant wordt gebruikt om vieze zweetgeurtjes onder de oksel te camoufleren. Je kunt echter een overgevoeligheidsreactie krijgen voor één van de ingrediënten in het middel, waardoor de huid plaatselijk wat gaat irriteren en er een zwellinkje of bultjes kunnen ontstaan. Als je denkt dat antitranspirant of deodorant bij jou klachten veroorzaakt, kun je het beste overschakelen naar een ander merk totdat je er één hebt gevonden die geen klachten veroorzaakt. Je hebt speciale deo's voor mensen met een gevoelige okselhuid.

Geneesmiddelenreactie / Bron: Stevepb, PixabayGeneesmiddelenreactie / Bron: Stevepb, Pixabay

Geneesmiddelenreacties

Roodheid of een lymfeklierzwelling in de oksels kan komen door een geneesmiddelenreactie. Het nemen van het betreffende geneesmiddel triggert je immuunsysteem om te reageren. De symptomen van deze reacties verschillen van andere bijwerkingen van het geneesmiddel. Ze variëren van mild tot ernstig. Vaak treedt de reactie pas op nadat je het geneesmiddel een paar keer hebt ingenomen. Neem contact op met je huisarts als je een geneesmiddelenreactie vermoedt.

Lipoom of vetbult onder de oksel

Een lipoom is een langzaam groeiend vetbultje, vaak gelegen tussen de huid en de onderliggende spierlaag. Een lipoom, die deegachtig aanvoelt en meestal geen pijn veroorzaakt, kun je gemakkelijk met een lichte vingerdruk bewegen. Lipomen worden meestal aangetroffen bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Sommige mensen hebben meer dan één lipoom. Een lipoom is geen kanker en meestal kan het geen kwaad. Behandeling is over het algemeen niet nodig, maar als het lipoom je dwars zit, pijnlijk is en steeds groter wordt, kun je het laten verwijderen.

Kanker gaat vaak gepaard met andere symptomen

Bij zowel mannen als vrouwen, is borstkanker een zeer ernstig probleem. Als je een knobbeltje onder je oksel voelt en er is sprake van een familiegeschiedenis van borstkanker, is het belangrijk om je arts onmiddellijk te raadplegen. Ook kan er lymfeklierkanker onder de oksel aanwezig zijn. Kanker kan gepaard gaan met andere symptomen. Borstkanker kan klachten geven als een knobbeltje in borst of deukjes, en rode, gevoelige, warme borsten. Lymfeklierkanker kan gepaard gaan met gewichtsverlies, koorts en nachtzweten.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Wanneer een arts raadplegen bij een bultje onder de oksel?

Bij één of meer van de volgende symptomen, doe je er verstandig aan om je huisarts te raadplegen:
  • lymfeklier(en) die langer dan twee weken dik blijven;
  • vergrote lymfeklieren onder de oksel zonder dat je het kunt herleiden tot een ziekte of een ontsteking;
  • als vergrote lymfeklier(en) onder de oksel gepaard gaan met onverklaarbaar gewichtsverlies, nachtzweten, aanhoudende koorts, steeds zieker worden en forse vermoeidheid die niet wegtrekt.
  • een vergrote lymfeklier die hard aanvoelt;
  • op meerdere plekken in het lichaam opgezette klieren.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikkingKnobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikkingHet voelen van een knobbeltje in de oksel of onder de arm is vaak even schrikken. Bij het zien van een huidknobbeltje de…
Hordeolum (strontje)Hordeolum (strontje)Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hord…
Huidkanker: BasalioomHuidkanker: BasalioomBasalioom is één van de meest voorkomende kanker. Deze vorm van kanker is vrijwel nooit levensbedreigend. Het komt voor…
Bultjes op de tepelBultjes op de tepelRond de tepel van de vrouwenborst bevindt zich het tepelhof. Deze is bij elke vrouw iets verschillend. Op deze tepelhof…

Wondclassificatie: eerste hulp bij wondzorgWondclassificatie: eerste hulp bij wondzorgLeken vinden het moeilijk om de juiste wondzorg toe te passen op hun wonen. Toch kunnen we veel wonden onderscheiden aan…
Fibromyalgie: Chronische aandoening met pijn en vermoeidheidFibromyalgie: Chronische aandoening met pijn en vermoeidheidFibromyalgie staat letterlijk voor “pijn in bindweefsel en spieren”. Dit is een veel voorkomende en chronische aandoenin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: aijiro/Shutterstock.com
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/jrmhidradenitis.htm
  • http://www.huidinfo.nl/hidraden.html
  • https://www.thuisarts.nl/vergrote-lymfeklier
  • Afbeelding bron 1: Samuel Freire da Silva, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Mydegage/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/monkeybusinessimages
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.