Acne bij volwassenen: oorzaken, tips en behandeling

Acne bij volwassenen: oorzaken, tips en behandeling Veel tieners krijgen tijdens hun puberteit te maken met puistjes, mee-eters en vervelende witte koppen. Deze acne kan echter ook ontstaan wanneer je al volwassen bent. De oorzaak van deze vervelende huidaandoening kan zowel door interne als externe factoren verklaard worden. Je familie kan een goede voorspeller zijn voor het ontstaan van acne, maar ook het gebruik van bepaalde gezicht- en haarproducten kan puistjes in de hand werken. Hoe ontstaat acne bij volwassenen en welke vorm van behandeling is nodig om van acne af te komen?

Volwassenen met acne

Voor veel mensen was het hebben van puistjes een vreselijk strijd tijdens de puberteit. Maar het kan ook zijn dat je het geluk hebt gehad en gezegend was met een relatief gladde huid. Toch kan het voorkomen dat er tijdens de volwassen jaren puisten op je gezicht ontstaan. Deze aandoening is niet alleen erg pijnlijk maar draagt vaak ook een naar gevoel en onzekerheid met zich mee.
Acne is vaak genetische bepaald. De kans dat je als volwassene acne krijgt wordt vergroot wanneer je ouders op een bepaald punt in hun leven ook acne hebben gehad.

Acne treft bij volwassenen vooral vrouwen in de leeftijdscategorie 20, 30 en 40, maar mannen zijn ook er helaas ook niet immuun voor. Uit onderzoek is gebleken dat 40% van de vrouwen in hun twintiger jaren, 25% in hun dertiger jaren en 12% in hun veertiger jaren last hebben van ernstige acne. Het is dan ook de meest voorkomende huidaandoening wereldwijd. Sommige mensen krijgen verschillende puistjes, mee-eters en rode bulten, terwijl anderen af en toe een puistje op het gezicht hebben. Beide vormen zijn acne en zijn te behandelen. Volwassen acne wordt meestal extra vergroot tijdens de ongesteldheid en ontstaat vooral rond de kaaklijn en de plekken waar de huid donkerder is.

Oorzaken van puistjes

Volwassen acne ontstaat vooral door hormonale factoren maar kan ook door andere factoren ontstaan zoals;
  • Erfelijkheid
  • Gebruik van medicatie
  • Gebruik van make-up
  • Gebruik van haarproducten
  • Gebruik van gezichtsproducten

Androgeen

Androgeen is een mannelijk hormoon dat zowel mannen als vrouwen bezitten. Een verhoogde hoeveelheid androgeen kan ervoor zorgen dat de talgklieren verstopt raken. Dit resulteert in een overmatige hoeveelheid talg en in een verhoogde hoeveelheid acne veroorzakende bacteriën (propionbacterium) op de huid.

Hormonale veranderingen

Veranderingen in de verhouding van hormonen kan acne verergeren en kan zelfs de oorzaak zijn van de acne. Veranderingen in hormoonlevels kunnen ontstaan door:
  • Ovulatie
  • Menstruatie
  • Zwangerschap
  • Menopauze
  • Bepaalde anticonceptiemiddelen

Hormonale therapie via een dermatoloog

Andere hormonale symptomen zoals een onregelmatige menstruatie of overmatige gezichts- en lichaamsbeharing kunnen een oorzaak zijn voor het ontstaan van acne. Hier is echter een hormonaal bloedonderzoek voor nodig. Met dit onderzoek kan nagegaan worden of er onderliggende medische aandoeningen aanwezig zijn die bijdragen aan het acne probleem. Je dermatoloog zal daarna bepalen of hormonale therapie noodzakelijk en geschikt is voor jouw huidtype.

Huid- en gezichtsproducten

Wanneer er niet goed gekeken wordt naar huid- en gezichtsproducten kunnen reinigingsproducten, moisturisers en make-upproducten een behoorlijk negatieve impact op de huid hebben. Gebruik altijd olievrije producten waarop 'non-comedogenic' staat aangegeven. Dit betekent namelijk dat dit product de poriën niet blokkeert. Zorg er ook voor dat alle make-up en andere huidproducten zorgvuldig van de huid zijn gehaald alvorens je naar bed gaat. Dit kan het beste met zachte, olievrije reinigingsproducten.

Probeer op olie gebaseerde haarproducten te vermijden. In plaats daarvan kies je voor producten met siliconen. Gebruik siliconen producten wel alleen op de uiteindes van het haar om slap en vet ogend haar te voorkomen. Wees je ervan bewust dat ook deze producten op de huid kunnen afgeven en acne in de hand kunnen werken.

Oplossing en behandeling

Bij de apotheek zijn ontzettend veel producten te koop die een vettige huid en milde acne onder controle kunnen houden. Olievrije washandjes, speciale reinigingsmiddelen en moisturisers zijn hier voorbeelden van. Maar ervaar je meer dan een paar puistjes en mee-eters op de huid, is het aan te raden om medisch advies in te winnen bij een huisarts of dermatoloog.

Dermatoloog

Een dermatoloog zal de huidskleur, huidtypen, ernst van de acne en andere complicaties gaan onderzoeken. Andere aandoeningen zoals rosacea en bepaalde pigmentatie kan de dermatoloog ook vaststellen. Ook zal er rekening worden gehouden met eventuele zwangerschap en borstvoeding. Nadat al deze factoren zijn onderzocht zal er een individuele behandeling worden opgesteld.

Acnecrèmes en hormonale therapie

Tegenwoordig worden vaak retinoidencrèmes (bevat veel vitamine A) gebruikt als eerstelijnsbehandeling bij alle typen acne, inclusief acne bij volwassenen. Deze middelen zijn ook handig bij het behandelen van pigmentatie die kan optreden na een acnebehandeling. Dit fenomeen komt vooral voor bij mensen met een niet blanke huid.

Ook kunnen bepaalde vormen van hormoontherapie helpen bij het bestrijden van acne. Speciale anticonceptie en anti-androgene middelen zoals spironolacton en cyproteronacetaat zijn hier voorbeelden van. Deze medicatie kan bijwerkingen hebben en is niet voor iedereen even geschikt. Raadpleeg daarom eerst een dermatoloog alvorens deze medicatie te gebruiken.

Tips voor een goede huidverzorging

Simpele verzorgingsroutine

Versimpel je verzorgingsroutine. Gooi overbodige gezichtsmaskers, essentiële oliën, ruwe scrubs en 'magische serums' weg. Acne ontstaat namelijk niet door een ophoping van toxines of een vervuilde huid. Deze producten zullen eerder kwaad dan goed doen voor je huid.

Niet-comedogene producten

Ga op zoek naar niet-comedogene producten. Maak tweemaal daags gebruik van een non-comedogene reiniger en zorg ervoor dat make-up zorgvuldig van je huid is gewassen alvorens naar bed te gaan. Vergeet ook het gebruik van olievrije haarproducten niet.
Less is more. Het is belangrijk om bij medicinale crèmes de juiste hoeveelheid te gebruiken. Meer crème betekent niet dat het sneller of beter gaat werken en kan op de langere termijn een geïrriteerde, droge huid veroorzaken.

Puisten niet uitknijpen!

Beheers je en voorkom dat je de puist gaat uitknijpen. Het plukken en knijpen in puistjes kan leiden tot infecties, littekens en pigmentatieproblemen.

Geduld

Het zal niet over één nacht ijs gaan. Geen enkele acnebehandeling biedt in één dag resultaat. Maar vasthouden aan het behandelingsplan zal je kansen om deze vervelende puisten de baas te zijn het meest vergroten. Ook wanneer je dus niet direct resultaat ziet.

Dermatoloog

Zoek op tijd naar behandelingsadvies bij een dermatoloog. Dit zorgt ervoor dat je het beste advies krijgt hoe jouw vorm van acne te behandelen is en hoe je met de eventuele bijwerkingen moet omgaan.

Door de jaren heen zijn de behandelingen voor acne enorm verbeterd. Ondanks dat er nog altijd niet één behandeling is die voor iedereen werkt, kan in bijna alle gevallen acne behandeld of onder controle gehouden worden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…
Informatie over acneInformatie over acneAcne wordt typisch geassocieerd met jeugd, pubertijd en tegen de tijd van volwassenheid ben je er klaar mee. Echter, dit…
Acne behandelenAcne behandelenOndanks dat er geen behandeling is die acne volledig kan verhelpen, zijn er meer dan genoeg behandelingen beschikbaar di…

Archipelvlekken: Onschuldige blauwe geboortevlekken bij babyArchipelvlekken: Onschuldige blauwe geboortevlekken bij babyArchipelvlekken zijn een soort blauw-grijze geboortevlekken die bij baby’s bij of kort na de geboorte aanwezig zijn op d…
Gezwollen baarmoeder: Oorzaken van baarmoedervergrotingGezwollen baarmoeder: Oorzaken van baarmoedervergrotingNormaal gesproken is de baarmoeder zo groot als een gebalde vuist of een peer, maar bij een zwangerschap groeit deze uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kjerstin Michaela, Pixabay
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22171979
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23302006
  • https://www.monash.edu/medicine/sphpm/depts-centres-units/womenshealth
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23210645
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18973403
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22648217
  • http://www.gezondtotaal.nl/acne-wat-is-het-en-hoe-behandel-je-het/
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 13-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.