Bijbalontsteking: symptomen en oorzaak ontsteking van bijbal

Bijbalontsteking: symptomen en oorzaak ontsteking van bijbal Bijbalontsteking of epididymitis is een ontsteking van de bijbal. De bijbal licht aan de achterkant van de teelbal. De bijbal speelt een rol bij het uitrijpen en de opslag van spermacellen. Mannen van alle leeftijden kunnen bijbalontsteking ontwikkelen. Een bijbalontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie, waaronder seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), zoals gonorroe of chlamydia. Soms raakt je teelbal ook ontstoken, een aandoening die epididymo-orchitis wordt genoemd. Symptomen van bijbalontsteking kunnen bestaan uit een gezwollen, rood of warm scrotum; testikelpijn en -gevoeligheid, meestal aan één kant, die meestal geleidelijk opkomt; pijnlijk urineren of een dringende of frequente behoefte om te plassen; afscheiding uit de penis; pijn of ongemak in de onderbuik of het bekken; bloed in het sperma; (soms) koorts. Behandeling van een bijbalontsteking hangt af van de onderliggende oorzaak. Bij goede en tijdige behandeling, is de prognose vaak gunstig.

Anatomie van de mannelijke geslachtsorganen:<BR>
1. urineblaas, 2. schaambeen, 3. penis, 4. zwellichaam, 5. eikel, 6. voorhuid, 7. urinebuis, 8. dikke darm, 9. endeldarm, 10. zaadblaas, 11. zaadleider, 12. prostaat, 13. Cowperse klier, 14. anus, 15. zaadleider, 16. bijbal, 17. teelbal, 18. scrotum / Bron: Elf Sternberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Anatomie van de mannelijke geslachtsorganen:
1. urineblaas, 2. schaambeen, 3. penis, 4. zwellichaam, 5. eikel, 6. voorhuid, 7. urinebuis, 8. dikke darm, 9. endeldarm, 10. zaadblaas, 11. zaadleider, 12. prostaat, 13. Cowperse klier, 14. anus, 15. zaadleider, 16. bijbal, 17. teelbal, 18. scrotum / Bron: Elf Sternberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is een bijbalontsteking?

Epididymitis is een ontsteking van de bijbal, ofwel een bijbalontsteking. De bijbal of epididymis ligt in de balzak, achter de teelballen of testes. Spermacellen worden in de teelballen gemaakt. De bijballen hebben een functie bij het uitrijpen en de opslag van spermacellen. Wanneer de bijbal opgezwollen raakt, kan deze pijn en zwelling in de testikels veroorzaken.

Wie krijgt bijbalontsteking?

Bijbalontsteking kan jongens en mannen van alle leeftijden treffen, maar komt het meest voor bij jongens en mannen tussen de 14 en 35 jaar oud. Een bijbalontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie of een seksueel overdraagbare aandoening (soa). De aandoening wordt vaak behandeld met antibiotica.

Hoe lang duurt het?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische bijbalontsteking.

Acute bijbalontsteking

Acute bijbalontsteking duurt zes weken of minder. In de meeste gevallen van acute bijbalontsteking zijn de teelballen ook ontstoken (teelbalontsteking). Deze aandoening wordt epididymo-orchitis genoemd. Het kan moeilijk zijn om te bepalen of de teelbal, bijbal of beide ontstoken zijn. Dat is waarom de term epididymo-orchitis vaak wordt gebruikt. Gonorroe en chlamydia zijn de meest voorkomende oorzaken bij mannen van 35 jaar of jonger.

Chronische bijbalontsteking

Chronische bijbalontsteking duurt zes weken of langer. Symptomen zijn ongemak of pijn in het scrotum, bijbal of de teelballen. Dit kan worden veroorzaakt door granulomateuze reacties, die kunnen resulteren in cysten of calcificaties (kalkophopingen).

Symptomen van bijbalontsteking

Bijbalontsteking kan beginnen met slechts een paar milde symptomen. Wanneer het onbehandeld blijft, kunnen de klachten verergeren. Een bijbalontsteking kan de volgende symptomen geven:

Complicaties

Complicaties van een bijbalontsteking kunnen bestaan uit:
  • met pus gevulde infectie (abces) in het scrotum
  • epididymo-orchitis, als de aandoening zich van de bijbal naar je testikel verspreidt
  • (zelden) verminderde vruchtbaarheid

Oorzaken van een ontsteking van de bijbal

Oorzaken van bijbalontsteking zijn onder meer:
  • Soa's. Gonorroe en chlamydia zijn de meest voorkomende oorzaken van bijbalontsteking bij jonge, seksueel actieve mannen.
  • Andere infecties. Bacteriën van een urineweginfectie of prostaatontsteking kunnen zich van ontstekingsplek naar de bijbal verspreiden. Ook kunnen virale infecties, zoals het bofvirus, bijbalontsteking veroorzaken.
  • Urine bij de bijbal. Deze aandoening treedt op wanneer urine naar achteren stroomt in de bijbal, mogelijk door zwaar tillen of persen.
  • Trauma. Een liesblessure kan een bijbalontsteking veroorzaken.
  • Tuberculose (tbc). Soms wordt een bijbalontsteking veroorzaakt door een tuberculose-infectie.

Wie loopt er risico op bijbalontsteking?

De meest voorkomende oorzaak van een bijbalontsteking is een soa, vooral gonorroe en chlamydia. Een bijbalontsteking kan echter ook worden veroorzaakt door een niet-seksueel overdraagbare infectie, zoals een urineweginfectie of een prostaatontsteking. Je hebt een verhoogd risico op een bijbalontsteking als je:
  • niet besneden bent
  • onbeschermde seks hebt
  • structurele problemen hebt in de urinewegen
  • tuberculose (tbc) hebt
  • een vergrote prostaat waardoor de prostaat de plasbuis dichtduwt en de blaas niet goed leeg geplast kan worden
  • onlangs een urinewegoperatie hebt gehad
  • onlangs een liesblessure hebt ondervonden
  • een urinekatheter gebruikt
  • hartmedicatie, genaamd amiodaron (een geneesmiddel om hartritmestoornissen te behandelen), gebruikt

Bijbalontsteking bij kinderen

Oorzaken

Kinderen kunnen net als volwassenen een bijbalontsteking krijgen, hoewel het bij kinderen vaak een andere oorzaak heeft. Veel voorkomende oorzaken van bijbalontsteking bij kinderen zijn:
  • direct trauma
  • urineweginfecties die zich verspreiden naar de urethra (plasbuis) en bijbal
  • terugvloeiing van urine in de bijbal
  • het draaien van de bijbal

Symptomen

Symptomen van bijbalontsteking bij kinderen zijn onder meer:

Behandeling

De behandeling van bijbalontsteking bij kinderen zal afhangen van de onderliggende oorzaak van de aandoening. In veel gevallen kan de aandoening vanzelf overgaan met rust en pijnstillers zoals ibuprofen. Bij een bacteriële infectie, zoals een urineweginfectie, kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Kinderen wordt ook geadviseerd niet te lang hun plas op te houden, niet te lang op de toiletpot te blijven zitten en om meer water te drinken.

Urineonderzoek / Bron: Angellodeco/ShutterstockUrineonderzoek / Bron: Angellodeco/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

De arts zal eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hij of zij zal kijken naar zwelling van de testikels, zwelling van de lymfeklieren in de liesstreek en abnormale afscheiding uit de penis. Als er afscheiding is, gebruikt de arts een wattenstaafje om een ​​monster te verzamelen om deze op soa's te testen. Je arts kan ook de volgende tests en procedures uitvoeren:
  • rectaal onderzoek, dat kan aantonen of een vergrote prostaat de aandoening veroorzaakt
  • bloedonderzoek, zoals een volledig bloedbeeld, om te bepalen of er een infectie in aanwezig is
  • urineonderzoek, dat kan aangeven of je een urineweginfectie of een soa hebt
  • beeldvormingsonderzoek kunnen worden uitgevoerd om andere aandoeningen uit te sluiten

Behandeling van bijbalontsteking

Medicatie en bedrust

Behandeling van bijbalontsteking richt zich primair de onderliggende oorzaak en daarnaast op het verlichten van de symptomen. Behandeling kan bestaan uit:
  • antibiotica, die worden toegediend gedurende 4 tot 6 weken bij chronische bijbalontsteking
  • pijnmedicatie, die zonder recept beschikbaar kan zijn (ibuprofen) of waarvoor een recept nodig is (codeïne of morfine)
  • ontstekingsremmende medicijnen op voorschrift
  • bedrust

Aanvullende behandeling

Aanvullende behandelingen kunnen bestaan uit:
  • het verhogen van het scrotum, gedurende ten minste twee dagen
  • koude kompressen toepassen op het scrotum indien je veel last hebt van pijn
  • het dragen van een suspensoir, dit zijn zeer geschikte draagbanden om het scrotum te ondersteunen
  • vermijd het optillen van zware voorwerpen
  • In het geval van een soa moet jij en je partner zich onthouden van geslachtsgemeenschap totdat je de antibioticakuur hebt voltooid en volledig bent genezen

Herstel

Het kan soms enkele weken duren voordat de pijn of het ongemak helemaal weg is. De meeste gevallen van bijbalontsteking verdwijnen binnen 3 maanden. In sommige gevallen kan echter een meer invasieve behandeling nodig zijn.

Operatie

In geval van een abces, kan de arts de pus draineren met een naald of met een operatie. Als bovenstaande behandelingen onvoldoende soelaas bieden, kan het nodig zijn om de bijbal of een deel ervan te verwijderen. Chirurgie kan ook nodig zijn om eventuele lichamelijke gebreken te herstellen die bijbalontsteking kunnen veroorzaken.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Prognose

De meeste gevallen van acute bijbalontsteking worden met succes behandeld met antibiotica. Er zijn meestal geen langdurige seksuele of reproductieve problemen. Maar een bijbalontsteking kan soms terugkeren. Het is ook mogelijk dat er complicaties optreden, maar dit is zeldzaam.

Preventie

Voorkom een soa door veilige seks. Een urineweginfectie kun je voorkomen door regelmatig te plassen om de bacteriën het lichaam uit te spoelen, direct bij aandrang naar het toilet te gaan, je blaas helemaal leeg te plassen, na het poepen van voren naar achteren afvegen, en direct na seksueel contact de blaas goed leeg plassen. Verder is het verstandig om dagelijks voldoende water te drinken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een bijbalontsteking?Wat is een bijbalontsteking? Een bijbalontsteking is een ontstekingsreactie binnenin de bijbal. Onderzoek wijst uit dat…
BijbalontstekingBijbalontstekingDe bijbal bevindt zich bij de man achter de teelbaal in de balzak. De bijbal is eigenlijk geen bal, maar een streng dat…
Gezwollen teelbal: symptomen en oorzaken zwelling in teelbalGezwollen teelbal: symptomen en oorzaken zwelling in teelbalEen gezwollen teelbal kan verschillende oorzaken hebben, waarvan sommige een medische noodgeval vormen. Teelbalzwelling…
Epididymitis: Pijnlijke ontsteking van de bijbalEpididymitis: Pijnlijke ontsteking van de bijbalDe bijbal, een lange, sterk opgewikkelde buis die zich boven en achter elk testikel bevindt, is de opslagplaats voor zaa…

Actinische prurigo: Huiduitslag door blootstelling aan zonActinische prurigo: Huiduitslag door blootstelling aan zonActinische prurigo is een huidaandoening die tot stand komt door een abnormale reactie op zonlicht. De patiënt heeft hie…
Melatonine (hormoon): Indicatie, bijwerkingen en prognoseMelatonine (hormoon): Indicatie, bijwerkingen en prognoseDe pijnappelklier in de hersenen produceert vooral ’s avonds en ‘s nachts het hormoon melatonine als reactie op minder l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijbal
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epididymitis/symptoms-causes/syc-20363853
  • https://www.healthline.com/health/epididymitis
  • http://www.urineweginfectie.nl/urineweginfectie/voorkomen.asp
  • Afbeelding bron 1: Elf Sternberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Angellodeco/Shutterstock
  • Afbeelding bron 3: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.