Geel of groen slijm ophoesten: oorzaken en wat te doen?

Geel of groen slijm ophoesten: oorzaken en wat te doen? Het is niet ongewoon om slijm op te hoesten als je een hoestbui van diep in je longen ontwikkelt. Geel of groen slijm ophoesten wijst vaak op een ontsteking of infectie. Het lichaam produceert elke dag ongeveer 1 tot 1,5 liter slijm, ook als je gezond bent. Als je aanzienlijke hoeveelheden slijm ophoest, kan dit wijzen op een infectie of allergie. Ofschoon het ophoesten van een beetje helder slijm als normaal wordt beschouwd, kunnen grotere hoeveelheden slijm op een zich ontwikkelende infectie duiden. Dit gebeurt als gevolg van het ontstoken raken van de luchtwegen, wat ook tot andere klachten kan leiden als benauwdheid en kortademigheid.

Wit of grijs slijm

Bovenste luchtweginfectie

Het ophoesten van wit of grijs slijm is vaak een aanwijzing voor een bovenste luchtweginfectie of congestie en zwelling van de bijholten. Dit type slijm is afkomstig uit de bijholten. Normaal druppelt er geen slijm uit de bijholten, maar als er een ontsteking is, van virale of bacteriële aard, dan kan het slijm achter in de keel terechtkomen waardoor je gaat hoesten.

Door zuivel?

Sommige mensen denken dat het consumeren van zuivelproducten kan leiden tot het ontwikkelen van wit slijm. Dit is echter niet waar. Zuivel kan slijm wel dikker maken en daarom kan het lastiger zijn voor het lichaam om het weg te werken. Dit zorgt ervoor dat het slijm stagneert en uitdroogt, wat leidt tot wat verdikt slijm.

Teer of andere stoffen

Het ophoesten van grijs slijm kan een ​​teken zijn dat het lichaam zich probeert te ontdoen van teer of andere stoffen die in de longen en luchtwegen zijn terechtgekomen door roken of het inademen van grote hoeveelheden luchtverontreinigende stoffen zoals smog.

Bruin slijm door roken / Bron: Lindsay Fox, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bruin slijm door roken / Bron: Lindsay Fox, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Bruin slijm

Mensen die roken hoesten vaak bruin slijm op, dat vaak een korrelige textuur heeft. Overmatig roken kan ervoor zorgen dat slijm bruin wordt vanwege alle stoffen in tabak die in de longen terechtkomen en die het lichaam probeert op te hoesten.

Roze slijm

Het ophoesten van roze slijm is een indicator van longoedeem, ook bekend als vocht achter de longen. Het kan ook wijzen op een kleine bloeding. Dit type slijm kan ook een schuimige textuur hebben, die meestal voorkomt bij mensen met reeds bestaande hartproblemen.

Bloederig slijm

Bloed dat wordt aangetroffen in slijm staat bekend als hemoptoë. Strepen van bloed in slijm is een goedaardig teken van bronchitis. Het ophoesten van een aanzienlijke hoeveelheid bloed kan ook een teken zijn van tuberculose, longontsteking, kanker of longembolie. Als je bloed ophoest, is het verstandig om direct je huisarts re raadplegen.

Groen of geel slijm ophoesten

Dik, donkergeel tot groenig slijm kan een teken zijn van een virale of bacteriële infectie, sinusinfectie of infectie van de lagere luchtwegen. Meestal gebeurt dit wanneer het immuunsysteem witte bloedcellen, ook wel neutrofielen genaamd, naar het infectiegebied stuurt. Deze cellen bevatten een groen eiwit dat, wanneer het in grote hoeveelheden aanwezig is, het slijm in een groenige tint verandert. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent groenachtig slijm niet noodzakelijkerwijs dat je een bacteriële infectie hebt.

Geel en groen slijm ophoesten en keelpijn / Bron: Istock.com/ajijchanGeel en groen slijm ophoesten en keelpijn / Bron: Istock.com/ajijchan

Bijkomende symptomen en klachten

Geel of groen slijm ophoesten kan gepaard gaan met de volgende klachten en symptomen:

Bij wie en wanneer komt het voor?

Wie?

Geel of groen slijm ophoesten komt vaak voor bij:
  • kinderen jonger dan vijf jaar
  • ouderen
  • mensen met een chronische longaandoening.
  • rokers

Wanneer?

In de volgende situaties ben je vatbaarder voor infectie en voor het ophoesten van geel of groen slijm:
  • als je in een gestreste of verzwakte toestand verkeert en wordt blootgesteld aan iemand anders die ziek is
  • na een virale infectie zoals verkoudheid of griep, of een kinderziekte zoals waterpokken of mazelen
  • als je een chronische longziekte hebt, zoals chronische bronchitis en longemfyseem

Oorzaken van geel of groen slijm ophoesten

Meest voorkomende oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van geel of groen slijm ophoesten zijn:
  • Milde tot matige bacteriële infecties, die over het algemeen geel slijm produceren.
  • Acute ontsteking van de longen.
  • Acute ontsteking van het strottenhoofd (laryngitis), produceert een zeer schorre stem.
  • Chronische bijholteontsteking (sinusitis).

Minder vaak voorkomende oorzaken

Minder vaak voorkomende oorzaken van geel of groen slijm ophoesten zijn:
  • Ernstige bacteriële infecties, die de neiging hebben om groen slijm te produceren.
  • Bacteriële infecties van de longen, die vrij grote hoeveelheden groen slijm kunnen produceren samen met hoge koorts.
  • Een abces in de longen (longabces), dat na een onbehandeld of ernstig geval van longontsteking kan optreden. Een gescheurd abces veroorzaakt groen slijm, pijn en koorts.

Virale ziekten en longschade

Virale ziekten, aangeboren aandoeningen en schade aan de longen:
  • Virale bovenste luchtweginfectie, ook bekend als een verkoudheid. Witgeel sputum kan bij verkoudheid verschijnen.
  • Virale infecties van de longen kunnen kleine hoeveelheden geelwit slijm en een lichte koorts veroorzaken.
  • Schade aan de longen door herhaalde ontsteking (bronchiëctasieën), waardoor het moeilijk wordt om het slijm op een normale manier te verdrijven, waardoor je zwaar gaat hoestent. Dit komt soms door een aangeboren afwijking.

Bronchitis

Bij acute bronchitis kun je groen of geel slijm ophoesten. Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën, de vertakkingen van de luchtpijp. Het veroorzaakt een hoest vaak met slijm, evenals kortademigheid, piepende ademhaling en een beklemmende gevoel op de borst. Andere symptomen zijn keelpijn en kortademigheid. Het wordt meestal veroorzaakt door een virus.

Benauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comBenauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Longontsteking

Een longontsteking veroorzaakt hoesten, met eventueel een zere keel en ophoesten van groen of geel slijm. Veel voorkomende klachten zijn benauwdheid, snelle en oppervlakkige ademhaling, (hoge) koorts (met transpireren en rillingen), pijn op de borst (welke wordt verergerd door diep ademhalen en hoesten) en algeheel gevoel van malaise, zich uitend in een slechte eetlust, vermoeidheid en hoofdpijn.

Chronische bronchitis

Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp) blijvend ontstoken. Chronische bronchitis valt, evenals longemfyseem onder de noemer COPD. Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën en het veroorzaakt een hoest met slijm, evenals kortademigheid, piepende ademhaling en een pijn op de borst.

Tuberculose (tbc)

Tuberculose (tbc) is een ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën die Mycobacterium tuberculosis worden genoemd en die vaak de longen infecteren, hoewel het ook andere organen in het lichaam kan beïnvloeden. De bacteriën kunnen lange tijd (zelfs jaren) inactief zijn in het lichaam, totdat ze symptomen veroorzaken zoals hoesten, koorts, verlies van eetlust en nachtzweten.

Bronchiëctasieën

Bronchiëctasieën is ene chronische longziekte, waarbij er abnormale verwijdingen van de wand van de luchtwegen, de bronchiën, optreden. Er ontwikkelt zich vaak een chronische, productie hoest.

Acute bijholteontsteking

Acute bijholteontsteking wordt vaak veroorzaakt door verkoudheidsvirussen of griepvirussen (influenzavirussen), maar een bacterie kan ook de boosdoener zijn. Het gaat vaak gepaard met lopende, snotterige of verstopte neus, pijn/druk in het gezicht of minder ruiken. Soms gaat het gepaard met geel of groen slijm wat achterin de keel loopt en wat je ophoest.

Longabces

Een abces is een verzameling pus in een holte die het gevolg is van een infectie. Na een infectie zoals een longontsteking kan zich een longabces vormen. Symptomen bestaan uit het ophoesten van groen of geel slijm, ribpijn die erger wordt bij ademhalen, hoesten, niezen of lachen, nachtzweten en onbedoeld gewichtsverlies.

Wanneer medische hulp inschakelen?

Huisarts

Maak een afspraak met je huisarts als je groen of geel slijm ophoest en:
  • je voelt je slechter na een paar dagen in plaats van beter
  • je bent zwanger
  • je bent ouder dan 65 jaar
  • de symptomen duren drie weken of langer
  • je hebt een chronische ziekte, zoals hart-, long- of nieraandoening
  • je hebt een verzwakt immuunsysteem

Alarmsymptomen

Ga onmiddellijk naar de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis of bel 112 als je groen of geel slijm ophoest en:
  • je hebt moeite met ademhalen, vooral als je ook pijn op de borst hebt
  • je hoest meer dan wat streepjes of stippen bloed of je ziet herhaaldelijk bloed in het slijm

Voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comVoldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Wat te doen?

Neem de volgende zelfzorgmaatregelen in acht:
  • neem voldoende rust
  • drink veel water
  • gebruik een luchtbevochtiger
  • eet gezond en gevarieerd
  • gebruik vrij verkrijgbare, niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen om koorts en pijn onder controle te houden
  • gebruik paracetamol
  • stoppen met roken
  • keel verzachten met een hoestmiddel met althaea, tijm, saccharose of honing
  • sommige middelen stimuleren de aanmaak van slijm, zoals dranken met anijs, salmiak of zoethout
  • sommige middelen maken taai slijm in de luchtwegen dunner en minder taai: acetylcysteïne, broomhexine en carbocysteïne
© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van taai slijm? Flutter is alternatief voor FluimucilLast van taai slijm? Flutter is alternatief voor FluimucilBijna iedereen moet af en toe wel eens slijm ophoesten, dat uit de longen afkomstig is. Zeker mensen met COPD hebben daa…
Hoesten en slijmproductie in de luchtwegenHoesten en slijmproductie in de luchtwegenIedereen is wel eens verkouden en vaak gaat dit gepaard met hoesten. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam…
Hoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: slijm ophoesten, droge hoest, baby's die hoesten. Het hoesten is een verdedigingsreflex van het lichaam en tree…
Geel of groen slijm ophoesten en bloed hoesten: oorzakenGeel of groen slijm ophoesten en bloed hoesten: oorzakenGeel of groen slijm ophoesten of bloed hoesten is een courante klacht. Hoesten is een beschermende reflex van het lichaa…

Chronische oorinfectie: Soorten, oorzaken en behandelingChronische oorinfectie: Soorten, oorzaken en behandelingEen oorinfectie die telkens terugkeert, of aanhoudt, staat bekend als een chronische oorinfectie. Eerst ontstaat een acu…
Kraambedpsychose (postpartumpsychose): Psychose na bevallingKraambedpsychose (postpartumpsychose): Psychose na bevallingEen postpartumpsychose (puerperale psychose, kraambedpsychose) is een ernstige psychische aandoening die plotseling begi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/ATIC12
  • https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/hoest#welke-medicijnen-worden-gebruikt-bij-hoest
  • https://www.thuisarts.nl/bijholteontsteking
  • https://www.healthline.com/health/snot-color
  • https://www.webmd.com/allergies/features/the-truth-about-mucus
  • https://www.quora.com/What-causes-yellow-phlegm-in-your-throat
  • Jeroen Bosch Ziekenhuis. Chronische longaandoeningen, voedingsadviezen. https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/behandelingen/chronische-longaandoeningen-voedingsadviezen (ingezien op 18-10-2022)
  • Afbeelding bron 1: Lindsay Fox, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/ajijchan
  • Afbeelding bron 3: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Luminast/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.