Huismiddelen tegen jeuk: zelf jeuk verhelpen met middeltjes

Huismiddelen tegen jeuk: zelf jeuk verhelpen met middeltjes Een huismiddel tegen jeuk kan jeuk verlichten of een medische behandeling ondersteunen. Jeuk kan vele oorzaken hebben, zoals een droge huid die het gevolg is van overmatige hygiëne. Allergische reacties, huidziekten zoals atopische dermatitis en psoriasis, mijten of mentale stress kunnen ook ten grondslag liggen aan de jeuk. Bij jeuk voel je vaak de neiging om te gaan krabben. Dit biedt tijdelijke verlichting, maar uiteindelijk verhoogt het het risico op ontstekingen en infecties, omdat de bacteriën en ziektekiemen onder de nagels in de opengekrabde huid kunnen doordringen. Je kunt de jeuk beter bestrijden met een huismiddel. Er zijn diverse huismiddeltjes tegen jeuk.

Huismiddelen tegen jeuk

Jeuk is een ongemakkelijk, irriterend gevoel waardoor je wilt krabben en het kan plaatselijk optreden of over het hele lichaam. De medische term van jeuk is pruritis. Het kan optreden zonder dat er huidafwijkingen zijn of in het kader van huidafwijkingen. Jeuk kan zowel worden veroorzaak als verergerd door een droge huid. Jeuk is een veel geziene klacht bij ouderen, omdat de huid met het voortschrijden der jaren droger wordt. Afhankelijk van de oorzaak van je jeukende huid, kan deze er normaal, rood, ruw of bobbelig uitzien. Door herhaaldelijk te krabben kunnen er verhoogde dikke delen van de huid ontstaan die kunnen bloeden of geïnfecteerd kunnen raken. Er zijn verschillende huismiddeltjes die jeuk op de huid verminderen. Ze helpen de pH van de huid in evenwicht te brengen en werken daardoor tegen verschillende indringers, bacteriën en schimmels.

Zuiveringszout

Jeuk verhelpen met baking soda

Zuiveringszout (ook wel baking soda) helpt heel goed tegen huiduitslag en jeukende huid. Zuiveringszout is niet alleen een grote hulp bij het bakken en bereiden van cakes en koekjes, maar kan ook helpen bij huiduitslag en jeukende huid. De reden is dat zuiveringszout een ontstekingsremmend middel is. Het kan de huid kalmeren en de zuurgraad neutraliseren. Ook kan baking soda de jeuk verlichten.

Toepassing van zuiveringszout

Maak een pasta van één deel zuiveringszout op drie delen water. Goed mengen. Dep de pasta op je jeukende plekken. Spoel het af met lauw water.

Basilicum

Basilicum tegen jeuk

Basilicum smaakt niet alleen goed, het kruid is ook geweldig als huismiddeltje tegen jeuk. Dit komt deels door de aanwezige etherische olie eugenol. Deze organische verbinding kan jeuk effectief verlichten. In basilicum zitten ook verbindingen zoals thymol en kamfer, die beide een positief effect hebben op de jeuk.

Toepassing

Giet eerst 1 eetlepel gedroogde basilicumbladeren in een pan met ongeveer 500 ml kokend water. Laat het mengsel vervolgens met het deksel ongeveer drie minuten op laag vuur sudderen en laat het daarna afkoelen. Vervolgens kun je er een (katoenen of linnen) doek in weken en de jeukende huid ermee deppen. Je kunt dit meerdere keren per dag doen.

Sint-janskruidolie

Vooral na een bad is de huid bijzonder gevoelig en is verdere verzorging ontzettend belangrijk. Wrijf na het nemen van een bad je lichaam in met natuurlijke olie. Dit kalmeert bovendien de jeuk en maakt je huid fluweelzacht. Sint-janskruidolie is zeer geschikt voor een jeukende huid. Het heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en pijnstillende eigenschappen.

Appelazijn

Wat is appelciderazijn?

Appelazijn of appelciderazijn is een huismiddeltje dat je tegen allerlei kwalen en klachten kunt inzetten. Het antiseptische effect is vooral gericht tegen schimmels en bacteriën en derhalve wordt appelazijn vaak gebruikt als een middel in het huishouden om mee schoon te maken. Tegelijkertijd verlicht appelazijn de jeuk en herstelt het de pH-waarde van de huid.

Toepassing

Een bad met appelazijn wordt aanbevolen als het hele lichaam jeukt. Giet één tot twee kopjes appelazijn in het bad. Vul vervolgens met lauw water en meng goed. Ga gedurende 15 tot 30 minuten in bad en dep de huid daarna zachtjes droog. Daarna de huid insmeren met kokosolie of een milde vochtinbrengende crème. Neem minstens een keer per dag een bad. Je kan op kleine huiddelen rechtstreeks appelazijn aanbrengen met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Dep eenvoudig op de droge plek, laat 30 minuten weken en spoel af en wrijf in met kokosolie. Herhaal het proces een of twee keer per dag.

Bad met Dode Zeezout

Kalmeren van de huid

Dode Zeezoutbaden kalmeren de geïrriteerde huid. Dode Zeezout bevat veel belangrijke sporenmineralen en mineralen die goed zijn voor je huid. Het helpt de zuurgraad van de huid weer op te bouwen. Je bent daarmee ook beter beschermd tegen infecties en wondjes genezen sneller. Ook vermindert Dode Zeezout oneffenheden op de huid.

Hoe pas je het toe?

Strooi Dode Zeezout in het bad en vul de badkuip met water. De perfecte temperatuur ligt rond de 37°C. Te lang in het bad, droogt de huid uit. Beperk daarom het baden tot 10 tot 15 minuten. Spoel daarna met schoon water en dep de huid voorzichtig droog. Wie zijn huid wil verwennen, wrijft deze na het bad in met sint-janskruidolie. Het heeft ontstekingsremmende, pijnstillende en antibacteriële eigenschappen.

Olijfolie

Tegen een droge huid

Olijfolie is het geperste sap van olijven en wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar het helpt ook tegen een droge huid. In de oudheid werd olijfolie beschouwd als een remedie voor onder meer verschillende huidziekten of tegen interne ontsteking.

Toepassing van olijfolie op de huid

Wrijf de aangetaste gebieden een uur voor het slapengaan in, zodat de olie goed in de huid kan trekken. Was de volgende dag de ingesmeerde plekken met lauw water. Je kunt ook een bad met lauwwarm water nemen voordat je naar bed gaat. Voeg een 1/8 liter olijfolie toe aan het badwater. Na 15 minuten je lichaam zachtjes droog deppen.

Toverhazelaar (Hamamelis)

Ontstekingsremmend en kalmerend

Toverhazelaar heeft een ontstekingsremmend en kalmerend effect op jeuk. De crème heeft ook een uitstekend effect op aambeien. Het is een zeer goede remedie voor een jeukende huid.

Toepassing

Bij gebruik van bladeren: doe 1-2 theelepels van de bladeren in 250 ml heet water, laat 10 minuten staan en zeef het ​​vervolgens. Daarna gedurende 20 minuten op het getroffen gebied aanbrengen.

Aloë vera

Natuurlijk huidverzorgingsproduct

Aloë Vera is al vele jaren een natuurlijk verzorgingsproduct. Het heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het is ook rijk aan vitamine E, waardoor de huid veel vocht krijgt en jeuk wordt verminderd.

Toepassing

Voor de toepassing wordt het best gebruikt verse aloë vera. Snijd een aloë verablad open en verwijder voorzichtig de gel. Wrijf de gel rechtstreeks op het getroffen gebied en laat het 15 minuten inwerken. Spoel daarna met lauw water. De toepassing wordt eenmaal per dag aanbevolen.

Tomaten / Bron: Vlad Teodor/Shutterstock.comTomaten / Bron: Vlad Teodor/Shutterstock.com

Te vermijden voedingsmiddelen

Als je op dit moment last hebt van een allergische huidziekte, dan kun je het beste histamine-rijk voedsel vermijden. Histamine bevordert ontstekingen en bevordert allergische reacties. Daarom kun je je het beste onthouden van tonijn, tomaten, noten of alcohol. Aan de andere kant helpen voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C om overtollige histamine te binden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…
Help, ik heb erge jeuk!Help, ik heb erge jeuk!Het woord 'jeuk' heeft vreemde effecten op ons. Sommige mensen krijgen spontaan overal jeuk als ze het woord 'jeuk' hore…
Waarom we jeuk hebbenWaarom we jeuk hebbenJeuk kan soms je hele leven gaan beheersen, en soms weet je gewoon niet waar jeuk vandaan komt. Maar jeuk kan ook een ec…

Ruminatiesyndroom: Opgeven en herkauwen van voedselRuminatiesyndroom: Opgeven en herkauwen van voedselHet ruminatiesyndroom (ruminatiestoornis) is een soort eetstoornis die vooral bij baby’s en jonge kinderen ontstaat, maa…
Neusstenen (rhinolieten): Oorzaken van steenvorming in neusNeusstenen (rhinolieten): Oorzaken van steenvorming in neusEen neussteen (rhinoliet) duidt op een steen die zich gevormd heeft in de neusholte. Deze zeldzame medische aandoening o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Syda Productions/Shutterstock.com
  • https://www.consumerreports.org/cro/2013/01/to-scratch-an-itch/index.htm
  • https://www.farmersalmanac.com/natural-itch-relief-12209
  • https://www.onegoodthingbyjillee.com/remedies-for-dry-itchy-skin/
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006
  • https://www.martiniziekenhuis.nl/Behandelingen--onderzoeken/Overig/PDS/Pepermuntoliecapsules-/
  • https://nl.womans-magazine.com/natural-home-remedies-for-itching-7411
  • https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/itching
  • https://www.health.harvard.edu/decision_guide/itching-without-rash
  • Afbeelding bron 1: Vlad Teodor/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 08-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.