InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Aflatoxines en kanker

Aflatoxines en kanker

Wat de meeste mensen niet weten is dat sojabonen, noten en dan met name pinda´s en produkten die zijn gemaakt van pinda´s schimmels bevatten die alfatoxines bevatten. Alfatoxines zijn sterk carcinogene stoffen, carcinogeen wil zeggen kankerverwekkend. Een van de schadelijkste gifstoffen voor de lever is alfatoxine. Aflatoxine verhoogt het risico op het krijgen van leverkanker sterk. AflatoxineB1 het is overal in ons voedsel in de lucht en in water. Het is hittebestendig en bestand tegen pasteurisatie.

Chemische wapens

In de golfoorlog in 1990 zijn de hebben de Irakezen 2200 liter alfatoxine geproduceerd. Hiermee zijn vier raketkoppen van de SCUD raketten gevuld met het doel om zo duizenden Israeliers te doden. Gelukkig zijn ze hier niet aan toegekomen.

Voedsel

In bijna alle pinda´s, sojabonen,granen en de meeste andere noten komen aflatoxinen voor. Aflatoxines zijn chemicalien die worden uitgescheiden door bepaalde pathogene schimmels. De meest voorkomende zijn de Aspergillus flavus en de Aspergillus parasiticus. De hoeveelheid van deze schimmels is beangstigend hoog op de meeste pinda´s.

China

In gebieden waar de bevolking via de voeding aan hoge doses aflatoxine is blootgesteld, liggen de percentages van de bevolking die kanker krijgen stukken hoger. In Qidong, in de Jiangsu provincie in China, waar de voeding ongewoon hoge hoeveelheden aflatoxine bevat is leverkanker de nummer 1 doodsoorzaak.

Kanker

De sterke carcinogene eigenschappen van aflatoxines zijn onomstotelijk vastgesteld. Epidemologische studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen de consumptie van met alfatoxine besmet voedsel en leverkanker.

Nederland

Noten en andere voedingsmiddelen die in Nederland worden verkocht mogen niet meer dan een bepaalde maximum hoeveeheid aflatoxine bevatten. Kijk vooral bij noten dus altijd naar de herkomst van dit produkt. In 2007 bijvoorbeeld werden er 34000 kilo pistache noten afkomstig uit Macedonie in beslag genomen deze bleken tien keer de maximaal toegestane hoeveelheid aflatoxine te bevatten.

Tip

Wees matig met het gebruik van noten en met name pinda's en van pinda's afgeleide produkten zoals pindakaas.
© 2009 - 2019 P1234, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kanker: leverkankerEr zijn twee soorten leverkanker: primaire en secundaire leverkanker. Primaire leverkanker betekent dat de kanker in de…
Leverkanker, oorzaken, symptomen en behandelingDe lever is betrokken is bij de afbraak van gevaarlijke stoffen voor het lichaam. Ook maakt de lever belangrijke eiwitte…
Leverkanker: symptomen en behandelingLeverkanker: symptomen en behandelingLeverkanker kan primair zijn of een uitzaaiing van een kanker op een andere plaats in het lichaam. De primaire vorm komt…
Leverkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseLeverkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseWereldwijd is leverkanker een van de meest voorkomende soorten kanker. In westerse landen komt de ziekte minder vaak voo…
Leverkanker: symptomen, diagnose en behandelingLeverkanker: symptomen, diagnose en behandelingLeverkanker (ook wel levercarcinoom genoemd) is een kankersoort die veel voorkomt. Er bestaan twee varianten van kanker…

Reageer op het artikel "Aflatoxines en kanker"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: P1234
Gepubliceerd: 14-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!