Griep: huismiddeltjes, zelfzorg en behandeling van griep

Griep: huismiddeltjes, zelfzorg en behandeling van griep Griep (influenza) is een zeer besmettelijke infectieziekte die over de hele wereld wordt verspreid en wordt veroorzaakt door zogenaamde influenzavirussen. Griep is niet te vergelijken met een verkoudheid, maar manifesteert zich met een aanzienlijk ernstiger ziektebeeld. Bij een griepinfectie treden vermoeidheid, hoge koorts en een droge hoest meestal ineens op. Influenzavirussen beschadigen het slijmvlies van de luchtwegen door hun snelle vermenigvuldiging en verminderen het immuunsysteem, waardoor het lichaam kan worden blootgesteld aan levensbedreigende complicaties zoals longontsteking. Elk jaar krijgen duizenden mensen in Nederland de griep en velen sterven aan de gevolgen ervan. Huismiddeltjes voor griep zijn er in overvloed. Kruidentheeën en vlierbesextract verlichten bijvoorbeeld de symptomen.
Bij griep heb je hoge koorts / Bron: Phovoir/Shitterstock.comBij griep heb je hoge koorts / Bron: Phovoir/Shitterstock.com

Wat is griep?

Griep of influenza is een plotselinge infectieziekte met hoge koorts en andere klachten die zich over de hele wereld verspreidt. Het wordt veroorzaakt door influenzavirussen en is zeer besmettelijk. De eerste symptomen van de ziekte kunnen al een dag na infectie optreden en de ziekteverwekkers zijn ongeveer een week besmettelijk. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden en daarom wordt 'seizoensgriep' genoemd. Griep een veel ernstiger ziekteverloop dan verkoudheid dat door andere virussen wordt veroorzaakt en kan in het ergste geval levensbedreigend zijn.

Is er een verschil tussen griep en influenza?

Er is geen verschil tussen griep en influenza. Beide termen beschrijven de zeer besmettelijke infectieziekte met influenzavirussen, ook wel griepvirussen genoemd. Er zijn verschillende soorten influenzavirussen (type A, B, C). De meest voorkomende en tegelijkertijd de gevaarlijkste is het influenza A-virus. Dit komt overal ter wereld voor en is aan voortdurende verandering onderhevig. Het influenza B-virus kan ook bij mensen ernstige aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken. Het type C-virus veroorzaakt zelden ziekten bij volwassenen en soms milde ziekten bij kinderen.

Influenzavirussen creëren voortdurend nieuwe varianten, waardoor de infectie moeilijk te voorkomen is. Om deze reden wordt het griepvaccin elk jaar bijgesteld.

Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid?

De griep (influenza) verschilt van een verkoudheid. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door besmetting met een verkoudheidsvirus en gaat gepaard met een acute infectie van de bovenste luchtwegen. Evenzo worden zowel gastro-intestinale griep als zomergriep ten onrechte gelijkgesteld met influenza. Aan het begin van de ziekte is griep vaal moeilijk om het te onderscheiden van verkoudheid. Verschillen tussen griep en verkoudheid worden pas duidelijk in het verloop en de ernst van de ziekte. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door andere ziekteverwekkers.

Hoe wordt het griepvirus overgedragen?

Van mens tot mens

Griep is erg besmettelijk. De verspreiding vindt vaak plaats via een druppelinfectie en veroorzaakt niet zelden een griepgolf. Wanneer iemand met griep niest, hoest of spreekt, komen de kleinste virusbevattende vochtdruppeltjes van de nasofaryngeale afscheidingen in de lucht (een zogeheten 'aerosol') en worden ze ingeademd door andere mensen in de buurt.

Het zeer besmettelijke virus kan ook via de handen worden overgedragen als ze in contact zijn gekomen met afscheidingen die het virus bevatten. Als je dan je mond, neus of ogen aanraakt, kunnen de griepvirussen via de slijmvliezen gemakkelijk het lichaam binnendringen.

Via besmette voorwerpen

Het virus kan zich ook hechten aan deurklinken, leuningen, trapleuningen, toetsenborden of soortgelijke voorwerpen en kan van daaruit ook via de handen worden doorgegeven.

Wat zijn typische griepsymptomen?

Beloop, duur en ernst variëren

Het beloop, de duur en de ernst van griep kan van geval tot geval sterk verschillen. Als er geen complicaties optreden, duren de symptomen meestal ongeveer 5 tot maximaal 7 dagen. Het kan echter wel 3 weken duren voordat je volledig van griep hersteld bent. Het verloop van de ziekte kan variëren van symptoomvrij tot overlijden. Wie evenwel geen griepsymptomen ontwikkelt, maar enkel een verhoogde antistofproductie, kan geen griep doorgeven.

Complicaties

Als het beloop ernstig is, kan longontsteking ontstaan. Een dergelijke complicatie treedt voornamelijk op bij mensen met een onderliggende aandoening, zoals mensen met een immuunstoornis, astma, COPD, hartziekten, diabetes, lever- en nierziekte. Voor behandeling hiervan kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Kinderen kunnen ook complicaties krijgen in de vorm van otitis media (middenoorontsteking).

Griepverschijnselen

Typische griepsymptomen zijn:

Verloop van de griep

De eerste tekenen van griep zijn vergelijkbaar met die van verkoudheid. Grote verschillen worden pas duidelijk in het verloop van de ziekte en in de ernst van de ziekte. Een eerste aanwijzing dat je bent getroffen door griep is wanneer deze heftig en plotseling begint. Verschillende symptomen verschijnen tegelijkertijd en intens, terwijl het vaak wel even duurt voordat tekenen van verkoudheid zich ontwikkelen. Bij griep ontstaat snel een typisch symptoom: de hoge koorts, die een temperatuur van 39 tot 41 graden Celsius kan bereiken en dagen aanhoudt. De pols gaat sneller, er is sprake van zweten, versnelde ademhaling, glanzende ogen, duizeligheid, verminderde waarneming en soms zelf enige verwardheid. De koorts kan ook stuiptrekkingen veroorzaken. Een mogelijke behandeling, na overleg met je huisarts, is een behandeling met antipyretica. Antipyretica is een koortsverlagende middel. Bovendien stimuleert het verzwakte immuunsysteem van grieppatiënten de ontwikkeling van bacteriële infecties. Dit kan vooral bij ouderen tot complicaties leiden. Ontsteking van het zenuwstelsel en longontsteking zijn mogelijke gevolgen.

Hoe lang duurt de griep?

Griep duurt meestal niet langer dan 2 weken, tenzij zich een bacteriële infectie ontwikkelt op de slijmvliesbeschadiging die door influenza wordt veroorzaakt. In dit geval kunnen er complicaties optreden die leiden tot een langere ziekteperiode. Soms duurt het echter wel drie weken voordat je weer de oude bent na het doomaken van griep.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen griep?

De beste bescherming tegen een griepgolf is een passende griepvaccinatie, die jaarlijks verricht moet worden. De vaccinatie kan het beste gebeuren in oktober en november. Het vaccin wordt jaarlijks gecontroleerd en indien nodig aangepast aan de huidige virusvarianten. Een griepvaccinatie is niet voor iedereen noodzakelijk, maar er zijn bepaalde groepen die extra risico lopen. De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen.

Wat is de behandeling van griep?

Milde griep

De behandeling van griep hangt af van het feit of de ziekte als mild of ernstig wordt geclassificeerd en of er nog een secundaire infectie met bacteriën optreedt. In veel gevallen kan alleen symptomatische behandeling de symptomen van griep verlichten. Als de griep mild is, zijn antivirusmiddelen of geneesmiddelen op recept niet nodig. Om de symptomen te verlichten, worden pijnstillers (zoals paracetamol) aanbevolen. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het gebruik van hoestsiroop en neusdruppels kan ook nuttig zijn, afhankelijk van de symptomen.

Bel met griepklachten altijd je huisarts:
  • als je 60 jaar of ouder bent
  • als je een ziekte heeft, zoals een longziekte of hartziekte

Ernstige griep

Bij ernstige griep is het raadzaam om speciale medicatie te gebruiken:

Antivirale middelen
Behandeling met antivirale middelen (bijvoorbeeld neuraminidaseremmers) kan het beste worden gestart binnen 48 uur na het uitbreken van de griep. De behandelingsduur is minimaal 5 dagen. Deze medicijnen werken tegen de virussen door te voorkomen dat ze zich door het lichaam verspreiden. Neuraminidaseremmers bestrijden influenza A- en influenza B-virussen, maar niet type C.
De antivirale middelen Zanamivir en Oseltamivir worden gebruikt om de oorzaak van de griep te behandelen. Deze middelen remmen de groei van het influenzavirus (griepvirus).

Deze antivirale middelen worden alleen overwogen bij zeer kwetsbare patiënten die weinig afweer hebben en die een hoog risico hebben op complicaties bij griep. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met hiv, mensen die medicijnen gebruiken die de afweer verlagen of COPD-patiënten die afhankelijk zijn van zuurstoftoediening.

Antibiotica
In het geval van griep is de behandeling met antibiotica niet effectief, omdat ze alleen tegen bacteriën werken. Griep wordt veroorzaakt door een virus en niet door een bacterie. Als zich naast de griep echter een bacteriële infectie ontwikkelt, zoals ene bacteriële longontsteking, dan zal deze met antibiotica worden behandeld.

Zelfzorg en huismiddeltjes bij griep

Sommige huismiddeltjes kunnen helpen om de klachten bij griep te verminderen:

Thee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhiteThee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhite

Warme thee

Thee heeft een natuurlijke, genezende werking op het lichaam, hydrateert de slijmvliezen en verlicht keelpijn. Afhankelijk van welke thee wordt gedronken, kunnen verschillende effecten worden waargenomen. Kamillethee werkt ontstekingsremmend, gemberthee verlicht pijn, lindebloesem- en vlierbloesemthee laten je zweten. Mensen die niet van thee houden, kunnen hun toevlucht nemen tot een glas warm water met citroen en deze gebruiken om zichzelf van binnenuit op te warmen. Of neem ½ kopje honing, 5 eetlepels citroensap en een ½ kopje heet water.

Binnenklimaat

Een slecht binnenklimaat wordt vaak genoemd als oorzaak van allerlei gezondheidsklachten. Zorg voor een kamertemperatuur van rond de 20 graden en vergeet niet regelmatig te ventileren, bij voorkeur één keer per uur door het raam wat open zetten maar je kunt ook je ventilatieroosters constant open houden. Zorg ervoor dat de lucht niet te droog is. Om de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen, kunnen kommen water boven de kachel of een luchtbevochtiger handig zijn.

Rust en ontspanning

Gun jezelf voldoende rust en ontspanning als je griep hebt. Je hebt al je kracht nodig om de ziekteverwekkers te bestrijden. Maak het je gemakkelijk en doe het rustig aan en ziek goed uit. Zelfs nadat de symptomen zijn verdwenen, moet je het rustig aan doen om terugval te voorkomen. Blijf minstens 24 uur thuis van werk, school en andere openbare plaatsen nadat de koorts is verdwenen, om te voorkomen dat je andere mensen besmet. De meeste mensen voelen zich beter binnen een week nadat ze besmet zijn geraakt met het griepvirus, hoewel hoesten nog een of twee weken kan duren.

Warme kippensoep

Eet warme kippensoep. Het eiwit (cysteïne) en zink in kippensoep werken ontstekingsremmend en remmen de griepinfectie net als een medicijn. Breng de bouillon ook op smaak met knoflook, chili en citroengras.

Drink heldere vloeistoffen

Drink heldere vloeistoffen, zoals water, bouillon of sportdranken. Drink twee liter vocht per dag om uitdroging te voorkomen. Je lichaam verliest veel vocht door zweten en koorts. Je kunt ook ORS gebruiken. ORS is een mengsel van zouten en glucose (druivensuiker) om op te lossen in water.

Gorgelen

Gorgelen met een zoutoplossing, kamillethee of saliethee helpt om een ​​zere keel te verlichten. Je kan ook gorgelen met zuiveringszout.

Sambucol helpt bij griep en verkoudheid / Bron: SambucolSambucol helpt bij griep en verkoudheid / Bron: Sambucol

Vlierbesextract (sambucol)

Vlierbesextract van goede kwaliteit, zoals Sambucol, kan behoorlijk effectief kan zijn in het verkorten van de duur en de ernst van de symptomen die verband houden met de griep als het binnen de eerste 24 uur na de eerste symptomen wordt ingenomen. Vlierbessenextract heeft zowel antivirale als ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het mogelijk de duur van verkoudheids- en griepsymptomen kan verkorten. De meeste symptomen van verkoudheid en griep zijn niet te wijten aan het virus zelf, maar aan de ontstekingsreactie van het lichaam op het virus. Door de ontsteking af te remmen, kunnen mensen met griep zich beter voelen. Je kunt het ook preventief innemen gedurende de herfst- en wintermaanden.

Neusdouches

Verlicht neusklachten met neusdouches. Deze zijn verkrijgbaar in de apotheek, zijn gevuld met een zoutoplossing en worden meerdere keren per dag gebruikt. Ze spoelen ziektekiemen uit en verhelpen een verstopte neus.

Neem paracetamol

Paracetamol helpt om koorts en spierpijn te verminderen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…
Feiten over de griep en de griepprikFeiten over de griep en de griepprikDe griep is een virus dat veel mensen jaarlijks krijgen. Het is heel vervelend en je kunt je er goed beroerd van voelen.…
Besmetting griepvirus voorkomenBesmetting griepvirus voorkomenHoe kan iemand besmet raken met griep of ene griepvirus? Wat is het belang van een goede hygiëne tijdens een griepvirus?…

Hooikoortsseizoen duurt langer vanwege AmbrosiaHooikoortsseizoen duurt langer vanwege AmbrosiaVervelend voor de paar miljoen mensen in ons land die in meer of mindere mate last hebben van hooikoort: het hooikoortss…
Tandenstoter of Ammi visnagaSoms kun je op onverwachte plaatsen bijzondere medicijnen tegenkomen. De Ammi, een witbloeiende schermbloemige, in de ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Artfoliophoto
  • https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/huismiddeltjes-bij-griep-en-verkoudheid
  • https://www.qlima.nl/info-support/luchtreinigers/gerelateerde-informatie/het-binnenklimaat-in-balans/
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swine-flu/expert-answers/swine-flu-symptoms/faq-20058379
  • https://www.thuisarts.nl/nieuws/antivirale-middelen-bij-griep
  • https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griep
  • https://www.kno.nl/patienten-informatie/neus/verkoudheid/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte-overdracht
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aerosol
  • https://www.avogel.nl/informatie/griep-verkoudheid/griep-duur-besmettelijk-incubatietijd.php
  • https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/kan-je-griep-hebben-zonder-ziek-te-zijn
  • http://www.frieselongartsen.nl/longziekten/griep.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Antipyretica
  • https://www.thuisarts.nl/griep/ik-heb-griep
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/oseltamivir?product=tamiflu
  • https://www.novanthealth.org/healthy-headlines/elderberry-syrup-for-flu
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/ors
  • https://www.bustle.com/p/9-self-care-tips-if-you-get-the-flu-this-season-12273799
  • https://www.medbroadcast.com/channel/flu-seasonal/flu-treatments/flu-home-treatment-and-self-care
  • https://www.scu.edu/media/offices/cowell-center/pdf/Flu-Self-Care-Handout-January-2015.pdf
  • https://www.webmd.com/cold-and-flu/features/flu-survival-kit
  • https://studenthealth.truman.edu/self-care-clinics/self-care-for-influenza/
  • Afbeelding bron 1: Phovoir/Shitterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/ChamilleWhite
  • Afbeelding bron 3: Sambucol
Reacties

Mar, 22-03-2016
Is er iemand bekend met wat na de Mexicaanse griep. Bij mjin zoontje toen net 1jaar is op een cruiseschip vastgesteld dat hij Mexicaanse griep had en moesten 3 dagen in onze hut blijven. Hij is daarna erg veranderd qua gedrag (agressie, woedeuitbarsting). Nu diagnose ADHD, ODD, Autisme (van alles een beetje), maar vind het raar dat het na de griep is begonnen.

Iemand hier ideeën over of sites waar ik iets zou kunnen vinden Reactie infoteur, 01-04-2016
U kunt uw vraag ook voorleggen aan degene(n) die de diagnose hebben gesteld. Het is mij overigens niet bekend dat er een link is tussen griep en het ontstaan van (gedrags)stoornissen.

T. M. M. Draaisma-Wessel, 08-02-2013
Moet hoesten, niezen, loopneus, maar het ergste is de spierpijn. Ik kan niet liggen of zitten van de pijn, voornamelijk op mijn rug achter de schouderbladen. Huisarts is onderweg, durf zo niet het weekend in te gaan. Is dit de Mexicaanse griep 2013? Reactie infoteur, 08-02-2013
Of u griep hebt kan ik niet vaststellen, maar wel is bekend dat de milde griepepidemie al zeven weken duurt en het aantal griepgevallen was de afgelopen week weer hoger dan in de weken daarvoor. De huisartsen van de CMR-peilstations van het NIVEL rapporteerden 148 mensen op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten.

Fenneke, 14-03-2012
Ik heb sinds 3 dagen griep (koorts, keelontsteking etc), maar nu is mijn gezicht opeens gezwollen. De huid van mijn wangen staat strak (vocht?) en mn wangen zien wat rood. Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 15-03-2012
Gloeiende, rode wangen en een warm voorhoofd zijn een mogelijk symptoom van koorts. Opzwellen van het gezicht kan worden veroorzaakt door ontstekingen, allergieën (allergische reactie), trauma of een infectie in de weefsels van het gezicht. Voor de diagnose van de onderliggende oorzaak, zult u zich tot uw huisarts moeten wenden.

Melissa, 26-02-2012
Ik ben de laatste tijd best vaak ziek. Ik ben bijna altijd verkouden en ben vaak in het jaar zwaar grieperig. Nu ben ik sinds 3,5 week terug ben ik weer ziek. Ik ben al 3,5 week verkouden, koude rillingen, keelpijn, hoesten, vermoeid, koorts dat om de paar dagen opkomt, heftig hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid.
Soms heb ik het in ene ijskoud terwijl ik dik gekleed ben, met dekens over me heen.
Soms heb ik het in ene bloed heet en zweet ik heel erg. (Ben 22 jaar dus ga er van uit dat dit geen opvliegers zijn)
Ik probeer van alles uit; vitamines slikken, veel gezond en verschillend eten, veel thee met honing drinken en water drinken of sapjes, soepjes/boulion.
Zoal ook veel medicijnen: citrosan, neusspray, keelpastilles, hoesdrankjes, veel pijnstillers (paracetamol, ubuprofen etc) Het ziek zijn wordt er niet minder op.
Nu ben ik vorige week al naar de huisarts geweest en die vertelde mij, dat hij er niet veel aan kan doen dat er heleboel mensen ziek zijn tegenwoordig en kon weer gaan. Nu ben ik zelf een beetje ten einde raad. Reactie infoteur, 27-02-2012
Een griep duurt meestal een week, maar voordat iemand helemaal hersteld is, kan dat wel drie weken duren. Gezien uw aanhoudende klachten en de (steeds?) terugkerende koorts, is het verstandig de huisarts opnieuw te raadplegen. Dit onder meer om andere oorzaken dan een griep uit te sluiten.

Hamaver, 08-01-2012
Eind april 2009 brak de varkensgriep, later aangeduid als Mexicaanse griep uit in Mexico. Onze cruise moest worden aangepast omdat er niet in de Mexicaanse havens van boord mocht worden gegaan. Zes dagen op zee. Nu lees ik een krantenartikel dat in Mexico de eerste dode van het H1N1 virus deze winter is geconstateerd. Volgende maand gaan we weer voor een tour naar Mexico. Is de vaccinatie van december 2009 nog effectief of moeten we een nieuwe halen en wat is de verwachting voor een uitbraak zoals in 2009? Reactie infoteur, 12-01-2012
De jaarlijkse griepprik beschermt tegen de meest voorkomende griepvirussen. Omdat ieder jaar andere griepvirussen de ronde doen, verandert ook de samenstelling van de griepprik ieder jaar. Elk voorjaar maken deskundigen een inschatting van de griepvirussen die komende winter het meest zullen voorkomen. Op basis daarvan wordt de samenstelling van de griepprik vastgesteld. De Mexicaanse griep wordt veroorzaakt door Nieuwe Influenza A (H1N1) en is vanaf vorig jaar een normale griepvariant.

Suzanne, 27-10-2011
Er zijn hier in nederland dus geen onderzoeken die kijken naar de lange termijn verloop van de H1N1 virus? In febr dit jaar heb ik 2 weken in quarantaine gelegen in het ziekenhuis en 4 weken aan de beademing en in coma als gevolg van de H1N1. Mag dus blij zijn dan ik nu nog leef. Mijn lichaam heeft hard gevochten. Met als gevolg dat ik nu al weer ruim 20 wk zwanger ben (moordend voor mijn recovery). Reactie infoteur, 01-11-2011
Een goed herstel én een goede zwangerschap toegewenst! De volgende onderzoeken zijn verschenen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=H1N1%20.

Nummer45, 22-08-2011
1 december 2009 heb ik een zeer ernstige variant van N1H1 gehad. 7 weken bedlegerig, waarvan 4 weken in sluimerige comatueuze toestand. Na ruim 12 weken ben ik voor 't eerst weer buiten geweest en kreeg prompt daarna meteen de seizoensgriep: 3 weken.

NOOIT ben ik meer "beter geworden:".
Voel mij nog steeds ekje dag bevangen als zijnde het hebben van griep.
Ben dodelijk vermoeid en mijn sociale leven is niet te hervatten o.a. hierdoor. Ik weet van artsen dt ik tot de ernstigste patiëntengroep behoorde die (net) niet zijn overleden.
Maar niemand - geen arts- weet hoe mij te helpen, wat dit is?

Ben ik dan de enige? Wie weet hier meer van. Wie herkent dit?
Graag zou ik je reactie vernemen. Reactie infoteur, 22-08-2011
Op 14 oktober 2009 verscheen er in een Canadese krant het bericht dat onderzoekers bezig waren om te onderzoeken waarom sommige patiënten die in het voorjaar 2009 ziek waren geworden, op dat moment nog steeds allerlei klachten ondervonden. Satyendra Sharma van de universiteit in Winnipeg (Manitoba, Canada) leidde het onderzoek.

"Another important aspect of Sharma's research will be the tracking of long-term health effects in those who become very ill from H1N1. Sharma said some patients who spent time in the ICU with the virus last spring still have lingering effects. 'A small percentage of patients have ongoing disabilities such as detriment in lung function and inability to function to the same capacity as before, ' he said. 'The people who were in ICU for longer or were very ill, those are the ones who are left with more disability.'
(Bron: http://www.ottawasun.com/news/canada/2009/10/14/11403836.html)

Wellicht dat u contact met dr. Satyendra Sharma kunt opnemen. E-mail: ssharma@mts.net (voor zover mij bekend nog actueel). Sterkte gewenst!

White, 15-07-2011
Woensdag kreeg ik in eens last van hele erge krampen, ik ben sinds dien ook heel erg moe, gister avond zat mijn keel letterlijk dicht, ik krijg er niks meer door heen zelfs geen water. En tegen licht kan ik nu ook totaal niet meer, dan krijg ik ontzettende hoofd pijn, en het voelt als of mijn schedel dalijk uit een klapt. Wat is dit? Of moet ik raad plegen bij de huis arts? Reactie infoteur, 15-07-2011
Het is belangrijk dat u uw huisarts raadpleegt. Als u geen water binnenkrijgt, bestaat de kans op uitdroging.

Angelique, 14-07-2011
Ik ben nu al 5 weken aan het hoesten ben ook wat benauwder dan normaal heb brochitus maar voel me voor de rest niet ziek ben ook niet ziek geweest moet ik nu toch even naar de huisarts of kan het geen kwaad? Reactie infoteur, 14-07-2011
Bij aanhoudende hoest, is het verstandig de huisarts te raadplegen.

Annet, 07-06-2011
Vrijdagochtend (dus 4 dagen geleden) werd ik snipverkouden wakker. de hele week had ik keelpijn gehad. Zaterdag was ik echt ziek: overgeven, zelfs geen water kon ik binnenhouden, heftige hoofdpijn en ik heb de hele dag geslapen. Zondag hetzelfde, maar toen was mijn verkoudheid al zo goed als verdwenen. Maandag kon ik wat eten en drinken binnenhouden, maar kreeg steeds na iets eten (droge beschuit en thee) maagpijn en heb pijn in de heupen. Verder ben ik nog erg misselijk. Dat is vandaag hetzelfde. Is dit 'gewoon' griep of moet ik aan iets anders denken? Ik heb overigens geen diarree. Reactie infoteur, 08-06-2011
Griep begint vaak met plotseling opkomende koude rillingen, (hoge) koorts, (hevige) hoofdpijn en spierpijn. Andere symptomen zijn moeheid, tranende rooddoorlopen ogen, gebrek aan eetlust, misselijkheid en soms braken, hoesten, nekpijn, keelpijn, loopneus, maag- en darmproblemen, algehele malaise, lusteloosheid en afname van de conditie.

Danielle, 23-05-2011
Ik voel me sinds vanmorgen niet zo lekker. Ik heb hele erge buikpijn en heb het gevoel alsof ik ieder moment kan kotsen, maar het gebeurt niet. Ik heb ook diarree. En nu vraag ik me af of ik de mexicaanse griep kan hebben? Reactie infoteur, 25-05-2011
Griep begint vaak met plotseling opkomende koude rillingen, (hoge) koorts, (hevige) hoofdpijn en spierpijn. Andere symptomen zijn moeheid, tranende rooddoorlopen ogen, gebrek aan eetlust, misselijkheid en soms overgeven (braken), hoesten (droge hoest), nekpijn, keelpijn, loopneus, maag- en darmproblemen, algehele malaise, lusteloosheid en afname conditie.

Uw symptomen lijken eerder op die van voedselvergiftiging. Symptomen van voedselvergiftiging zijn misselijkheid, braken, buikkrampen en diarree die plotseling opkomt, d.w.z. binnen 48 uur na het nuttigen van besmet voedsel of drinken. Vraag uw huisarts om advies.

Josien, 18-05-2011
Ik heb het gevoel dat ik zowat elke dag een halve kilo af val
ik woog volgens mijn 4 weken geleden 71.6 en nu 69.5

moet ik mij zorgen maken ik ben wel verkouden heb wel even een stress moment maar voel me voor de rest goed

Groetjes josien Reactie infoteur, 22-05-2011
Onverklaarbaar gewichtsverlies betekent dat iemand is afgevallen zonder dat hij/zij een dieet heeft gevolgd of meer is gaan sporten. Gewichtsverlies is niet altijd een reden voor zorg, want bij iedereen schommelt het gewicht enigszins. Bovendien is vermagering soms wel verklaarbaar. In een periode van stress (zoals u noemt) of verdriet en verdriet kunnen de kilo's eraf vliegen. In het algemeen geldt: bent u binnen tien weken zomaar meer dan vier kilo afgevallen, ga dan naar uw huisarts.

Stef, 09-05-2011
Op oudejaarsavond kreeg ik griep en dat duurde slechts 3 dagen maar gelijktijdig kreeg ik rode vlekken (lijkend op psoriasis) in knieholten, genetalien en nu ook op mijn oogleden. Kreeg van huisarts daktarin voorgeschreven zonder succes. Ben nu ook bezig met Teetreeoil maar dat helpt ook niet echt. Buiten dat het soms jeukt lijken de vlekken de ene dag erger dan de andere en heb het idee dat er meer vlekken komen. Wat kan dit zijn? Ben een man van 50 jaar en gebruik geen medicijnen o.i.d. Reactie infoteur, 10-05-2011
U kunt het beste weer contact opnemen met uw huisarts. Misschien dat een biopsie - het wegnemen van een stukje weefsel (een biopt) voor nader onderzoek - meer duidelijkheid kan geven over wat u heeft en welke behandeling geïndiceerd is.

Jazzy, 08-05-2011
Sinds vorige week heb ik een aantal verschijnselen. Daarvoor had ik het ook maar niet zo ernstig. Mijn arts geeft mij hooikoorts medicijnen, maar ondanks bljif ik hoesten. Echt tot uit mijn tenen toe. Ik hoest ook slijm op. hoort toch niet bij hooikoorts? Of wel? Heb meer het gevoel dat het een griep is. Ik moet soms zo hoesten dat ik regelmatig in mijn broek moet plassen. Echt heel genant. Ik ben niet incontinent, maar alleen tijdens een hoestpartij. Toch maar teruggaan naar de huisarts of toch maar wachten tot het minder wordt.

Heb symptomen. Hoesten meer dan een week. Bronchitus hoestje met kriebel hoest. Keelpijn al een week. Verstopte neus al een week lang. Weet iemand raad. Reactie infoteur, 09-05-2011
Bij volwassenen is het verstandig een arts te raadplegen bij onder meer benauwdheid of bij het ophoesten van veel slijm.

Bij twijfel adviseren wij u te allen tijde om uw huisarts te raadplegen.

Monique, 04-05-2011
Hallo, mijn man is al een aantal dagen ziek, hoge koorts, erge hoofdpijn, rillingen. Hij heeft de huisarts geraadpleegd en deze heeft hem een antibiotica kuur gegeven. De symptomen worden niet minder en vandaag stond hij op met verwardheid. Hij haalt allerlei dingen in zijn hoofd en denk dat hij dood gaat! wat moet ik doen? Reactie infoteur, 04-05-2011
Direct contact opnemen met de huisarts en niet wachten.

Sjors, 15-04-2011
Hallo ik heb nu al ongeveer 4 weken last van kriebel/prikkelhoest. Na de eerste 2 weken leek het over te gaan maar nu is het weer terug. In de tussetijd
heb ik alles geprobeerd om mijn keel te verzachten(bv. honing, thee etc.)en heb aantal
malen paracetemol ingenomen. Het helpt voor even maar
dan komt het weer… Kan iemand
mij hiermee helpen? Wat kan ik het beste doen?

Groeten Reactie infoteur, 16-04-2011
Kriebelhoest kan met een hoestprikkeldempend middel verminderd worden tot een draaglijk niveau. Op de verpakking of bijsluiter staat vermeld welke hoestprikkeldempers in het middel zijn verwerkt. Bijvoorbeeld: noscapine, dextromethorfan en codeïne.

Bij diepere kriebelhoest hebben tabletten en dranken geenuitwerking. In dat geval is een hoestmedicijn, dat een van de genoemde prikkeldempende stoffen bevat, geschikter. Die stoffen werken namelijk niet rechtstreeks op de geïrriteerde plaatsen, maar dempen de geprikkelde zenuwen. Vraag uw huisarts om advies.

Joan, 12-04-2011
Mijn zoon van 10 jaar heeft eind januari griep gehad die heel erg lijkt op de mexicaanse griep. Herstel duurde behoorlijk lang, maar wat vervelender is, hij blijft niet helemaal fit.
Hij sport heel veel en heeft nu elke keer behoorlijk spierpijn en pijn in zijn liezen. Heeft iemand hier ervaring mee en zijn dit herkenbare klachten? Ook is hij in ziekteperiode 3 kg afgevallen (op 37 kg) maar na een kleine toename in gewicvht lijkt hij nu weer af te vallen… Weet iemand wat ik moet doen? Reactie infoteur, 12-04-2011
Ik raad u aan hierover contact op te nemen met uw huisarts.

Brian, 01-03-2011
Ik ben vorige week donderdag in aanraking gekomen met een zieke collega. Zij had al twee weken tegen de 40 graden koorts. Voor een stomme scholing toch naar het werk gekomen. Zij heeft geen Griepprik gehad. Nu ben ik zelf zondag ziek geworden met de volgende symptomen.
- koorts boven de 38 maar onder 39,5
- Droge kriebel hoest (geen slijm productie)
- Hoofd en gewrichtspijn m.n. enkels en knieeen.
- Overgeven
- Loop neus (waterdun)
Ik zelf ben wel ingeent omdat ik in de zorg werk. Ik behoor niet tot de risicogroep. Ik maak mij om mijzelf niet zo druk, maar ik heb twee weken geleden een dochtertje gekregen. Zij vertoond gelukkig nog geen ziekteverschijnselen. Zijn er naast de gewone voorzorgsmaatregelen nog dingen waar ik op moet letten? Reactie infoteur, 01-03-2011
In het artikel wordt de vraag beantwoord 'Wanneer moet ik of mijn kind naar de huisarts?' onder de rubriek 'vraag en antwoord'. Een beetje moeilijk vinden, want het artikel is vrij uitgebreid. En zie 'reactie infoteur op 05-01-2011' (reactie op Anita op 04-01-2011) hieronder, voor de vraag waar je rekening mee kan houden bij een zuigeling en welke hygiënische maatregelen je in acht kunt nemen

Marian, 22-02-2011
Bijna 3 weken geleden werden mijn dochter (8 jaar) en ik allebei vrij snel ziek met de symptomen van Mexicaanse griep (hele erge hoofdpijn, heel veel hoesten tot overgeven aan toe, rillingen, koorts, spierpijn, misselijkheid). Na ongeveer 10 dagen ging het wel weer; mijn dochter is weer naar school gegaan en ik weer naar mijn werk. Echter afgelopen week werd ik door school gebeld dat mijn dochter weer niet lekker was. Het bleek dat ze weer dezelfde symptomen had. Een dag later volgde ik haar ook weer. Nu, na vier dagen is de koorts weg, alleen nog een heel slap gevoel. Zijn wij nu allebei voor de tweede keer opnieuw besmet, of zou het kunnen zijn dat we na de eerste keer niet goed hebben uitgeziekt? Reactie infoteur, 22-02-2011
Iemand kan niet voor de tweede keer Mexicaanse griep krijgen, tenzij het virus drastisch verandert. Daar zijn op dit moment geen aanwijzingen voor. Iemand kan wel getroffen worden door een ander griepvirus. Heel vaak wordt een verkoudheid verward met griep. Ook bij verkoudheid is het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken, maar dan gaat het meestal alleen om het slijmvlies in de neus- en keelholte en/of bijholten. Keelpijn is vaak het eerste verschijnsel. Daarna volgen hoofdpijn, spierpijn en een loopneus. Kinderen krijgen bij verkoudheid soms koorts, volwassenen bijna nooit (bron: RIVM).

Lisa, 03-02-2011
Afgelopen maandag kreeg ik in eens erge spierpijn en het gevoel niet lekker te worden. Dinsdag en Woensdag had ik de hele dag rond de 39 graden koorts. Vandaag (donderdag) ging het weer wat beter in de ochtend en middag maar nu stijgt de koorts weer snel en heb het gevoel niet goed door te kunnen ademen ook doet het hoesten zoveel pijn dat ik niet kan hoesten zonder opgetrokken benen Reactie infoteur, 03-02-2011
Bij ernstige ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid, is het raadzaam de huisarts te bellen. Beterschap gewenst!

Sonny, 03-02-2011
Hallo, Mijn partner is ziek, lijkt op mexicaanse griep. Nu hebben we een dochter van 8 weken oud, zijn er nog dingen waar we rekening mee moeten houden. Kan hij van de huisarts iets krijgen zodat we minder kans lopen dat zij ook besmet wordt? Reactie infoteur, 03-02-2011
Zie 'reactie infoteur op 05-01-2011' (reactie op Anita op 04-01-2011), hieronder. Daar ga ik uitgebreid in op de vraag waar je rekening mee kan houden bij een zuigeling.

Anoniem, 01-02-2011
Is het nog zinvol om een vaccin te laten zetten tegen Mexicaanse griep, ook voor gezonde jongvolwassenen? Ben 26 en verder vrij gezond. Ik lees op Engelstalige sites dat er ook gezonde volwassenen aan sterven (zonder onderliggende ziektes). Graag een reactie want het is soms om schrik te krijgen. Reactie infoteur, 02-02-2011
De jaarlijkse griepvaccinatie die half oktober 2010 van start is gegaan, biedt ook bescherming tegen het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt en tegen twee andere griepvirussen. Het inenten tegen griep wordt aangeraden bij de volgende risicogroepen:

- mensen die bedlegerig zijn;
- mensen met hart en longaandoeningen;
- sterk verzwakte mensen;
- mensen met een nierziekte;
- personen van 65 jaar en ouder
- diabetici.

Elk jaar overlijden een paar honderd mensen aan griep. Dat er nu mensen zijn overleden aan Mexicaanse griep is dus niet uitzonderlijk.

Lon, 26-01-2011
Hallo,
Ik ben 12 jaar oud en ik heb deze klachten:(
* Hoesten.
*Koorts.
*Koude rillingen.
*Hoofdpijn.
*Spierpijn.

Dit heb ik nu al 3 dagen, ik wil weten wat ik het beste kan doen en of ik de mexicaanse griep heb!
Graag heel snel antwoord terug. Reactie infoteur, 27-01-2011
Dit zou inderdaad de griep kunnen zijn. In dit artikel staat wat voor matregel je kunt nemen bij griep:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/46510-griep-hoge-koorts-hoofdpijn-spierpijn-droge-hoest.html

Ellen, 20-01-2011
Ik ben al een aantal keren naar de huisarts geweest. Die zegt dat ik gewoon uit moet zieken, maar dat heeft nog niks geholpen. Reactie infoteur, 21-01-2011
Als u bij herhaling geen goede uitleg krijgt van uw eigen arts, of als u zijn of haar oordeel niet vertrouwt, kunt u een second opinion (tweede mening van een andere arts) aanvragen. Hier leest u hoe dat werkt: http://www.ouders.nl/mgez2007-2nd_opinion.htm

Ellen, 20-01-2011
Ik begon 2 maanden geleden met een verkoudheid en een zere nek. Vervolgens kreeg ik een zere keer en kreeg enorme hoestbuien & verder: enorm zweten, trillen, hoofdpijn (koorts), zere spieren, heel erg moe en enorme buikpijn. Ook veranderd mijn temperatuur vaak, soms wel eens 34,8 en dan 38.2? Echt bizar. Ik ben ook erg misselijk, ik heb het gevoel dat ik moet overgeven. Ik heb al een bloedtest gehad, maar alles was goed… De klachten gaan maar niet over, wat moet ik doen? Reactie infoteur, 20-01-2011
Wederom uw klachten voorleggen aan de huisarts.

Kim, 18-01-2011
Ik ben vanmiddag met mijn 4 jarige zoon naar de huisarts geweest omdat hij (en zijn 1 jarig zusje) al ruim 7 dagen hoge koorts hebben (erg veel hoesten en vreselijk verkouden zijn). Nu tempratuur ik net mijn zoontje weer omdat hij wederom erg warm aanvoelt en zie ik dat hij 40,9 graden koorts heeft. Gebeld met ha-post, maar zij willen het tot morgen afwachten. Ik vind het erg hoog en vraag me af het normaal is? Is dit nu de mexicaanse griep? Reactie infoteur, 18-01-2011
Ik verwijs u hierbij door naar de NHG- patiëntenbrief 'Kinderen met koorts algemeen':

http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBA3a.htm

Neem vooral de adviezen die daarin beschreven staat goed in acht.

Er is ook een paragraaf gewijd aan in welke gevallen je meteen moet bellen en langs moet komen op de praktijk.

Dewi, 18-01-2011
Hallo,

Ik ben Dewi en lig er ziek in bed op dit moment. Ik heb net gekeken op deze site wat de symptomen van de mexicaanse griep zijn en alles wat daar in voor komt heb ik ook.
- droge hoest
- ontzettende hoofdpijn
- koude rillingen
- zweten
- keelpijn
- spierpijn
- gewrichtspijn

Nou vraag ik me toch af of ik de mexicaanse griep heb. Zou u mij zo snel mogelijk antwoord kunnen geven?

Groetjes Dewi Reactie infoteur, 18-01-2011
Het zou kunnen zijn dat u griep hebt. Kenmerkende symptomen van de griep zijn een plotseling begin, koorts boven de 38°c, koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn, hoest, algeheel ziek gevoel en moeheid.

Ruud, 17-01-2011
Hallo, ik heb een vraag mijn vrouw is nu ruim een week ziek veel hoesten en heeft koorts.
Wij zijn al bij de huisarts geweest en die heeft haar een kuur voor geschreven amoxicilline maar na een week dit gebruikt te hebben wordt het er niet beter op. Vanochtend stond zij op en zag ik dat ze hellemaal onder de rode vlekken/bultjes zit, is dit een indicatie voor de mexicaansegriep of is dit misschien een bijwerking van de kuur die ze gebruikt. Reactie infoteur, 17-01-2011
Zoals alle geneesmiddelen kan Amoxicilline/Clavulaanzuur Aurobindo bijwerkingen veroorzaken. De bijsluiter vermeldt dat er onder andere huiduitslag op kan treden als allergische reactie. In dat geval geldt volgens de bijsluiter de volgende waarschuwing: "Neem onmiddellijk contact op met een arts… Stop onmiddellijk met het gebruik van Amoxicilline/Clavulaanzuur Aurobindo." Kortom, neem DIRECT contact op met de huisarts van uw vrouw.

Ab Zomer, 16-01-2011
Ik ben een man van 62 jaar. Voel mij inmiddels een dag of 6 ziek. Kom veel energie tekort(moe dus) maar ben niet zo ziek dat ik de hele dag in bed wil/kan liggen. Mijn eetlust is vrij normaal. Moest wel veel niesen en in mindere mate hoesten. Sinds gisteren (6e dag) komen er bij het opgeven van slijm via neus en keel ook bloedsporen vrij. Terwijl ik het gevoel heb dat ik in de eindfase van de ziekte zit en me al een stuk beter voel maak ik me toch zorgen vanwege de bloedsporen. Reactie infoteur, 16-01-2011
Het ophoesten van wat bloed kan het gevolg zijn van het krachtig hoesten, bijvoorbeeld bij griep of verkoudheid. Dat is op zich niets verontrustends. Het kan ook een signaal of teken zijn een ernstige aandoening of ziekte. Zie:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/42326-hoesten-ophoesten-van-slijm-of-sputum-kleur-en-bloed.html

Manisha, 14-01-2011
Hallo, ik ben een meid van 17 jaar oud en ben nu 4 dagen ziek. Ik heb koude rillingen, en vastzittende slijm in mijn keel en daardoor krijg ik droge hoest. Ik heb niet echt veel keel pijn. Maar ik heb koorts en het zit zo. Af en toe gaat de koorts omlaag en dan weer omhoog. Soms heb ik dan ook helemaal geen koorts meer, maar ik voel me dan heel zwak en uitgeput en ik heb dan nog steeds koude rillingen. Het hoogste die er is gemeten is 39,5 graden en dan zakt na een poosje weer naar 36,5 en weer een poosje gaat het omhoog. Is dat een teken van Mexicaanse griep? Ik ben normaal nooit zolang ziek.


Groetjes,

Manisha Reactie infoteur, 15-01-2011
Griep komt doorgaans heel abrupt op, leidt tot flinke koorts en de zieke ligt al snel een week doodziek op bed met de verschijnselen hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en geen eetlust. De Mexicaanse griep is een griep zoals alle andere. Naar schatting krijgt dit jaar van de personen met griep de Mexicaanse griep, de overigen krijgen vooral Influenza B en Influenza A (H3N2).

Alie, 14-01-2011
Ik hang al een tijdje tegen de griep aan, maar het zet niet echt door. Daarbij ben ik erg moe.
Door mijn bronchitis krijg ik nu meer last van mijn luchtwegen. Als ik adem doet het pijn in mijn longen.
Kortom ik voel me niet fit, ben hangerig, lamlendig en lig het liefst op bed.
Zou het mexicaanse griep kunnen zijn?

Groet,
Alie Reactie infoteur, 14-01-2011
Acute bronchitis treedt meestal op na een bovenste luchtweginfectie, zoals de gewone verkoudheid of een sinusinfectie, ofwel sinusitis of bijholteontsteking. De bijbehorende klachten zijn dan koorts met koude rillingen, spierpijn, verstopte neus, loopneus, vermoeidheid, rugpijn, spierpijn, lichte koorts en keelpijn. Zie ook:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/45687-bronchitis-symptomen-behandeling-en-oorzaken-ontsteking.html

Het is belangrijk uw weerstand te verhogen. Dit kan (dat blijkt ook uit wetenschappelijk odnerzoek) met Sambucol: een vlierbessenextract. Vlierbessen beschikken over antivirale eigenschappen, zie ook:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/36936-vlierbessen-sambucol-kan-jang-middelen-mexicaanse-griep.html

Skye, 13-01-2011
Hoi
ik heb een vraagje. ben voor een paar weken terug ziek geweest.eerst 2 daagjes echt lamlendig daarna was alles weg.en 2 weken erna werd ik snacht wakker met een super dikke keel aan de binnekant en onzettend hees en benauwd… ik heb veel koud gedronke en daarna was het minder, ben een hele week mijn stem kwijt en voelde suf en vermoeid.
maar na een week werd het erger en heb thuis met de griep koorts tegen de 39 en.langere tijd gehoest. vond het erg wazig. heb vaker griep gehad, maar nooit dat ik 4 weken lamlendig heb gevoelt!
nu ik op deze site lees vraag ik me af of het misschien de mexicaande griep is geweest.
ik had daar niet meer aan gedacht dat die griep nog heerste
gr skye Reactie infoteur, 14-01-2011
De griep heerst weer en in zeker de helft van de gevallen betreft het de Mexicaanse griep.

Robin Buitenhuis, 10-01-2011
Afgelopen vrijdag kreeg ik te horen dat er in Nunspeet een man van 31 jaar Mexicaanse griep heeft gekregen.
zondagochtend j.l. had ik 38,5 graden koorts met spierpijn, rillingen, lichte hoofdpijn. Maandagochtend gelukkig 37 graden maar nu rond 15 uur nog steeds spierpijnklachten en moeheid met een opgezette keel. Nog geen hoestneigingen of misselijkheid. Moet ik actie ondernemen of betreft het hier een gewone verkoudheidsgriepje want je wordt zo wel bang. Reactie infoteur, 10-01-2011
Mensen die tot één van de genoemde medische risicogroepen behoren, moeten contact opnemen met hun huisarts als ze koorts en luchtwegklachten ontwikkelen. Ook als u niet tot een van deze groepen behoort en behoorlijk ziek wordt, doet u er verstandig aan de huisarts te raadplegen.

Tamara, 09-01-2011
Op 8-12-2010 ben ik geopereerd, baarmoeder-, -hals en -mond verwijderd, blaas en voorwand plastiek gehad.
mijn weerstand is voor mijn gevoel heel slecht en een een conditie van 0,0.
vorig weekend ben ik begonnen met niesen, dat ging de hele dag door, 2 dagen later begon het hoesten.
ik had al erge last van vermoeidheid en lusteloosheid vanwege de operatie, maar het wordt maar niet minder. behalve hoge koorts heb ik eigenlijk alle symptomen, ook de spierpijn, koude rillingen, droge keel, druk op mijn borst ed. hoe weet ik nou of het griep verschijnselen zijn of naweeen van de operatie. mijn huisarts zegt alleen je hebt geen koorts dus het zal wel meevallen.
sinds vanmorgen klaagt mijn 14-jarige zoon ook over pijnlijke droge keel, druk op borst, spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid, hij wil alleen maar slapen.
ik weet het nu niet meer, wordt door de (assistente) vanwege gebrek aan koorts dus niet serieus genomen. Reactie infoteur, 10-01-2011
Zegt de huisarts ook in welk geval u er verstandig aan doet wel contact met hem/haar op te nemen?

Tonnie, 07-01-2011
Ik maak me zorgen. Mijn kinderen zijn dit weekend bij mij maar vanavond belde hun moeder op dat ze vanmiddag bij een overgroot oma in het ziekenhuis zijn geweest en vanavond hebben ze mexiaanse griep geconstateerd. Ze hebben oma een kus gegeven vanmiddag kan dit kwaad? Reactie infoteur, 07-01-2011
Griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel en worden verspreid door praten, hoesten of niezen. Maar ook door handen geven en via voorwerpen als een besmet persoon bijvoorbeeld in zijn hand geniest heeft en vervolgens een deurknop aanraakt. Mensen raken besmet met het virus als ze het inademen of als het virus in de neus, mond, keel of oog terecht komt (nadat ze het bijvoorbeeld op hun hand hebben gekregen via een deurknop en vervolgens in hun neus peuteren of in hun ogen wrijven). Het is daarom raadzaam om vaak grondig de handen te wassen met water en zeep en andere hygiënemaatregelen in acht te nemen, zoals in het artikel beschreven.

Kinderen zijn bevattelijker voor de Mexicaanse griep, omdat de ziekte door een gloednieuw virus wordt veroorzaakt. Ze hebben daartegen nog geen immuniteit opgebouwd. Tegen andere griepstammen (zowel A- of van B) circuleren al langer, waardoor kinderen er vaker mee in aanraking zijn geweest waardoor ze op natuurlijke wijze een afweer kunnen hebben opgebouwd.

Het komt overigens weinig voor dat kinderen sterven aan complicaties die het griepvirus veroorzaakt. Mocht een kind (Mexicaanse) griep krijgen, dan moeten de ouders of verzorgers van het kind in de volgende gevallen altijd contact opnemen met de huisarts:

- als het kind drie dagen meer dan 38 graden koorts heeft;
- als het benauwd is; of
- als de toestand van een kind snel verslechtert.

Jop, 06-01-2011
Goede dag,
Ik loop nu meet dan 6 weken enorm te hoesten en geef veel slijm
over en kleine hoeveelheden bloed. Ik ben al meer dan 2 jaar chronische ziek.
Ik heb echter maar 2 dagen hoge koorts gehad. Hen nu alleen nog maar last van een lichte verhoging, overgeven en
Veel spierpijn.deze week zijn er fotos gemaakt van me longen.de uitslag heb ik maandag Reactie infoteur, 07-01-2011
Ik hoop dat de uitslag gunstig voor u is.

Eser, 06-01-2011
Ben nu al 6 weken aan het hoesten. Heb een algeheel lamlendig gevoel en voel mij slapjes. Vanwege het lang aanhoudende hoesten heb ik rontgen (long) foto's laten maken. Geen afwijkingen. Hoesten wordt nu na 6 weken iets minder, maar maak me wel zorgen. Heb 2 jonge kinderen in huis. 1 jaar en 4 jaar. Heb geen koorts gehad tot dusverre. Kan het alsnog de Mexicaanse griep zijn? Reactie infoteur, 06-01-2011
Hoesten kan allerlei oorzaken hebben, zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/45223-hoesten-infectieuze-oorzaken-van-acute-hoest-oa-griep.html

Griep en verkoudheid zijn erg besmettelijk. Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting voorkomen. Zie elders in het artikel.

Els Goudberg, 05-01-2011
Ik heb een dochtertje van bijna 6 en ben met haar naar de huisarts geweest met de griepsymptonen.Ze heeft geen diarree, hoest ook niet veel, ademt wel zwaar en snurkt erg hardt [ soms praat ze ineens in haar slaap, woelt enorm en snurkt weer verder] omdat zowel haar amandelen als haar keelklieren allebei de kanten enorm zijn gezwollen, ook haar ogen zien wat grauw, niet fris wit, Nu heeft zij een peniciline kuur voorgeschreven gekregen en deze neemt zij braaf in en toch blijf ik bezorgt, dit is nu ongeveer haar derde dag dat zij zich niet lekker voelt.We komen beide in veel contact met veel mensen, ik werk in een kinderdagverblijf waar regelmatig kinderen komen die hoesten proesten en snotteren en spugen en zij om er ook opgevangen te worden. Doe ik er goed aan om de kuur af te maken voordat ik me meer zorgen moet gaan maken of moet ik morgen toch echt aan de bel trekken dat ze bij wijze onderzocht moet worden in het ziekenhuis, waar doe ik goed aan, graag zou ik uw reactie willen horen hierop met vriendelijke dank voor de mogelijkheid die u biedt om op deze manier onze zorgen te kunnen uiten.met vriendelijke groet Else. Reactie infoteur, 06-01-2011
Volgens deskundigen moeten ouders contact opnemen met de huisarts als hun kind drie dagen meer dan 38 graden koorts heeft of als het benauwd is (ademhalingsproblemen). Ook als de toestand van een kind snel verslechtert, is het raadzaam een arts te raadplegen.
Voorts is het belangrijk om een kuur altijd af te maken.

Ellen, 05-01-2011
Mijn zoontje van 4 heeft vorig jaar beide vaccinaties voor de mexicaanse griep gehad. Is hij nu nog beschermd hierdoor; hoe lang is de beschermingsduur van een vaccinatie. Kan hij inmiddels ook al zelf antistoffen voor deze griep hebben aangemaakt?
Mijn andere zoontje is 8 maanden oud, vorig jaar heb ik mij ook laten vaccineren tijdens mijn zwangerschap; heeft hij bescherming /antistoffen van mij meegekregen? Reactie infoteur, 06-01-2011
Volgens Aura Timen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) van het RIVM, is het 'aannemelijk' dat kinderen die vorig jaar twee keer zijn gevaccineerd nog 'enige mate van bescherming' genieten. Maar zeker is dat niet, zegt ze. Het is niet bekend hoe lang de antistoffen in het bloed blijven.
(Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/1789164/2011/01/06/Mexicaanse-griep-oppassen-bij-koorts-en-benauwdheid.dhtml)

Marloes, 05-01-2011
Ik kreeg gister heel erg hoofdpijn gelukkig ging het na een een paar uurtjes over was ook erg moe!vandaag ging ut wel goed maar nu krijg ik een droge hoest wanneer moet ik echt bang zijn als ik de mexicaanse griep heb? Reactie infoteur, 06-01-2011
Hoest hoeft niet per se te duiden op (Mexicaanse) griep. Hoesten kan ook veroozaakt worden door bijvoorbeeld door een verkoudheid of wat anders. Lees: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/45223-hoesten-infectieuze-oorzaken-van-acute-hoest-oa-griep.html

Anita, 04-01-2011
Ik heb vandaag vanuit het nieuw begrepen dat er twee kinderen overleden zijn ten gevolge van de Mexicaanse griep. Nu heb ik zelf een dochter van 9 weken oud en heb hierdoor een angst dat zij het ook kan krijgen. Maar ik kan haar natuurlijk niet in een glazen huisje zetten. Ik werk zelf in Nijmegen bij een grote organisatie en ben dus als de dood dat ik het virus meeneem naar mijn dochter. En dan daarbij te bedenken dat ze niet ingeent mag worden. heeft u voor mij tips hoe hier mee om te gaan en wat ik wellicht kan doen? Zo'n kleintje heeft toch nog helemaal geen imuunsysteem opgebouwd waardoor ze extra gevoelig is? Ik merk dat dit me enorm bezig houdt en mijn doen en laten (nu al) beeinvloedt. Wellicht nog onder invloed van hormonen versterkt, maar het voelt niet prettig. Ik hoop van u te horen. Alvast bedankt. Reactie infoteur, 05-01-2011
Uit de richtlijnen van de NVL, de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL) op www.nvlborstvoeding.nl, blijkt dat moeders en zuigelingen het meest gebaat zijn bij borstvoeding, direct na de geboorte én op lange termijn. Ook als moeder zelf door de griep getroffen is en virusremmers slikt, moet ze doorgaan met borstvoeding. Ook als de moeder ziek is, wordt borstvoeding blijvend aangeraden; de baby krijgt zo alle benodigde antistoffen via de moedermelk.

Verder adviseert de NVL hygiënische maatregelen in acht te nemen. Denk hierbij aan de volgende maatregelen:
- regelmatig handen wassen;
- was ook zorgvuldig de handen voordat de baby wordt verzorgd/gevoed;
- een fopspeen niet door volwassenen in de mond laten nemen;
- vermijd mensen die griep hebben;
- neem bij griepklachten telefonisch contact op met de huisarts;
- niet hoesten/niezen richting de baby;
- houd de baby bij zieke personen vandaan en vermijd drukke ruimtes (want meer kans op besmetting).

Ook als de moeder ziek is, wordt borstvoeding blijvend aangeraden. Op www.nvlborstvoeding.nl staan adviezen hoe in dat geval te handelen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Linda, 04-01-2011
Beste meneer/mevrouw,
Ik heb nu sinds gister (maandagochtend) last van hoesten, koorts en koude rillingen. Ik voelde me zondag al niet helemaal top. Ik had gister 39,2graden koorts. Sindsdien heb ik het niet meer opgemeten maar het lijkt alsof ik geen koorts meer heb, hooguit wat verhoging. Ik hoest nog wel, maar dat komt wat los, aangezien ik voel dat er wat slijm omhoog begint te komen. Ik heb wel erge hoofdpijn. Maar ook dit is wat minder. Nu moet ik zeggen dat ik bij elk stukje zorgen die ik heb of slecht slaap ik al hoofdpijn heb. Moet ik mij zorgen maken over dat ik de Mexicaanse Griep heb, of kan het ook een beginnende voorhoofdholte ontsteking zijn waar de koorts vandaan kwam?

Groeten,
Linda Eeren Reactie infoteur, 04-01-2011
Griep komt vaak plotseling opzetten met hoge koorts (ong. 39°C) en koude rillingen. Iemand met griep heeft daarnaast vaak last van bonzende hoofdpijn en spierpijn over het hele lichaam. In enkele gevallen komt daar een droge hoest en een pijnlijke keel bij. Na circa 5 zijn de meeste van deze klachten wel verdwenen. Vermoeidheid en uitgeblustheid kunnen echter nog dagen tot weken aanhouden, evenals het hoesten.

Een bijholteontsteking (sinusitis) kan volgen op een virale infectie in de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid of een griep. Zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/45423-voorhoofdsholteontsteking-symptomen-en-bijholteontsteking.html

U hoeft zich geen zorgen te maken over de vraag of u de 'Mexicaanse' griep hebt. De gevolgen van de Mexicaanse griep zijn niet anders of ernstiger dan die van gewone seizoensgriep. Sommige mensen behoren tot een 'risicogroep' (zie onder); zij lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. Zij doen er verstandig aan om jaarlijks de griepprik te halen. De praktijkassistent(e) kan u vertellen of u tot een risicogroep behoort.

Het inenten tegen griep wordt aangeraden bij de volgende risicogroepen:

- mensen die bedlegerig zijn;
- mensen met hart en longaandoeningen;
- sterk verzwakte mensen;
- mensen met een nierziekte;
- personen van 65 jaar en ouder
- diabetici.

In sommige gevallen gaat griep niet vanzelf over en kunnen er complicaties ontstaan. Neem contact op met uw huisarts indien:

- u kortademig wordt;
- er opvallend veel slijm loskomt bij het hoesten;
- u suf wordt;
- u heel weinig drinkt of plast;
- als de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt;
- als u opnieuw koorts krijgt nadat u een paar dagen koortsvrij bent geweest.
(Bron: NHG-patiëntenbrief)

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Beterschap gewenst!

Marieke, 15-12-2010
Ik hoop dat ik mijn vraag hier nog kan stellen. Ik werd wakker vanmorgen met een branderig gevoel in de luchtpijp ( zo'n infectiegevoel) en voelde me slap en vermoeid. Later in de morgen was mijn temperatuur 38.2. Dus ik dacht, ik heb de griep. Een uur later had ik nog steeds erge spierpijn in mijn benen, rug en armen en dacht dat de temp. nogal gestegen was. Wat bleek, temp. was de rest van de dag 37.3. Ik hoest nog wel, heb nog steeds pijn in mijn lijf, heb steeds kippenvel en ben vermoeid. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit eerder meegemaakt dat ik een 'koorts' gevoel had, maar dat het niet zo was. Ik dacht dat mensen waarvan ik hoorde dat ze 'ziek' waren zonder koorts, zich aanstelden. Kan het een luchtweginfectie zijn of is het hoogstwrsch een griepje? Reactie infoteur, 20-12-2010
Infecties van de luchtwegen geven dikwijls de volgende klachten: hoesten, keelpijn, heesheid, loopneus en vaak ook hoofdpijn en koorts. En griep geeft vaak de volgende verschijnselen: moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, koude rillingen, koorts, spierpijn, pijn, keelpijn, loopneus en een algeheel 'lamlendig' gevoel.

U hebt kennelijk wel eventjes koorts gehad (38.2). De (Mexicaanse) griep kan zeer mild verlopen met een kortdurende koortsepisode. Of de koorts zakt even weg om 's avonds weer terug te komen. Zelfs zonder koorts, maar wel met andere klachten, kan iemand besmet zijn met het (Mexicaanse) griepvirus.

Wilson, 23-08-2010
Hallo, ik voel me al bijna 2 mnd grieperig. Het begon met hoesten. Daarna verkouden. Ben al een paar keer naar de dokter geweest en heb ook een kuurtje gehad om het hoesten te onderdrukken, want ik kon ook niet slapen. Ging een tijdje goed. Ben ook gestopt met roken, want dacht dat het ook daar aan kon liggen. Maar begon toch weer te hoesten, maar nu slijm. ik wil niet vertellen wat voor slijm maar het was wel heel erg vies. Kuurtje gekregen want het kon Chronisch Bronchitis zijn. Maar nog steeds geen vorderingen.
Nu hoofdpijn, diarree, zweten (ook in de nacht), neus verstopt en een heel rare geur in mijn neus. Wat zou het kunnen zijn? Reactie infoteur, 23-08-2010
Hallo,

Als u zich al bijna twee maanden grieperig voelt, in combinatie met (nacht)zweten, hoofdpijn en diarree, dan raad ik u aan de huisarts te bezoeken en hem dit klachtenbeeld voor te leggen.

Mvg, Martin

Gert, 13-02-2010
Hallo, ik ben nu al 6 weken ziek heb als klacht, nachtzweten vermoeidheid koude rillingen meerdermalen 38 koorts hoesten hoofdpijn, ik ben een longpatient van 41 sarcoidose wat momenteel stabiel is, ik ben bij de huisarts al meerder malen geweest, bloed is prima geen afwijking, antibiotika van huisarts gegregen, en naar huis gestuurd, met de mededeling zal wel een griepje zijn, doe maar even rustig aan, ik zelf en ook mijn longarts dachten aan q koorts, dit was na een uitgebrijd bloedonderzoek ook niet het geval. Weer 3 weken antibiotica, het gaat nu we langzaam wat beter, zou het toch ook de mex griep zijn, wel vreemd dat de huisarts daar nit mee komt.? Reactie infoteur, 13-02-2010
Gallo Gert,

Dat lijkt inderdaad vreemd, want voor de hand liggend. Hebt u het al aan uw arts gevraagd?

Mvg, Tartuffel.

Magnezone, 03-02-2010
Ik heb trouwens nog een vraag:
hoe kun je zien dat je het virus bij je draagt, zonder te weten dat je jezelf ziek voelt?

Magnezone Reactie infoteur, 07-02-2010
Hallo Menno,

Via internet zijn testen te koop, waarmee mensen thuis kunnen onderzoeken of ze de Mexicaanse griep hebben. Het RIVM schrijft over de betrouwbaar daarvan het volgende:

"Dit zijn zogenaamde sneltesten. Sneltesten naar griep zijn niet altijd even betrouwbaar. Een negatief testresultaat hoeft niet altijd te betekenen dat u niet geïnfecteerd bent met het griepvirus. Daarom zal een arts die de test toepast altijd kijken naar het totaal van symptomen, leeftijd, andere aanwezige ziekten of aandoeningen, om zo tot de beste behandeling te komen. Een arts kan hiermee een betrouwbaardere diagnose opstellen. Mocht u de test zelf willen gebruiken, raadpleeg dan toch altijd, ongeacht de uitslag die de test geeft, een arts bij klachten waarvoor u normaalgesproken naar een huisarts zou gaan. Vooral voor mensen die tot een risicogroep behoren is dit erg belangrijk, omdat zij ernstiger ziek kunnen worden als zij Mexicaanse griep hebben. Let er ook op dat de instructies bij de test in het Nederlands zijn en dat op de verpakking en in de instructies staat dat de test geschikt is voor gebruik thuis."

Mvg, Tartuffel

Magnezone, 03-02-2010
Sommige mensen moeten zich indenken dat je pas echt de pineut bent als je al wat andere ziekten hebt, om het zo even te noemen. Ik heb héél waarschijnlijk de mexicaanse griep gehad, 38 graden koorts, omdat ik misselijkheid, hoofdpijn en buikpijn heb gehad, maar dat was nog niet eens in 1 dag over(misschien dus o.a. dat ik verder kerngezond ben.). Ik vind het ook raar dat mensen zich zo aanstellen over de mexicaanse griep, want niet is nog niet eens zo erg als de gewone griep(tenzij je een andere ziekte hebt…). Misschien vanwege het feit dat het een pandemie was dat je je niet erg veilig voelt… maar uiteindelijk waren er volgens mij nog niet eens 3000 patiënten, en ongeveer 60 overleden tot 23 december. Echt jammer dat iedereen zo moest denken…

Mvg
Magnezone Reactie infoteur, 07-02-2010
Hallo Magnezone,

Achteraf is het gelukkig meegevallen. De Mexicaanse griep bleek een milde variant te zijn. Tot dusvere is de stand van zaken als volgt:

Totaal Aantal ziekenhuisopnamen: 2193
Totaal aantal sterfgevallen: 56

Mvg, Tartuffel

Priscilla, 23-01-2010
Sinds donderdagmiddag, werd ik ineens heel slapjes, kreeg het ontzettend koud en mn lichaam deed van top tot teen pijn.
Daarvoor was ik 2 dagen aan het hoesten, ik dacht dat het door het roken kwam, Ik heb nog steeds koorts. En alle andere opgenoemde verschijnselen heb ik ook nog steeds. Ik wil er graag bij vermelden dat ik hartpatient ben. en ben 24 jaar oud…
Ik heb niet de mexicaanse griepprik gehaald…
Zal ik nu dan de mexicaanse griep hebben?
Mvg Priscilla Reactie infoteur, 24-01-2010
Hallo Priscilla,

Het zou inderdaad de (Mexicaanse) griep kunnen zijn. Aangezien u hartpatient bent, raad ik u aan contact op te nemen met uw huisarts.

Mvg, Tartuffel

Savannah, 11-01-2010
Ik heb last van een paar symptonen die in de lijst staan. Maar kan het dus ook zijn als je een paar symptonen hebt dat je dan al de mexicaanse griep kunt hebben?.?.? Reactie infoteur, 13-01-2010
Hallo Savannah,

Als je nu griep hebt, heb je grote kans dat het de Mexicaanse griep is. Je hoeft daarvoor niet alle symptomen zoals beschreven in het artikel, te vertonen, ofschoon koorts en hoesten kenmerkende symptomen zijn.

Mvg, Tartuffel

Danial, 19-12-2009
Sinds donderdag avond heb ik behoorlijk last van koort, moeheid, hoofdpijn en soms rillingen. Maar ik heb geen last van keelpijn of droge hoest alleen die vier symptomen. Het begon met rillingen en daarna koorts hoofdpijn en moeheid. Moet ik me zorgen maken hierover omdat ik misschien de Mexicaansegriep heb? Nu nog steeds heb ik last van de vier genoemde symptomen. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 20-12-2009
Hallo Danial,

Het kan zijn dat u de Mexicaanse griep hebt, maar dat is op zich niet iets om u zorgen over te maken. Goed uitzieken is het advies en waarschuw de arts bij ernstige luchtwegklachten of andere complicaties zoals beschreven in het artikel.

Beterschap gewenst, Tartuffel

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 25
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.