Urine of plas: afwijkingen in kleur of hoeveelheid urine

Urine of plas: afwijkingen in kleur of hoeveelheid urine Bloed in de urine of bloed in de plas, wat kunnen de oorzaken zijn van bloed in de urine en hoeveel urine produceer je gemiddeld op een dag? Deze en andere vragen over urine passeren de revue. Via de nieren en de urinewegen verlaten schadelijke stoffen het lichaam. Afvalstoffen komen in het bloed terecht en deze worden door de nieren en de urinewegen eruit gefilterd en via de urine geloosd. Ook een teveel aan water wordt via de urine afgevoerd. Een tekort aan water zorgt voor geconcentreerde urine (donkere urine). Afwijkingen in de hoeveelheid, chemische samenstelling of kleur van de urine kan wijzen op ziekte. Bijvoorbeeld stinkende, donkere urine, (witte) vlokjes in de urine, troebele of schuimende urine of (veel) bloed in de urine. Het feit dat er bloed in de urine aanwezig is, is op zich geen probleem. De onderliggende oorzaak kan dat echter wel zijn. De oorzaken van bloed in urine gaan van onschuldig tot verontrustend en zeer ernstig.
Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com

Urine: enkele feiten

Afvalstoffen

Urine (plas) is in feite afvalwater, waarin de afvalstoffen zitten die de nieren en de urinewegen uit het bloed hebben gefilterd. Via de nieren en de urinewegen verlaten schadelijke stoffen afkomstig van de stofwisseling en van afbraakproducten van medicijnen, drugs en giftige stoffen, het lichaam. Normale urine is een heldere en transparante - geheel doorzichtige - vloeistof, schier kleurloos tot lichtgeel. Urine bestaat hoofdzakelijk, voor ongeveer 95%, uit water. De rest bestaat uit afvalstoffen en stoffen die het lichaam niet nodig heeft. Per dag produceert een volwassene 1500 ml urine, ofschoon de bandbreedte ligt tussen 500 en 2000 ml. Hoe vaak een persoon aandrang heeft om te plassen of te urineren, is afhankelijk van de urineproductie en de inhoud van de blaas.

Hoe vaak plassen per dag is normaal?

De frequentie dat de blaas geledigd wordt en de manier waarop dat gebeurt, noemt men mictipatroon; mictie betekent urinelozing. Als de blaas zich gevuld heeft met 250 tot 400 ml urine, dan ontstaat er aandrang. Een volwassen persoon plast gemiddeld drie tot acht keer per dag. Volwassenen hoeven normaal gesproken 's nachts niet te plassen. Moeten ze dat wel, dan kan het zijn dat ze 's avonds te veel hebben gedronken. Ook kan er sprake zijn van een ziekte of aandoening. Kleine kinderen moeten vaal wel 's nachts plassen omdat de blaas nog niet voldoende is getraind.

In het onderhavige artikel bespreken we de kwaliteit en de verschillende aspecten van urine die met het blote oog waarneembaar zijn. In een ander artikel gaan we in op het mictiepatroon, ofwel de frequentie waarmee de blaas geleegd wordt en de wijze waarop dat gebeurt.

Hoeveelheid urine

Zoals hierboven aangegeven, produceren we per dag gemiddeld 1200 tot 2000 ml urine. Bij een sterke afwijking naar boven of naar beneden, is er vaak sprake van een stoornis.

Koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanKoffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Polyurie: vermeerderde urinelozing (veel plassen/urineren)

Bij een urineproductie van meer dan 2000 ml per dag, spreekt men van polyurie. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:
  • veel drinken;
  • tekort aan het hormoon ADH (anti-diuretisch hormon), waardoor de nier onvoldoende in staat is vocht vast te houden;
  • alcoholgebruik, vermindert de werking van ADH op de nieren;
  • diabetes insipidus: de afwezigheid van ADH in het lichaam, waardoor de nier geen vocht meer kan vasthouden;
  • het drinken van cafeïnehoudende dranken zoals koffie en cola, aangezien cafeïne de diurese (urineafscheiding) bevordert;
  • diabetes mellitus (suikerziekte);
  • sommige nieraandoeningen.

In alle gevallen van polyurie, uitgezonderd bij veel drinken, zal het vele vochtverlies leiden tot dorst.

Oligurie: verminderde uitscheiding van urine (weinig plassen/urineren)

Bij een sterk verminderde urineproductie van 500 ml of minder per dag, spreken we van oligurie. De urine is in die gevallen sterk geconcentreerd en het lichaam is onvoldoende in staat zijn afvalstoffen te lozen. In de volgende gevallen kan oligurie optreden:
  • als gevolg van een geringe vochtopname (bij ouderen nogal eens het geval);
  • bij extreem vochtverlies door braken, diarree of hevig zweten/transpireren;
  • het optreden van een shock;
  • hartinsufficiëntie (verminderde pompwerking van de hartspier);
  • nierinsufficiëntie (nierfalen).

Bij te weinig vochtinname en/of veel vochtverlies, bestaat de kans op uitdroging.

In ernstige gevallen wordt er zelfs minder van 250 ml urine per dag uitgescheiden. Bij een geheel afwezige urinelozing of een urineproductie van <50 ml per dag, wordt gesproken van anurie. Door de verminderde urineproductie hopen zich in het bloed afvalstoffen op. Vooral ureum is een zeer giftige stof. Ureum is een afbraakproduct van de eiwitstofwisseling. Een verhoogd ureumgehalte van het bloed, wordt uremie genoemd (=niervergiftiging). In ernstige gevallen moet via dialyse de afvalstoffen uit het bloed worden verwijderd.

Kleur van de urine: bloed in de urine en andere afwijkingen

Normale en afwijkende urine

Zoals hierboven reeds beschreven, is de normale kleur van urine helder, doorzichtig en lichtgeel (strokleurig), behalve 's-ochtends vlak na het opstaan. Urine is in de ochtend vaak donkerder dan gedurende de rest van dag. Des te geconcentreerder de urine, des te donkerder van kleur. Bij veel drinken, kan de urine zelfs kleurloos zijn. Sommige etenswaren en medicijnen kunnen de kleur beïnvloeden. Denk maar aan rode bieten, die de plas rood doet kleuren. Als de urine rood verkleurd is, dan duidt dit vaak op bloed in de urine. Men spreekt in dat geval van 'hematurie'.

Bloed in de urine door een blaassteen / Bron: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloed in de urine door een blaassteen / Bron: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bloed in de urine

Bloed in de urine kan allerlei oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:

Het feit dat er bloed in de urine aanwezig is, is geen probleem. De onderliggende oorzaak kan dat echter wel zijn. De oorzaken van hematurie gaan van onschuldig tot verontrustend en zeer ernstig, zoals we in de bovenstaande opsomming hebben kunnen zien. Het is aan te raden om in geval van hematurie te allen tijde de huisarts te raadplegen.

Meer weten over bloed in de urine?
Klik hier voor een uitgebreid artikel over bloed in de urine bij vrouwen en mannen.

Overige afwijkingen van de kleur van de urine

Troebele urine

Het troebel van de urine komt door de aanwezigheid van pus in de vorm van witachtige of witte vlokken (pyurie), hetgeen wijst op een infectie van de urinewegen. Bij een ontsteking in het nierbekken - de plaats in de nier waar de urine wordt verzameld voor afvoer via naar de blaas - of de lagere urinewegen krijgt de urine een troebele kleur en kan het een doordringende geur hebben. Ook kunnen er vlokjes zichtbaar zijn bij een nierbekkenontsteking, ofwel pyelonefritis, een ontsteking in één of beide nieren.

Glomerulonefritis

Een zeldzame aandoening is glomerulonefritis: een ontsteking van de glomeruli, de filtereenheden van de nieren. Deze aandoening veroorzaakt schuimende of troebele urine en roodbruin bloed in de urine. Andere symptomen zijn: verminderde urineproductie, frequent urineren, opgezwollen gezicht met dikke (opgezette) ogen, opgezwollen voeten en benen.

Leverontsteking

Bij leverontstekingen, kan er een toename ontstaan van urobiline in het bloed en dan krijgt de urine een bruinrode kleur. Bij een galwegafsluiting - een verstopping of blokkade in het galafvoerkanaal - ontstaat een donkerbruine urine - te vergelijken met de kleur van oude thee - waar een laagje lichtgekleurde schuim op ontstaat bij schudden. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde afscheiding van bilirubine. Andere verschijnselen van verhoogde hoeveelheid bilirubine in het bloed zijn kalkachtige, stopverfachtige grijs-witte ontlasting en jeuk, geel oogwit en een gele huidskleur (geelzucht).

Fistel

Het is ook mogelijk dat urine een donkere geur heeft en sterk naar ontlasting ruik (stinkt): kleine hoeveelheden ontlasting komen in de urine terecht - stinkende en donkergekleurde urine is het gevolg. Er is in dat geval sprake van een uretrorectale fistel, meestal veroorzaakt door een verwonding of infectie van rectum en urethra of een complicatie van een operatie die worden uitgevoerd bij prostaattumoren en darmziekten.

Urine in (bijna) alle kleuren van de regenboog

Urine kan allerlei kleuren hebben / Bron: Turbotorque, Wikimedia Commons (Publiek domein)Urine kan allerlei kleuren hebben / Bron: Turbotorque, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Iedereen is bekend met lichtgele urine en donkergele urine als je (te) veel respectievelijk (te) weinig hebt gedronken, en vaak ook nog wel met roze of rode urine nadat je rode bietjes hebt gegeten of een fles bietensap aan je mond hebt gezet. Nou ja, van dat laatste zullen veel mensen waarschijnlijk gruwen, maar krootjes (rode bieten) zijn geen 'vergeten groente' en zijn in allerlei variaties op een Nederlandse tafel nog vrij vaak te vinden. Veel mensen zijn echter totaal niet bekend met witte urine, oranje urine, blauwe of groene urine, bruine, theekleurige of zwarte urine, paarse urine of wat te denken van troebele of schuimende urine? De meeste mensen zullen er raar van opkijken, maar het is allemaal mogelijk. Soms ligt er een onschuldige oorzaak aan ten grondslag, maar het kan ook betekenen dat je een ernstige ziekte onder de leden hebt. Lees hier meer.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van bloed in urineOorzaken van bloed in urineWanneer u dit voor de eerst keer bloed in uw urine ziet, zal u misschien wel schrikken. Het komt redelijk vaak voor. Er…
Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Verscheidene mensen in het Oosten en ook sommige in het Westen drinken elke dag een beker met urine. Dit zou erg gezond…
Hematurie: bloed in de urineBloed in het urine wordt ook wel hematurie genoemd. Hematurie kan een aanduiding zijn voor veel verschillende aandoening…
Urine therapie, een alternatieve geneeswijzeUrine therapie, een alternatieve geneeswijzeBij urine therapie zullen de meeste mensen in eerste instantie gek opkijken, deze therapie word echter in veel landen en…

Unguentum populeumZwarte Populier of Populus nigra. In het Frans Le Peuplier, klinkt het niet alleen mooi, maar heeft het ook zoveel betek…
Kanker: leverkankerEr zijn twee soorten leverkanker: primaire en secundaire leverkanker. Primaire leverkanker betekent dat de kanker in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/jacky9946
  • C. van Heycop ten Ham, H.J.C. Hendriks, J.H. in de Bosch, J.H.M. Schormans, J.W. van der Krans (redactie): Basisboek Pathologie, ThiemeMeulenhoff, Utrecht/Zutphen, eerste druk, tweede oplage, 2000, p. 279.
  • http://www.medgle.nl/rw/symptoms/causes/rokerige+bruine+urine
  • http://www.bureau-identificatie.nl/baby_peuter_kleuter_kinderen.htm
  • Afbeelding bron 1: La Gorda/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/PuwanaiSomwan
  • Afbeelding bron 3: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Turbotorque, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Patricis, 13-07-2016
Ik plas twee x per dag donker urine. Met witte vlokjes erin wat is dat dan? Reactie infoteur, 13-07-2016
Troebele urine kan duiden op de aanwezigheid van pus door een urineweginfectie. Het troebel worden van de urine is het gevolg van de aanwezigheid van pus in de vorm van witachtige of witte vlokken. Blijf er niet mee doorlopen, maar raadpleeg z.s.m. uw huisarts.

Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Jolanda, 04-11-2015
Sinds dat mijn baarmoeder eruit is heb ik constant blaasontsteking en ik heb ook al eens een keer bloed geplast. wat kan ik er aan doen? graag een reactie hier over gr. Jolanda Janssen Reactie infoteur, 11-11-2015
Dit kunt u het beste bespreken met uw huisarts. Mogelijk is de blaas verzakt of is er een andere reden dat u last hebt van terugkerende blaasontstekingen. Een blaasverzakking geeft meestal algemene klachten van ongemak en pijn in het bekken. Je hebt het gevoel dat je blaas niet leeg is na het plassen en je hebt vaker last van een blaasontsteking.

Jan Brox, 02-06-2015
Heb tweemaal bloed geconstateerd bij het plassen met een tussenruimte van ongeveer 3 weken.
In beide gevallen was het eenmalig en kwam dus daarna niet meer voor. Had even lichte pijn onder rechts in de buik maar heel erg licht, daarna ook niet meer gehad. Verder geen pijnen of andere problemen. Ben 75 jaar en gebruik al een jaar of tien medicijnen voor het hart. Wat zou de reden kunnen zijn? Ben nog niet bij de dokter geweest. Reactie infoteur, 05-06-2015
Bloed in de urine of hematurie is een veelvoorkomend probleem. Bloed in de urine kan onschuldig zijn en zonder symptomen optreden, maar het kan ook veroorzaakt worden door een ernstige aandoening. Het is altijd verstandig om bij bloed in de urine een arts te bezoeken. Pas na een grondig medisch onderzoek kan worden uitgemaakt wat de oorzaak is. Meer informatie kunt u hier lezen: http://goo.gl/6LL82e

Jess, 04-09-2013
Kan het slikken van multivitaminen de urine donker en sterker ruikend maken? Reactie infoteur, 11-09-2013
De inname van een multi-vitamine kan de urine een felgele kleur geven wanneer je meer wateroplosbare (B-vitamines en vitamine C) vitamines hebt ingenomen dan het lichaam kan gebruiken. In dat geval verlaat het overschot het lichaam via de urine. Dit effect is vooral zichtbaar bij vitamine B2, dat van zichzelf een intens gele kleur heeft, waardoor de urine een fellere gele kleur krijgt.

Gaby, 17-09-2012
Hallo,

Ik heb sinds een maand mijn nichtje van 14 bij mij in huis wonen. Zij plaste altijd al veel in bed maar het is mij opgevallen dat er een hele penetrante lucht aan zit. Ze slaapt bij mijn dochter op de kamer dus die lucht is niet fijn en gaat bijna niet weg. Door het vele bed plassen heeft ze nu luierbroekjes aan onder het motto lakens droog en de lucht is niet in de kamer maar in de kliko. Ze heeft geen blaasontsteking en slikt ook geen antibiotica en heeft ook geen operatie ondergaan al hoewel eind juni heeft ze een curretage gehad (21 weken zwanger) zou het daaraan kunnen liggen? Reactie infoteur, 19-09-2012
U kunt het beste contact opnemen met uw huisarts of met Kenniscentrum Bedplassen.com - ook telefonisch te bereiken op 0522-233850.

Sammy, 27-04-2012
Hoi, ik heb een drietal maanden geleden een veneuze tromboze gehad. Sindsdien neem ik bloedverdunners (MARCOUMAR). Tijdens deze behandeling nam ik ook vitaminen, maar wat ik niet wist is dat ik geen vitaminen k mocht nemen. Hierdoor was mijn INR gezakt van 3.93 naar 1.4. Veel te dik. Ik moest marcoumar verhogen en mijn INR steeg tot 6.58. Gisteren heb ik bloed laten trekken en het is nu gezakt naar 5.28. Ik moest een flesje KONAKION 10mg/1ml innemen om het bloed te verdikken, maar gisteren avond ging ik plassen en mijn urine was heel donker rood. Ik had onmiddellijk mijn huisarts op de hoogte gebracht maar hij zei dat ik me geen zorgen hoef te maken en dat dit komt omdat mijn bloed nog te dun is. Deze ochtend toen ik weer ging plassen was mijn urine weer heel donker rood. Hoe lang kan dit nog duren en moet ik mij nu echt geen zorgen maken? Of wat moet ik doen? Ik ben er niet echt gerust in! Reactie infoteur, 28-04-2012
Dit moet u aan uw huisarts voorleggen. Gewoon nog een keer bellen en uw vragen aan hem/haar voorleggen.

Natazzz, 19-11-2011
Ik heb sinds 3 weken een oranje achtige kleur urine. Ik heb ook last van mijn rug. Ik ben hiermee naar een arts geweest en deze constateerde bloed in de urine en bepaalde van een afstand ddat dit nierstenen waren. (pijn klachten waren niet heel erg) Omdat ik het er niet mee eens was ben ik naar mijn eigen huisarts gegaan. Deze constateerde ook bloed en bacterien (was eerder niet het geval). Hij ei dat ik een blaas ontsteking had maar ik heb daar geen klachten van. Ik heb wel een vaginale schimmel infectie en mijn baarmoeder is wat geirriteerd. Kan dit daar vandaan komen? Slaan op mijn flanken doet geen zeer maar ik word er wel erg misselijk van. Reactie infoteur, 23-11-2011
Bij volwassenen veroorzaakt blaasontsteking over het algemeen frequent en pijnlijk plassen. De pijn wordt vaak omschreven als een branderig gevoel. De urine kan stinken, troebel zijn en soms zit er bloed in. Wanneer de ontsteking omhoog trekt naar de nieren, kan dit gepaard gaan met koorts, misselijkheid en pijn in de zij.

Linie, 09-09-2011
Het is heel opmerkelijk maar het is mij sinds 3 weken opgevallen dat mijn urine erg stinkt. Het ruikt erg zuur en ikzelf word er misselijk van. Wel ben ik ook ervan op de hoogte dat ik last heb van nierstenen en dat er ook bloed is geconstateerd in mn urine. Dit is de 3e keer dat mn nierstenen iets van zichzelf laten horen maar de voorgaande keren heb ik absoluut geen last gehad van stinkende urine. En nu juist wel. What to do? Reactie infoteur, 09-09-2011
Ik raad u aan om naar de huisarts te gaan.

Magda, 20-08-2011
Goedenavond,

Nog even over die witte vlokken. Ik ben een vrouw 25 jaar. En heb sinds een paar weken eerst kleine vlokjes, en af en toe ook echt een grote vlok. K weet niet echt heel erg hoe ik het moet omschrijven maar ik ga mn best doen. T is in ieder geval wit, bijna doorzichtig, heeft niet echt een vorm rond of vierkant. Wat kunnen deze dingen betekenen in urine. Moet binnenkort w.s wel urine inleveren bij de internist, maar ja dan is t natuurlijk mazzel hebben of er zo`n vlok bij zit.

Alvast bedankt Reactie infoteur, 21-08-2011
De nieren regelen de pH of de zuurgraad van het bloed. Dit doen ze door het verminderen, via onze urine, van de zure of alkalische producten in het bloed. Omdat deze alkalische producten voortdurend wijzigen, al naar gelang wat men eet of drinkt, wisselt de zuurgraad ook aanhoudend. In alkalische urine (met een te hoog pH) kunnen fosfaten en carbonaten neerslaan en aldus vertroebeling van de urine veroorzaken. Uraten (urinezuurzouten) veroorzaken troebele urine door de aanwezigheid van roosachtige vlokken. Zonder bijkomende symptomen, kan dit de oorzaak zijn van troebele urine. Een alkalische urine met een te hoog pH, is een goede voedingsbodem voor bacteriën, waardoor de kans op ontstekingen in de urinewegen toeneemt. Veel drinken kan dit verhelpen.

De belangrijkste oorzaak van troebele urine is pyurie of leukocyturie t.g.v. urineweginfectie. Blaasontsteking of cystitis is de meest voorkomende oorzaak van pyurie. Symptomen van blaasontsteking zijn:
- Een sterke, aanhoudende drang om te urineren;
- Een branderig gevoel bij het urineren;
- Frequent (kleine hoeveelheden) urineren;
- Bloed in de urine (hematurie);
- Troebele of sterk ruikende urine;
- Ongemak in het bekkengebied;
- Een gevoel van druk in de onderbuik;
- (Geringe) koorts.

Vraag uw huisarts om advies.

(Geraadpleegde literatuur: A. Verbaeys, W. De Sy: Urologie; Academia Press, Gent.)

Halina, 01-04-2011
Hallo,

ik heb een vraagje ;
Ik heb laatste tijd veel last van ; Buikpijn(Zij, Onder me navel)/ Onderrugpijn en hoofdpijn ben ook misselijk en heb ook geen trek in eten meer bijna & Hele Bruine Urine Met Me ontlasting gaat het wel goed. Ik slik ook de pil.
weet u misschien wat het is? Reactie infoteur, 04-04-2011
Ik raad u aan z.s.m. contact op te nemen met uw huisarts en aan hem/haar uw klachten voor te leggen.

Lvd Haak, 13-01-2011
Hallo even een vraag.
mijn man heeft blaaskanker en heeft nu stoma.maar met plassen zitten allemaal witte vlokjes in.
kan dat kwaad.of is dat normaal. Reactie infoteur, 13-01-2011
In de folder 'Adviezen verzorging urinestoma' van het UMC St. Radboud staat hierover het volgende te lezen:

"Slijmvlokken in de urine: dit is afkomstig van het stukje darm, waarop de urineleiders zijn aangesloten en waarmee de stoma naar buiten is gebracht. Er zullen altijd vlokken blijven komen, meestal wordt het wel wat minder na verloop van tijd. Zorg ervoor dat de vlokken de afvoer niet verstoppen. Ga meer drinken als de vlokken toenemen of als u teveel last hebt van verstoppen van de afvoer. In een aantal gevallen kan het toenemen van vlokken wijzen op een urineweginfectie. Soms helpt het dan om hiervoor cranberrycapsules te gebruiken."

Overleg met uw stomaverpleegkundige of uroloog.

U kunt de folder vinden op:
http://www.umcn.nl/Informatiefolders/6036%20-%20Adviezen%20verzorging%20urinestoma.pdf

Johanna, 16-10-2010
Heb al 7 weken last onderrug rechts en buikpijn ook voornamelijk rechts.
Nu is er blaasontsteking geconstateerd kuren gehad, urine op kweek blijkt dat ik imuum ben voor alle antibiotica.
Morgens is de urine erg troebel s, middags iets minder. Temp rond 37,8.Ze willen mij niet opnemen door bacterie gevaar mede patienten.Munril poeder gehad 3 keer niks verbeterd. Ziekenhuis geweest opname zelfde middag weer met kuur naar huis gestuurd. urine weer bacterie voor kweek weg.Wie weet wat ik heb. Reactie infoteur, 17-10-2010
U schrijft dat er bij u een blaasontsteking is vastgesteld en dat u immuun bent voor (alle?) antibiotica. Vraag aan uw behandelend arts wat dit mogelijk betekent t.a.v. uw herstel. In dit artikel staat meer info over een blaasontsteking: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/38856-blaasontsteking-symptomen-pijn-aandrang-en-klachten-blaas.html

Verder zij opgemerkt dat uw (huis)arts een diagnose moet stellen. Lukt het hem/haar niet een diagnose te stellen, dan kan de arts eveneens doorverwijzen naar een andere arts.

Astrid, 20-09-2010
Ik heb al voor de 2de keer beste hoeveelheid bloed in mijn urine gehad 2 x op kweek gezet maar geen teken van onsteking. Verder heb ik niet echt veel pijn alleen als ik het bloed plas dan, dat lijkt heel veel op blaasontsteking maar dat is het dus niet. Er is ook al een onderbuikecho gemaakt waar ik morgen de uitslag van krijg, maar ik heb er geen goed gevoel bij!Kan het ook te maken hebben met mijn baarmoeder, ik heb nl ook al enige tijd last van een verkorte cyclus en langer bloedingspatroon! Ik ben bang als ik hier de info lees dat het ook kanker kan zijn :-( ik ben eigen best wel bang! Reactie infoteur, 20-09-2010
Bloed in de urine of hematurie is een veelvoorkomend probleem. Bloed in de urine kan onschuldig zijn en zonder symptomen optreden, maar het kan ook veroorzaakt worden door een ernstige aandoening. Het is altijd verstandig om bij bloed in de urine een arts te bezoeken. Pas na een grondig medisch onderzoek kan worden uitgemaakt wat de oorzaak is. Ik kan mij voorstellen dat u zich zorgen maakt. Ik hoop voor u dat de uitslag gunstig is. Meer informatie kunt u hier lezen: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/56716-bloed-in-de-urine-bij-vrouwen-en-mannen-symptomen-hematurie.html

An van der Wal, 27-06-2010
Hallo, mijn darmen hebben enige goed aardige darmpolipen. Sinds 4 dagen heb ik pijn in buik, hyperventilatie daar van en bloederige waterige gele urine, ook heb ik altijd aambeiden en gebruik hier tegen vaseline lidocaine, ze bloeden vaak. Heb net een kuur gehad tegen blaasontsteking… Echter nu bloedrige urine en een zeurend gevoel in buik…
Moet ik naar een dokters wacht gaan of kan ik nog wachten tot maandag morgen? Reactie infoteur, 27-06-2010
Hallo,

Het feit dat er bloed in de urine aanwezig is, is geen probleem - maar de onderliggende oorzaak kan dat wel zijn. U kunt telefonisch contact opnemen met de weekendarts en met hem of haar overleggen of het tot maandag kan wachten.

Mvg, Martin

Henk, 01-04-2010
Uitdroging: handen voeten! Te pijnlijk om nog op te lopen!

Urine verlies zeker per dag/nacht 4 liters. Drink hooguit een liter of 2 middels koffie vocht eten. Ook niet meer dan dat. Geen drank, of limonades
En met wat ik ook drink, binnen 5 minuten sta ik op de wc, om het weer te lozen.

Uit alle onderzoeken, bloed echo. Blijk dat er niets mis zou zijn.
Inmiddels ben ik zo uitgedroogd dat de huid aanvoelt als of die verbrand is.
Voeten zijn inmiddels te pijnlijk om op te lopen. Voor de handen draag ik inmiddels hele dagen latex handschoenen, om het vocht vast te houden en het verbrande gevoel te voorkomen op die manier.

http://cid-cbb7fe3668a5f847.skydrive.live.com/browse.aspx/voeten%20handen%20lever%20gal?authkey=vHN1rSCuOC4%24 in deze map staan wat fotos van handen en voeten.
En weet me inmiddels geen raad meer temeer daar de arst het er verder ook bij laat. En nu af doet als veroudering! Reactie infoteur, 09-04-2010
Hallo Henk,

Heel erg vervelend voor u! 'Veroudering' is geen diagnose, noch een goede verklaring voor het feit dat u uitdroogt en een verhoogde urineproduktie hebt. Bent u al doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis?

Een urineproductie van meer dan 2000 ml per dag, noemt men, zoals in het artikel reeds aangegeven, 'polyurie'. Mogelijke oorzaken hiervan heb ik ook genoemd. Een ervan is het drinken van cafeïnehoudende dranken zoals koffie en cola, aangezien cafeïne de diurese (urineafscheiding) bevordert. U kunt dus alvast beginnen met het stoppen van het drinken van koffie. Verder is het aan uw huisarts om u verder te (laten) onderzoeken, eventueel bij een specialist.

Ik hoop dat u wat aan dit antwoord hebt.

Mvg, Tartuffel

Hans Nieuwenburg, 30-03-2010
WAAROM VERERD DE KLEUR VAN DE URINE NA HET ETEN VAN ASPERGES?
EN WAT IS DE REDEN DAARVAN? Reactie infoteur, 08-04-2010
Hallo Hans,

Asperge-urine is mij wel bekend:

"Enige uren na het nuttigen van verse asperges heeft de urine bij ongeveer 45% van de mensen een merkwaardige geur. Dat komt doordat de zwavelhoudende stoffen in de asperge in het lichaam na consumptie snel worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen." (Bron: Wikipedia).

Mvg, Tartuffel

J. P. Brouwer, 16-03-2010
Mijn naam is John 60 jaar en heb al geruimetijd schuim op mijn urine bij het plassen. De urine is verder mooi helder, heb het wel eens tegen mijn arts verteld, maar ging daar niet op in. De vraag is moet ik er mee langs een Euroloog gaan? Reactie infoteur, 18-03-2010
Hallo John,

Zo nu en dan schuimige urine plassen is een normaal verschijnsel. Het kan betekenen dat u snel plast, misschien met meer geconcentreerde urine - zoals soms gebeurt bij lichte uitdroging.

Aanhoudend schuimige urine kan een reden zijn de huisarts te bezoeken. Het kan een teken zijn van eiwit in uw urine (proteïnurie - de aanwezigheid van een te grote hoeveelheid eiwit in de urine), dat nadere onderzoek vereist.

Grote hoeveelheden van eiwit in de urine kan duiden op drie zaken. Tijdens koorts of intensieve training kan voorbijgaande proteïnurie optreden. Dit is zoals gezegd van voorbijgaande aard en dus niet iets om u druk over te maken. Dan is er nog orthostatic proteïnurie, wanneer eiwitten worden uitgescheiden als de persoon zit of staat en niet als de patiënt ligt. De oorzaak hiervan is nochtans onbekend. Het is niet schadelijk en het heeft geen behandeling nodig. Het verdwijnt met het stijgen van de leeftijd. Ten slotte is er persistente proteïnurie. Dit wordt meestal veroorzaakt door een onderliggende (nier)ziekte.

Als uw urine de laatste tijd ongewoon schuimig, maak dan een afspraak met uw arts om uit te vinden waarom. Uw arts kan u verwijzen voor een urine-analyse.

Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord.

Mvg, Tartuffel

Tanja, 17-09-2009
Hallo,

Ik heb al een paar dagen erg stinkende urine, is erg donker wat kan dat zijn? kan eene mij helpen? want ik dacht eerst dat ik mijn dagen moest krijgen, omdat ik voor een paar dagen terug buik hab er door maar dat was niet zo, kan ik niet zwanger? de test zegt nee maar kan ook te vroeg zijn voor een test, ik vind het maar niks help me aub:-(:-(:-(


Groetjes Tanja Reactie infoteur, 20-09-2009
Hallo Tanja,

Het kan allerlei oorzaken hebben. Een ervan is te weinig drinken (uitdroging), al dan niet in combinatie met veel transpireren. Ik raad u aan contact op te nemen met uw huisarts.

mvg, Tartuffel

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.