Mexicaanse griep: Thuis uitzieken is het beste

Mexicaanse griep: Thuis uitzieken is het beste Hoewel heel Nederland en eigenlijk de hele wereld op zijn kop staat als het om de Mexicaanse griep gaat, hoeft dat eigenlijk helemaal niet. Huisartsen, Dokterswachten en GGD’s zijn van mening dat mensen die geen risicogroep vormen het beste gewoon thuis kunnen blijven om uit te zieken van de Mexicaanse groep. Dit voorkomt tevens dat ze anderen besmetten met de Mexicaanse griep.

Nieuwe Influenza A (H1N1)

De Nieuwe Influenza A (H1N1), voorheen de 'Mexicaanse griep', is een milde griep, ondanks de spookverhalen die rondgaan. Het algemene advies van de medici is dan ook gewoon om thuis uit te zieken. Risicogroepen, dit zijn onder meer vrouwen die zwanger zijn, mensen met een verminderde gezondheid die normaal gesproken een griepprik krijgen, kinderen tot 2 jaar en personen die kortademig zijn moeten bij griepklachten wel contact zoeken met hun huisarts. Zij komen dan in aanmerking voor het middel Tamiflu.

Wat zijn de griepklachten van de Mexicaanse griep?

Volgens de medici bestaan griepklachten uit koorts hoger dan 38ºC, hoesten, spierpijn en hoofdpijn. Heeft iemand die klachten dan is thuis uitzieken de beste remedie. Dit kan door:
  • voldoende rust te nemen,
  • zo nodig paracetamol te nemen
  • veel water te drinken.

Hygiëne om besmetting te voorkomen

Ook is het goed om hygiënemaatregelen in acht te nemen om besmetting bij anderen te voorkomen. Geadviseerd wordt om te snuiten en te niezen in een papieren zakdoek en die daarna direct weg te gooien en om de handen vaak te wassen.

Bijwerkingen van Tamiflu

Inmiddels is wel gebleken dat het middel tegen de Mexicaanse griep op Nieuwe Influenza A (H1N1) ook heel wat bijwerkingen heeft. Zo hebben de Britse autoriteiten al meer dan 400 meldingen geregistreerd als het gaat om Tamiflu. Meer dan een tiende deel van de mensen werd er misselijk van en 8 procent van de gebruikers moest er ook daadwerkelijk van overgeven. Bij de kinderen is dat percentage nog hoger. 15 procent van hen moest overgeven en een tiende deel kreeg diarree. Van de 20 kinderen kreeg 1 buikpijn van het medicijn en 3 procent van alle jongeren die het middel kregen toegediend werd misselijk. Inmiddels hebben in het Verenigd Koninkrijk al 300.000 mensen het middel toegediend gekregen.

Informatie over Mexicaanse griep

Voor algemene vragen over de griep zijn er twee websites in het leven geroepen die te vinden zijn op www.grieppandemie.nl en www.rivm.nl . Ook kan de informatielijn van Postbus 51 gebeld worden op telefoon 0800 - 11 00 (op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur en in het weekend van 09.00 tot 17.30 uur).

Uitzieken bij Mexicaanse griep is het beste als er tenminste geen bijzondere omstandigheden zijn. Ook het drinken van Ayurvedische thee met geneeskrachtige kruiden kan helpen de aandoening bestrijden.

Lees verder

© 2009 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Tamiflu of Relenza online kopen, ja of nee?Tamiflu of Relenza online kopen, ja of nee?Virusremmende middelen (ook wel virusremmers genoemd) zoals Tamilflu en Relenza, zijn door de Nederlandse overheid al ee…
Bescherming tegen vogelgriepBescherming tegen vogelgriepVogelgriep is een griep die bij dieren maar ook bij mensen voorkomt. Er zijn mensen die er tegen zijn ingeënt maar er zi…
Wat te doen bij besmetting Mexicaanse griep?Wat is de Mexicaanse griep? De Mexicaanse griep is een griepvirus afkomstig uit Mexico. De ziekte die het virus veroorza…
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…

Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…
Vulvakanker: symptomen kanker schaamlippen en clitorisVulvakanker: symptomen kanker schaamlippen en clitorisVulvakanker is een kwaadaardig gezwel of tumor aan de buitenkant van de vrouwelijke geslachtsorganen. symptomen van vulv…
Bronnen en referenties
  • GGD
  • RIVM
  • Friesch Dagblad

Reageer op het artikel "Mexicaanse griep: Thuis uitzieken is het beste"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: November 2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Griep
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!