Oplossing voor rusteloze benen

Oplossing voor rusteloze benen Rusteloze benen zijn enorm vervelend en kunnen ervoor zorgen, dat je niet goed in slaap kunt komen of verder door kunt slapen. In dat geval wil je de hele tijd de benen bewegen, maar het helpt niets tegen het vervelende gevoel dat je hebt in de benen. Koffie en cafeïnehoudende producten versterken de klachten, wat kan duiden op een verminderde doorbloeding. Gelukkig zijn er wel een paar supplementen in de handel, die in dit kader kunnen helpen.

Algemeen

Bij rusteloze benen (ook wel 'restless legs' genoemd) treedt een onaangenaam gevoel op in de onderbenen. Er is geen sprake van enige pijn, maar het is wel een vervelend gevoel. Het treedt vooral 's avonds en 's nachts op. Je kunt dan tintelingen, krampen of een hinderlijk gevoel in de onderbenen gewaar worden met als gevolg dat je het gevoel hebt dat je de benen 'moet' bewegen. Je kunt hierdoor last hebben van slapeloosheid. De klachten zijn vaak het hevigst vlak voor het inslapen. Naar schatting lijdt ongeveer 5 tot 10 procent van alle mensen ouder dan twintig jaar aan het rusteloze benen syndroom.

De oorzaak van rusteloze benen

De oorzaak van rusteloze benen is niet echt bekend. Het vermoeden bestaat dat de symptomen van rusteloze benen veroorzaakt worden door een verstoring van het dopaminesysteem. Dopamine is een neurotransmitter. Het is een boodschapperstof die signalen van de ene zenuwcel naar de andere doorgeeft. De oorzaak kan ook te maken hebben met een slechte doorbloeding in de benen. Dat komt onder meer veel voor bij mensen met een staand beroep.

Onderscheid in twee soorten

Er bestaan twee soorten van restless legs:
  • Primaire rusteloze benen, deze vorm is vaak erfelijk bepaald en kan op jonge(re) leeftijd beginnen
  • Secundaire rusteloze benen, deze vorm is een gevolg van een andere ziekte of zijn de klachten het gevolg van andere dingen Schildklieraandoeningen, nieraandoeningen, zwangerschap of bijvoorbeeld ijzertekort kunnen deze klachten geven

Cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee of frisdranken kunnen gememoreerde klachten verergeren.

Reguliere behandeling

De huisarts zal voor (ernstige) rusteloze benen een dopamine antagonist zoals Adartrel en Sifrol voorschrijven. En natuurlijk zal hij proberen de achterliggende oorzaak van ziekte te achterhalen, opdat de klachten definitief verdwijnen.

Alternatieve behandeling

Magnesium

Als alternatieve behandelingen worden soms massage, meditatie, yoga, acupunctuur en acupressuur voorgesteld. Maar misschien is het een goed idee om eerst eens te denken aan magnesiumtabletten of magnesiumolie. Magnesiumtekort komt namelijk bij tamelijk veel mensen in Nederland voor. En het is juist magnesium dat zorgt voor de ontspanning van spieren en zenuwen. Magnesiumolie is waarschijnlijk de beste keuze. Door de huid wordt de magnesiumolie snel opgenomen en komt het direct in de cellen terecht. Daarmee ontzie je dan gelijk het maagdarmstelsel. Plus dat je magnesiumolie gericht op de plek(ken) kan smeren, waar je last hebt van spierpijn of krampen. Daarna doe je de olie middels een spray op de huid en wrijf je het vervolgens goed in. Of je de olie er na 15 a 20 minuten af wilt halen is erg persoonlijk, het hoeft in ieder geval niet. Vaak merk je reeds na 5 minuten dat het onprettige gevoel in de benen vermindert.

De paardenkastanje (aesculus hoppocastanum) staat ook bekend als een kruid dat werkt om de doorbloeding in de benen te verbeteren. Dit kruid bevat aescine dat de wand van de aders versterkt en hun doorbloeding verbetert.

OPC is gemaakt van druivenpitten en is een zeer sterke antioxidant. De beschermende werking van OPC op de bloedvaten en in het bijzonder op de haarvaten heeft als gevolg dat het de doorbloeding verbeterd. Er zijn zeer positieve resultaten geboekt bij behandeling van spataderen en vermoeide en zware benen, maar ook voor de huid, de bloeddruk en voor hoofdpijn kan OPC grote voordelen hebben. Bovendien blijkt dat OPC de neurotransmitters in de hersenen beter laat werken en dat het bepaalde enzymen die invloed hebben op twee belangrijke neurotransmitters dopamine en norefedrine lijkt te reguleren.

Vitamine B1

Ook een tekort aan vitamine B1 kan rusteloze benen veroorzaken. Rusteloze benen kunnen worden veroorzaakt door onder andere het teveel eten van koolhydraten en suikers. Als het lichaam deze niet goed kan verwerken ontstaat er een teveel aan melkzuur in de spieren en dat voel je dan als rusteloze benen. Vitamine B1 helpt bij het verwerken van melkzuur, waardoor de rusteloze benen snel verdwijnen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen of Restless Legs is zo'n aandoening die niet tot gevaren voor de gezondheid leidt, maar die wel ontzette…
Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Als je last hebt van rusteloze benen, is het aan de buitenkant niet zichtbaar. Het is lastig om uit te leggen, omdat je…
Restless Legs of rusteloze benen syndroomRestless Legs of rusteloze benen syndroomEen half miljoen mensen in ons land heeft regelmatig last van het Restless Legs Syndroom. Wat zijn de kenmerken van deze…
Nachtelijke kuitkramp: oorzaak en behandelingNachtelijke kuitkramp: oorzaak en behandelingHet is erg vervelend om ’s nachts wakker te worden door kramp in je kuit. De kuitkramp bestaat uit pijnlijke, plaatselij…

Bloedverlies tussen de menstruatiesBloedverlies tussen de menstruatiesBij bloedverlies tussen de menstruaties door is er nog wel sprake van een normale cyclus, maar er treedt tussentijds blo…
11 Faalangst tips11 Faalangst tipsFaalangst overwinnen is lastig, maar een aantal goede faalangst tips kunnen jou hierbij helpen. Omgaan met faalangst is…
Bronnen en referenties
  • Wellbery CE. Getting the facts on restless legs. Am Fam Physician 2000; 62(1)
  • Knuistingh Neven A, Lucassen PLBJ, Bonsema K, et al. NHG-Standaard Slaapproblemen en slaapmiddelen. Huisarts Wet 2005; 48(8):402-15.
  • Allen RP, Walters AS, Montplaisir J, Hening W, Myers A, Bell TJ et al. Restless legs syndrome prevalence and impact: REST general population study. Arch Intern Med 2005; 165(11):1286-92.
  • Hening W, Walters AS, Allen RP, Montplaisir J, Myers A, Ferini-Strambi L. Impact, diagnosis and treatment of restless legs syndrome (RLS) in a primary care population: the REST (RLS epidemiology, symptoms, and treatment) primary care study. Sleep Med 2004; 5(3):237-46
Reactie

Anja Hemrika, 26-06-2019
Hallo, ik heb al een tijd lang van psas en daarbij onrustige benen, het is bij mij begonnen na een rug operatie, met een flinke infectie in mijn ruggenmerg. afgelopen nacht er weer niet van kunnen slapen, bij een seksuologe geweest die mij bekkenbodemtherapie heeft aangeraden?
Ik word er gek van, het vreemde is dat ik morfinepleisters had gebruikt, toen waren de klachten weg, maar het hielp niet tegen de andere pijnen die ik heb in handen, pols rug en benen, en ben daar sinds kort via afbouwen mee gestopt, nu komt het in alle hevigheid terug?
Ik wil het gevoel zo graag kwijt raken maar hoe? Reactie infoteur, 26-06-2019
Heb je de bekkenbodemtherapie al geprobeerd? Ik kan me voorstellen als die spieren strak/ gespannen staan, ook spieren in je benen strak gaan staan. Magnesium(olie ) al geprobeerd voor het ontspannen van spieren? MIsschien cbd olie?

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 09-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.