Baarmoederhalskanker: symptomen, behandeling, uitstrijkje

Baarmoederhalskanker: symptomen, behandeling, uitstrijkje Baarmoederhalskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, uitstrijkje, behandeling en prognose. Jaarlijks krijgen 700 vrouwen te maken met baarmoederhalskanker. Er zijn twee vormen van deze kanker. De oorzaak is een virus. De symptomen staan gelijk aan andere vormen van kanker aan de baarmoeder. Er zijn verschillende behandelmethoden, waarvan operatie er een van is. De prognose is vrij goed. Leven met kanker: baarmoederhalskanker.

Typen baarmoederhalskanker

Ongeveer 700 vrouwen per jaar krijgt baarmoederhalskanker, het meest tussen de 35 en 50 jaar. Baarmoederhalskanker kan men onderverdelen in twee typen kanker, namelijk kanker van het plaveiselepitheel en kanker van het cilinderepitheel. De meest voorkomende vorm is kanker van het plaveiselepitheel, dit komt in 80 tot 90 % van de gevallen voor.

Kanker van het plaveiselepitheel

Bij deze vorm van kanker ontstaan er afwijkende cellen aan het oppervlak van het plaveiselepitheel. Plaveiselceleptiheelcellen zijn plat van vorm en liggen op elkaar gestapeld, hierdoor doet het denken aan een opgebouwde muur van plaveistenen. Oude cellen liggen bovenop, krimpen en schilferen af, jonge cellen beginnen onderop met groeien.

Kanker van het cilinderepitheel

Deze vorm van kanker komt minder vaak voor: bij ongeveer 20 procent van de vrouwen. Het cilinderepitheel is de bekleding van het baarmoederhalskanaal en bestaat uit één laag cellen.

Oorzaak kanker

 • Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een overdraagbaar virus.
 • Het humaan papilloma virus (HPV) is verantwoordelijk voor baarmoederhalskanker, en wordt overgedragen door middel van gemeenschap. In 99.7 % van de gevallen gaat het om dit virus.

Symptomen

Een van de belangrijkste symptomen bij baarmoederhalskanker is een grotere hoeveelheid afscheiding dan men normaal gesproken gewend is. De afscheiding kan een vreemde geur hebben. Ook meer bloedverlies komt voor, met name ook tussen de menstruaties door. Het komt ook voor dat er een bloeding optreedt na geslachtsgemeenschap. In de overgang kunnen ook bloedingen ontstaan. Soms ontstaat er koorts, als gevolg van een verstopping in de baarmoederhals waardoor zich vocht opeen hoopt. Ook kan hierdoor en flinke pijn ontstaan. Wanneer de tumor zich verspreid naar andere delen in het lichaam, kunnen daar ook klachten ontstaan. Bij uitzaaiing naar de blaas ziet men dat de vrouw meer moet plassen, of incontinent word. Ook kan er pijn ontstaan in het bekken.

Behandeling

Baarmoederhalskanker kent vier stadia, waarvan de behandeling afhankelijk is:
 1. Stadium I: de kanker bevindt zich alleen in de baarmoederhals.
 2. Stadium II: de kanker bevindt zich ook in de baarmoederhals, in het bovenste gedeelte van de schede of in het steun- of spierweefsel van de bekkenbodem.
 3. Stadium III: de kanker bevindt zich ook in het onderste gedeelte van de vagina of in de bekkenwand.
 4. Stadium IV: de kanker bevindt zich buiten het bekken, zoals in de blaas of de endeldarm, of de kanker is uitgezaaid naar bijvoorbeeld de longen, de lever of de botten.

Behandelingen:

 • operatie: bij stadium 1 wordt alleen een gedeelte van de baarmoederhals verwijderd. Bij een vergevorderd stadium worden de baarmoeder, eierstokken, eileiders, bovenste gedeelte van de schede en lymfeklieren worden in zijn geheel verwijderd.
 • Chemokuur: Deze wordt gegeven in combinatie met een operatie of ter verlichting van klachten bij een vergevorderd stadium. Een chemokuur bestaat uit een serie chemisch bewerkte medicijnen, met als doel de kankercellen te vergiftigen. Ook gezonde cellen worden hierdoor aangetast, maar herstellen doorgaans weer. Bijwerkingen van een chemokuur zijn vaak: vermoeidheid, minder eetlust, misselijkheid en haaruitval.
 • Uitwendige bestraling: Bestraling wordt vaak toegepast in combinatie met een operatie. In een beginstadium kan ook alleen straling worden toegepast. Bij uitwendige bestraling wordt een elektronenstraling opgewekt. Deze wordt op de tumor gericht, waarbij de straling schade aanricht bij de kankercellen. Kankercellen kunnen zich niet makkelijk herstellen en zullen doorgaans afsterven. Gezonde omliggende cellen worden ook aangetast. Maar zullen sneller weer herstellen. Bijwerkingen van bestraling zijn vaak: vermoeidheid, minder eetlust, misselijkheid en haaruitval.
 • Inwendige bestraling: Bij inwendige bestraling wordt er radioactief materiaal in of nabij de tumor gebracht, met als doel de kankercellen te doden. Het materiaal kan tijdelijk geplaatst worden of bij de tumor achter gelaten worden.
 • Warmtebehandeling: de kankercellen worden verwarm tot 40-45 graden om ze te vernietigen of gevoeliger te maken voor andere behandelingen.

Overleving

De vijfjaarsoverleving, dit wil zeggen het aantal patiënten dat vijf jaar na de diagnose en behandeling nog in leven is, is als volgt:
 • Bij vroegtijdige ontdekking: 90-95%
Let op: de cijfers zijn gemiddelden en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Lees verder

© 2009 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Leven met kanker: VulvakankerLeven met kanker: VulvakankerVulvakanker komt niet heel veel voor, bij 250 vrouwen jaarlijks, waarvan de helft 70 jaar of ouder is. Vrouwen die roken…
Blaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: over de oorzaak, symptomen of kenmerken, behandeling en de prognose. Blaaskanker komt redelijk veel voor: b…
Baarmoederhalskanker: symptomen, behandeling, prognoseBaarmoederhalskanker: symptomen, behandeling, prognoseBaarmoederhalskanker of cervixkanker is een van de kankersoorten die het meest voorkomt bij vrouwen. Per honderdduizend…
Leven met kanker: Kaposi-sarcoomLeven met kanker: Kaposi-sarcoomHet kaposi-sarcoom kent twee typen. AIDS-patiënten krijgen ook vaak te maken met het kaposi-sarcoom. De oorzaak is een h…

Leven met kanker: AlvleesklierkankerLeven met kanker: AlvleesklierkankerPer jaar krijgen 1.670 mensen met alvleesklierkanker te maken. Er bestaan verschillende vormen hiervan. Deze kanker word…
Leven met kanker: BaarmoederkankerLeven met kanker: BaarmoederkankerJaarlijks krijgen 1.600 vrouwen baarmoederkanker. Er bestaan drie vormen van deze kanker. De symptomen zijn vaak goed wa…

Reageer op het artikel "Baarmoederhalskanker: symptomen, behandeling, uitstrijkje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Laatste update: 15-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Leven met kanker
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!