Leven met kanker: Baarmoederslijmvlieskanker

Leven met kanker: Baarmoederslijmvlieskanker Ongeveer 1.400 vrouwen krijgen per jaar te maken met baarmoederslijmvlieskanker. Hormonen zouden hierbij een belangrijke rol kunnen spelen. Er worden medicijnen gebruikt ter behandeling van deze vorm van kanker. Ook andere behandelingen zijn mogelijk. De prognose is goed te noemen. Leven met kanker: baarmoederslijmvlieskanker.

Typen baarmoederslijmvlieskanker

Ongeveer 1.400 maal per jaar wordt baarmoederslijmvlieskanker bij vrouwen vastgesteld. Baarmoederslijmvlieskanker kent één vorm van kanker. Deze kanker komt het meest voor op latere leeftijd, meestal na de menopauze. Deze vorm van kanker komt het meest voor bij vrouwen die in de overgang zijn of zijn geweest. Het is vaak de voorloper van baarmoederkanker.

Oorzaak kanker

  • Het vermoeden bestaat dat het bij baarmoederslijmvlieskanker gaat om het hormoon oestrogeen, dat in te hoge mate voor zou komen in sommige gevallen.
  • Door een onregelmatige cyclus komt er teveel oestrogeen vrij, dit speelt een rol bij de kanker.
  • Vrouwen zonder kinderen lopen iets meer risico op baarmoederslijmvlieskanker.
  • Een verlate menopauze na het 52e jaar brengt risico's met zich mee.
  • Overgewicht is ook een factor, bij overgewicht wordt er meer oestrogeen geproduceerd.
  • Medicijnen met daarin oestrogeen verhogen de kans op deze vorm van kanker.

Symptomen

Omdat baarmoederslijmvlieskanker het meest voorkomt bij vrouwen tijdens of na de menopauze, zij bloedingen in deze periode niet normaal. De meest voorkomende symptoom is een bloeding. Baarmoederslijmvlieskanker vóór de menopauze geeft vaak een verstoring van het bloedingspatroon. Ook kan er abnormale afscheiding ontstaan, die een vreemde onaangename geur kan verspreiden. Pijn is er zelden, tenzij de tumor de kans krijgt door te groeien.

Behandeling

  • Het medicijn provera wordt gebruikt bij vrouwen waarvan baarmoederslijmvlieskanker niet geopereerd kan worden.
  • Ook andere medicijnen kunnen worden toegepast.
  • Inwendige bestraling kan ook gebruikt worden. Bij inwendige bestraling wordt er radioactief materiaal in of nabij de tumor gebracht, met als doel de kankercellen te doden. Het materiaal kan tijdelijk geplaatst worden of bij de tumor achter gelaten worden.
  • Operatie: soms wordt overgegaan tot gehele verwijdering van de baarmoeder, om baarmoederkanker uit te sluiten.

Overleving

De meeste baarmoederslijmvlieskankers worden vroegtijdig ontdekt, daarom is de prognose voor deze vorm van kanker ook goed te noemen. Baarmoederslijmvlieskanker kan overgaan in baarmoederkanker, afhankelijk van het stadium kan de overlevingskans wel variëren, zie het artikel baarmoederkanker.

Meer weten?

Ga naar de special Leven met kanker en lees alles over de verschillende vormen van kanker, symptomen, oorzaken, behandelingen en nog veel meer.
© 2009 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Leven met kanker: VulvakankerLeven met kanker: VulvakankerVulvakanker komt niet heel veel voor, bij 250 vrouwen jaarlijks, waarvan de helft 70 jaar of ouder is. Vrouwen die roken…
Blaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: over de oorzaak, symptomen of kenmerken, behandeling en de prognose. Blaaskanker komt redelijk veel voor: b…
Leven met kanker: Kaposi-sarcoomLeven met kanker: Kaposi-sarcoomHet kaposi-sarcoom kent twee typen. AIDS-patiënten krijgen ook vaak te maken met het kaposi-sarcoom. De oorzaak is een h…
Leven met kanker: ZaadbalkankerLeven met kanker: ZaadbalkankerZaadbalkanker komt niet vaak voor, bij 535 mannen jaarlijks. Het is een vorm van kanker die bij jonge mannen voorkomt. D…

Leven met kanker: HuidkankerLeven met kanker: HuidkankerIn Nederland krijgen 36.000 mensen per jaar met huidkanker te maken. Er zijn drie typen huidkanker. De grootste oorzaak…
Leven met kanker: EierstokkankerLeven met kanker: Eierstokkanker1.100 vrouwen krijgen jaarlijks eierstokkanker. Er zijn drie vormen van eierstokkanker. Over de oorzaken is niet heel ve…

Reageer op het artikel "Leven met kanker: Baarmoederslijmvlieskanker"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Laatste update: 25-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Leven met kanker
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!